FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 maart 2011

Zo doe je dat!

Casey Heynes is een instant hit op het internet. De gezette jongeman uit Australië is te zien in een filmpje waarin hij voor de zoveelste keer getreiterd wordt door een schoolgenoot. Na een paar stevige klappen te hebben geïncasseerd pikt hij het echter niet meer.

Het verhaal gaat dat Casey geschorst is, terwijl de ander er zonder straf vanaf komt. Waar of niet, die kleine zal voortaan wel twee keer nadenken voordat hij ruzie zoekt met iemand die drie keer groter is.

Youtube is trouwens als een gek alle kopieën van dit filmpje aan het verwijderen. Voor het geval dat, is hij ook hier te vinden.

Levenslang voor mislukte kaping fregat

Een Amerikaanse rechtbank heeft maandag vijf Somalische piraten veroordeeld tot levenslang plus tachtig jaar celstraf. De zeerovers hadden vorig jaar een Amerikaans marinefregat aangevallen, in de veronderstelling dat het een koopvaardijschip was.

De vijf Somaliërs voerden in april vorig jaar met een bootje van 5,5 meter lang een aanval uit op het zwaarbewapende Amerikaanse fregat USS Nicholas. In november waren ze al schuldig bevonden aan de kapingspoging. Het was voor het eerst in bijna tweehonderd jaar dat een Amerikaanse jury iemand schuldig bevond aan piraterij.

'Fukushima wordt geen nieuw Tsjernobyl'

De problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi draaien hoogstwaarschijnlijk niet uit op een tweede Tsjernobyl. Dat heeft de chef van VN-atoomwaakhond IAEA, de Japanner Yukiya Amano, maandag gezegd. Tsjernobyl werd in 1986 getroffen door een zware nucleaire ramp en is 25 jaar later nog altijd onbewoonbaar.

Volgens Amano zijn er een paar grote verschillen tussen Fukushima nu en Tsjernobyl destijds. Zo zijn de veiligheidsmaatregelen in Japan beter dan die in de Sovjet-Unie. Ook zijn de reactorvaten in Fukushima zelfs na twee explosies nog intact. Bovendien hebben de Japanse autoriteiten de reactoren stilgelegd, waardoor er geen kettingreactie kan plaatsvinden, aldus de IAEA-chef.

'Fukushima wordt geen nieuw Tsjernobyl'
'Fukushima wordt geen nieuw Tsjernobyl' (Foto: ANP)

Rusland verhoogt prijzen voor astronauten VS

Rusland gaat de prijzen voor een reis naar het internationale ruimtestation ISS voor Amerikaanse astronauten flink verhogen. Vanaf 2014 kost een retourtje met een Russische raket per astronaut bijna 63 miljoen dollar (45 miljoen euro). Momenteel is dat nog een kleine 56 miljoen dollar (40 miljoen euro).

NASA kondigde maandag aan het contract met de Russische ruimtevaartorganisatie te hebben vernieuwd. Met het nieuwe contract is een bedrag van 753 miljoen dollar gemoeid. Voor dat geld kunnen tussen 2014 en 2016 een stuk of twaalf astronauten naar het ISS worden gebracht.

Volgens NASA is inflatie de oorzaak van de duurdere ruimtereizen. Een andere oorzaak is mogelijk het einde van het spaceshuttleprogramma. Omdat de Amerikaanse ruimteveren met pensioen gaan, is Rusland het enige land dat nog reizen naar en van het ISS verzorgt.

[Primera División] Uitslagen speelronde 28

Afgelopen weekeinde werd in Spanje de 28e speelronde van de Primera División afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken. Een verslag van de wedstrijd tussen Sevilla en FC Barcelona is hier terug te vinden.

Benzema schiet Real langs Hércules

Real Madrid heeft niet al teveel inspanningen geleverd om Hércules Alicante te verslaan (2-0). Karim Benzema vervulde een belangrijke rol.
De Franse aanvaller opende namens de Madrilenen de score in de 24e minuut. Een fraaie pass van Mesut Özil werd goed ontvangen door Álvaro Arbeloa, die vanaf de rechterflank de assist verzorgde. Benzema stond voor een praktisch leeg doel en tikte de 1-0 binnen.

Zijn tweede treffer was van grotere individuele kalsse. Vanaf de linkerzijde brak de spits op briljante wijze door richting het vijandelijke doel. Hij vuurde uiteindelijk in de korte hoek. Doelman Juan Calatayud was bij deze inzet vrijwel kansloos. De 2-0 stond op het scorebord en de wedstrijd leek gespeeld.

Benzema probeerde een hattrick te scoren, maar de Fransman slaagde hier uiteindelijk niet in. Behalve het goede spel van de voormalige speler van Olympique Lyon, was ook het goede spel Mesut Özil weer aanwezig. Vanuit een vrije trap schoot de Duitser bijna raak. Ondanks zijn goede vorm werd de middenvelder in de 80e minuut gewisseld.

Panenka-penalty voorkomt zege Villarreal op Gijon

Villarreal heeft niet optimaal geprofiteerd van de nederlaag van nummer drie Valencia. Los Che ging zaterdag hard onderuit, maar nummer vier Villarreal kwam tegen Sporting Gijon niet verder dan 1-1. Gijon beëindigde het duel in El Madrigal met negen man, maar hield wel een punt over aan het bezoek.

Villarreal leek lange tijd op weg naar een nipte zege in eigen huis, maar in de absolute slotfase kwam Gijon terug. De bezoekers hadden daarvoor al goed stand gehouden. Toch kwam Villarreal na een treffer van Giuseppe Rossi op voorsprong. De Italiaan werd bediend door Borja Valero.

Villarreal had daarna kansen om uit te lopen, maar El Submarino Amarillo verzuimde om verder afstand te nemen van laagvlieger Gijon. De nummer zeventien van Spanje moest 65 minuten verder met tien man na een rode kaart voor José Angel. In de blessuretijd volgde Rafael Sastre.

Met twee man minder kwam Gijon alsnog op gelijke hoogte. Een overtreding van Javier Rodriguez leidde de 1-1 in. Diego Castro benutte de strafschop op fraaie wijze. Villarreal-doelman Diego Lopez werd verrast door een Panenka-penalty. Villarreal blijft door de remise vierde in Spanje.


Uitslagen speelronde 28:

Thuis Uit Uitslag
UD Almería Atlético Madrid 2-2
Real Madrid Hércules CF
2-0
Real Zaragoza Valencia 4-0
Osasuna Racing Santander 3-1
Real Sociedad Málaga 0-2
Espanyol Deportivo La Coruña 2-0
Levante UD
Real Mallorca 1-1
Villarreal Sporting Gijón 1-1
Sevilla FC
FC Barcelona 1-1
Getafe CF
Athletic de Bilbao 2-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 28 24 3 1 75 79-14
2 Real Madrid 28 22 4 2 70 67-20
3 Valencia 28 16 6 6 54 42-32
4 Villarreal 28 15 6 7 51 47-30
5 Espanyol 28 14 1 13 43 37-39
6 Athletic de Bilbao 28 13 3 12 42 44-40
7 Atletico Madrid 28 11 6 11 39 41-37
8 Sevilla FC 28 11 6 11 39 42-43
9 Real Sociedad 28 11 2 15 35 38-46
10 Real Mallorca 28 10 5 13 35 29-38
11 Getafe CF 28 9 7 12 34 38-43
12 Osasuna 28 8 8 12 32 30-33
13 Levante UD 28 9 5 14 32 29-39
14 Deportivo la Coruna 28 7 10 11 31 23-38
15 Real Zaragoza 28 7 9 12 30 28-39
16 Racing Santander 28 7 9 12 30 26-42
17 Sporting de Gijón 28 6 11 11 29 26-35
18 UD Almeria 28 5 11 12 26 30-47
19 Hercules CF 28 7 5 16 26 25-43
20 Malaga CF 28 7 5 16 26 36-59

Klik hier om meer statistieken over de Primera División te bekijken!

 

Klankbordgroep arbitrage nieuw leven ingeblazen

De klankbordgroep arbitrage wordt nieuw leven ingeblazen met betrokkenheid van Nederlandse trainers. Dat is besloten tijdens de bijeenkomst van voetbaltrainers en scheidsrechters die vanavond plaatsvond. De betrokkenheid van Nederlandse coaches moet de al bestaande klankbordgroep nieuw leven inblazen.

Tijdens de bijeenkomst waren onder andere Gertjan Verbeek, trainer van AZ, en KNVB-directeur Bert van Oostveen aanwezig. Een woordvoerster van de voetbalbond liet aan het ANP weten dat het een open gesprek was. Het gemeenschappelijke doel was het kweken van wederzijds begrip en respect.

De laatste tijd leidde enkele discutabele beslissingen van scheidsrechters in het betaald voetbal tot woedende reacties bij trainers, waaronder Verbeek. Ook technisch directeur Foeke Booy van FC Utrecht, die ook kritisch op de arbitrage was, was hierbij aanwezig. Namens de scheidsrechters namen onder meer Kevin Blom en Danny Makkelie deel aan het gesprek.

MMA 2 mogelijk in de problemen na overname

Vorig jaar kwam EA Sports met hun eerste MMA-game als tegenhanger voor UFC Undisputed. Nu lijkt een eventueel vervolg op de game niet meer te komen omdat de MMA-organisatie Zuffa, bekend van UFC, de organisatie van Strikeforce heeft overgenomen. Het merendeel van de vechters in EA Sports MMA-game was onder contract bij Strikeforce.

Er is al contact gezocht met EA over deze kwestie maar EA heeft nog geen antwoord gegeven. Zuffa had met UFC al de grootste en bekendste MMA-organisatie en heeft nu het iets minder bekende Strikeforce overgenomen. UFC-games worden ontwikkeld door het Japanse bedrijf Yuke's en uitgegeven door THQ.

Wozniacki wint simpel in Indian Wells

Caroline Wozniacki heeft moeiteloos de vierde ronde bereikt van het tennistoernooi van Indian Wells. De als eerste geplaatste Deense won in twee sets van Maria Jose Martinez. De Spaanse waren slechts vier games gegund: 6-1 en 6-3. De partij duurde maar 71 minuten.

Bij de mannen schaarde de Spanjaard Tommy Robredo zich met hetzelfde gemak bij de laatste zestien. De Amerikaan Donald Young had maandag weinig tegen hem in te brengen: 6-0 en 6-4.

De Belgische vedette Kim Clijsters liet via Twitter weten dat de WTA en de ATP, de mondiale federaties van de vrouwelijke en mannelijke tennisprofs, een benefiet gaan organiseren voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan. Dat gebeurt mogelijk volgende week al als onderdeel van het toernooi in Miami. Eerder zamelden de toptennissers geld in voor de mensen die werd getroffen door de overstromingen in Australië en de aardbeving in Haïti.

'Scheldende synagogefotograaf opgepakt'

Bij een synagoge in Amsterdam is zaterdag een man aangehouden die foto's van het gebouw leek te maken. Toen de beveiliging hem aansprak, begon hij antisemitische kreten te slaken. Hierop werd de politie gebeld, die hem aanhield. Dit meldt het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maandag. De politie kon het bericht niet direct bevestigen.

"Kankerjoden, jullie zijn vergast in de Tweede Wereldoorlog, wat moet je nou?", zou de man hebben gezegd. "Ik ga je schoppen, ik zit op taekwondo, je moet bang voor mij zijn." Dergelijke situaties doen zich volgens het CIDI ongeveer een keer per maand voor in Amsterdam.

Het centrum acht het mogelijk dat de man informatie wilde inwinnen om een terroristische aanslag voor te bereiden. De man woonde niet in de buurt en is geen liefhebber of architectuurstudent, zo zou zijn gebleken uit een gesprek dat een beveiliger met de man had.

Joodse gebouwen in Nederland, ook de scholen, worden bewaakt op kosten van de joodse gemeenschap. Wel zegde het stadsdeel Amsterdam-Zuid vorig jaar toe 135.000 euro bij te dragen aan de kosten van de bewaking van joodse gebouwen.

Vorige week bleek dat het kabinet niet van plan is alle joodse instellingen extra te laten bewaken, zoals de PVV en de SGP willen. Dat zou leiden tot onderscheid tussen joodse en andere instellingen en dat is niet de bedoeling, zei minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner in de Tweede Kamer.

Hij wees erop dat er ook moskeeën zijn die worden bedreigd. Donner houdt vast aan het uitgangspunt dat de politie in actie komt als er concrete bedreigingen zijn. Instellingen die meer beveiliging willen, moeten die in principe zelf betalen. Het kabinet werkt wel aan een plan om antisemitisme beter te bestrijden.

ChristenUnie-leider André Rouvoet heeft in een motie voorgesteld dat de overheid bijdraagt aan de kosten van de beveiliging van joodse scholen. Over deze motie moet de Kamer nog stemmen. In het licht daarvan heeft het CIDI het bericht over het incident van zaterdag naar buiten gebracht, zegt een woordvoerder.

Geschrapte Starbreeze-game was Bourne Ascendency

Vorig jaar in maart heeft ontwikkelaar Starbreeze aangegeven dat ze met de ontwikkeling van één van hun twee games gestopt waren. Nu blijkt dat één van die twee games de game The Bourne Ascendency was. Een freelance-ontwikkelaar heeft dit namelijk op zijn CV gezet.

Toendertijd werd er al gespeculeerd dat het de Bourne-game zou zijn die de prullenbak was ingegaan, maar dat is nooit bevestigd, tot nu. De andere game waar Starbreeze mee bezig zou zijn is een remake van de game Syndicate. Het origineel stamt uit 1993 en komt van Bullfrog Games.

EA, de uitgever van de twee Starbreeze-games, heeft ook nooit officieel aangegeven dat die andere game Syndicate is. Maar vorig jaar in de zomer zijn een aantal 'Trademarks' opgedoken die hier op wezen. Misschien dat daarom The Darkness II gemaakt wordt door een andere ontwikkelaar dan Starbreeze, die het origineel maakte.

Bekijk hier de bewuste website met het CV van de freelancer.

Veiling erfenis Juliana brengt 1,7 miljoen op

De veiling van voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana heeft tot nu toe een kleine 1,7 miljoen euro opgebracht. Dat is te lezen op de website van veilinghuis Sotheby's. De veiling ging maandag van start en duurt nog tot en met donderdag.

Maandag gingen in totaal 213 zogenoemde lots onder de hamer in Amsterdam. Allemaal werden ze verkocht. In totaal moeten donderdag tienduizend familiestukken onder de hamer zijn gegaan. Die moeten 1,5 tot 3 miljoen euro opbrengen. Niet eerder is zo veel familiebezit van de Oranjes in een keer in de verkoop gegaan.

De geveilde voorwerpen vormen een deel van de nalatenschap van Juliana. Voor de objecten was na een proces van zes jaar geen nieuwe bestemming gevonden. De meeste voorwerpen zijn afkomstig uit Paleis Soestdijk. Het gaat onder meer om meubilair, servies, porselein en glaswerk, zilver en kunstwerken.

De opbrengst van de veiling gaat naar het Rode Kruis, het Prinses Beatrix Fonds, het Natuurcollege en Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours. Sotheby's houdt de veiling in opdracht van de vier erfgenamen, koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina, de dochters van Juliana.

Mariniers aan boord Nederlandse koopvaardijschepen

Twee Nederlandse koopvaardijschepen krijgen toch bewapende Nederlandse mariniers aan boord om ze te beschermen tegen piraten. Per schip stelt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) twintig tot dertig mariniers beschikbaar, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur maandagavond na onderzoek.

Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat er over het onderwerp dinsdag een brief gaat naar de Tweede Kamer. In de brief wordt ingegaan op eerdere uitlatingen van Hillen eventueel mariniers aan boord van schepen te plaatsen. Verder wil de woordvoerder nog niet op de kwestie ingaan. "Eerst informeren we de Kamer hierover."

Het vorige kabinet wilde eerder geen mariniers op schepen plaatsen. De toenmalige regering vond het risico van geweldsescalatie te groot.

De twee schepen, de Hermod van rederij Heerema en de MPI Adventure van rederij Vroon, varen volgens Nieuwsuur langzaam en moeten de komende weken door de Indische Oceaan en de Golf van Aden. Daar zouden ze een grote kans lopen door piraten te worden gekaapt.

Hillen zou alleen mariniers willen inzetten op de meest kwetsbare schepen. Andere reders die ook bescherming tegen piraten willen, zouden op hun schepen bijvoorbeeld de Panamese of de Maltese vlag kunnen hijsen. Malta en Panama staan gewapende particuliere beveiligers toe, Nederland niet.

Spalletti: "Zenit haalt de kwartfinale"

Trainer Luciano Spalletti gelooft dat Zenit Sint-Petersburg nog altijd ten koste van FC Twente door kan gaan in de Europa League. De Russische ploeg werd in Enschede met 3-0 verslagen, maar dat heeft het vertrouwen van Spalletti niet aangetast.

"Ik ben er van overtuigd dat wij ons donderdag plaatsen voor de kwartfinales", zei hij volgens TC/Tubantia. Twee doelpunten van Luuk de Jong en eentje van Denny Landzaat zorgden voor de overwinning. "Wij teleurgesteld over het resultaat, maar niet ontevreden over onze manier van spelen. Wij hadden bij Twente moeten winnen, want we waren de betere ploeg", vervolgde de trainer verder.

Spalletti denkt dan ook dat zijn ploeg zich donderdag plaatst voor de kwartfinales. Wellicht dat de trainer zich enigszins gesterkt voelt door de overwinning op Terek Grozny. De ploeg van Spalletti won afgelopen weekeinde met 1-0 van de club van Ruud Gullit.

Gilbert: "Milaan - San Remo is geen doel"

Philippe Gilbert heeft de vorm al vroeg te pakken dit seizoen. De Belg boekte al enkele zeges, waaronder een rit in de Tirreno - Adriatico, en lijkt daardoor een kandidaat voor de zege in Milaan - San Remo. De renner van Omega Pharma-Lotto zelf heeft van La Primavera echter geen doel gemaakt.

"Milaan - San Remo is niet echt een doel," aldus Gilbert in Het Nieuwsblad. "Mijn piek ligt later, rond de Ronde, de Amstel en Luik. Ik kan dus zonder stress naar de Primavera. Rijd ik er een resultaat, dan is dat magnifiek. Gebeurt dat niet, dan is er geen man overboord."

"Ik wil goed afgezet worden aan de Poggio, zodat ik vooraf geen energie moet verspillen. Als ik in de finale alleen zit, is het niet goed. Milaan - San Remo is een andere koers dan de Tirreno-Adriatico. Trouwens: ik moet wel vertrouwen hebben. Want ik wil helemaal geen spanning creëren in de ploeg, dat is nergens voor nodig."

'Cornelisse vertrekt naar FC Twente'

Tim Cornelisse zal zijn voetballoopbaan na dit seizoen vervolgen bij FC Twente. De rechterverdediger komt over van FC Utrecht, aldus Johan Derksen in het voetbalprogramma Voetbal International.

Het contract van Cornelisse loopt na dit seizoen af en daardoor kan hij gratis de overstap maken naar de Tukkers. In Enschede zal hij de concurrentie aangaan met onder meer Roberto Rosales.

Schorsing kost Ibrahimovic Milanese derby

AC Milan moet het op 3 april in de derby tegen Internazionale stellen zonder Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse aanvaller is voor drie wedstrijden geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart zondag tegen Bari (1-1). Hij mist om die reden ook de confrontaties met Palermo en Fiorentina.

Ibrahimovic werd tegen hekkensluiter Bari een kwartier voor tijd uit het veld gestuurd nadat hij een tik had uitgedeeld in de maagstreek van verdediger Marco Rossi. Het was de vijfde rode kaart uit zijn carrière.

