Verbeek haalt hard uit naar KNVB

Gertjan Verbeek heeft op het wekelijkse perspraatje bij AZ hard uitgehaald naar de KNVB. "De arbitrage in Nederland leeft ook nog in een prehistorisch tijdperk", viel de trainer op de website van AZ met de deur in huis. Aanleiding zijn de gebeurtenissen van afgelopen weekend, onder meer in Alkmaar. "De KNVB komt steeds meer in de problemen", zei Verbeek naar aanleiding van de schorsing van Nick Viergever. "De rechtvaardigheid is in het geding. Straks ontstaat er complete anarchie."

"We weten niet meer waar we aan toe zijn. Jan Vertonghen geeft een stomp waarvoor je op straat opgepakt wordt door de politie, maar hij gaat vrijuit. Viergever krijgt een wedstrijd schorsing voor een onbegrijpelijke rode kaart. Ik krijg voor heel net commentaar op de leiding een schorsing, maar bepaalde andere trainers eten de vierde man bijna op en krijgen geen sanctie. Ola Toivonen mag wedstrijd op wedstrijd dingen doen waarmee hij lange tijd is weggekomen. Douglas wordt voor zes wedstrijden geschorst. Zo worden kampioenschappen beslist. Dat is toch marchanderen?", vroeg Verbeek zich hardop af.

"Zie je bijvoorbeeld Dick van Egmond of Ruud Bossen voor de camera alles weer goedpraten. Dan ben je een struisvogel die zijn kop in het zand steekt. Zo worden ze totaal ongeloofwaardig en wordt het voor arbiters steeds moeilijker om wedstrijden te fluiten. De arrogantie waarmee zij met de recente gevallen zijn omgegaan, vind ik schrijnend."

"De KNVB moet accepteren dat de tijden zijn veranderd", denkt Verbeek. "De wereld is aan het globaliseren. Nieuws is overal. Als ik wil kan ik live een toespraak van Moammar Gadhafi zien. Je kunt de mensen niet meer dom houden. In het Midden Oosten vallen die ouderwetse leiders ook achter elkaar om omdat ze niet met hun tijd meegaan. Men komt in opstand. De arbitrage in Nederland leeft ook nog in een prehistorisch tijdperk. Het voelt hier echter nog als vechten tegen windmolens. Nu schiet ik me weer in mijn eigen voet en moet ik straks bij het minste of geringste weer naar de tribune. Maar we leven in een democratisch land, dus ik blijf er tegenaan schoppen. Ze houden het misschien nog een jaar of twee jaar tegen, maar dan barst de bom."