Kamer wil uitleg opgepakte militairen Libië

De Tweede Kamer wil dat de regering in een brief uitleg geeft over de drie Nederlandse militairen die gevangen zijn genomen door troepen van de Libische dictator Moammar Gadhafi. Het verzoek om de brief van de PVV werd donderdag ondersteund door de Kamer. Een voorstel voor een spoeddebat kon niet rekenen op voldoende steun.

Het Ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat de Nederlandse militairen zondag gevangen zijn genomen in Libië tijdens de evacuatie van een Nederlander in de stad Sirte. De drie marineleden waren vanaf het voor de Libische kust varende marinefregat Hr. Ms. Tromp met een helikopter naar Sirte gevlogen om twee evacués op te halen, de Nederlander en een andere Europeaan.

Na de landing werd de helikopter aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid. De troepen zouden regeringsgezind zijn. Ze houden de Nederlanders vast omdat er voor de operatie geen diplomatieke toestemming was gevraagd.

Volgens de zegsman worden de drie goed behandeld. De twee evacués zijn overgedragen aan de Nederlandse ambassade in Libië en hebben het land inmiddels verlaten.

De informatie over de gevangenhouding werd volgens een woordvoerder van Defensie niet eerder naar buiten gebracht wegens veiligheidsredenen. Premier Mark Rutte (VVD) liet donderdag weten dat 'intensief diplomatiek overleg' plaatsvindt om de militairen zo snel mogelijk weer richting Nederland te krijgen. Verder zegt Rutte over de kwestie niets te kunnen zeggen in verband met de veiligheid van het marinepersoneel.

Rutte stelde de situatie verschrikkelijk te vinden. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze terug naar huis kunnen keren."

Defensie-expert bij instituut Clingendael Christ Klep stelt dat Gadhafi de Nederlandse militairen kan gebruiken als ruilmiddel in onderhandelingen met het Westen. "Het is makkelijk voor Gadhafi om er zijn voordeel mee te doen."