De oud-Ajacied is weliswaar clubtopscorer van Milan, maar wist in de laatste zeven competitiewedstrijden slechts één keer het net te vinden. Milan gaat aan kop in Italië met een voorsprong van vijf punten op Inter en zes op Napoli.


Ibrahimovic mist de Milanese derby (Foto: Novum)

Pachter: "Kinect verkoopt vijf keer zoveel als de Move"

De analist der analisten heeft gesproken: "de Kinect verkoopt vijf keer zoveel stuks als de Move" volgens Michael Pachter naar aanleiding van de NPD-cijfers die vorige week bekendgemaakt zijn. Volgens Pachter zijn tweederde van de verkochte Xbox 360-bundels die met Kinect erin.

Pachter geeft daarnaast aan dat de PS3 maar ongeveer éénvijfde van de bundels samen met de Move verkoopt. Daarnaast was dit volgens Pachter ook duidelijk omdat de Xbox 360 Kinect-software de PS3 Move-software er makkelijk uitverkoopt. Pachter ziet een rooskleurige toekomst voor de Kinect, zeker als er prijsverlagingen gaan komen. Pachter verwacht dat de prijsverlaging rond de E3 zal gaan komen.

Kinect

Gascoyne: "KERS voor Lotus onwaarschijnlijk"

Team Lotus zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen gebruik maken van het Kinetic Energy Recovery System, zo weet technisch directeur Mike Gascoyne te melden aan Auto Motor und Sport.

"We zullen het bespreken met Renault, maar voor een klein team zoals wij, is KERS zeer kostbaar," zei Gascoyne die meldde dat de T128 niet voorbereid is op KERS. "We zouden het chassis daarvoor behoorlijk moeten aanpassen, want op dit moment is er geen plaats voor." Toch sluit de Brit het systeem voor dit jaar niet helemaal uit.

Surinaamse hitfilm in Nederlandse bioscopen

De succesvolle Surinaamse speelfilm Suriname is vanaf 24 maart te zien in Nederlandse bioscopen. In de misdaadfilm speelt de Nederlandse actrice Marlous Dirks (Onderweg naar Morgen, Voetbalvrouwen en Lotte) de echtgenote van een drugsdealer. De film draait in Pathé-bioscopen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Volgens de producent is het voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis dat een Surinaamse speelfilm direct na de release de Nederlandse bioscopen haalt. De film ging half december in Suriname in première en trok wekenlang volle zalen.

De film is geregisseerd door Kitty Guicherit-van Dijk, die uit de stal komt van cultuurmecenas Joop van den Ende. Het verhaal gaat over een drugsdealer die zijn leven wil beteren. Hij keert uit Nederland terug naar Suriname om goudzoeker te worden.

Horrorfilm Sint naar Tribeca Filmfestival

De komische horrorfilm Sint van regisseur Dick Maas is geselecteerd voor het prestigieuze Tribeca Filmfestival in New York. De productie wordt eind april vertoond in het Cinemaniaprogramma, een selectie van acht internationale genrefilms die 'de creatieve grenzen verleggen', zo meldt het festival maandag op de website.

Het is de tweede Nederlandse productie die dit jaar op Tribeca te zien is. Eerder werd al bekend dat Black Butterflies, een Engelstalige biografiefilm over het leven van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker, is geselecteerd in de categorie World Narrative Features.

Regisseur Dick Maas stelt maandag in een reactie 'zeer trots te zijn' dat zijn film is geselecteerd. "Het is een van de twee grote Amerikaanse festivals en er was dit jaar een recordaantal aanmeldingen. Dan is het heel bijzonder dat Sint bij de acht Cinemaniatitels is beland."

Horrorfilm Sint naar Tribeca Filmfestival
Horrorfilm Sint naar Tribeca Filmfestival (Foto: ANP)

New Kids Nitro! nog dit jaar in de bioscoop

De speelfilm New Kids Turbo! krijgt een vervolg. Het tweede deel, dat New Kids Nitro! gaat heten, draait vanaf 8 december in de Nederlandse bioscopen.

Dat hebben regisseurs en hoofdrolspelers Steffen Haars en Flip van der Kuil maandag bekendgemaakt. De geruchten over een vervolg op de succesvolle eerste New Kids-film, die meer dan een miljoen bezoekers trok, deden al langer de ronde.

De acteurs die de vijf New Kids spelen, zullen in elk geval terugkeren in het tweede deel. De films zijn gebaseerd op de populaire serie van Comedy Central en BNN over een groepje lompe hangjongeren uit Brabant. De tweede film wordt deze zomer opgenomen.

New Kids Nitro! nog dit jaar in de bioscoop
New Kids Nitro! nog dit jaar in de bioscoop (Foto: ANP)

Transformers MMO aangekondigd

Ontwikkelaar Jagex gaat samen met Hasbro in 2012 een Transformers-MMO uitbrengen. Jagex is de ontwikkelaar van onder andere de populaire MMORPG Runescape. Hasbro dat de rechten bezit heeft aangegeven samen te gaan werken met Jagex vanwege hun uitstekende geschiedenis met online games.

Jagex en Hasbro zijn beide erg enthousiast over het project. De Transformers-MMO zal een dynamisch, actievol spel worden dat fans van de serie onweerstaanbaar moeten vinden. Het project heeft nog geen naam gekregen en er zijn nog geen verdere details over bekend. We zullen nog even moeten wachten dus.

trans

'Arsenal wil gestopte Lehmann aantrekken'

Jens Lehmann keert mogelijk terug in de voetbalwereld. De inmiddels gestopte keeper moet het acute keepersprobleem bij Arsenal oplossen. De Duitser stond tussen 2003 en 2008 ook al onder contract bij de ploeg uit Londen.

Lehmann zal de komende zes weken als tweede keeper moeten dienen achter Manuel Almunia. De Spaanse doelman is door blessures van Wojciech Szczesny, Vito Mannone en Lukasz Fabianski eerste keeper geworden van The Gunners.

Na vijf seizoenen bij Arsenal te hebben gespeeld, vertrok Lehman na afloop van het seizoen 2007/08 terug naar de Duitse Bundesliga. Daar verdedigde hij twee seizoenen het doel van VfB Stuttgart, voordat hij afgelopen zomer een punt zette achter zijn actieve keepersloopbaan.

Ministerie: Nieuwe kerncentrales blijven mogelijk

Hoewel de gebeurtenissen kritisch worden gevolgd, is er geen reden om het Nederlandse standpunt over kernenergie te herzien. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie naar aanleiding van de gespannen situatie rond enkele Japanse kerncentrales. Dat betekent dat nieuwe kerncentrales in Nederland in principe mogelijk blijven. Het vertrouwen van de Nederlanders in kernenergie is gedaald.

Vorige maand heeft het kabinet de voorwaarden en veiligheidseisen opgesteld waaraan een nieuwe kerncentrale moet voldoen. De specifieke technische eisen worden op dit moment uitgewerkt. Daarbij zullen de gebeurtenissen in Japan een rol spelen. "Bij de invulling zal uiteraard rekening worden gehouden met wat er is gebeurd", laat een woordvoerder weten.

De toestand in Japan heeft wel effect op de besluitvorming in Duitsland en Zwitserland. Het besluit over de uiterste sluitingsdatum van alle Duitse kerncentrales wordt met drie maanden uitgesteld, zei bondskanselier Angela Merkel maandag. Zwitserland heeft maandag plannen voor de bouw van drie kerncentrales opgeschort. Het land wil eerst de resultaten afwachten van een onderzoek naar de waterstofexplosies in twee Japanse kernreactoren.

De Nederlandse bevolking maakt zich ondertussen meer zorgen over de veiligheid van kerncentrales. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de Wereldomroep. Twee van de drie ondervraagden denkt dat er met de Nederlandse kerncentrale ongelukken kunnen gebeuren die vergelijkbaar zijn met de problemen met enkele Japanse kerncentrales als gevolg van de aardbeving.

Het percentage mensen dat vindt dat de regering weer vergunningen moet uitgeven voor nieuwe kerncentrales is sinds oktober gedaald. Was eerst een meerderheid van 51 procent voor, nu is dat gezakt naar 47 procent. Dat is hetzelfde percentage als in 2005.

In het regeerakkoord hebben VVD en CDA zich voorstander betoond van nieuwe kerncentrales. Vorige maand maakte minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) bekend dat met de bouw van een nieuwe kerncentrale nog voor 2015 kan worden gestart.

Momenteel zijn twee partijen geïnteresseerd om een nieuwe kerncentrale te bouwen in Zeeland, in de buurt van de bestaande reactor van Borssele. In het Gelderse Dodewaard staat nog een in 1997 gesloten kerncentrale, die nog niet is ontmanteld.

Boksbond hoopt op goed nieuws

De Nederlandse boksbond NBB hoopt binnen een week van de internationale amateur boksfedratie AIBA te horen of de schorsing opgeheven wordt. Nederland is geschorst vanwege onregelmatigheden bij de Final Four waar onder meer amateurboksers vochten zonder shirt en hoofdbescherming.

"Ik wil niet te vroeg juichen. Maar het schijnt er goed uit te zien voor ons. Pas als de formele bevestiging binnen is, gaat de vlag uit bij ons," zei bestuurslid van de NBB Chris Moerkerken vandaag. De bond gaf aan de AIBA de fout toe en hoopt dat hiermee de kou uit de lucht is en de Nederlandse boksers weer internationaal in actie mogen komen.

Door de schorsing raakte Nederland ook het EK boksen voor vrouwen kwijt. Mocht de AIBA besluiten om de schorsing op te heffen dan gaat de NBB proberen het toernooi terug te krijgen. "Indien de schorsing wordt opgeheven, zullen we meteen contact opnemen met de Europese boksbond. Volgens mij hebben zich nog geen andere kandidaten voor het EK aangediend. Hopelijk mogen we het nog steeds organiseren. Maar we moeten eerst de officiële verklaring van de AIBA afwachten," zei Moerkerken.

Overigens is Nederland niet het enige land dat geschorst is. Ook Bulgarije is dat en dat land raakte hierdoor het EK voor mannen van dit jaar kwijt. Bulgarije gaat de straf aanvechten bij het internationale sporttribunaal.

Aanpak OM rond misbruik kerk onderzocht

Voormalig procureur-generaal Dato Steenhuis gaat onderzoeken hoe het Openbaar Ministerie (OM) zaken rondom misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk heeft aangepakt. Het onderzoek moet voor 15 mei zijn afgerond, zodat de Tweede Kamer voor het zomerreces op de hoogte kan worden gesteld.

Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Kamer. De Kamer had Opstelten gevraagd het OM te verzoeken het onderzoek te verrichten.

Het college van procureurs-generaal, de top van het OM, heeft daarop in overleg met de minister besloten Steenhuis aan te wijzen om het onderzoek te laten uitvoeren. Hij laat zich adviseren door hoogleraar strafrecht Paul Mevis en advocaat Mischa Wladimiroff. Steenhuis onderzocht eerder het zoekraken van het strafdossier van twee mannen die de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo overvielen.

Het onderzoek richt zich op hoe het OM is omgegaan met zaken waarbij katholieke geestelijken werden verdacht van zedendelicten. Het gaat hierbij om zaken die speelden vanaf begin 1980 tot begin deze maand. De kerk heeft volgens critici veel zaken ten onrechte geseponeerd.

Spelen met mogelijkheden in Deus Ex: Human Revolution

Afgelopen weekend was de PAX East in Amerika bezig en iemand heeft zo'n twee minuten gameplay opgenomen van Deus Ex: Human Revolution. De persoon heeft tijdens de presentatie een stukje gameplay gefilmd waarin we zien hoe een turret uitgeschakeld wordt. Daarnaast als je hem niet kan uitschakelen kan je er ook op een andere manier langs.

Het filmpje is niet heel lang, de kwaliteit is wel goed maar helaas maakt de gebuiker van de camera ook een aantal snapshots tussendoor. Hier mis je soms enkele seconden en helaas ook de grap van de prullenbak. Wil je weten wat, bekijk dan hieronder de video. Deus Ex: Human Revolution komt 26 augustus uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

Halilovic twee duels geschorst

Willem II-verdediger Denis Halilovic is de komende twee wedstrijden geschorst. Hij kreeg die straf van de KNVB omdat hij zondag tegen Ajax rood had gekregen. De Sloveen kreeg bovendien een wedstrijd voorwaardelijke schorsing opgelegd. Halilovic raakte Jan Vertonghen bij een onbeholpen tackle.

Excelsior moet het een wedstrijd zonder Daan Bovenberg stellen. De verdediger van de Kralingers pakte zaterdag in het duel met Heracles Almelo de doorgebroken Everton vast.

Jack Wouterse geschokt door beschuldiging

Jack Wouterse is geschokt door het bericht dat hij zondag in zijn woonplaats Rotterdam twee stadswachten zou hebben aangereden. De acteur ontkent het verhaal en is woedend over de berichtgeving in De Telegraaf.

De krant schreef dat Wouterse het tijdens het uitlaten van zijn hond aan de stok kreeg met stadswachten, omdat het dier niet was aangelijnd. Toen de acteur ook de grote boodschap van zijn hond weigerde op te ruimen, zou hij in zijn auto zijn gestapt en op de stadswachten zijn ingereden.

"Ik ben tegen geweld. Ik zou nooit iemand slaan, of omver rijden, of wat dan ook", zegt hij tegen RTV Rijnmond. Wouterse zegt dat hij slechts boos in zijn auto stapte en ervandoor ging. Hij wast zijn handen echter niet geheel in onschuld. "Ik heb een grote mond gehad. Ik heb iets gezegd: Gestapo. Dat had ik niet moeten doen", geeft hij toe.

Wouterse denkt dat de stadswacht waarmee hij het aan de stok had met het verhaal naar De Telegraaf is gestapt. "Wat ik ook al ongelooflijk vind, is dat een groot landelijk blad dit bericht zomaar overneemt en niet even komt checken", zegt hij over de krant die in het bericht ook zijn oude cocaïneverslaving oprakelde. "Ik vind dat echt schokkend."


Jack Wouterse geschokt door beschuldiging (Foto: Novum)

Tribes maakt comeback na dertien jaar

Het online schietspel Tribes: Ascend komt dit najaar uit op de PC en Xbox 360. Dat maakt gamestudio Hi-Rez Studios bekend. Het origineel dat verscheen in 1998 was een van de eerste schietspellen waarin spelers met meer dan honderd gamers tegelijk via internet konden spelen.

Tribes: Ascend laat gamers opnieuw online land- en luchtgevechten met elkaar aangaan in futuristische robotpakken. De jetpack speelt een belangrijke rol in het spel en moet een totaal andere spelervaring opleveren dan huidige populaire schietspellen als Halo en Call of Duty. De focus ligt meer op snelle actie dan op hoge spelersaantallen.

Naast Tribes: Ascend werkt Hi-Rez Studios ook aan Tribes Universe. Deze grootschalige online shooter speelt zich af in een enorme online wereld waarin spelers ervaringspunten verdienen en met elkaar moeten samenwerken. Het is niet bekend wanneer Tribes Universe moet uitkomen.

Hi-Rez Studios heeft vorig jaar het spel Global Agenda op de markt gebracht. Deze online schietgame draait om facties die in een futuristische wereld strijden om macht. Voor het spel moest maandelijks abonneegeld worden betaald, maar vanwege tegenvallend commercieel succes is het tegenwoordig gratis te spelen.


Recordweekend voor Gooische Vrouwen

Gooische Vrouwen heeft het beste openingsweekend van een Nederlandse productie ooit beleefd. De film gebaseerd op de gelijknamige tv-serie haalde afgelopen weekeinde bijna 1,7 miljoen euro binnen. In totaal hebben al meer dan 280.000 mensen de film bezocht.

De exacte opbrengst was 1.693.165 euro, laat distributeur Independent Films maandag weten. De film verbreekt daarmee het record dat op naam stond van New Kids Turbo, met 1.497.355 euro in zijn openingsweekend.

Gooische Vrouwen, over het wel en wee van vier dames uit het Gooi, is sinds donderdag in de bioscopen te zien. Op de eerste dag verdiende de film, mede dankzij voorpremières en de speciale Ladies Night, direct de gouden status.


Recordweekend voor Gooische Vrouwen (Foto: Novum)

Sarah Jessica Parker in overspelkomedie

Sarah Jessica Parker en Marisa Tomei willen in Married and Cheating spelen. De actrices zijn in gesprek om een rol te spelen in de komedie over vreemdgaan. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De film gaat over drie getrouwde stellen die moeite hebben met het vinden van geluk en het daarom buiten het huwelijk zoeken. Het verhaal speelt zich af in New York en Parijs. Wanneer de opnames van Married and Cheating beginnen is nog onduidelijk. Raymond de Felitta tekent voor het script en de regie van de film. Hij maakte in 2009 de komedie City Island met Andy Garcia.

De 45-jarige Sex and the City-actrice Parker werkt op dit moment aan de film I Don't Know how She Does it met Pierce Brosnan. Eind dit jaar verschijnt New Year's Eve, waarin ze speelt met onder anderen Ashton Kutcher en Michelle Pfeiffer. Tomei speelt in het door George Clooney geregisseerde politieke drama The Ides of March, dat later dit jaar verschijnt.


Sarah Jessica Parker in overspelkomedie (Foto: Novum)

Raboploeg ziet nog kansen voor Gesink

De Rabobank-wielerploeg ziet nog kansen voor Robert Gesink in de Tirreno-Adriatico. De Nederlander staat na de zesde etappe vierde in het algemeen klassement op vijftien seconden van leider Cadel Evans.

"Als het echt heel goed loopt, kan hij misschien nog opschuiven," zei ploegleider Nico Verhoeven op de website van de Raboploeg. "Toen wij hier met overmacht de ploegentijdrit wonnen, hoorde je al van de buitenwacht dat 'Gesink deze ronde wel even zou gaan winnen'. Dat had gekund als Robert het niveau had gehad van Oman. Hij is hier wel goed, maar niet zo goed."

Taakstraf: Schrobben voor huwelijk William en Kate

De Britse overheid gaat mensen die veroordeeld zijn tot een taakstraf inzetten om te helpen de hoofdstad Londen schoon te maken in voorbereiding op de bruiloft van prins William en Kate Middleton.

De veroordeelden zullen ingezet worden om de voetgangerstunnels bij het metrostation bij Hyde Park te schrobben. Verwacht wordt dat deze tunnels door duizenden mensen gebruikt gaan worden om in de buurt van Westminster Abbey of Buckingham Palace te komen op 29 april, de dag van de bruiloft.

Volgens Ravi Kumar, een medewerker van de gevangenisdienst, is de schoonmaakactie onderdeel van een breder plan om overtreders werk te laten doen dat de lokale gemeenschap ten goede komt. "Dit plan is een perfecte manier om mensen na hun veroordeling iets positiefs aan de maatschappij te laten bijdragen", aldus Kumar.


Schrobben voor Prins William en Kate Middleton (Foto: Novum)

Wil jij naar de voorvertoning van Paul?

FOK! mag in samenwerking met Universal Pictures 10 x 2 toegangskaartjes weggeven voor een speciale voorvertoning van de film Paul. Bij de voorpremière is acteur Nick Frost ook aanwezig. Paul is vanaf 14 april in de bioscoop te bekijken. Let op: de voorpremière is op 22 maart in Pathé de Munt te Amsterdam. Om 21:00 uur is de inloop en om 21:30 uur begint de film met een introductie van Nick Frost.

Hilarische komedie van de makers van Hot Fuzz en Shaun of the Dead, met o.a. Simon Pegg, Nick Frost, Jason Bateman, Kristen Wiig, Bill Hader, Blythe Danner en Sigourney Weaver.

