FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 februari 2011

'KRO kopieert Vlaams tv-programma'

Het nieuwe KRO-debatprogramma Zwart-Wit is gekopieerd van de Vlaamse digitale zender GUNKtv. Dit beweert de Vlaamse presentator Jurgen Verstrepen van het programma dat ook Zwart-Wit heet. Verstrepen overweegt juridische stappen.

"Het kan niet dat de KRO eenvoudigweg een programma kopieert in eenzelfde taalgebied, met dezelfde inhoudsomschrijving", zo zegt Verstrepen. Juristen zoeken uit welke stappen kunnen worden ondernomen.

In Zwart-Wit gaan presentatoren Sven Kockelmann en Fons de Poel de discussie aan met zowel linkse als rechtse mensen uit onder meer de politiek en de televisiewereld.

Schaars: "We moeten effectiever zijn"

Stijn Schaars speelde vanavond een belangrijke rol in de 0-2 zege van AZ in Heerenveen. In de tweede helft kopte de aanvoerder een keihard schot van Milan Kopic van de lijn. Schaars zag zijn team voor rust dominant spelen. "Als je zulke grote kansen krijgt, moet je eigenlijk in de eerste helft al afstand nemen. We deden onszelf daarin een beetje te kort."

Terwijl Heerenveen beter in de wedstrijd kwam, maakte AZ een kwartier na rust op 0-2. "Die goal kwam op een goed moment, al bleef Heerenveen ook daarna gevaarlijk. Met Bas Dost erbij weet je dat de bal voor ons altijd een keer verkeerd kan vallen. Bovendien hadden we het beter moeten uitspelen om een derde goal te maken."

Schaars is al met al tevreden met het vertoonde spel. "Positiespel moet tot doelpunten leiden. We spelen met veel diepte in ons spel, maar wij scoren te vaak maar twee keer uit acht kansen. Daarin moeten we effectiever worden. PSV leerde ons wat dat betreft een lesje met vier goals uit vijf kansen."

'Jensen joeg luisteraars weg'

Robert Jensen is begin februari niet vrijwillig vertrokken bij Radio Veronica. Dit zegt althans radiomaker Erik de Zwart. Hoewel Jensen zelf claimt dat hij modernere muziek wilde kunnen draaien, vermoedt De Zwart dat Radio Veronica gewoon van hem af wilde.

"Jensen heeft zijn vertrek aan zichzelf te wijten door zijn belabberde luistercijfers. Hij joeg de luisteraars weg. Ik denk dat we een derde kwijtraakten, zozeer trok hij het hele station naar beneden", aldus De Zwart.

Volgens de radiomaker is er geen twijfel mogelijk over de reden van Jensens vertrek: "Hij deed het gewoon slecht. Daarom moest hij weg, klaar uit. Volgens mij werkt Robert voorlopig niet meer bij een radiostation."

De twee radio-dj's kregen in het verleden ruzie toen zij nog bij Noordzee FM werkten. Sindsdien is de verstandhouding tussen De Zwart en Jensen nooit meer goed gekomen.

'Meer vraag naar advies zorgverzekeraar'

Het aantal mensen dat zorgverzekeraars vraagt om een advies over zorginstellingen, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na een rondgang bij de vier grootste verzekeraars. Mensen mailen of bellen hun zorgverzekeraar met vragen over waar de zorg het beste is en waar de wachtlijsten het kortst zijn.

Bij Achmea, Uvit, CZ en Menzis, die samen zo'n negentig procent van de verzekerden in Nederland in hun bestand hebben, steeg het aantal vragen in twee jaar tijd met veertig procent naar meer dan 160.000 vorig jaar. Zo kreeg Achmea in 2008 nog bijna dertigduizend vragen binnen en in 2010 ruim 43.000.

