Libië: Berichten uit Tripoli

Volgens berichten van de bevolking van Tripoli heeft Moammar Gadhafi zijn woord gehouden toen hij aankondigde zijn aanhangers te bewapenen om de protesten in Tripoli te kunnen beëindigen. Dat hebben bewoners van de Libische hoofdstad zaterdag gezegd.

Door de opstand tegen zijn heerschappij heeft Gadhafi al diverse delen van het land aan de oppositie verloren, met name in het oosten. Berichten over de steden die relatief dicht bij Tripoli liggen, Misurata en Az Zawiya, die in handen van de oppositie zouden zijn, zijn nog niet bevestigd. In Tripoli lijkt de Libische leider nog de controle te hebben over zijn veiligheidsdiensten. Protesten worden hier volgens ooggetuigen hard neergeslagen.

Vrijdag kondigde Gadhafi in een speech op het Groene Plein in het centrum van Tripoli aan 'de wapendepots te openen om alle Libiërs en stammen te bewapenen'. De berichten van bewoners over de bewapening en geweld tegen hen worden daarmee een stuk waarschijnlijker, aangezien de Libische leider het eigenlijk heeft aangekondigd. Er heerst overigens wel enige twijfel over de speech.

Er gaan namelijk veel geruchten over de speech. Zo zou het volgens sommige analisten iets te licht zijn geweest voor de tijd van de dag en volgens anderen bestond het publiek uit soldaten die zich als gewone burgers hadden verkleed. Objectief is hierover te zeggen dat Gadhafi een speech heeft gehouden voor enkele duizenden juichende en enthousiaste mensen waarvan een deel een bord met de foto van Gadhafi omhoog hield.

Opmerkelijk is in ieder geval dat eveneens op vrijdag Saif Al Islam Gadhafi, een zoon van de leider, juist aankondigde in een speech die via de staats-tv werd uitgezonden dat er een staakt-het-vuren tegen 'de terroristen' zou zijn 'om onderhandeling een kans te geven'. Terwijl zijn vader, in de speech op het Groene Plein, juist opriep de opstand neer te slaan.