Twee nerds, Greame Willy (Pegg) en Clive Collings (Frost) reizen door Amerika op weg naar bekend UFO grondgebied. Hier lopen ze per ongeluk de alien Paul (stem Seth Rogen) tegen het lijf, die al 60 jaar op de militaire basis rondhangt. Ze nemen Paul mee op een ongelooflijk idiote roadtrip. Terwijl ze achtervolgd worden door FBI agenten en de vader van een meisje dat ze onbedoeld hebben ontvoerd, proberen ze Paul terug te brengen naar zijn moederschip.

Wil jij bij die speciale voorvertoning van Paul zijn? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Wie is de regisseur van Paul?

Kijk snel in het sticky topic in Film, Tv & Radio om te kijken hoe je kans maakt op het bijwonen van de voorvertoning.

Meedoen kan tot en met 20 maart.

Let op: doe ook alleen maar mee als je in Amsterdam kan zijn op 22 maart.

Drietal opgepakt voor fraude internetbankieren

Twee mannen en een meisje uit Naaldwijk zijn maandag opgepakt op verdenking van fraude met het online betalingssysteem iDEAL. De drie zouden voor in ieder geval ruim 70.000 euro hebben gefraudeerd, hoewel wordt verwacht dat dit bedrag nog oploopt. Dat meldt de politie maandag.

De 19- en 22-jarige mannen en het 17-jarige meisje worden ervan verdacht van ten minste negen personen op slinkse wijze hun bankgegevens te hebben achterhaald. Ze werden in chatgesprekken verleid op bepaalde links te klikken en hun beveiligingscodes af te staan.

Vervolgens boekten ze hoge geldbedragen via internetbankieren van de rekeningen van de slachtoffers naar verschillende rekeningen. Uiteindelijk werd het geld doorgesluisd naar de rekening van een van de verdachten en werd het opgenomen.

De fraude kwam aan het licht nadat de slachtoffers zagen dat op onverklaarbare wijze grote bedragen van hun rekening waren afgeschreven. Ze namen contact op met hun bank en deden aangifte. De banken hebben eveneens aangifte gedaan.

De politie sluit niet uit dat nog meer mensen slachtoffer zijn geworden van het trio.

Japan: Vermiste Nederlander terecht

Een van de twee Nederlanders die tijdens de aardbeving en tsunami in Japan in het meest getroffen gebied van het land verbleven, is terecht. Het gaat om een 36-jarige man, die in het gebied woont. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

De man had sinds de ramp Japan vrijdag ontregelde geen toegang tot communicatiemiddelen en kon daardoor niet laten weten hoe het met hem ging. Hij heeft maandagmiddag een e-mail naar de ambassade in Tokio gestuurd om te laten weten dat hij ongedeerd is.

Niet lang voordat het ministerie meldde dat de man in orde is, gaf Buitenlandse Zaken nog aan zich zorgen te maken over de man en over een 29-jarige Nederlandse vrouw. Met haar is nog altijd geen contact geweest.

Buitenlandse Zaken heeft contact met de familie van de vermiste vrouw en stelt hun zorgen over haar welzijn te delen. De ambassade in Tokio probeert zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over haar situatie.

Gratis online game deze maand naar PS3

Eind deze maand lanceert Sony de tweede massively multiplayer online-game voor de PlayStation 3. Na DC Universe Online richt Free Realms zich meer op een jonger publiek. De nieuwe online game is de eerste die gratis te spelen is. Sony Online Entertainment verdient geld door virtuele voorwerpen, zoals wapens en magische drankjes, tegen betaling aan te bieden.

Met de introductie van dit nieuwe verdienmodel volgt Sony op de PlayStation 3 een trend die op de PC sinds enige tijd gaande is. Games met grote productiebudgetten die het niet redden op basis van abonnementsinkomsten schakelen geregeld over op een ander verdienmodel.

Sony Online Entertainment brengt Free Realms op 29 maart uit in Europa. De game voor de PlayStation 3 is dan te downloaden in de online winkel van de spelcomputer. Free Realms is sinds 2009 te spelen op de PC en sinds vorig jaar op de Mac. Zeventien miljoen spelers hebben het gratis spel gespeeld.

De keuze een online spel gratis aan te bieden, groeit aan populariteit. Spellen als Lord of the Rings Online, Archlord, Runescape en Champions Online gingen Free Realms voor. Turbine Entertainment, het bedrijf achter Lord of the Rings Online, heeft de inkomsten verviervoudigd door over te stappen van een verdienmodel met abonnementen naar het gratis aanbieden van de game en spelers te laten betalen voor diverse extra's.

In Free Realms kunnen spelers tegen elkaar strijden, beroepen uitoefenen of minigames spelen. Zo kunnen spelers onder andere koken en voetballen, maar ook met elkaar monsters verslaan om beloningen te bemachtigen.


Cruijff heeft te doen met Van den Boog

Johan Cruijff neemt het in Helden Magazine op voor Ajax-directeur Rik van den Boog. "Welk lid van de raad van commissarissen kan 'voetbalhulp' bieden aan directeur Rik van den Boog? Wie kan hem controleren? Eigenlijk heb ik met hem te doen," zei Cruijff die bij Ajax nu in een technisch platform zit.

"Dit bestuur heeft de huidige directeur aangesteld en dan vinden ze dat ze hem niet kunnen ontslaan. Waar slaat dat nou op?. Dan kun je dus nooit terugkomen op een eerder genomen beslissing. Bij Ajax weten we nog niet wie het slecht doen, maar als we straks concluderen wie dat zijn, moet je ze vervangen door mensen van wie wij denken dat ze het beter doen."

Theater: Het Monica da Silva Trio

Tim Kamps vormde met zijn tweelingbroer en een studiegenoot vanaf 1999 het cabarettrio Rooyackers, Kamps & Kamps. Tien jaar later trok Rooyackers zich terug uit het trio en ging het duo verder als Kamps & Kamps. Arjen Lubach is vooral bekend van de Rapservice in het programma Koefnoen. Vorig jaar deed hij mee aan het programma Wie is de Mol?. In de zomer van 2009 speelden Lubach en Kamps samen op het reizende theaterfestival De Parade. Sindsdien zijn ze beter bekend als Het Monica da Silva Trio. Maar wie is Monica?

Portal 2-gameplay introduceert baas van Aperture Science

Tijdens PAX East in Amerika is het een en ander laten zien van Portal 2. Deze gameplay geeft wat meer inzicht in het vermoedelijke begin van Portal 2 en introduceert daarnaast de oprichter van Aperture Science, Cave Johnson. De stem van J.K. Simmons zal je net als GlaDOS door de levels van Portal 2 loodsen.

Valve heeft daarnaast aangekondigd dat ze nog iets vóór release van Portal 2 zullen 'uitbrengen', wat volgens hen meer informatie geeft over wat er na Portal 1 is gebeurd. Wat dit precies is, blijft een raadsel, maar door hun bewoordingen is het goed mogelijk dat het meer is dan alleen een verhaaltje. Een speelbaar verhaaltje, misschien? Bekijk ondertussen hieronder de hilarische gameplay van Portal 2.

BBC stopt mogelijk met F1-uitzendingen

In de Britse media zijn geruchten opgedoken dat de BBC overweegt om de Formule 1-uitzendingen te staken. Het management van de zender zou ook overwegen om Wimbledon niet meer uit te zenden. Reden hiervoor is dat het budget vanaf 2014 met 20% verminderd zal gaan worden.

Volgens The Guardian spendeert de BBC momenteel veertig miljoen pond per jaar aan de Formule 1, waarbij het contract nog doorloopt tot en met 2014, maar mogelijk eerder beëindigd zal worden. De Formule 1-uitzendingen worden bij de omroep niet gezien als kernproduct en bovendien kosten ze extreem veel geld, terwijl bezuinigingen noodzakelijk zijn.

De BBC wilde niet reageren op de geruchten, maar mochten ze doorgaan dan is dit slecht nieuws voor de Nederlandse kijkers, omdat de Britse F1-programma's altijd goed bekeken worden door mensen uit Nederland.

Prey 2 aangekondigd voor PC, Xbox 360 en PS3

Vandaag is door Bethesda bekendgemaakt dat Prey 2 in 2012 uit moet komen. De ondersteboven-shooter wordt wederom ontwikkeld door Human Head Studios voor PC, Xbox 360 en Playstation 3. In de magazines Joystick en PlayStation Magazine zou meer informatie over de game staan. De magazines komen later deze maand uit.

Informatie met betrekking tot de game zelf is er echter weinig, anders dan dat hij ontwikkeld wordt in id's Tech 5 engine. De engine wordt momenteel al gebruikt voor de ontwikkeling van Rage en Doom 4. Zenimax, moederbedrijf van Bethesda Softworks, heeft de franchise opgepikt van 3D Realms. Ze zullen de game ook uitgeven.

"Prey 2 zal spelers de kans geven om een nieuwe onderdeel te ontdekken in het Prey-universum, eentje met snelle actie op een buitenaardse planeet. We willen graag deze nieuwe game laten zien en we hopen dat men net zo enthousiast erover zal zijn als wij."

Prey 2

Angst regeerde bij aanpak Mexicaanse griep

Bij de aanpak van de Mexicaanse griep werden de kosten vaak uit het oog verloren om de risico's maar zo veel mogelijk te mijden. Worstcasescenario's waren leidend, waardoor de effectiviteit van de maatregelen op het tweede plan kwamen te staan. Dat blijkt uit een evaluatie die adviesbureau Berenschot uitvoerde naar de aanpak van de Mexicaanse griep.

De overheid handelde vanuit een 'better safe then sorry'-gedachte. Volgens Berenschot, die daar overigens geen politiek oordeel over uitspreekt, is deze redeneerlijn kenmerkend voor de crisisbeheersing.

Volgens het rapport worden praktische uitvoerbaarheid en de kosten van maatregelen door adviseurs ondergeschikt gemaakt, omdat zij vrezen achteraf verantwoordelijkheid te moeten dragen als hun adviezen te licht waren. Berenschot merkt hierbij wel op dat in het verleden maatregelen die achteraf onvoorzichtig bleken te zijn 'genadeloos werden bekritiseerd'.

Toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) sloeg in 2009 voor zo'n 200 miljoen euro, 34 miljoen vaccins in tegen de Mexicaanse griep. Zo'n tien miljoen mensen werden ingeënt. Nederland bleef zitten met zo'n 17,5 miljoen overbodige vaccins.

Merkel stelt besluit over kernenergie uit

Het besluit over de uiterste sluitingsdatum van alle Duitse kerncentrales wordt met drie maanden uitgesteld. Dat zegt bondskanselier Angela Merkel maandag.

De oppositie in Duitsland had opgeroepen om het uitstel te schrappen na de explosies in de kernreactoren in Japan. Een eerdere Duitse regering had besloten alle kerncentrales in Duitsland uiterlijk in 2021 te sluiten. De regering van Merkel schoof deze deadline vorig jaar met gemiddeld twaalf jaar vooruit.

Duitsland is niet van plan nieuwe kerncentrales te bouwen, maar Merkel zegt dat het land kernenergie nodig heeft terwijl de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen wordt voortgezet.

De aankondiging van Merkel komt twee weken voor verkiezingen in drie Duitse deelstaten.

Maldonado wil finish halen bij debuut

Het Formule 1-seizoen gaat over ruim een week van start in de Australische stad Melbourne. Voor Williams debuteert de Venezolaan Pastor Maldonado. De 26-jarige rijder heeft er zin in en wil in zijn eerste F1-race in ieder geval de finishvlag zien.

"Ik voel me alsmaar beter in het team en ik geniet van het werk om de auto aan mijn rijstijl aan te passen. Het gaat heel goed. Ik heb niet het gevoel dat de druk op mij hevig is. Ik doe mijn best om alles te begrijpen en zo sterk mogelijk te presteren voor het team. Ons doel is om alles uit de FW33 te halen. We zien wel wat bij de eerste race mogelijk is, maar ik voel me klaar," zei Maldonado.

"Mijn debuut wordt een opwindend moment voor me. Ik race al jaren en heb lang gewacht op een mogelijkheid in de Formule 1, dus dat ik op de grid sta in Melbourne is geweldig. Ik probeer het als elke andere race te benaderen. Mijn doel is om in elk geval de finish te halen en als alles goed gaat zie ik geen reden waarom ik geen punten zou kunnen scoren."

Ten Rouwelaar: "Ik verdien plaats in selectie Oranje"

Druk wordt er gespeculeerd over wie de rol van derde doelman mag gaan vervullen bij Oranje na de blessure van Maarten Stekelenburg. Doelman Jelle ten Rouwelaar ziet zichzelf als een goede optie.

De doelman van NAC Breda zou het terecht vinden als bondscoach Bert van Marwijk hem op zou roepen voor het Nederlands Elftal. Dat zegt hij tegenover Omroep Brabant. Oranje speelt volgende week een EK-kwalicatiewedstrijd uit tegen Hongarije.

De bondscoach heeft vooralsnog geen contact met de doelman opgenomen. "Het is de vraag of hij kiest voor een jonge of een oude keeper. Ik hoop dat hij voor mij gaat kiezen. Op basis van van mijn prestaties van de afgelopen vier jaar zou ik het verdienen."

Doordat eerste doelman Maarten Stekelenburg zijn duim brak op de training van zijn club Ajax, is er een plek vrij bij het Nederlands elftal. Mocht Ten Rouwelaar worden opgeroepen dan gaat hij waarschijnlijk de rol van derde doelman invullen.

Het verhaal van William Kirby in Flashpoint: Red River

Er is een nieuwe trailer van Operation Flashpoint: Red River. In deze trailer maken we kennis met Sergeant William Kirby die leiding geeft over 'Fireteam Outlaw 2 Bravo'. Red River speelt zich af in Tajikistan waar een burgeroorlog woedt. In dit land botsen Amerikaanse en Chinese soldaten met elkaar.

Kirby geeft in de trailer zijn reden waarom hij het leger is ingegaan. Bekijk de trailer hieronder, het spel komt uit op 21 april voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

Piloten India vliegen met vervalste papieren

De autoriteiten in India gaan de vliegbrevetten van alle piloten in India controleren nu ten minste vier piloten zijn betrapt op het gebruik van vervalste documenten. Dat meldt Bharat Bhushan, directeur-generaal van het Ministerie van Burgerluchtvaart, maandag.

Twee mensen zijn gearresteerd omdat ze vervalste certificaten gebruikt hebben om hun brevet te bemachtigen. Een van hen was een piloot bij de nationale luchtvaartmaatschappij Air India. De tweede piloot werd gearresteerd nadat ze averij had opgelopen bij een landing. Na een grondige controle van haar papieren bleken deze vervalst te zijn. De andere twee piloten worden nog onderzocht.

Volgens Bhushan zijn tot nu toe de documenten en accreditaties van vijfhonderd piloten nagetrokken. In totaal moeten er vierduizend piloten onderzocht worden.

Metro tussen Amsterdam en Almere blijkt goedkoopst

De IJmeerlijn, de geplande ov-verbinding tussen Amsterdam en Almere, krijgt de vorm van een metro. De drie ontwikkelaars die de komende tijd hun plan verder mogen uitwerken, geven aan deze vorm van openbaar vervoer de voorkeur boven alternatieven, zoals een magneetmetro, een busbaan en een spoorverbinding. Dat blijkt uit de plannen die de Werkmaatschappij Almere - Amsterdam (WAA) maandag heeft gepresenteerd.

De nieuwe verbinding speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de zogeheten Metropoolregio Amsterdam. Almere moet in de huidige plannen de komende decennia sterk in omvang groeien, maar dat kan alleen als de stad met hoogwaardig openbaar vervoer ontsloten is.

De nu voorgestelde varianten voor de IJmeerlijn zijn 1 tot 3 miljard euro goedkoper dan de eerder opgestelde variant, die 5,3 miljard kostte. Het rijk had geëist dat het goedkoper moest. De winst wordt onder meer gehaald uit het minder zware materieel, dat bovendien kan worden aangesloten op het bestaande metronetwerk.

De drie marktpartijen hebben tot september de tijd om hun plannen uit te werken. Die worden daarna gebruikt voor het opstellen van alternatieven, waarover het rijk volgend jaar zijn definitieve standpunt moet bepalen.

De IJmeerlijn moet een rechtstreekse verbinding worden van station Amsterdam-Zuid naar Almere met stops op IJburg en Almere Pampus. Daar kan worden overgestapt op bestaand spoor. Met de nieuwe verbinding moeten dagelijks minimaal veertigduizend reizigers worden vervoerd.


Metro tussen Amsterdam en Almere blijkt goedkoopst (Foto: Novum)

Gameproductiekosten schieten omhoog

Gamestudio's die een spel produceren voor de Nintendo 3DS of Sony's NGP-spelcomputer kunnen rekenen op een verdrievoudiging van de productiekosten. Dat schrijft het gamevakblad Develop. Vooral het gebruikmaken van alle geavanceerde functies in de spelcomputers zou veel extra tijd kosten. De hogere kosten gaan consumenten terugzien in de prijs van de spellen.

In november beweerde Nintendo nog dat het doorvoeren van 3D-beelden een "fluitje van een cent" was. Maar spelcomputers worden steeds krachtiger en krijgen steeds meer functies. Volgens het vakblad moeten ontwikkelaars meer tijd spenderen aan de games om aan de verwachtingen van consumenten te voldoen. De productiekosten van een NGP- of 3DS-game zouden zeker een miljoen euro zijn. Bij een Nintendo DS-spel was dat nog 400 duizend euro.

Deze verhoging van de productiekosten gaat verhaald worden op consumenten. De prijs van games gaat wederom iets omhoog. Waar een nieuwe game voor de Nintendo DS, zoals het rollenspel Pokémon White, tussen de veertig en 45 euro kost, ligt de prijs van een Nintendo 3DS-game iets hoger. De dertien spellen die op 25 maart samen met de Nintendo 3DS op de markt komen, kosten tussen de 45 en vijftig euro.


 

Partij Poetin wint lokale verkiezingen

De Russische regeringspartij Verenigd Rusland heeft maandag de lokale verkiezingen in het land gewonnen. In alle twaalf districten waar gestemd werd, kreeg Verenigd Rusland de meeste stemmen. De lokale verkiezingen worden gezien als graadmeter voor de parlements- en presidentsverkiezingen later dit jaar. De overwinning van de partij van premier Vladimir Poetin is echter minder overtuigend dan bij de voorgaande verkiezingen. In zeven van de twaalf districten behaalde Verenigd Rusland minder dan 50 procent van de stemmen.

Poetin noemt de uitslag 'meer dan toereikend' en benadrukt dat de stemming aangeeft dat de mensen nog steeds vertrouwen in de regering hebben. "Het betekent dat mensen ondanks het feit dat ze moe zijn en druk voelen, nog steeds positief staan tegenover het beleid van deze regering. Deze uitslag is een uiting van hoop dat de situatie in Rusland in positieve zin zal veranderen", aldus Poetin. Verenigd Rusland won ook de verkiezingen voor het stadsbestuur die in tien provinciehoofdsteden werden gehouden.

De partij van Poetin won in totaal 68 procent van de stemmen in alle regiobesturen. Dat was minder dan bij de vorige verkiezingen, toen Verenigd Rusland 76 procent van alle stemmen behaalde.

Sommige tegenstanders van Verenigd Rusland en onafhankelijke waarnemers zeggen vele onregelmatigheden waargenomen te hebben bij de verkiezingen maandag. Volgens de Communistische Partij, die tweede werd in de meeste regio's, zijn er extra stembiljetten in de stembussen gestopt en hebben mensen in veel regio's meerdere keren gestemd. "We hebben nog nooit zoiets schandaligs gezien", zei Gennadi Zjoeganov, de leider van de Communistische Partij. "De regerende partij heeft wederom verwerpelijke methodes gehanteerd waar de kiezer niet van gediend is". Verenigd Rusland wijst de beschuldigingen van de hand en zegt dat het juist zijn tegenstanders zijn die 'vuile trucs' en zelfs geweld hebben gebruikt.