Bij Uvit vroegen bijna vijftigduizend mensen in 2008 om een advies en twee jaar later bijna zestigduizend. CZ kreeg bijna 27.000 vragen binnen in 2008. Twee jaar later was het aantal vragen toegenomen tot ruim 42.000. Menzis handelde in 2008 daarnaast bijna negenduizend vragen af, tegenover ruim zestienduizend in 2010.

[WB] De Jong pakt zege op 10 kilometer

Bob de Jong heeft bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City eenvoudig de 10.000 meter op zijn naam geschreven. De Nederlander was met een tijd van 12.53,17 ruim vier seconden sneller dan de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee. De tijd was bovendien een persoonlijk record voor de BAM-rijder.

In het eerste blok van zes rijders kwamen niet de snelste schaatsers in actie, maar de Duitser Patrick Beckert zette met 13.08,54 een fraai persoonlijk record neer. Na de dweil kwamen de Nederlanders in actie, waarbij Jorrit Bergsma het tegen Lee op moest nemen. De BAM-marathonrijder bleef lang redelijk in het spoor van de Zuid-Koreaan, maar met nog vier kilometer te gaan ging het licht uit en zette hij 13.33 neer, waarbij hij nog op een ronde werd gezet door Lee die 12.57,27 reed.

In het voorlaatste paar reden Bob de Vries en Wouter Olde Heuvel tegen elkaar. De Vries overtrof zichzelf en reed een solide race, waarbij hij zelfs de tijd van Lee nog aanviel, maar de 10.000 meter duurde twee ronden te lang voor hem, waardoor hij met 13.01,83 net niet de barrière van de dertien minuten wist te slechten. Olde Heuvel herstelde zich enigszins van vorige week en klokte een solide 13.17,74.

De laatste rit beloofde vuurwerk te worden tussen Bob de Jong en Håvard Bøkko, maar waar Bøkko vorige week in Calgary nog 12.53 neer wist te zetten kwam hij dit keer niet verder dan 13.12,55. De Jong reed lange tijd boven de tijd van Lee maar in de slotfase versnelde de Nederlander waardoor hij alsnog met ruim verschil wist te winnen.

Eerder op de dag was de B-groep gewonnen door Arjan van der Kieft die met 12.56,90 tweede zou zijn geworden in de A-divisie.

Uitslag 10.000 meter mannen:

# Naam Land Tijd
1 Bob de Jong Nederland 12.53,17
2 Seung-Hoon Lee Zuid-Korea 12.57,27
3 Bob de Vries Nederland 13.01,83
4 Patrick Beckert Duitsland 13.08,54
5 Håvard Bøkko Noorwegen 13.12,55
6 Wouter Olde Heuvel Nederland 13.17,74
12 Jorrit Bergsma Nederland 13.33,39

Wereldbekerklassement 5.000/10.000 meter:

# Naam Land punten
1 Bob de Jong Nederland 460
2 Håvard Bøkko Noorwegen 286
3 Ivan Skobrev Rusland 280
4 Bob de Vries Nederland 251
5 Seung-Hoon Lee Zuid-Korea 220
6 Wouter Olde Heuvel Nederland 215

[Upd] 'PVV censureert de koningin'

Koningin Beatrix is afgelopen kersttoespraak zwaar gecensureerd. De PVV was het niet eens met uitspraken die zij wilde doen. Dat zegt theoloog en dichter Huub Oosterhuis, die bekendstaat als een vertrouweling en goede vriend van de koninklijke familie, zaterdagavond in het televisieprogramma Blauw Bloed.

Volgens Oosterhuis gaan de toespraken van de koningin over onder meer solidariteit, wederzijds respect en tolerantie. "Dat wordt met argusogen gevolgd door dit kabinet, en de PVV met name", stelt hij.

Oosterhuis zegt de kersttoespraak van de koningin wel heel goed te vinden. "Maar ik heb dit jaar gemerkt, toen ik haar hoorde, dat ze zwaar gecensureerd wordt. En dat is ook zo. Zij heeft allerlei dingen niet kunnen zeggen die ze wel wou zeggen. Omdat de PVV het er niet mee eens zou zijn."

