Vacansoleil niet bang voor kwijtraken licentie

Vacansoleil is niet bang dat door de dopingperikelen rondom Riccardo Riccó en Ezequiel Mosquera de licentie voor de World Tour in gevaar komt. "Dat gebeurt alleen als er sprake is van georganiseerd dopinggebruik en dat is absoluut niet aan de orde", zegt manager Daan Luijkx op Radio 1. De World Tour-licentie verzekert Vacansoleil van deelname aan alle grote wielerronden.

Deze week verschenen er berichten dat UCI-voorzitter Pat McQuaid de mogelijkheid zou willen onderzoeken om de World Tour-licentie van de Nederlandse ploeg in te trekken. "Maar we hebben contact gehad met de UCI en dat is direct rechtgezet", zegt Luijkx. "Ook zonder Ricco en Mosquera houden we overigens ruimschoots voldoende punten over om in de hoogste divisie te kunnen blijven."

Riccó komt definitief niet meer in actie voor Vacansoleil. De Italiaan, die ervan wordt verdacht bij zichzelf een bloedtransfusie te hebben toegepast, werd vandaag ontslagen. Mosquera wordt aan de kant gehouden totdat een onderzoek van de UCI is afgerond. De Spaanse klassementsrenner testte in september positief op een middel dat helpt het gebruik van bloeddoping te maskeren.