Veel mensen verwachten dat Poetin, die van 2000 tot 2008 president was van Rusland, zich wederom verkiesbaar zal stellen voor het presidentschap. Poetin liet maandag weten nog niet besloten te hebben of hij zich opnieuw verkiesbaar zal stellen.

Dagzege Evans in Tirreno

De zesde etappe in Tirreno-Adriatico is gewonnen door Cadel Evans. De leider in het algemeen klassement troefde bergop de Italianen Giovanni Visconti, Michele Scarponi, Vincenzo Nibali en Ivan Basso af.

In de beginfase van de etappe over 182 kilometer reden Bozic en Grabsch weg uit het peloton en ze pakten een maximale voorsprong van zes minuten. Na 166 kilometer werden ze echter weer teruggepakt door het peloton.

Op de Macerata, die tweemaal werd beklommen, was het tot kort voor de finish stuivertje wisselen. Evans liet op het steilste stuk zien dat hij over de meeste inhoud beschikte. Wout Poels werd zesde, Robert Gesink achtste.

Oranjevrouwen loten Engeland bij EK-kwalificatie

Het Nederlands vrouwenelftal treft Engeland in de strijd om plaatsing voor het EK in 2013 in Zweden. Dat bleek uit de loting maandag in het Zwitserse Nyon. Tijdens het vorige EK schakelde Engeland Nederland in de halve finale uit. Verder moet Oranje op reis naar de Balkan: Slovenië, Servië en Kroatië zijn de andere tegenstanders.

In totaal zijn er zeven poules in de EK-kwalificatiestrijd, drie van zes landen en vier van vijf landen. De zeven poulewinnaars en de beste nummers twee plaatsen zich direct. De zes andere nummers twee strijden in een play-off om de laatste drie plaatsen. Gastland Zweden is automatisch verzekerd van deelname.

In 2009 deed Nederland voor het eerst mee aan het EK. In Finland reikte Oranje verrassend tot de halve finale. Daarin was Engeland pas na verlenging beter. Vervolgens lukte het echter niet om zich te plaatsen voor het WK dat later dit jaar in Duitsland wordt afgewerkt.

Al Qaidaverdachte aangeklaagd in Duitsland

Duitse aanklagers hebben maandag een 25-jarige man aangeklaagd. Hij wordt ervan verdacht lid te zijn geweest van een terroristische organisatie, omdat hij training zou hebben ontvangen van een aan Al Qaida gelieerde groepering in Pakistan. De man, Rami Makanesi, werd vorig jaar juni door de Pakistaanse veiligheidsdienst opgepakt en in augustus uitgeleverd aan Duitsland.

De man, van Duits-Syrische afkomst, zou hebben getraind met de Islamitische Beweging van Oezbekistan en aan hun zijde hebben gevochten. Makanesi zou van plan zijn geweest om in Duitsland fondsen te werven voor Al Qaida. Daarnaast zou hij stand-by staan voor andere terroristische operaties mocht dat nodig zijn.

Twee weken geleden dook de naam van Makanesi op in een onderzoek naar Arid Uka. Uka wordt ervan verdacht twee Amerikaanse militairen te hebben doodgeschoten op de luchthaven van Frankfurt. De twee woonden ooit samen in hetzelfde gebouw.

Toch geen toilet in stoptreinen

De 131 nieuwe stoptreinen van de NS krijgen toch geen toilet. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt dit te duur. Het uitrusten van alle nieuwe Sprinters met een toilet zou zo'n 90 miljoen euro gaan kosten.

De Tweede Kamer nam in december een motie aan waarin de minister werd opgeroepen toiletten te plaatsen in de stoptreinen. Vakbonden, het personeel van de NS en reizigersorganisaties hadden hier al eerder om gevraagd. Schultz van Haegen vindt 'in de huidige economische situatie' het uitgeven van 90 miljoen euro extra echter te veel van het goede.

Wel geeft ze spoorbeheerder ProRail opdracht om op veertig stations een wc te laten aanleggen. In alle intercity's en stoptreinen waar een op de drie reizigers langer dan een halfuur in zit, zal een toilet aanwezig zijn, verzekert de bewindsvrouw.


Toch geen toilet in stoptreinen (Foto: Novum)

'Volgende week exclusieve info Mass Effect 3'

EA heeft nogal onverwacht aangekondigd dat ze volgende week op de Bratislava Game Expo meer exclusieve info uit de doeken zullen doen van Mass Effect 3. De expo zal deze vrijdag beginnen, met lezingen van EA hierover. Dit is te lezen op de officiële website van EA van die regio, vertaald uit het Tsjechisch.

Dus wederom een aankondiging van een aankondiging. We laten jullie weten wanneer dit wordt vertaald in sappige info over Mass Effect 3, maar we verwachten er niet veel van. Misschien heeft het iets te maken met de Arrival DLC voor ME2?

ME2

Israël protesteert tegen filmpremière in hoofdkantoor VN

Israël is fel tegen de première van de film Miral van Julian Schnabel die maandag plaatsvindt in het VN-hoofdkantoor in New York. Israël vindt Miral een schandalige film die meedogenloos pro-Palestijns en anti-Israëlisch is en eist dat de film elders in première gaat. Dat schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Israël heeft aan de president van de Algemene Vergadering gevraagd de première van de film van de joodse Schnabel te heroverwegen. Het zou de eerste keer zijn dat een speelfilm daar in première gaat. Als het doorgaat maakt de VN volgens Israël een politiek statement.

De film gaat over een Palestijns meisje dat opgroeit als wees en betrokken raakt in het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Een Israëlische diplomaat zegt tegen de krant dat de historische context in de film ontbreekt. In een reactie laat Schnabel weten van Israël te houden. "Ik geloof in het land en mijn film gaat over het behoud ervan." Een woordvoerder van de Algemene Vergadering zegt tegen het Franse persbureau AFP dat er geen politieke link is en dat er wel vaker films worden vertoond bij de VN.

Schnabel werd in 2008 genomineerd voor een Oscar voor de regie van zijn film The Diving Bell and the Butterfly. Miral is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Palestijnse journaliste Rula Jebreal, de vriendin van Schnabel. De film met Freida Pinto, Willem Dafoe en Vanessa Redgrave is vanaf 31 maart te zien in de Nederlandse bioscopen.


Regisseur Julian Schnabel (Foto: Novum)

Zwitserland schort plannen kerncentrales op

Zwitserland heeft maandag plannen voor de bouw van drie kerncentrales opgeschort. Het wil eerst de resultaten afwachten van een onderzoek naar de waterstofexplosies in twee Japanse kernreactoren.

Minister van Energie Doris Leuthard zei dat de plannen zijn opgeschort omdat 'veiligheid de hoogste prioriteit heeft'. Ze heeft de Zwitserse Nucleaire Veiligheidsinspectie opgedragen te onderzoeken wat de exacte oorzaak is geweest van de explosies in Japan die volgden op de aardbeving en tsunami die het land vrijdag troffen. Eventueel noodzakelijke aanpassingen, met name op het gebied van seismische veiligheid en koeling, zullen gelden voor te bouwen én bestaande kerncentrales, zei Leuthard.

Zwitserland heeft nu vijf kernreactoren in bedrijf, die samen voorzien in 40 procent van de elektriciteitsbehoefte van het land.

Na de problemen met de kerncentrales in Japan heeft de Europese Unie dinsdag een bijeenkomst gepland om te bepalen in hoeverre Europa is voorbereid op noodgevallen in kerncentrales. De Oostenrijkse minister van Milieu Nikolaus Berlakovich pleitte voor een EU-brede stresstest 'om te bepalen of onze kerncentrales bestand zijn tegen aardbevingen'.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle wil een nieuwe risicoanalyse van de kerncentrales, in het bijzonder met betrekking tot hun koelsystemen. Een vorige Duitse regering besloot tien jaar geleden alle zeventien kerncentrales in Duitsland voor 2021 te sluiten, maar de coalitie van bondskanselier Angela Merkel besloot vorig jaar de centrales gemiddeld twaalf jaar langer in bedrijf te houden.

De Russische premier Vladimir Poetin liet weten dat zijn regering vasthoudt aan het ambitieuze programma om veertig nieuwe kernreactoren te bouwen, maar 'conclusies zal trekken uit hetgeen zich afspeelt in Japan', aldus Russische persbureaus.


Zwitserland schort plannen kerncentrales op (Foto: Novum)

Martin Lawrence noemt visagie Big Momma 'marteling'

Martin Lawrence is de marteling die hij moet ondergaan om te transformeren tot Big Momma vergeten zodra hij op de filmset stapt. De 45-jarige acteur moet uren onder handen worden genomen door visagisten voordat hij zijn befaamde filmpersonage kan vertolken.

"Ik houd er niet van om in de make-up te gaan en in het pak te worden gehesen. Het drukt op je en het duurt uren om het gezicht aan te brengen met de lijm", legt Martin Lawrence uit. "Op dat gedeelte ben ik niet zo dol, maar ik vind het geweldig om het personage neer te zetten."

Lawrence is vanaf deze week te zien in de Nederlandse bioscopen met de komedie Big Mommas: Like Father, Like Son. Het is de derde keer dat de acteur op het witte doek te zien is als zijn zwaarlijvige alter ego.


Martin Lawrence zonder make-up (Foto: Novum)

Tsunamifilm Eastwood uit Japanse bioscoop gehaald

Hereafter van regisseur Clint Eastwood is niet meer te zien in de Japanse bioscopen. Filmdistributeur Warner Bros vindt het ongepast de film, die een verhaallijn bevat over de tsunami in Azië in 2004, te tonen in het door een beving en tsunami getroffen land.

Hereafter, met Matt Damon in de hoofdrol, ging eind februari in première in Japan en zou er tot en met eind maart in de bioscopen draaien. De film gaat over drie personen en hun ervaringen met het hiernamaals. Een van hen is een vrouw die de tsunami van 2004 heeft overleefd. In de openingsscène van de film zijn beelden te zien van de vloedgolf en de paniek die daarna ontstaat. De film van de 80-jarige regisseur is nu te zien in de Nederlandse bioscopen.

Japan werd vrijdag getroffen door de tsunami na een aardbeving van ongekende intensiteit. Bij de ramp zijn duizenden Japanners overleden en er zijn ook nog duizenden vermisten. In 2004 vond een zeebeving plaats in de Indische Oceaan. De daaropvolgende tsunami trof meerdere Aziatische landen.


Poster Hereafter (Foto: Novum)

Fans besluipen hotelkamer Justin Bieber

Twee fans van Justin Bieber zijn vrijdagavond de hotelkamer van hun idool binnengekomen door zich te vermommen als schoonmaaksters. De Canadees was voor een optreden in het Engelse Liverpool.

"Het hotel werd overstelpt met fans die allemaal een glimp van Justin wilden opvangen", vertelt een bron aan de Britse krant Daily Mirror. "Twee ondernemende dames wisten door een zijingang binnen te komen en stalen de kleren van twee schoonmaaksters." De fans, van 16 en 18 jaar oud, klopten vervolgens aan bij Justins kamer, werden binnengelaten en begonnen met het schoonmaken van de ruimte.

"De twee wachtten tot ze alleen op de kamer waren en maakten toen foto's van persoonlijke voorwerpen. Toen een van Justins medewerkers de meisjes hoorde giechelen, kwam hij een kijkje nemen en hij betrapte ze op heterdaad", vertelt de ingewijde. De fans probeerden net Biebers bed in te kruipen.

Naar verluidt was de 17-jarige Bieber woedend toen hij hoorde van het incident. Hij verliet zijn suite, die 750 pond per nacht kostte, en besloot de nacht door te brengen in zijn toerbus.


Justin Bieber (Foto: Novum)

Langstudeerders verliezen OV-kaart

Studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen moeten vanaf augustus volgend jaar zelf hun reiskosten betalen. De OV-studentenkaart is dan niet meer geldig. Dat laat staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) aan de Tweede Kamer weten.

Ook wordt de basisbeurs voor masteropleidingen vervangen door een sociaal leenstelsel. Studenten krijgen in plaats van vijftien jaar voortaan twintig jaar de tijd om het geleende geld terug te betalen. Ze behouden de twee aflossingsvrije jaren.

Zijlsta stelt dat het huidige stelsel van studiefinanciering niet langer houdbaar is. Hij benadrukt dat studeren een 'extra investering in jezelf' is. "Gemiddeld levert ieder jaar hoger onderwijs 6 tot 8 procent profijt op. Het is om die reden verantwoord om studenten te laten lenen."

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is niet blij met de aangekondigde maatregelen. Voorzitter Guy Hendricks vindt dat 'de staatsschuld op studenten wordt afgewenteld'. "Groepen studenten worden financieel keihard geraakt, niet alleen door de langstudeerdersboete maar ze krijgen er nu ook nog een sociaal leenstelsel en een inperking van het reisrecht bij."

Evers langer bij De Graafschap

Ties Evers blijft ook volgend seizoen bij De Graafschap. De Doetinchemmers hebben de éénjarige optie in het contract van de verdediger gelicht. Dat maakte de club vandaag bekend op de twintigste verjaardag van Evers. Het product van de jeugdopleiding van De Graafschap debuteerde op 11 december in de thuiswedstrijd tegen PSV.

Evers kreeg afgelopen weekend in de wedstrijd tegen ADO Den Haag voor het eerst een basisplaats van trainer Darije Kalezic. De verdediger staat op zeven competitiewedstrijden voor de huidige nummer veertien van de Eredivisie.

Hamilton wijst nieuwe manager aan

Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft een nieuwe manager in de arm genomen. De McLaren-rijder heeft XIX Management van Simon Fuller in de arm genomen na meer dan een jaar zonder te hebben gezeten. Bij het bureau zijn onder meer Andy Murray en David Beckham ook aangesloten.

Hamilton werd in zijn carrière gemanaged door zijn vader Anthony, maar vlak voor de start van vorig seizoen verbrak de Brit de zakelijke relatie met zijn vader. Daarna nam hij de tijd om een nieuwe manager te zoeken, omdat hij zeker wilde weten of deze zijn belangen op de beste manier zou behartigen.

"Ik heb in de afgelopen maanden met veel geïnteresseerde bedrijven gesproken, maar had bij Simon Fuller en zijn XIX Entertainment-team het beste gevoel. Ze wilden me niet alleen helpen om een betere coureur te worden, maar hadden ook dezelfde ambities als ik voor de langere termijn. Ik kijk er naar uit om met hen samen te gaan werken," zei Hamilton.

Pokémon-games populair in Nederland

Ruim vijftien jaar na de eerste Pokémon-game zijn de spellen uit de serie nog altijd enorm populair. De twee nieuwste delen, Pokémon Black en Pokémon White, hebben de eerste twee plaatsen in de top tien van de Nederlandse verkooplijst veroverd. Hiermee weet het rollenspel het Nederlandse schietspel Killzone 3 voor de PlayStation 3 achter zich te houden.

Sterk vertegenwoordigd in de verkooplijst van marktonderzoeksbureau GfK is het actievolle rollenspel Dragon Age 2. Deze game is in de lijst te vinden met de Xbox 360-, Playstation 3- en PC-versie. Opmerkelijk is dat juist de PC-versie de bestverkopende versie is.

Een andere nieuwkomer is te vinden op de achtste plaats. De grote online game Rift voor de pc wordt veelal gezien als een slapende reus. De online game van game-uitgever Ubisoft zou de potentie hebben lang te blijven bestaan.

Door alle nieuwkomers heeft het schietspel Bulletstorm het veld moeten ruimen. Ook de action-adventuregame Donkey Kong Country Returns heeft klappen moeten incasseren. De Nintendo Wii-game staat nu op de tiende plaats en dreigt volgende week zijn plaats in de top tien te verliezen na vijftien weken in de lijst te hebben gestaan.

01. Pokemon White (Nintendo DS)
02. Pokemon Black (Nintendo DS)
03. Killzone 3 (PlayStation 3)
04. Dragon Age 2 (PC)
05. Just Dance 2 (Nintendo Wii)
06. Dragon Age 2 (Xbox 360)
07. Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3)
08. Rift (PC)
09. Dragon Age 2 (PlayStation 3)
10. Donkey Kong Country Returns (Nintendo Wii)


 

Box Office Nederland

Gooische Vrouwen heeft het erg goed gedaan afgelopen weekend en staat dan ook op de eerste plaats. Ondanks dat de film al sinds dinsdag in de bioscoop draait, heeft de film dit weekend bijna € 1,7 miljoen opgehaald. Bijna vijf keer zo veel als I am Number Four dat op de tweede plaats staat.

The Kings's Speech zakt hierdoor terug naar de derde plaats. Naast de nummers één en twee zijn geen andere nieuwe release in de top tien te vinden. The Hereafter moet het namelijk doen met een viertiende plaats.

De top drie in de lijst met totalen is deze keer ook de top drie qua gemiddelde. Gooische Vrouwen haalde gemiddeld zelfs € 12.094 op. Wat ook weer een heel goede prestaties is voor een film die in de Nederlandse bioscopen draait.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Gooische Vrouwen € 1.693.165 140 € 12.094 € 2,1 mil.
2 I Am Number Four € 383.028 81 € 4.728 € 478.516
3 The King's Speech € 367.176 105 € 3.496 € 2,1 mil.
4 Rango € 254.019 167 € 1.521 € 662.778
5 Yogi Bear € 198.622 105 € 1.891 € 2 mil.
6 Black Swan € 153.099 67 € 2.285 € 2,3 mil
7 No Strings Attached € 121.179 74 € 1.637 € 1,4 mil.
8 Drive Angry 3D € 91.965 59 € 1.558 € 681.264
9 Gnomeo & Juliet € 87.305 109 € 800 € 812.418
10 The Rite € 86.510 36 € 2.403 € 238.049

Aanhoudingen voor downloaden kinderporno

In een groot onderzoek van de Gelderse politie naar het downloaden van kinderporno zijn twee mannen van 23 en 54 jaar uit Ede en Nijmegen aangehouden. Dat maakte de politie maandag bekend.

De politie deed in januari en begin deze maand twaalf huiszoekingen op adressen in onder meer Ede, Arnhem, Maasdriel en Nijmegen. Op alle locaties werden computers en gegevensdragers in beslag genomen waar vermoedelijk kinderporno op staat.

De 23-jarige man uit Ede werd in januari aangehouden bij de doorzoeking van zijn huis. Hij probeerde er met het later in beslag genomen materiaal vandoor te gaan. De man is na verhoor vrijgelaten.

De Nijmegenaar werd begin deze maand aangehouden. Hij wordt ervan verdacht in zijn proeftijd opnieuw kinderporno te hebben gedownload. Hij is weer vrij, maar moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Het kinderpornoteam van Gelderland doet sinds 2009 onderzoek naar het downloaden van kinderporno. In de afgelopen twee jaar stuitte het team op duizenden filmpjes en afbeeldingen met kinderporno en zijn ruim vijftig verdachten aangehouden.

Martin nieuwe aanvoerder wereldranglijst UCI

Tony Martin is door zijn overwinning in Parijs-Nice de nieuwe koploper van de UCI-wereldranglijst. Dat heeft de internationale wielerunie vandaag bekendgemaakt. De 25-jarige Duitser van HTC-Highroad heeft Cameron Meyer, winnaar van de Tour Down Under, van de eerste plaats gestoten. Het onderlinge verschil is echter minimaal.

Andreas Klöden, tweede in Parijs-Nice, rukte op naar de vierde plaats van de lijst. Eerste Nederlander is Laurens ten Dam, de nummer vijf van de Tour Down Under, zakte van de vijfde naar de negende plaats.