Update 23.28 uur
Geert Wilders zegt zich nooit te bemoeien met een toespraak van de koningin. Hij zegt wel vaak achteraf commentaar te hebben. "De minister-president is verantwoordelijk voor hetgeen de koningin zegt. Ik ga daar gelukkig niet over en daar ben ik erg blij om", aldus de PVV-voorman.

De Rijksvoorlichtingsdient had geen commentaar.

Minuutje Stilte

Tweeëntwintig jonge jongens die een minuut lang met de handen in elkaar, en de koppen naar beneden, in een kring om de middenstip staan. Ze zwijgen. Ze denken. Waar denken ze aan? Aan dat clubicoon van negentig die in zijn slaap is overleden? Die zij nooit hebben gekend, zeker de uitploeg niet? Of aan de wedstrijd die gaat komen, aan een liedje dat ze leuk vinden of gewoon een minuut lang aan helemaal niets?

Instortende greppel wordt man fataal

Een 64-jarige man uit het Zuid-Hollandse Stolwijk is zaterdag op zijn eigen terrein om het leven gekomen, nadat de greppel die hij aan het uitgraven was in elkaar stortte. De man kwam in een gat terecht, nadat de grond onder hem weggleed. De modder zoog hem vast, waardoor de hulpdiensten hem maar moeilijk los konden krijgen.

Het slachtoffer overleed ter plekke, meldt een politiewoordvoerder. Het ongeval vond rond 16.30 uur plaats aan de Schoonouwenseweg. De man was de greppel met een kleine shovel aan het uitgraven. Waardoor de grond onder de man in elkaar stortte, is nog onduidelijk.

Uitslag FC Groningen - Roda JC

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen FC Groningen en Roda JC. Hieronder vind je de uitslag.

 

FC Groningen

1 - 4

Roda JC

 88' Pedersen
   15' Junker
 62' Junker
 71' Junker
 90+1' Bodor
 
 Gele kaart: Metaj, (FC Groningen), Junker, Hempte, De Fauw, (Roda JC)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Vink
Bijzonderheden: Granqvist mist pen. (83)
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman (Metaj/46)
Enevoldsen
Holla
Andersson (Ajilore/16
Bacuna/46)
Sparv
Tadic
Pedersen
  Tyton
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Svärd
Vormer
Janssen
Hadouir
Skoubo (Bodor/85)
Junker

Ook Van Eijmeren naar Dutch Lions

Dick van Eijmeren is de volgende Nederlander die dit seizoen voor de Amerikaanse profclub Dayton Dutch Lions gaat spelen. De club van de Nederlandse eigenaren Mike Mossel en Erik Tammer plukte Van Eijmeren weg bij zaterdagtopklasser Capelle. Na de zomer sluit de aanvaller weer aan op sportpark 't Slot.

De twintigjarige Van Eijmeren speelde eerder bij Excelsior Maassluis en NAC Breda. Hij doorliep de jeugdopleiding van de Brabanders, maar brak er nooit door. Sinds de zomer van 2010 is Van Eijmeren actief bij Capelle, waar hij ook geen basisplaats heeft. Hij volgt met zijn overstap naar Dutch Lions zijn ploeggenoot Jesper Leerdam.

Pat Benatar naar Rock Band

Komende week zal zangeres Pat Benatar op het Rock Band Network aanwezig zijn. Er zullen zes bekende nummers van haar online komen waaronder "Love is a Battlefield". De DLC zal aanstaande dinsdag beschikbaar worden voor Xbox 360 en de Wii, de PS3 kan pas woensdag aan de slag.

Bekijk hieronder de zes nummers die beschikbaar zijn:

  • Fire and Ice
  • Love is a Battlefield
  • Shadows of the Night
  • We Belong*
  • Invincible
  • Promises in the Dark

Bij 'We Belong' zal er voor een klein bedrag extra ook nog eens de pro bass- en guitar-tracks bijzitten. Het hele pakket kopen kost je €7.99/800 Microsoft Points/1000 Wii Points. Per liedje ben je €1.49/160 Microsoft Points/200 Wii Points kwijt. Bekijk hieronder alvast een van de clips om in de stemming te komen.