Vrijspraak in Tilburgse moordzaak

De 28-jarige Sherwin M. uit Tilburg, die wordt verdacht van de moord op de 45-jarige Frans Loomeijer, is maandag door de rechtbank in Breda vrijgesproken. De officier van justitie had eerder vijftien jaar cel geëist tegen de Tilburger. Het slachtoffer werd op 5 juni 2009 door een kogel op de Tartinistraat om het leven gebracht.

De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs is dat de verdachte de man heeft neergeschoten. De twee belangrijkste getuigenverklaringen en de foto's die als bewijs moesten dienen worden als onbetrouwbaar beschouwd, omdat de twee getuigen volgens de rechters het gezicht van de schutter niet goed konden zien.

Wel zijn er aanwijzingen die wijzen op betrokkenheid van M. bij de moord. Zo zou hij eerder ruzie hebben gehad met het slachtoffer en is zijn mobiele telefoon in de buurt van de schietpartij gevonden. Deze aanwijzingen vormen op zich echter niet genoeg bewijs.

Direct na de schietpartij op de Tartinistraat werden al twee mannen opgepakt, maar deze bleken niets met de zaak te maken te hebben.

Het Openbaar Ministerie weet nog niet of het in hoger beroep gaat, hoewel er wel 'een groot gat zit tussen vijftein jaar en niets'. Eerst wordt het vonnis bestudeerd, zegt een woordvoerder.

Troepen Golfstaten trekken Bahrein in

Een troepenmacht van verschillende Golfstaten is Bahrein binnengetrokken. De militairen zijn er om de koning van Bahrein bij te staan nu de protesten tegen zijn regime al een maand aanhouden. Dat meldt een zegsman binnen de Saudische veiligheidsdienst.

Volgens de bron zijn de troepen afkomstig uit een speciale eenheid van de Golf Samenwerkingsraad (GCC). Hij had geen verdere informatie over de omvang van de troepenmacht, maar wist wel te vertellen dat de militairen zowel over land als door de lucht naar Bahrein zijn overgebracht. De troepen worden ingezet om belangrijke locaties zoals elektriciteitscentrales en olie-installaties te beveiligen. Naast Bahrein en Saudi-Arabië zijn ook Koeweit, Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten lid van de GCC.

Bahrein staat onder druk van zijn buren om niet toe te geven aan de eisen van de demonstranten. De andere soennitische regimes in de regio vrezen dat de golf van protesten zich verder zal uitbreiden. Ze zijn ook bang dat elke winst van de sjiieten in Bahrein kan leiden tot een grotere invloed in de regio van het sjiitische regime in Iran.

De kroonprins van Bahrein, Salman bin Hamad Al Khalifa, zei zondag al dat de autoriteiten overwegen hardere maatregelen te nemen. Hij noemde de gebeurtenissen van de afgelopen maand 'tragisch', maar zei ook dat 'het recht op veiligheid boven alles gaat'. "Legitieme eisen mogen nooit ten koste gaan van de veiligheid en stabiliteit", aldus de prins.

Een groep parlementariërs in Bahrein riep eerder maandag de koning op de staat van beleg af te kondigen. Alle achttien leden van de oppositie in het veertig leden tellende parlement zijn afgetreden uit protest tegen het geweld dat tegen de demonstranten gebruikt wordt. De overgebleven leden zijn allen pro-regering.

Een militaire onderdrukking van de protesten zou tot verdere polarisatie in de strategisch gelegen Golfstaat kunnen leiden. Bahrein is de thuishaven van de Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine en een financieel centrum in de regio.

Guus Meeuwis en Kane op strandfestival Zand

Guus Meeuwis en Kane treden dit jaar op tijdens strandfestival Zand. Maandag zijn de eerste artiesten bekendgemaakt die op 20 augustus hun opwachting maken op het strand van Almere.

Ook Bløf en VanVelzen behoren tot de line-up van Zand, dat wordt afgesloten met een volledig concert van Guus Meeuwis. In een later stadium worden nog meer artiesten aan het programma toegevoegd, laat de organisatie van het festival weten.

De presentatie van het strandfestival is in handen van Eddy Zoëy en Jeroen van Koningsbrugge. "Ik mag alweer voor de vierde keer dit waanzinnig leuke festival presenteren", laat Zoëy weten. "Wat is er leuker dan met je voeten in het water van heerlijke muziek te genieten?"

Strandfestival Zand wordt sinds 2008 georganiseerd en was alle voorafgaande jaren uitverkocht met 35.000 bezoekers.


Guus Meeuwis (Foto: Novum)

Mark Ruffalo speelt jazzlegende Joe Albany

Mark Ruffalo gaat de Amerikaanse jazzpianist Joe Albany spelen in de biografische film Low Down. De acteur die in 2010 een rol had in Shutter Island, gaat de film ook produceren, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Low Down gaat over de relatie tussen Albany en zijn 11-jarige dochter Amy. In de jaren veertig en vijftig speelde de jazzpianist met artiesten als Miles Davis en Charlie Parker. De film speelt zich af in de jaren zeventig, toen de jazzpianist kampte met een heroïneverslaving. Amy Albany schreef het scenario van de film over haar vader.

Ruffalo maakte dit jaar kans op een Oscar voor zijn bijrol in het drama The Kids Are All Right. De 43-jarige acteur is momenteel bezig met de opnames van de actiefilm The Avengers, waarin hij Bruce Banner en diens alter ego de Hulk speelt.


Mark Ruffalo (Foto: Novum)

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 06-03-2011 t/m zaterdag 12-03-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Pokemon White en Black zakken beide één plaats omdat Dragon Age II de lijst binnen komt gevallen en direct de eerste plaats inneemt.

Grand Theft Auto IV: The Complete Edition is de stijger van de week met twintig plaatsen naar plaats negentien. Daler van de week is MMORPG RIFT, die zakt 19 plaatsen naar plek 37 in de lijst.

De lijst bestaat uit tien Wii-games, twaalf Xbox 360-games, negen PlayStation 3-games, drie PC-games, geen PSP-game en zes DS-games.

chart

Bayern wil Robben voor geen goud laten gaan

Daar waar Arjen Robben overbodig was geworden bij Real Madrid, steelt hij wekelijks de show bij Bayern München. De club uit Beieren wil de Nederlander dan ook voor geen goud laten gaan.

Onlangs kwamen er in de Italiaanse media geruchten op gang dat AC Milan wel eens de nieuwe club van Robben zou kunnen worden aan het einde van dit seizoen. Christian Nerlinger, sportief directeur van Bayern, heeft nu duidelijk gemaakt dat Robben niet te koop is en dan ook gewoon in München blijft.

Nerlinger neemt de berichten uit Italië niet serieus. "Ik kan alleen maar lachen om zulke geruchten", zegt Nerlinger tegenover TZ. "Het behoeft verder geen tekst en uitleg dat Arjen niet te koop is, voor welke prijs dan ook. Er zit absoluut geen enkele waarheid in die geruchten."

De directeur zegt verder dat Robben onvervangbaar is bij Bayern. "Iedereen heeft zaterdag gezien hoe belangrijk Arjen is voor deze ploeg", aldus Nerlinger, doelend op de drie doelpunten die Robben maakte in de met uiteindelijk 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Hamburger SV. Twintig minuten voor tijd kreeg de Oranje-international een publiekswissel.

Korpschef: Iedereen moet DNA afstaan

Als het aan de korpschef van de politie Rotterdam-Rijmond Frank Paauw ligt wordt het DNA van iedereen in Nederland in een databank opgenomen. De privacy van de burger is voor hem ondergeschikt aan het belang van veiligheid. Dat zegt hij in een interview met de krant van Leefbaar Rotterdam. Politieke partijen reageren bezorgd.

Paauw klaagt in het interview over het feit dat sommige moordzaken nu alleen worden opgelost omdat de dader opnieuw in de fout gaat. "Privacy is een groot goed, maar als je de wereld veiliger wilt maken, dan moet je daar een prijs voor willen betalen."

GroenLinks en VVD reageren bezorgd. "Gebruik van gegevens ten behoeve van opsporing: ja. Maar beperkingen en waarborgen zijn heel belangrijk", laat Kamerlid Jeanine Hennis (VVD) op Twitter weten.

Hennis meldt ook dat ze de korpschef gesproken heeft, en dat Paauw zijn uitspraken genuanceerd zou hebben. De politie in Rotterdam kon dit niet bevestigen.

De landelijke databank waar de Rotterdamse korpschef voor pleit zou het DNA van iedereen moeten bevatten, niet alleen van mensen die een misdrijf gepleegd hebben of daarvan verdacht worden. Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk beschikt over een databank met het DNA-profiel van ruim honderdduizend personen.

Frank Paauw is sinds 1 oktober korpschef van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Hij is de opvolger van Aad Meijboom, die begin vorig jaar opstapte naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland.

De krant Leefbaar Nieuws is een uitgave van de fractie van Leefbaar Rotterdam en wordt verspreid in een oplage van 231.000.

Duizenden banen weg bij UWV

Bij uitkeringsinstantie UWV verdwijnen vijf- tot zesduizend banen. Dat laat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) de Kamer maandag per brief weten. Getracht wordt het aantal gedwongen ontslagen zo laag mogelijk te houden. Het UWV telt nu zo'n twintigduizend werknemers.

Het UWV moet tussen 2012 en 2015 een 500 miljoen tot 600 miljoen euro bezuinigen. Naast het schrappen van banen wordt ook bespaard op bemiddeling, re-integratie, huisvesting en ICT. Zo wordt het aantal vestigingen van het UWV Werkbedrijf teruggebracht van honderd naar dertig. In de loop van het jaar wordt duidelijk om welke vestigingen het gaat. Mensen in de WW worden voortaan vooral online geholpen.

Verder wordt wet- en regelgeving vereenvoudigd, kondigt Kamp aan. De afspraken waren al vastgelegd in het regeerakkoord.

Opnieuw zware aanslag in Kunduz

Een zelfmoordaanslag op een rekruteringscentrum van het Afghaanse leger maandag in het centrum van de stad Kunduz heeft aan zeker 36 mensen het leven gekost. Dat meldde een lokale functionaris. Er raakten 42 mensen gewond.

"De meeste doden zijn vrijwilligers die dienst wilden nemen in het leger", zei een zegsman van de gouverneur van de noordelijke provincie Kunduz. Donderdag kwam de politiechef van de provincie al om door een aanslag. Hij werd in de stad Kunduz vermoord door een zelfmoordcommando op een motor. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Taliban.

De Taliban sloeg vorige maand ook al twee keer toe in de provincie. Op 21 februari vielen in het district Emam Saheb 31 doden door een zelfmoordaanslag op een overheidskantoor. Anderhalf week eerder was de gouverneur van het district Char Darah omgekomen door een aanslag. Nederland stuurt een politietrainingsmissie naar Kunduz.

Opnieuw zware aanslag in Kunduz
Opnieuw zware aanslag in Kunduz (Foto: ANP)

Boullier: "Renault derde snelste in F1"

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier denkt dat zijn team na Red Bull Racing en Ferrari over de snelste bolide beschikt in de Formule 1. Achter het Franse team staan volgens de teambaas Mercedes Grand Prix en McLaren.

"Red Bull en Ferrari zijn onze grootste rivalen," zei Boullier tegen El Pais. De Fransman weet niet of zijn team mee kan gaan doen om de zeges. "Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen, al zal winnen sowieso niet makkelijk worden met Red Bull en Ferrari voor ons."

Boullier zegt momenteel een snellere auto te hebben dan McLaren of Mercedes. Deze beide renstallen achter zich houden zal volgens hem een zware kluif worden. "Ik heb veel respect voor zowel Ross Brawn en Mercedes alsmede McLaren. Ik ben me er tevens van bewust dat deze teams meer middelen tot hun beschikking hebben dan wij, dus het zou een groot succes voor ons zijn als we ze daadwerkelijk voor kunnen blijven."

Plan mediakeurmerk oogst hoongelach

Het voorstel van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam om programma's van de publieke omroep te voorzien van een journalistiek keurmerk is door collega-politici met hoongelach ontvangen. Zowel ter rechter- als ter linkerzijde waren afkeurende reacties te horen op het voorstel van Van Dam om duidelijkheid te verschaffen over de betrouwbaarheid en objectiviteit van actualiteitenprogramma's.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg noemt het plan 'een beetje raar'. "De PvdA wil graag beslissen wat de publieke omroep uitzendt. Daar moet de politiek zich niet mee bemoeien. En laten we niet vergeten dat niet Den Haag, maar Hilversum zelf heeft gekozen voor meer profilering van de omroepen."

Volgens CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp is de basis van het pluriforme omroepstelsel dat verschillende omroepen verschillende invalshoeken hebben. "En als een omroep uit de bocht vliegt, dan zijn er altijd andere journalisten om dit te corrigeren. Daar moet de politiek buiten blijven."

Ook de SP vindt dat er op zich niks mis is met het stelsel van omroepverenigingen die ieder vanuit hun eigen ideologische achtergrond programma's maken. "Bij De Wereld Draait Door van de VARA zitten ook vaker PvdA'ers. Dat is op zich niet erg, zolang iedereen dat weet. Maar we moeten de kijker wat dat betreft ook niet onderschatten."

Boris van der Ham (D66) vindt het een 'raar plan', GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi spreekt van 'typisch PvdA-paternalisme'. "Alsof kijkers niet zelf kunnen nadenken." Uitgesproken WNL-presentator Joost Eerdmans, die meermaals is verweten te subjectief te zijn in zijn programma, is niet verrast door de oproep van Van Dam. "Ik dacht al: waar blijft links. Dus terug naar drie keer de Volkskrant en VARA-dominantie, zo voorspelbaar en zo verkeerd", twittert hij.

Van Dam is niet verbaasd door alle commotie. "Als je een discussie start over de media, dan steekt er altijd zo'n storm op. Maar het gaat mij om de vraag of we werkelijk terug willen naar een verzuild omroepenstelsel. Willen we echt weer Wim Bosboom-televisie? Ik ben nooit enthousiast geweest over de herprofilering van de publieke omroep."

Het PvdA-Kamerlid wil dat meningen en journalistiek niet door elkaar heen lopen. "Zoals bekend zal ik nooit een voorstel doen om vanuit Den Haag inhoudelijke regels op te stellen voor de media. Ik zwengel wel graag het debat aan over de vraag of we een publieke omroep willen die zich druk bezighoudt met profilering en propaganda of dat we de veelzijdigheid koesteren, maar wel kwaliteitsjournalistiek mogen verwachten."

Iran zet cyberaanval in

Iraanse hackers van de Basij, de paramilitaire tak van de Revolutionaire Garde, hebben de aanval geopend op websites van 'de vijand'. Dat meldt de staatskrant IRAN maandag. Het is een zeldzame erkenning van het regime in Iran dat het zich bezighoudt met digitale oorlogvoering.

Iran meldde in januari zijn eerste cyberpolitie-eenheid te hebben opgericht. Het wordt voor de Iraanse machthebbers steeds belangrijker om zich ook te laten gelden in de digitale wereld. Sinds de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009 is het internet een belangrijk organisatiemiddel voor de oppositie in het land.

Verder probeert Iran zijn digitale verdediging te versterken sinds nucleaire installaties in het land vorig jaar geïnfecteerd werden door de computerworm Stuxnet. Iran beweert dat de aanval van de computerworm geen blijvende schade heeft aangericht. Volgens het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties zou de verrijking van uranium in Iran wel tijdelijk stil hebben gelegen als gevolg van de aanval.

De oorsprong van Stuxnet is niet duidelijk, maar Stuxnet wordt gezien als een zeer geavanceerde computerworm die specifiek ontworpen is om de centrifuges aan te vallen die gebruikt worden voor de verrijking van uranium.

Volgens generaal Ali Fazli, de commandant van de Basij, bestaat het Iraanse cyberleger uit universitaire docenten, studenten en geestelijken. Fazli zegt dat de aanvallen een vergelding zijn voor vergelijkbare aanvallen op Iran. Hij gaf verder geen details over de doelwitten die Iran op het oog heeft, of wanneer de aanvallen uitgevoerd zullen worden.

Trainer Wisman weg bij Almere City FC

Henk Wisman is niet langer trainer van Almere City FC. Dat bevestigt een woordvoerder van de club. De trainer en de club besloten vanmorgen vanwege de tegenvallende resultaten per direct uit elkaar te gaan. Almere City FC staat na 27 wedstrijden op de laatste plaats in de Jupiler League en degradatie naar de Topklasse dreigt.

Almere City ging vrijdag met 4-0 onderuit bij Cambuur Leeuwarden en zag concurrent Fortuna Sittard met 3-1 winnen van Sparta Rotterdam. Daardoor is de achterstand van de club uit Almere op de ranglijst opgelopen tot vijf punten. Wisman was sinds 2008 in dienst van de club, toen nog FC Omniworld geheten. Vorig seizoen werd de ploeg veertiende.

De 53-jarige Wisman was eerder trainer bij onder meer FC Volendam, FC Den Bosch en Fortuna Sittard. Tussen 2004 en 2006 had de Amsterdammer een duobaan als bondscoach van Armenië en coach van de Armeense topclub FC Pyunik.

Ervaar het rijden met een Trabant

trabietoer.png

Krijg je bij het zien van een Trabant ook altijd zo'n heerlijk nostalgisch gevoel? Het is een auto met een ongekende uitstraling en geschiedenis en FOK! geeft in samenwerking met Trabietoer.nl jou de kans om er in eentje te mogen rijden!

trabietour.png

We mogen onder onze users 3 arrangementen weggeven waarbij je een kopje koffie, thee of limonade met hazelnootgebak en een lunch voor 2 personen krijgt aangeboden, de zogenaamde Schapekoppen-Safari. Arrangement 1A, Dordt in 't kort, mogen we tevens 3 keer weggeven. Deze vierpersoonse ervaring geeft je de kans gezellig met familie of vrienden Dordrecht te verkennen.

trabie.png

Wil je kans maken op zo'n origineel arrangement in een icoon van een auto?
Neem dan een kijkje in het actietopic, dat zich in Planes, trains & automobiles bevindt, voor de voorwaarden.

DEZE ACTIE IS GESLOTEN!

Willem II niet door met hoofdscout

Na dit seizoen nemen Willem II en hoofdscout Pavel Koutcherov afscheid van elkaar. Vanwege financiële redenen zal het contract van Koutcherov, die negen jaar werkzaam was in Tilburg, niet worden verlengd.

"Ik vind het jammer dat er een einde komt aan mijn dienstverband bij Willem II, maar wil de club erg bedanken voor de mogelijkheden die me zijn geboden. Ik wens iedereen die Willem II een warm hart toedraagt heel veel succes toe in de toekomst", aldus Koutcherov in een reactie.

Japanse games controversieel door aardbeving

De aardbeving voor de kust van Japan heeft de Japanse gamestudio Irem doen besluiten hun game Disaster Report 4 niet meer uit te geven. In de game moet de speler uit een door aardbevingen verwoeste stad ontsnappen. Volgens de Japanse gamewebsite Andriasang was het Playstation 3-spel nagenoeg afgerond.

Naast het annuleren van Disaster Report 4 heeft Sony de actieracegame Motorstorm Apocalypse uitgesteld in Japan. In de racegame wordt de wereld tijdens het racen langzaam verwoest. Ook Sega heeft een game met een verwoeste Japanse stad als setting uitgesteld. Zo zullen Japanse gamers wat langer op de komst van Yakuza of the End moeten wachten.

Sony heeft aangegeven dat het Playstation Netwerk niet goed werkt. Dat zou de reden zijn om de racegame uit te stellen. Irem en Sega hebben officieel geen reden voor het annuleren of uitstellen van hun games gegeven. Met de impact van de natuurramp laat de reden zich echter raden.