Dibi verruilt Qatar voor Katwijk

Zaterdagtopklasser Katwijk heeft zich per direct versterkt met Jamal Dibi. De aanvaller komt over van Al-Medaimeer Sports Club uit Qatar. Vanmiddag debuteerde hij al in het gewonnen duel tegen Hoek.

De 31-jarige Zeeuw brak door als groot talent bij Telstar en verdiende een transfer naar AZ. In Alkmaar kon Dibi zijn belofte nooit inlossen. Hij speelde in Nederland ook nog voor Go Ahead Eagles, Haarlem en FC Omniworld. Begin dit seizoen leek Dibi, die in 159 competitieduels in Nederland 37 keer scoorde, nog voor een andere zaterdagtopklasser te gaan spelen. Hij verliet FC Lisse echter al in de voorbereiding om als prof in Qatar te spelen. Nu is de in Vlissingen geboren technicus dus terug in Nederland.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vandaag werd de eenentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. In de strijd om de titel was IJsselmeervogels deze week de grote winnaar. Zelf won de landskampioen de topper tegen Rijnsburgse Boys met 3-2, terwijl koploper Spakenburg bij SC Genemuiden bleef steken op 2-2. IJsselmeervogels kan, als het de inhaalwedstrijd bij Capelle wint, volgende week op een punt van de aartsrivaal komen. Makkelijk wordt dat niet, want Capelle handhaafde zich na een dikke zege op Flevo Boys keurig op de vierde plaats.

Onderin eiste de degradatiekraker CSV Apeldoorn - FC Lisse de meeste aandacht op. Lisse won en kwam daardoor in punten gelijk met de opponent. ARC profiteerde optimaal van de vele afwezige verdedigers bij Harkemase Boys: 2-5. Door die zege sluiten ook de Alphenaren nog enigszins aan. Hoek ging wederom onderuit en mag stilaan een ticket voor de Hoofdklasse gaan boeken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Capelle Flevo Boys Emmeloord 4-0
CSV Apeldoorn FC Lisse 1-1
Excelsior '31 Barendrecht 1-0
SC Genemuiden Spakenburg 2-2
Harkemase Boys ARC 2-5
Katwijk Hoek 2-1
Sparta Nijkerk HHC Hardenberg 2-4
IJsselmeervogels Rijnsburgse Boys 3-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 21 13 5 3 44 54-28
2 IJsselmeervogels 20 12 4 4 40 36-22
3 Rijnsburgse Boys 21 11 7 3 40 54-29
4 Capelle 20 9 5 6 32 29-18
5 HHC Hardenberg 20 9 3 8 30 33-20
6 Katwijk 20 9 3 8 30 28-25
7 Harkemase Boys 20 8 5 7 29 37-34
8 SC Genemuiden 21 8 4 9 28 34-43
9 Excelsior '31 19 7 6 6 27 26-28
10 Barendrecht 20 6 6 8 24 17-24
11 Sparta Nijkerk 21 6 5 10 23 24-36
12 Flevo Boys E. 20 5 7 8 22 27-37
13 FC Lisse 20 5 6 9 21 27-33
14 CSV Apeldoorn 20 5 6 9 21 26-44
15 ARC 20 4 5 11 17 23-39
16 Hoek 21 4 5 12 17 13-28

Arrestaties bij demonstratie tegen bont

Twee mensen zijn zaterdag aangehouden bij een demonstratie tegen bont in Maastricht. Ook liepen aan het einde van de bijeenkomst twee toezichthouders van de gemeente klappen op bij een opstootje, meldt een woordvoerder van de politie.

De aanleiding voor het opstootje is onduidelijk. Het opstootje leidde uiteindelijk niet tot meer arrestaties. In totaal liepen tussen de honderd en 150 demonstranten mee.