Maandag deed zich een nieuwe aardschok voor nabij Tokyo. Als gevolg van de aardschok vond een explosie plaats in een kernreactor in het noordoosten van Japan. Japanse autoriteiten hebben eveneens duizenden lijken gevonden van mensen die zijn verdronken in de tsunami.


(Foto: Novum)

[Upd] Red Bull verlengt contract Vettel

Red Bull Racing is dichtbij een nieuwe overeenkomst met Sebastian Vettel, zo weet Bild te melden. De Duitse coureur is momenteel wereldkampioen in de Formule 1, maar heeft een aflopend contract bij de Oostenrijkse renstal. De nieuwe verbintenis zou tot 2014 moeten lopen.

Vettel werd de afgelopen winterperiode enkele keren gelinkt aan Ferrari, maar beide partijen ontkenden dat er sprake was van contact. In plaats daarvan lijkt Vettel zijn contract te verlengen bij Red Bull en zal daar volgens Bild zeker tien miljoen euro per jaar voor krijgen. Daarnaast zou Vettel minder tijd hoeven besteden aan PR-activiteiten. Ook technisch directeur Adrian Newey zou tot medio 2014 bij gaan tekenen bij de Oostenrijkse renstal, waardoor alle belangrijke personen binnen de renstal tot die datum vastgelegd zijn.

Update 13:21 uur

Red Bull Racing heeft bekend gemaakt dat Sebastian Vettel zijn handtekening heeft gezet onder een contract dat hem tot eind 2014 aan de Oostenrijkse renstal bindt. De Duitser begon zijn Formule 1-loopbaan bij BMW Sauber in 2006 en vertrok halverwege 2007 naar Scudria Toro Rosso. Voor dat team won hij in 2008 de Grand Prix van Italia, iets wat hem voor het er opvolgende seizoen een contract opleverde bij Red Bull Racing. Met dat team werd hij vorig seizoen wereldkampioen in de Formule 1.

Vrijwilliger filmt naakte jongen (13)

Een 30-jarige vrijwilliger van de De Zuidwester, een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp in de regio West-Brabant, is vorige week vastgezet voor het stiekem filmen van een 13-jarige jongen in zijn badkamer. De jongen was naakt toen hij gefilmd werd, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) van Breda maandag weten.

De zaak kwam aan het rollen toen de jongen zijn begeleider bij De Zuidwester vertelde over het gebeuren. Hierop werd de zaak aan de politie overgedragen. De advocaat van de vrijwilliger uit Sprundel wilde dat zijn cliënt tijdens het onderzoek niet in de gevangenis hoefde te zitten, maar de rechter wees dat verzoek af.

Er zijn geen aanwijzingen dat de man nog meer kinderen heeft gefilmd. Ook wordt hij niet verdacht van het plegen van ontucht. De gefilmde jongen verbleef een weekend bij de vrijwilliger thuis.

Directeur van de instelling Erwin Höppener benadrukt tegenover de FOK!-redactie dat er zoals bij iedere vrijwilliger een screening heeft plaatsgevonden en dat de man ook een Verklaring Omtrent Gedrag heeft kunnen overleggen. Vrijwilligers worden door De Zuidwester opgeleid en dat was bij deze man niet anders.

Marvel vs. Capcom 3 DLC vertraagd

Capcom heeft de aangekondigde downloadable content voor Marvel vs. Capcom 3 uitgesteld. De DLC zou de karakters Jill en Shuma-Gorath bevatten, maar door de natuurrampen die zich hebben voltrokken in Japan heeft het bedrijf wat vertraging opgelopen.

De officiële releasedatum was 14 maart 2011, voor zowel de PlayStation 3 als de Xbox360. Sony heeft aangekondigd dat het PlayStation Network wat problemen kan gaan ondervinden in de komende tijd. Het mag verder nog aangenomen worden dat de meeste bedrijven in Japan vertragingen zullen aankondigen.

Natuurlijk kunnen ze rekenen op volkomen begrip!

Feyenoord hoopt Castaignos te huren van Inter

Feyenoord hoopt Luc Castaignos volgend seizoen te huren van Internazionale. Dat zegt toekomstig technisch directeur Martin van Geel tegen NUsport. De 18-jarige aanvaller maakt in de zomer de overstap van de Kuip naar de Italiaanse topclub. Castaignos speelde dit seizoen 27 competitiewedstrijden bij de Rotterdammers, waarin hij elf keer scoorde.

Van Geel beseft dat de kans van slagen klein is. "Uit interviews met Castaignos begrijp ik dat hij vooralsnog liever bij Inter de concurrentie aangaat met Diego Milito en Samuel Eto'o. Maar als hij er in de zomer achterkomt dat hij in Italië niet aan spelen gaat toekomen, verandert hij misschien van mening."

Daarom onderneemt Van Geel graag een poging. "Ik vind het een serieuze optie. Als Castaignos hier volgend seizoen op huurbasis speelt, kan hij zich bij zijn vertrouwde club doorontwikkelen. Hij is nog maar achttien, hè." Arie Treffers, zaakwaarnemer van Castaignos, zegt niet op de zaken vooruit te willen lopen.

Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven verbeterd

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is in het vierde kwartaal van 2010 verbeterd, waarbij 55 procent van de ondernemingen de rekeningen op tijd betaalt, van 45 procent een jaar eerder, blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van onderzoeks- en adviesbureau Dun & Bradstreet (DNB).

Daarbij geldt voor Nederland de grens van betalingen binnen 30 dagen.

Onder zeven onderzochte Europese landen is de betaaldiscipline in het bedrijfsleven alleen in Duitsland nog beter, waar 61 procent van de bedrijven zijn rekeningen op tijd betaalt.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België scoren het slechtst, waar respectievelijk 25 procent, 34 procent en 35 procent de rekeningen op tijd betaald worden. Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat de termijn voor het op tijd betalen van rekeningen per land verschilt.

Op het gebied van zeer late betalingen scoort Nederland bij de onderzochte landen het best, met een percentage van 3,7 procent betalingen van meer dan 30 dagen te laat in het vierde kwartaal van 2010, tegen 4,7 procent een jaar eerder. Het gemiddelde onder de onderzochte landen was hierbij in het afgelopen kwartaal 8,8 procent, tegen 9,9 procent in het vierde kwartaal van 2009.

Volgens Dun & Bradstreet is de betaaldiscipline van bedrijven een indicator voor het vroegtijdig signaleren van dreigende faillissementen.

Japanse beurs fors onderuit

De Japanse beursgraadmeter de Nikkei leed maandag forse verliezen als reactie op de grote natuurramp van afgelopen vrijdag. Ondanks een injectie van omgerekend 105 miljard euro van de Japanse centrale bank verloor de Nikkei 6,2 procent, en bereikte hierdoor het laagste niveau in een half jaar tijd.

Met 4,9 miljard aandelen die van eigenaar wisselden werd het hoogste volume ooit gemeten op de beursvloer in Tokio. Beleggers vluchtten weg omdat ze bevreesd zijn voor de risico's door de nasleep van de natuurramp.

De verliezen werden over een breed front gedragen. Energieconcern Tokyo Electric Power, dat meerdere beschadigde kerncentrales in Japan exploiteert, kelderde bijna 24 procent, waarna de handel in het aandeel werd stilgelegd. Bouwbedrijven konden wel profiteren van de ramp, die stegen met tientallen procenten.


Japanse beurs fors onderuit na natuurramp (Foto: Novum)

Ook broertje Ryo naar Feyenoord

Feyenoord krijgt binnenkort de beschikking over wederom een Japans talent. Het 15-jarige broertje van Ryo Miyaichi zal naar Rotterdam afreizen om zijn voetbaltalenten te laten zien. Ook hij wordt door Arsenal in Rotterdam gestald omdat hij niet zomaar als voetballer Groot-Brittannië in komt.

Het broertje van Ryo zal in eerste instantie enkele weken meetrainen met de spelers van de goed aangeschreven jeugdopleiding van Feyenoord. Hoewel er geen contracten tussen Feyenoord en Arsenal over samenwerking zijn lijkt het er op dat de Londenaren gecharmeerd zijn van de club uit Rotterdam. Hierdoor lijkt het ook vrijwel zeker dat Ryo ook volgend jaar in de Kuip te bewonderen zal zijn. Het besluit hierover zal deze zomer vallen.

"Feyenoord is een goede club voor Ryo. Ik heb geconstateerd dat de club hem op een uitstekende manier begeleidt. Eric Gudde is open en eerlijk over alle zaken en Arsenal is bijzonder tevreden over de eerste maanden. Feyenoord verricht grote inspanningen en dat wordt op prijs gesteld," zei de technisch directeur van Arsenal Steve Rowley gisteren.

ADO haalt Höcher uit Jupiler League

ADO Den Haag heeft zich voor komend seizoen versterkt met Marc Höcher. Dat meldt de Haagse club vandaag. De 26-jarige vleugelaanvaller komt over van Helmond Sport en tekent voor twee seizoenen in het Kyocera Stadion.

ADO heeft daarna nog de optie het contract te verlengen. Höcher kwam in vier jaar tot 139 competitiewedstrijden bij de huidige nummer drie van de Jupiler League, waarin hij 37 keer scoorde.

Höcher kwam in het verleden namens Heracles Almelo al twee seizoenen uit in de Eredivisie. Bij de Heraclieden speelde hij tussen 2005 en 2007 veertig wedstrijden op het hoogste niveau.

Amsterdammer opgepakt voor kwart miljoen schuld

Een 46-jarige man uit Amsterdam is vrijdagochtend door de politie van zijn bed gelicht omdat hij nog een schuld van 250.000 euro aan de staat moet voldoen. De man weigerde deze opgelegde boete te betalen.

De Amsterdammer bleek eerder schuldig te zijn aan het witwassen van geld en had ook wapen- en drugsbezit op zijn kerfstok. Daarvoor werd hij in 2006 veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf en een boete van een kwart miljoen euro.

De man moet vastzitten tot hij zijn schuld heeft afbetaald, waarbij zijn celstraf tot 540 dagen kan oplopen.


46-jarige Amsterdammer moet boeten (Foto: Novum)

Shogun 2: Leer de kunst van online oorlogvoeren

Total War is misschien wel een van de meest uitdagende oorlogsgame-series die je tegen zou kunnen komen. Uitgebreide veldslagen moeten goed gedirigeerd worden, anders verlies je genadeloos. Hoe kun je het beste winnen? Door in ieder geval naar deze tutorial te kijken, zodat je online geen eerloos verlies lijdt.

We zien hoe je je leger samenstelt, je avatar aankleedt, de veldslag zelf het beste kan beginnen en wat er gebeurt als je wint. Shogun 2: Total War speelt zich af in Japan ten tijde van de samurai, geisha en ninja. Wil je zelf Shogun zijn? Over een paar dagen komt de game uit op PC.

China wil één-kind-smartengeld van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland moet bij het vaststellen van de vergoedingen aan de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Christchurch rekening houden met het één-kind-beleid van China. De Chinese studenten die bij de ramp zijn omgekomen waren allemaal het enige kind van hun ouders.

Die ouders zijn nu niet alleen hun enige nakomeling, maar ook hun toekomstige kostwinnaar kwijt. Dit heeft een woordvoerder van de Chinese ambassade in Wellington maandag gezegd.

"Je kunt wel bedenken hoe eenzaam, hoe wanhopig ze zijn, niet alleen omdat ze hun geliefde kind hebben verloren, maar ook omdat ze de belangrijkste bron van economische bijstand na hun pensionering vrijwel helemaal kwijt zijn", zo betoogde woordvoerder Cheng Lei. Cheng zei dat de regering in Wellington om die reden moet overwegen de getroffen Chinezen extra financieel tegemoet te komen.

Tot nu toe zijn 166 slachtoffers van de aardbeving van 22 februari, onder wie zeven Chinese studenten, geïdentificeerd. Er worden nog twintig Chinese studenten vermist.

Arrestant breekt hand politieagente

Een 33-jarige man uit het Friese Zwaagwesteinde is zondag bij zijn aanhouding volledig door het lint gegaan. Hij brak de hand van een agente en sloeg een andere agent in zijn gezicht.

De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij zijn partner zou hebben geslagen, meldt de politie maandag.

Pas met behulp van pepperspray kon de verdachte overmeesterd worden. De man is na onderzoek weer vrijgelaten. Hij heeft een huis- en omgevingsverbod gekregen van tien dagen. Hij moet zich later verantwoorden voor de rechter.

[WK] Cricketers Oranje ten onder tegen Bangladesh

De Nederlandse cricketers hebben ook hun vijfde WK-duel verloren. Bangladesh won met zes wickets. Het gastland had ruim 41 overs nodig om tot 166 runs te komen. Nederland was eerder na 160 runs klaar. Ryan ten Doeschate nam er daar 53 van voor zijn rekening. Vrijdag speelt Nederland zijn laatste wedstrijd op het WK. Dan is Ierland de tegenstander.

Nederland wist dat het verdedigen van de eigen score van 160 runs geen makkelijke opgave zou zijn, maar begon voortvarend. Al op de vierde bal werd Tamim Iqbal uitgegooid door Mudassar Bukhari. Daarna bleef de batsman van Bangladesh lang overeind, al wisten de Nederlandse bowlers de score te beperken.

Pas in de eenentwintigste over ging een tweede Bengalees uit. Pieter Seelaar bowlde de bal en captain Peter Borren ving de bal van Junaid Siddique. Daarna ging Bangladesh weer langzaam maar zeker op de score van Nederland af.

In de slotfase pakte Tom Cooper nog twee wickets mee. Op een score van 151 bowlde hij Shahriar Nafees uit en toen Bangladesh op 153 stond, stuurde hij Shakib Al Hasan terug naar de kleedkamer. Het vierde wicket kwam echter te laat om Bangladesh nog te stoppen.

De Nederlandse bowlers verweerden zich in de slotfase nog geweldig en ging daardoor uiteindelijk eervol ten onder. Het gastland passeerde de Nederlandse score in de 42e over. Imrul Kayes zette een score van 73 neer.

PvdA wil spoeddebat over europact

De PvdA wil dat premier Mark Rutte de Kamer zo snel mogelijk uitleg geeft over het vrijdag gesloten 'pact voor de euro'. Hierin is vastgelegd dat de eurolanden hun financiën beter op orde houden, de loonkosten beheersen en de sociale zekerheid betaalbaar houden.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt dat de afspraken niet heel duidelijk zijn en wil een spoeddebat met Rutte om daarover helderheid te krijgen. "In het vrijdag afgesloten pact staat nogal wat. In de tekst, geschreven in typisch wollig EU-proza, staan bovendien enkele opmerkelijke tegenstrijdigheden", stelt Plasterk. "Ik wil weten wat Rutte nou precies heeft afgesproken in Europa."

Het zal voor Rutte nog een hele opgave worden om in de Kamer een meerderheid te verwerven. Gedoogpartner PVV is tegen het vergroten van bemoeienis van Brussel en ook de SP wil niet dat Brussel zich mengt in het beleid ten aanzien van de verzorgingsstaat.

De PvdA is in principe niet tegen het aanscherpen van de begrotingsregels, maar vreest voor een 'verborgen liberale agenda' in de afspraken die vrijdag zijn gemaakt. Daarom wil Plasterk dat Rutte tekst en uitleg komt geven in de Kamer.

DVD: Vampires Suck

De regisseurscombinatie van Jason Friedberg en Aaron Seltzer staat niet bekend als het meest kwaliteitsvolle duo. Films als Date Movie, Epic Movie en Meet The Spartans staan vrijwel altijd genoemd in de lijstjes met de slechtste films ooit. Toch brengen de parodieën wel wat geld in het laatje, zodat Jason en Aaron gewoon doorgaan met het maken van parodiefilms. Dit keer zijn de vampiers (uiteraard door Twilight) aan de beurt in Vampires Suck.

Schumacher kan bijtekenen bij Mercedes

Als het aan Norbert Haug ligt dan kan Michael Schumacher zijn carrière bij Mercedes Grand Prix nog even voortzetten. De inmiddels 42-jarige Duitser keerde vorig seizoen terug in de Formule 1 en heeft nog een contract voor twee seizoenen bij het Duitse team.

"Als Michael het wil en wij tot een goede overeenkomst kunnen komen, dan graag," zei Mercedes Motorsport-directeur Haug tegen Bild. Hij weet echter ook dat Schumacher een lastig seizoen kende in 2010, maar dat met de update voor de MGP W02 voor dit seizoen de perspectieven een stuk beter zijn.

Schumacher was met de nieuwe updates de snelste man tijdens de wintertests in Barcelona. Mocht deze prestatie zich dit seizoen ook gaan vertalen in de races dan is het niet ondenkbaar dat de zevenvoudig wereldkampioen gaat overwegen om op het aanbod van Haug in te gaan en gaat bijtekenen.

Alguersuari: "Toro Rosso beter dan nu lijkt"

Volgens Jaime Alguersuari staat Scuderia Toro Rosso er na de wintertests beter voor dan het lijkt. De Italiaanse renstal kende een goede start van de wintertest en volgens de Spaanse rijder is het zaak om dit mee te nemen naar de eerste race van 2011 in Melbourne.

"Het meest positieve is dat de ontwikkeling van de auto een stuk sneller verloopt dan vorig seizoen. Dat is de grote winst die we boekten en dan zijn we nog niet eens voluit gegaan, want daar was het niet het juiste moment voor," zei Alguersuari tegn Motorsport Total.

De Spanjaard is blij dat het team door de goede winter veel heeft kunnen leren over de nieuwe Pirelli-banden. "Hoe meer we rijden, des te gemakkelijker wordt het om een goede afstelling te vinden. Er bestaat geen twijfel over dat ik me beter op mijn gemak voel in de auto dan voorheen. Ik heb geleerd hoe ik mijn rijstijl moet aanpassen aan de Pirelli's en heb er nu een veel beter gevoel bij," zei hij.

Mishandeling Amsterdam geen anti-homogeweld

De mishandeling van een man in de buurt van een homo-ontmoetingsplaats bij de Nieuwe Meer in Amsterdam vorige week, had niets te maken met anti-homogeweld. Het bleek te gaan om een verkeersruzie, meldt de politie maandag.

Zondag meldde een verdachte zich op het bureau. Hij mocht na verhoor weer naar huis.

Het slachtoffer reed donderdagmiddag op een bromfiets over de Riekerweg toen hij het aan de stok kreeg met een man op een kinderbakfiets. Toen het slachtoffer korte tijd later zijn bromfiets parkeerde, ontstond een vechtpartij waarbij hij meerdere klappen met een zwaar fietsslot kreeg. De man raakte gewond en moest worden geopereerd.

Parasite Eve met zekerheid naar PSN

Parasite Eve zal definitief verschijnen op het PlayStation Network. De game wordt namelijk morgen in Amerika op het PSN gereleased als PS1 Classic. Een Europese-versie zou pas komen als deze ervoor klaar zou zijn. Nu de Amerikaanse-versie al klaar is zal een Europese release niet lang laten wachten.

De game wordt opnieuw uitgegeven omdat over iets meer dan twee weken het derde deel in de serie uitkomt: Parasite Eve The 3rd Birthday. Deze game komt uit voor de PSP en draait om verschrikkelijke monsters die New York lastigvallen, hoofdpersonage Aya Brea uit de eerdere delen is weer van de partij.

Aya

De FOK! F1-manager 2011 is er!

De FOK! Formule 1-manager 2011 is weer van start! Je kunt weer met een team van twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten krijg je geld, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Dit seizoen hebben we een nieuw systeem rondom de waardeaanpassing geïntroduceerd. Met dit systeem wordt, naarmate het F1-seizoen vordert, de aanpassing van die waarden meer geleidelijk. Bovendien is de aanpassing meer dan vorig seizoen gebaseerd op de prestaties die de onderdelen door het seizoen heen halen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 25 maart 2011 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen.

Houd de prijzenpagina in de gaten, want zodra bekend is wat je kunt winnen, zullen we dat daar publiceren.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2011 van de FOK! Formule 1-manager!

Geregistreerd partnerschap steeds populairder

Steeds meer stellen kiezen voor geregistreerd partnerschap. Het aantal is sinds 2001 bijna vervijfvoudigd tot ruim tienduizend paren. Van de paren die hun relatie wettelijk lieten vastleggen ging vorig jaar ruim een op de tien een geregistreerd partnerschap aan. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal huwelijken ligt beduidend lager dan rond de eeuwwisseling. In 2010 trouwden 73.000 paren, tegen 82.000 in 2001. Vooral oudere mensen kiezen voor geregistreerd partnerschap. Bij de vrouwen is bijna een op de drie boven de veertig.

Werkloosheid stijgt in meeste provincies

De werkloosheid is vorig jaar in de meeste provincies toegenomen. Vooral in Zuid-Holland steeg het aantal mensen dat zonder werk zit flink. Het werkloosheidscijfer steeg daar naar ruim 6 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook in Gelderland en Noord-Brabant was de werkloosheid in 2010 fors hoger. Alleen in Drenthe en Overijssel nam het percentage niet toe. Groningen kampte met 6,8 procent opnieuw met de hoogste werkloosheid.

Het landelijk gemiddelde nam in de loop van 2010 af, maar was met 5,4 procent toch vele malen hoger dan de 4,8 procent van een jaar daarvoor. In de vier grote steden is het aantal mensen zonder baan hoger. In Den Haag groeide de werkloosheid het snelst van 5,5 naar 6,8 procent. Rotterdam kent de meeste werklozen. Bijna 9 procent van de beroepsbevolking heeft er geen werk.

Veel animo voor vrijwilligersactie 'Nederland Doet'

Komend weekend steken zeker 300.000 mensen de handen uit de mouwen tijdens de vrijwilligersactie Nederland Doet. Dat verwacht het Oranje Fonds, dat de actie organiseert.

Het aantal deelnemers aan de actie was nooit eerder zo groot. Ook hebben opvallend veel jongeren zich dit jaar aangemeld. 40 procent van de deelnemers is tussen de 15 en 35 jaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De deelnemers besteden komend weekend samen ongeveer 1,2 miljoen uren aan uiteenlopende klussen als schoonmaken en tuinieren. In de meeste gemeenten is wel iets te doen.

'El Hamdaoui weigert hand De Boer'

De relatie tussen Mounir El Hamdaoui en Ajax-trainer Frank de Boer lijkt definitief ten einde. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De 26-jarige spits zou zaterdag bij het aangekondigde verhelderingsgesprek met De Boer diens hand hebben geweigerd. De krant meldt dat El Hamdaoui alleen met De Boer om de tafel wil in het bijzijn van zijn zaakwaarnemer Sigi Lens.

El Hamdaoui zit sinds anderhalve week niet meer in de A-selectie van Ajax. De Boer had de in Rotterdam geboren Marokkaan teruggezet na 'ontoelaatbaar gedrag' in de rust van de bekerwedstrijd tegen RKC Waalwijk. De trainer wilde geen nadere toelichting geven. Volgens El Hamdaoui was er sprake van een woordenwisseling.


'El Hamdaoui weigert hand De Boer' (Foto: Novum)

Motorstorm-release vertraagd in Japan

Sony heeft de release van Motorstorm: Apocalypse vertraagd voor onbepaalde tijd door de recente aardbevingen in Japan. Apocalypse is het derde deel uit de Motorstorm-reeks. In dit deel wordt een fictieve Amerikaanse stad geteisterd door aardbevingen. Het spel is ontwikkeld door Evolution Studios.

De reden voor het later releasen is dat het Japanse PSN lastig te benaderen zal zijn. Sony wil daarom wachten met de release tot alle problemen in Japan opgelost zijn en servers en dergelijke gewoon weer beschikbaar zijn. Verder zei Sony dat het mogelijk was dat het PSN problemen zal opleveren door de aardbeving, deze problemen zullen echter niet buiten Japan te merken zijn.

Lees binnenkort de special, interview en review van Motorstorm: Apocalypse hier op FOK!games.

motorstorm

Amsterdammer door geweld omgekomen

Een man die zondag dood in een woning in Amsterdam werd gevonden, is door geweld om het leven gekomen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Het gaat om een 54-jarige Amsterdammer. De politie gaat uit van een misdrijf.

Agenten troffen het levenloze lichaam van de man zondag rond 07.45 uur aan in de woning aan de Pretoriusstraat na een melding. De bewoonster is gehoord, maar is geen verdachte.

Acteur Jack Wouterse rijdt in op stadswachten

Acteur Jack Wouterse is zondag in zijn woonplaats Rotterdam ingereden op stadswachten. De politie van Rotterdam bevestigt tegen De Telegraaf dat er aangifte tegen hem is gedaan.

De krant schrijft maandag dat de film- en televisieacteur zondagmiddag zijn hond uitliet in het Vroesenpark, toen hem door de stadswachten werd verzocht het dier aan te lijnen. Wouterse deed dit, maar riep daarop een 'vreemde opmerking' naar hen.

Toen de stadswachten de acteur daarop aanspraken deed de hond plots zijn grote boodschap, wat Wouterse weigerde op te ruimen. De acteur werd daarvoor aangehouden. Na het noteren van zijn gegevens stapte hij in zijn auto en reed volgens de dienst Stadstoezicht in op de stadswachten, die maar net konden wegspringen.


Jack Wouterse geeft gas (Foto: Novum)

Rovio: Consolegames zijn stervende

Rovio is natuurlijk bekend als de ontwikkelaar van Angry Birds. In een interview hebben zij vandaag gezegd dat zij denken dat de het business model rondom console games stervende is. Mensen willen niet langer $40 (of 60 euro hier in Nederland) betalen voor een game die slecht up te daten is, volgens hen.

Zij zien echter geen trend naar de casual games. Rovio verklaart dat mensen net zo gepassioneerd mobiele games spelen als hardcore titels. De term casual games is slecht gekozen volgens hen, er bestaan immers ook geen casual films. Verder zegt Rovio dat ondanks de afwezigheid van een business model, er wel snel één ontwikkeld moet worden. "Kijk immers maar naar Angry Birds, dat is het perfecte voorbeeld waarom een business model snel moet komen." Echter, Rovio wil zich niet focussen op één business model maar blijven experimenteren. 

angry birds

Vijftien aanhoudingen na knokpartij op voetbalveld

Een voetbalwedstrijd tussen twee amateurclubs is zondagmiddag in Rotterdam uitgelopen in een flinke knokpartij. Vijftien voetballers van een club uit Schiedam werden aangehouden, meldt de politie maandag.

Na een vermeende elleboogstoot door een speler van de Rotterdamse thuisploeg haalde de tegenstander massaal verhaal. Daarbij raakten twee voetballers van de thuisclub gewond. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Wellicht twee extra keepers Oranje

Bert van Marwijk overweegt twee extra doelmannen aan de selectie van het Nederlands elftal toe te voegen. Dat zegt hij in De Telegraaf. Zij moeten achter Michel Vorm tweede en derde keeper worden bij de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije later deze maand. Eerder haakte Ajax-goalie Maarten Stekelenburg af met een duimbreuk.

Van Marwijk, die Vorm een basisplaats verzekert, laat weten dat Edwin van der Sar niet in beeld is als één van die extra keepers. De 40-jarige sluitpost van Manchester United speelde op 15 oktober 2008 zijn laatste interland tegen Noorwegen.


Wellicht twee extra keepers Oranje (Foto: Novum)

Freelance docent in trek

Scholen werken steeds vaker met freelance docenten. In het onderwijs werken bijna 25.000 mensen als ZZP'er. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2007, schrijft het Nederlands Dagblad maandag op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel.

Vooral in het speciaal onderwijs, het basisonderwijs en op universiteiten groeit het aantal freelancers. De stijging heeft volgens scholen te maken met de economische crisis. Onderwijzers hebben geen sterke onderhandelingspositie en kunnen moeilijker om een vast contract vragen.

Door de vergrijzing gaan bovendien veel docenten met pensioen. Zij worden vervangen door leerkrachten met flexibele en tijdelijke contracten om beter in te spelen op sterk wisselende leerlingaantallen.

Scholen kiezen volgens de krant ook vaker voor freelancers omdat ze zo goedkoper uit zijn doordat ze voor hen geen geld hoeven te betalen voor verzekeringen, pensioenen en scholing.

'Moeizame onderhandelingen Tiendalli en Twente'

De contractonderhandelingen tussen FC Twente en Dwight Tiendalli verlopen moeizaam. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. De vleugelverdediger wil graag zijn verbintenis, die deze zomer afloopt, verlengen. Voorzitter Joop Munsterman noemt zijn voorstel echter 'buitenproportioneel.'

Tiendalli kwam begin vorig seizoen over van Feyenoord en speelde sindsdien 39 competitiewedstrijden in Enschede. Onder trainer Steve McClaren had de 25-jarige in Suriname geboren Nederlander vorig seizoen ook een aandeel in het kampioenschap van de Tukkers.


'Moeizame onderhandelingen Tiendalli en Twente' (Foto: Novum)

[Serie A] Uitslagen speelronde 29

Dit weekend is in Italië de 29ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 29 speelronden.

Parma - Napoli

Napoli heeft na een aantal mindere optredens de draad opgepakt bij Parma. De nummer drie van Italië kwam in de eerste helft op achterstand, maar na de pauze wist de formatie van Walter Mazzarri uit te lopen naar een ruime zege (1-3).

Napoli was de betere ploeg in Ennio Tardini. Toch kwam Parma in de eerste helft aan de leiding via Antonio Candreva. De bezoekers uit Napels hadden niet direct een antwoord op de treffer van Parma. Pas na de rust werd de thuisploeg over knie gelegd na twee treffers binnen vier minuten.

Marek Hamsik hielp Napoli in de 51e minuut op gelijke hoogte. De Slowaak hielp zijn ploeg na een voorzet van Ezequiel Lavezzi aan de 1-1, waarna de rollen vier minuten later werden omgedraaid. Hamsik bediende dit keer Lavezzi na een counter. De Argentijn bleef rustig en scoorde de 1-2.

Parma moest kort daarna de strijd met tien man hervatten. Danielle Galloppa beging een harde overtreding op Hamsik, waarna hij de kleedkamer mocht opzoeken. Met de overtalsituatie liep Napoli in de slotfase nog uit. Middenvelder Christian Maggio bepaalde de eindstand op 1-3.

AC Milan - Bari

AC Milan leek in eigen huis op een flinke blunder af te stevenen tegen hekkensluiter Bari. Antonio Cassano beperkte echter de schade (1-1).

De klap viel in de eerste helft toen Sergio Bernardo Almiron in de 39e minuut de rossoneri op het verkeerde been zette. Almiron dreigde met een afstandschot, maar leverde vervolgens een slinkse pass af op ploeggenoot Gergely Rudolf. Hij maakte het werk af en zorgde voor de 0-1.

De ploeg van Massimiliano Allegri had duidelijk meer balbezit, maar wist nauwelijks kansen te creëren. Een drama leek bijna compleet toen sterspeler Zlatan Ibrahimovic in de tweede helft van het veld werd gestuurd. De Zweed ging onbesuisd een luchtduel aan en raakte zijn tegenstander hierbij hardhandig in de rug. Het ziet er naar uit dat hij geschorst is voor de derby met Inter.

Uiteindelijk was het Antonio Cassano die de schade beperkte en een totale afgang wist af te wenden. De spits ontving een voorzet van Luca Antonini die vanaf de vleugel het strafschopgebied wist te benaderen. Met een rustige volley tikte de oud-speler van Real Madrid de gelijkmaker.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
13/03/2011 Parma Napoli 1-3
13/03/2011 Lecce Bologna 0-1
13/03/2011 Genoa Palermo 1-0
13/03/2011 Chievo Fiorentina 0-1
13/03/2011 Catania Sampdoria 1-0
13/03/2011 AC Milan Bari 1-1
13/03/2011 Cagliari Udinese 0-4
13/03/2011 AS Roma Lazio 2-0
12/03/2011 Cesena Juventus 2-2
11/03/2011 Brescia Internazionale 1-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 29 18 8 3 62 51 -21
2 Inter 29 17 6 6 57 55 -32
3 Napoli 29 17 5 7 56 44 -26
4 Udinese 29 16 5 8 53 54 -30
5 Lazio 29 15 6 8 51 35 -25
6 AS Roma 29 14 7 8 49 45 -39
7 Juventus 29 11 9 9 42 43 -37
8 Fiorentina 29 10 10 9 40 33 -29
9 Palermo 29 12 4 13 40 44 -46
10 Cagliari 29 11 6 12 39 35 -34
11 Bologna 29 11 9 9 39 32 -36
12 Genoa 29 10 8 11 38 28 -32
13 Chievo 29 7 11 11 32 28 -31
14 Catania 29 8 8 13 32 25 -38
15 Sampdoria 29 7 10 12 31 25 -33
16 Parma 29 6 11 12 29 28 -41
17 Cesena 29 7 8 14 29 25 -40
18 Lecce 29 7 7 15 28 31 -51
19 Brescia 29 6 8 15 26 23 -36
20 Bari 29 3 8 18 17 16 -43

'Keurmerk voor betrouwbaarheid tv-programma's'

De PvdA wil dat programma's van de publieke omroep een journalistiek keurmerk krijgen. Volgens de partij moet er duidelijkheid komen over de betrouwbaarheid en objectiviteit van een programma en mogen kijkers niet op het verkeerde been worden gezet.

"Het moet duidelijk zijn dat een programma van de publieke omroep kwaliteitsjournalistiek biedt", zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam maandag in de Volkskrant. Volgens hem moeten feiten en meningen gescheiden worden.

De PvdA stelt dat actualiteitenprogramma's nu te veel lijken op discussieprogramma's of politieke propaganda. Van Dam denkt daarbij vooral aan Uitgesproken WNL, gepresenteerd door voormalig LPF-politicus Joost Eerdmans.

CDA en VVD zien niets in het plan van de PvdA. Toezicht van het Commissariaat voor de Media zou voldoende zijn. Kijkers kunnen al via een kwaliteitskaart aangeven of een programma van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) betrouwbaar, objectief en onafhankelijk is. Volgens de NPO wordt deze kaart niet uitgebreid.

Moszkowicz houdt opnieuw inleidend verweer

Advocaat Bram Moszkowicz zal de rechtbank in Amsterdam maandag opnieuw vertellen waarom hij vindt dat de strafzaak tegen Geert Wilders moet worden gestopt. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) niet het recht heeft de PVV-leider te vervolgen en dat de rechtbank in Amsterdam niet bevoegd is.

Maandag is het begin van de nieuwe zaak tegen Wilders, hoewel het officieel nog niet over de inhoud gaat. Het oorspronkelijke proces werd in oktober abrupt gestopt doordat Moszkowicz de rechtbank wraakte. De rechters die het verzoek om vervanging van hun collega's behandelden, vonden het begrijpelijk dat Wilders bang was dat de rechters vooringenomen waren. Aanleiding voor deze vrees was dat de eerste rechtbank niet direct besliste over het horen van een getuige.

De rechtszaak, waarin Wilders door derden wordt beschuldigd van haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging, was in oktober bijna afgerond. Het OM had al vrijspraak geëist en Moszkowicz had zijn pleidooi al gehouden. Of de nieuwe zaak uiteindelijk zal doorgaan, maakt de rechtbank eind maart bekend.

Indiase marine pakt 61 piraten op

De Indiase marine heeft in de Arabische Zee een gekaapt schip ontzet en 61 piraten in hechtenis genomen. De marine kwam zondagavond in actie toen een Mozambikaanse vissersboot met dertien bemanningsleden door de piraten werd belaagd. Het schip bevond zich toen op ruim 1000 kilometer uit de kust van Kochi, in het zuiden van India.

De Indiase marine is dit jaar al twee keer eerder in actie gekomen tegen piraten. In februari werden 28 Somalische piraten in de kraag gevat en in januari 15. Oorlogsbodems van de Indiase marine maken deel uit van de internationale patrouillevloot die sinds 2008 actief is tegen piraten.

Brands acht komst El Hamdaoui onhaalbaar

Marcel Brands is een fan van Mounir El Hamdaoui, maar hij benadrukt dat PSV niet genoeg geld heeft om hem naar Eindhoven te halen.

"Financieel gezien is het voor ons op dit moment onhaalbaar", sprak de technisch directeur van PSV gisteravond in Studio Voetbal. Brands blijft El Hamdaoui echter volgen. "Ik heb hem naar AZ gehaald en daar heeft hij het fantastisch gedaan. Ik zie hem als voetballiefhebber graag spelen."

De Bosschenaar vindt niet dat El Hamdaoui een lastige jongen is. "Ook met Louis van Gaal had hij het in het begin lastig, maar uiteindelijk was Mounir één van de spelers die zich sterk maakte toen Louis dreigde te vertrekken." Brands was van 2005 tot 2010 de td bij AZ.

PSV zou de komst van El Hamdaoui wel toejuichen als dat mogelijk was geweest. De club neemt aan het eind van dit seizoen namelijk afscheid van Marcus Berg, die gehuurd is van Hamburger SV. "We gaan er vanuit dat hij terug naar Duitsland gaat, omdat hij voor veel geld is gekocht. Er is bovendien geen clausule in zijn contract opgenomen."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over nogal gevaarlijk vluchtgedrag.

Een meneer breekt in in Spaarnwoude. Wordt betrapt. Vlucht met zijn auto. Rijdt met hoge snelheid in op een politiewagen. Rijdt een politiemotor omver. Rijdt tijdens zijn vlucht meerdere automobilisten van de weg. Wordt na een lange achtervolging in Haarlem, nadat agenten op hem hebben geschoten, gearresteerd. Prima dus. Laat die meneer vooral streng gestraft worden voor de schade die hij -ook aan de auto’s onschuldige burgers- heeft veroorzaakt, en voor het in gevaar brengen van mensenlevens. Eén vraagje:

[NBA] Pacers te sterk voor Knicks

In de Amerikaanse NBA heeft Indiana Pacers op overtuigende wijze New York Knicks verslagen. Het werd 106-93.

Indiana maakte met de overwinning een eind aan een reeks van zes nederlagen op rij alhoewel ze hett egen New York moesten stellen zonder topschutter Danny Granger. Voor New York Knicks, met de herstelde Chauncey Billups terug in het team, was het de tweede achteraanvolgende

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Oklahoma 75-95
Toronto Charlotte 90-95
Phoenix Orlando 88-111
Boston Milwaukee 87-56
New York Indiana 93-106
Golden State Minnesota 100-77

Pools avontuur Theo Bos al ten einde

Het Poolse avontuur van voetbaltrainer Theo Bos is van korte duur geweest. Polonia Warschau maakte zondag bekend dat de Nederlandse oefenmeester is ontslagen vanwege de slechte resultaten in de competitie. Bos was pas twee maanden in dienst.

Ook Marc van Hintum, de assistent van Bos, en algemeen directeur Jan de Zeeuw zijn aan de kant gezet. "Met het aanstellen van een topcoach uit het buitenland verwachtte ik dat Polonia zou klimmen in de stand, niet zakken," aldus clubvoorzitter Jozef Wojciechowski tegen persbureau PAP. "Daarom werkt de hele Nederlandse groep vanaf maandag niet meer voor mijn club."

Bos begon het seizoen als trainer van Vitesse, maar moest daar in oktober vertrekken.

Pools avontuur Theo Bos al ten einde
Pools avontuur Theo Bos al ten einde (Foto: ANP)

Zvonareva klaar in Indian Wells, Clijsters wel door

Vera Zvonareva is er niet in geplaatst om zich te plaatsen voor de achtste finale van het WTA-toernooi van Indian Wells. De Russische, winnares in 2009 en als nummer drie geplaatst verloor in drie sets van de Slowaakse Dominika Cibulková; 6-4, 6-7 en 4-6.

Kim Clijsters had het ook moeilijk tegen de Italiaanse Sara Errani, maar wist de partij uiteindelijk toch wel te winnen in drie sets (6-3, 2-6 en 6-4). Voor Francesca Schiavone (5) en Jelena Jankovic verliep het wat makkelijker. Schiavone won met 6-2 en 6-3 van Alizé Cornet, terwijl de Servische te sterk was voor Julia Görges; 6-2 en 6-4.

'Les over eerwraak op basisschool'

Turks-Nederlandse kinderen moeten op de basisschool les krijgen over geweld tegen vrouwen en eerwraak. Dat stelt de Turkse arbeidersvereniging HTIB maandag in Sp!ts.

HTIB-voorzitter Mustafa Ayranci stelt dat nog een grote groep Turkse mannen vindt dat familie-eer wordt bepaald door het gedrag van vrouwen. "Ik schrik er soms van dat ik jonge mannen uit de derde en vierde generatie hoor zeggen dat ze liever een vrouw uit Turkije willen, omdat de vrouwen hier 'verpest' zouden zijn."

Ayranci denkt dat jonge Turken vaak klakkeloos de ideeën van de eerste en tweede generatie overnemen. Door het onderwerp op basisscholen te behandelen kan volgens hem een mentaliteitsverandering plaatsvinden.

De vereniging organiseert al themabijeenkomsten om geweld tegen vrouwen en eerwraak meer bespreekbaar te maken. Een algehele mentaliteitsverandering heeft volgens Ayranci echter nog veel tijd nodig.

De Amsterdamse wethouder Diversiteit en Integratie Andrée van Es (GroenLinks) ziet vooruitgang in de Turkse gemeenschap, maar stelt dat deze nog altijd gesloten is. "Een gesloten gemeenschap is doorgaans slecht nieuws voor meisjes en vrouwen, is mijn ervaring."

Japan: Tweede explosie kerncentrale Fukushima

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi heeft zich maandag een tweede explosie voorgedaan. Zes werknemers zijn gewond geraakt. De explosie was zo krachtig dat hij 40 kilometer verderop werd gevoeld. De hoeveelheid straling die is vrijgekomen is binnen aanvaardbaar en wettelijk toegestaan niveau. Dit heeft de directie van de kerncentrale bekendgemaakt.

De explosie voltrok zich in reactor 3. Honderden omwonenden kregen het dringende advies om binnen te blijven.

In de centrale ontstond zaterdag na de aardbeving en de tsunami van vrijdag al een crisissituatie omdat zich een explosie voordeed in reactor 1. Daarbij raakten vier werknemers gewond. Duizenden omwonenden werden toen geëvacueerd.

De autoriteiten hebben bij drie kerncentrales de noodtoestand uitgeroepen vanwege problemen met de koelsystemen. Alle reactoren in de kerncentrales werden automatisch stilgelegd toen Japan vrijdag werd getroffen door de aardbeving, maar doordat ook noodaggregaten uitvielen werken de koelpompen niet meer.

Boek: Michael White - De Moordkunstenaar

In 1888 was Jack The Ripper een beruchte seriemoordenaar in Londen. Hij vermoorde prostituees en schreef de politie daarover brieven. Zijn slachtoffers werden gruwelijk toegetakeld, één van de brieven bevatte zelfs een nier! De identiteit van de moordenaar is meer dan 100 jaar nog altijd niet duidelijk, ondanks vele theorieën. In De Moordkunstenaar van auteur Michael White krijgt de Engelse hoofdstad te maken met een nieuwe seriemoordenaar.

Wawrinka verslaat Davydenko in Indian Wells

Stanislas Wawrinka heeft zich zondag geplaatst voor de derde ronde van het sterk bezette ATP-toernooi van Indian Wells. De Zwitserse nummer veertien van de wereld was in drie sets te sterk voor Nikolay Davydenko (42) uit Rusland: 3-6, 7-6 (5), 6-4. Wawrinka treft in de volgende ronde de winnaar van de partij tussen Marin Cilic en Florent Serra.

Ook de overige geplaatste spelers die gisteren in actie kwamen bereikten de volgende ronde. Andy Roddick klopte James Blake, die meedeed met een wildcard, met 6-3, 7-5 en ontmoet collega-servicekanon John Isner in zijn volgende partij. Isner schakelde Ricardo Mello uit met 6-3, 7-6 (2).

Michaël Llodra (24) versloeg Santiago Giraldo uit Colombia met 7-6 (8), 6-4 en neemt het hierna op tegen Victor Troicki. De Serviër versloeg Bernard Tomic in twee sets.


Wawrinka verslaat Davydenko in Indian Wells (Foto: Novum)

Veiling spullen van Juliana begint

Bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam begint maandag de eerste sessie van de veiling van objecten uit de nalatenschap van koningin Juliana. Vanaf 14.00 uur gaan in het RAI Theater in Amsterdam lot 1 tot en met 213 onder de hamer. Daaronder zijn zeldzame porseleinen serviezen, kasten en stoelen, eeuwenoude zilveren theelepeltjes en een medaillon uit 1516.

In het RAI Theater is plek voor ongeveer 1500 mensen. De te veilen spullen worden er op schermen getoond, want ze liggen in het pand van Sotheby's in Amsterdam. Mensen kunnen een bod uitbrengen in de zaal, maar ook via internet, schriftelijk en telefonisch.

De veiling duurt tot en met donderdag. In totaal komen ruim tienduizend objecten onder de hamer, die zijn verdeeld over 1725 lots. De afgelopen week konden belangstellenden de voorwerpen bekijken.

De spullen van Juliana zijn bij Sotheby's ter veiling aangeboden door haar dochters, koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina. De opbrengst gaat naar vier goede doelen.

Veiling spullen van Juliana begint
Veiling spullen van Juliana begint (Foto: ANP)

Japan: 'Regering moffelt beelden paniek weg'

Nieuwsmedia geven een 'compleet verkeerd' beeld van de situatie rond de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi. De regering voorkomt dat beelden van paniek en chaos worden verspreid.

Dit zegt althans de Japanse oud-journalist en ondernemer Yasumitsu Yamada, die maandag uit het rampgebied terugkeerde. Volgens hem belette de politie hem ook het fotograferen.

De ooggetuige berichtte over verwarde, bezorgde en huilende mensen. Op de luchthaven van Fukushima staan lange rijen mensen die proberen een ticket te bemachtigen om de stad te verlaten.

'Regering Japan moffelt beelden paniek weg'
'Regering Japan moffelt beelden paniek weg' (Foto: ANP)

Kans op Belgische regering zonder N-VA groeit

De kans groeit dat de Vlaams-nationalistische N-VA buitenspel komt te staan in de Belgische kabinetsformatie. De partij wil meepraten over de meerjarenbegroting, die het demissionaire kabinet-Leterme eind april moet voorleggen aan de Europese Commissie, maar lijkt niet haar zin te krijgen.

De Franstalige partijen willen de N-VA alleen inspraak geven als ze bereid is regeringsverantwoordelijkheid te dragen. En dat willen de Vlaams-nationalisten alleen als er overeenstemming is over een staatshervorming, die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie biedt.

Over die staatshervorming onderhandelen de Belgische partijen al sinds de verkiezingen van 13 juni vorig jaar. Wat er op dit moment op tafel ligt aan voorstellen is nog lang niet voldoende, liet N-VA-kopstuk Jan Jambon zondag op de Vlaamse tv weten.

Kans op Belgische regering zonder N-VA groeit
Kans op Belgische regering zonder N-VA groeit (Foto: ANP)

'Patiënte omstreden neuroloog pleegde zelfmoord'

Een patiënte van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft zelfmoord gepleegd nadat de arts een verkeerde diagnose bij haar had gesteld. De vrouw beroofde zichzelf destijds van het leven nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze een dodelijke ziekte had die haar hersenen aantastte, schrijft de Volkskrant maandag.

De familie van de vrouw heeft aangifte gedaan. Justitie onderzoekt of er een verband is tussen de diagnose en de zelfdoding. Het OM wil niet zeggen welke aandoening de vrouw volgens Jansen Steur zou hebben gehad.

De aan medicijnen verslaafde neuroloog stelde in het Medisch Spectrum Twente sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als Alzheimer en Parkinson. Jaren geleden werd Jansen Steur in Enschede ontslagen.

Patiënten verkeerden door de verkeerde diagnoses soms jaren in de waan dat ze ongeneeslijk ziek waren en slikten soms onnodig zware medicijnen. In totaal zijn ongeveer veertig aangiften tegen de neuroloog gedaan. Justitie is nog altijd bezig met onderzoek.

Begin 2009 bleek uit onderzoek van Twentsche Courant Tubantia en RTV Oost dat de specialist in Duitsland werkzaam was. Vervolgens werd een zwarte lijst van disfunctionerende artsen in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat zij niet toch weer in andere ziekenhuizen aan de slag kunnen gaan.

Corporaties verkopen fors meer woningen met korting

Het aantal huurwoningen dat corporaties met hoge korting verkochten, is vorig jaar vanwege de economische crisis met 30 procent gestegen tot 6700. Vooral starters op de woningmarkt maken gebruik van de regeling. Dat schrijft Trouw op basis van cijfers die stichting Opmaat maandag publiceert.

Stichting Opmaat begeleidt de verkoop als de korting tussen de 10 en 50 procent ligt. Doorverkopen is niet toegestaan en de corporatie behoudt het recht om het pand terug te kopen. Koper en corporatie delen de winst of het verlies bij deze zogeheten Koopgarant-regeling. In 2008 verkochten woningbouwverenigingen 2800 woningen met Koopgarant, in 2009 5200 en vorig jaar 6700.

Door de crisis en de moeizame huizenmarkt verkopen corporaties minder woningen op een 'normale' manier. Dat waren er in 2007 tienduizend en in 2009 achtduizend. Aedes, de brancheorganisatie van de corporaties, verwacht voor 2010 geen stijging.

De Koopgarantieregeling zou niet zonder risico zijn. Als huurders de lasten niet meer kunnen dragen, moet de corporatie de woning binnen drie maanden terugkopen. Hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft Marja Elsinga spreekt in de krant van 'een steen om de nek' van de corporaties. De Woonbond, die een korting van 10 procent wel genoeg vindt, stelt dat de relatief lage verkoopprijs de woningmarkt bederft.

Directeur van Opmaat Rein Bakker wijst erop dat via Koopgarant 125.000 woningen voor de zittende huurders te koop zijn. Dat er 'slechts' 6700 zijn verkocht, toont volgens hem aan dat mensen lang niet altijd toehappen vanwege de lagere koopprijs. "Veel mensen krijgen de financiering niet rond." Volgens Bakker vormt de terugkoopverplichting 'nauwelijks' een risico.

Japan: Tweeduizend lijken gevonden aan kust

Aan de kust van Japan zijn circa tweeduizend nieuwe lijken gevonden. Dit heeft een woordvoerder van de prefectuur Miyagi maandag gemeld.

Tot nu toe stond het officiële dodental van de ramp op 1597. Na de verwoestende aardbeving van vrijdag worden nog duizenden Japanners vermist. Alleen al in de prefectuur Miyagi zijn volgens schattingen van de politie meer dan tienduizend doden gevallen.

De nieuwe lugubere vondst is gedaan bij het schiereiland Ojika in het noordoosten van het Aziatische land.

Tweeduizend lijken gevonden aan kust Japan
Tweeduizend lijken gevonden aan kust Japan (Foto: ANP)

Libië: Gadhafi wil oliedeals met Rusland en China

De Libische dictator Moammar Gadhafi heeft Rusland, China en India zondag opgeroepen te investeren in de Libische olie-industrie. Hij deed zijn aanbod tijdens een onderhoud met de ambassadeurs van de drie landen, meldde de Libische staatstelevisie.

Momenteel nemen westerse bedrijven een belangrijk deel van de olieproductie in het land voor hun rekening, zoals het Nederlands-Britse Shell, het Amerikaanse ExxonMobil en het Italiaanse ENI.

Rusland en China zijn permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, die maandag vergadert over het eventueel instellen van een vliegverbod boven Libië. Beide landen hebben eerder aangegeven geen heil te zien in een zogenoemde no-flyzone. Binnen de Europese Unie pleit vooral Frankrijk voor een vliegverbod, zodat Gadhafi de opstandelingen niet meer vanuit de lucht kan aanvallen.

Lens: "Bij Twente voorsprong weer uitbreiden"

Jeremain Lens verloor met PSV twee kostbare punten bij N.E.C. Nijmegen. Achtervolger FC Twente komt daardoor op een punt.

Twente en Ajax liepen door het gelijkspel in Nijmegen twee punten in. Toch is er geen man over boord volgens doelpuntenmaker Lens. "Als we uit een van onze kansen de 1-3 hadden gemaakt, was er niets aan de hand geweest", zei de aanvaller van PSV na afloop tegen het ANP.

De oud-speler van N.E.C. scoorde de 1-2, waarna de Eindhovenaren lange tijd op een zege af leken te gaan. In de slotfase kopte Ramon Zomer N.E.C. echter naar een punt. Lens denkt niet dat dit puntenverlies fataal zal zijn in de spannende titelstrijd met Twente en Ajax, die wel wonnen.

"Volgende week tegen FC Utrecht moeten we onze voorsprong behouden; daarna moeten we op bezoek bij Twente zorgen dat we weer uitlopen", besluit Lens.

Amerikanen :')

Naast het overmatige gebruik van “oh my God” en “like”, zijn er vanzelfsprekend dozijnen vooroordelen over Amerikanen. Ze zijn egoïstisch, egocentrisch, als de dood voor alle -ismes behalve corporatisme, ze laten hun zelfvertrouwen niet lijden onder feiten, zijn slechter onderwezen dan de gemiddelde Oost-Europeaan en zijn zo overtuigd van het feit dat God zelve hun natie tot het beste en machtigste land van de wereld heeft bestempeld, dat ze voortdurend als de dood zijn voor de minder perfecte, ziekelijk jaloerse rest van de wereld.

[Upd] Japan: Tsunamiwaarschuwing ingetrokken

De naschok van 6,1 op de schaal van Richter onder de zee die Japan maandag heeft opgeschrikt, heeft toch tot een tsunami geleid. Kustbewoners in Noord-Japan zijn opgeroepen hoger gelegen gebied op te zoeken.

Vanuit een helikopter is een vloedgolf van zo'n 3 meter hoog gespot. Die zal binnen een kwartier de kust van Japan bereiken, aldus tv-station NHK.

In eerste instantie hadden de autoriteiten van het Aziatische land geen nieuwe tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Update 05.52 uur
De waarschuwing voor een nieuwe tsunami aan de kust van Japan maandag is ingetrokken. Dit heeft een woordvoerder van de prefectuur Fukushima laten weten.

Higginbotham droomt van finale FA Cup

Danny Higginbotham heeft er alle vertrouwen in dat Stoke City de finale van de FA Cup kan halen. The Potters wonnen gisteren in de kwartfinales van West Ham United. Higginbotham maakte na ruim een uur de winnende treffer. In de halve finale, die net als de finale op Wembley wordt gespeeld, moet het elftal van manager Tony Pulis afrekenen met Bolton Wanderers.

"Het zou fantastisch zijn om de finale te halen. We weten van onszelf dat we het kunnen. Dat we nu naar Wembley mogen, is mooi", aldus Higginbotham tegenover ITV. "We hebben een lastige periode achter de rug, dus we kunnen hiervan genieten. Maar volgende week moeten we weer aan de bak in de competitie."

Stoke City staat in de Premier League op de twaalfde plaats met 34 punten uit 29 duels. De club won in haar lange historie maar één echte prijs, namelijk de League Cup in 1972. Stoke is sinds drie jaar weer terug op het hoogste niveau.

[Upd] Japan: Problemen kerncentrales

Ook kernreactor nummer 2 van de Japanse kerncentrale Fukushima zal gekoeld gaan worden met zeewater. Daarmee zijn drie reactoren van de centrale in de problemen geraakt. Dat meldden lokale media zondag.

Zaterdag ontplofte het gebouw rond reactor 1. De reactor was oververhit geraakt, waarna er waterstof vrijkwam. Toen dat in contact kwam met zuurstof volgde een ontploffing, waarbij de reactor niet beschadigd raakte.

Zondag kwam reactor nummer 3 in de problemen. De kern kwam gedeeltelijk even droog te staan, waardoor wederom oververhitting dreigde. Met zeewater wordt ook daar geprobeerd te koelen.

De problemen bij de nucleaire installatie zijn het gevolg van een zware aardbeving en een tsunami die Japan vrijdag troffen. Sindsdien proberen de autoriteiten de situatie rond Fukushima onder controle te krijgen.

Update 15.44 uur
De autoriteiten in Japan hebben aan de IAEA van de VN doorgegeven dat er nu ook een noodsituatie is bij de Onagawa kerncentrale. Er is een stralingswaarde gemeten die boven het maximum toegestane ligt. Experts zoeken uit wat er aan de hand is. Er zou bij de drie reactoren van Onagawa geen koelingsprobleem zijn zoals bij Fukushima.

In tegenstelling tot eerdere berichten melden TEPCO, de Japanse overheid, Reuters en de IAEA dat er geen sprake is van een bevestigde meltdown bij reactor 1, 2 of 3 van de Fukushima centrale. De toestand zou daar wel kritiek zijn en men probeert met man en macht zo'n meltdown te voorkomen.

Update 17.25 uur
Persbureau Kyodo meldt dat een koelsysteem bij kerncentrale Tokai 2 bij Ibaraki er nu ook mee is gestopt. Deze centrale ligt 120 kilometer ten noorden van Tokio. Daarmee zijn er nu problemen bij drie reactoren van de kerncentrale Daiichi bij Fukushima, bij de Onagawa kerncentrale en bij de Tokai 2 centrale. Verdere details zijn nog onbekend.

Update 19.55 uur
TEPCO meldt dat bij de Fukushima Daiichi centrale de zeewaterinjectie bij reactor 1 afgerond is, verder is er over die reactor geen nieuws. Over reactor 2 meldt TEPCO geen nieuwe informatie. Bij reactor nummer 3 ziet het er niet goed uit. Er is zeewater in de reactor gepompt, maar de gemeten stralingswaarde stijgt nog. Doordat het water in de reactor lange tijd heel laag heeft gestaan, kan de energiemaatschappij een ontploffing zoals zaterdag bij reactor 1 niet uitsluiten. Ze zeggen alles te doen om dit te voorkomen. 

Over de situatie bij de Onagawa kerncentrale is geen nieuws bekend. Bij de kerncentrale Tokai 2 bij Ibaraki blijken er twee van de drie back-upgeneratoren dienst te weigeren. Vooralsnog werkt de laatste nog, waardoor de koeling voorlopig door kan gaan.

Update 0.15 uur
De gemeten waardes bij de Oganawa centrale zijn weer zoals het hoort. Een verklaring voor de plotselinge stijging is nog niet gegeven. Ook bij centrale Tokai 2 bij Ibaraki worden de reactoren nog steeds gekoeld en lijkt het uitvallen van twee van de drie generatoren geen extra problemen op te leveren.

Bij de Fukushima Daiichi centrale wordt weer een hogere straling gemeten, zo heeft TEPCO gemeld. Van welke van de drie reactoren waar problemen zijn deze straling afkomstig is, is niet bekend.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.