Een van de gearresteerden plakte stickers op onder meer meterkastjes, de ander was vermomd, wat in de voorschriften voor de demonstraties was verboden, zegt de woordvoerder.

De demonstranten liepen zaterdag door het centrum van Maastricht, waar volgens organisator Respect voor dieren in meer dan zestig winkels bont wordt verkocht. De optocht leidde langs de meeste bont verkopende winkels. Ook wilden de deelnemers aan de demonstratie het winkelende publiek informeren.

Man redt passagiers uit brandende taxi

Op de A15 bij Tiel heeft een 38-jarige man uit Molenhoek donderdag drie passagiers uit een brandende taxi gered. Dit schrijft dagblad De Gelderlander.

Op de snelweg zag de man dat er rook kwam uit een taxi die voor hem reed. Hij seinde naar de nietsvermoedende taxibestuurster, die daarop het voertuig aan de kant zette. De man stopte eveneens, en trok de drie verstandelijk gehandicapte passagiers van de achterbank. De taxi brandde vervolgens helemaal uit.

Frankie Muniz ruziet met dronken vriendin

Frankie Muniz, die we kennen van de serie Malcolm in the Middle, heeft vorige week ruzie gehad met zijn vriendin. De politie heeft de opnames van zijn telefoongesprek met het alarmnummer vrijgegeven.

Op de opname is te horen hoe zijn vriendin Elycia Turnbow tekeergaat terwijl ze verschillende dure objecten in zijn richting gooit. "Mijn vriendin is dronken en helemaal doorgeslagen en haalt mijn huis overhoop", zegt Frankie aan de telefoon. In eerste instantie wil hij zijn voornaam niet geven aan de dame aan de andere kant van de lijn "Ik wil er geen punt van maken omdat ik een beroemdheid ben", zegt hij in paniek.

Het is wel opmerkelijk dat Frankie drie dagen na de ruzie, op Valentijnsdag, een foto op Twitter plaatst voorafgaand aan een romantisch etentje met zijn vriendin.

Als je de opname van het telefoontje naar het alarmnummer wilt beluisteren, klik hier

Uitslag sc Heerenveen - AZ

Om 19:45 uur begon het duel tussen sc Heerenveen en AZ. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd en natuurlijk ook de bijbehorende karakteristieken.

 

sc Heerenveen

0 - 2

AZ


   30' Wernbloom
 68' Moreno
 
 Gele kaart: Djuric, Kopic (sc Heerenveen), Marcellis (AZ)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Djuric (Breuer/46)
Kopic
Jong-a-Pin
Grindheim
Djuricic
Svec (Dost/59)
Narsingh
Elm
Assaidi
  Alvarado
Marcellis
Viergever
Moreno
S. Poulsen
Elm
Wernbloom
Schaars
Benschop (van der Velden/76)
Sigthórsson (Pellè/88)
Gudmundsson (Ortiz/86)

De Niro gluurt naar borsten Monica Bellucci

Robert De Niro heeft zich zaterdag als een echte oude snoeperd gedragen op het 61ste Italian Music Festival in Sanremo. De 67-jarige Hollywood-acteur kon zijn ogen niet afhouden van de enorme boezem van de Italiaanse actrice Monica Bellucci toen zij op een podium voorover boog.

De 46-jarige actrice droeg namelijk een laag uitgesneden jurk waaruit haar decolleté goed naar voren kwam. De Niro en Bellucci waren op het Italiaanse festival ter promotie van hun nieuwe film Manuale d'amore 3 (Ages of Love). De Niro speelt in de film een historicus met een hartimplantaat die zijn hart opnieuw op hol laat slaan door een vrouw genaamd Viola, de rol die Bellucci speelt.

Bekijk hier meer foto's van Monica Bellucci op het 61ste Italian Music Festival.


De Niro kon zijn ogen niet afhouden Bellucci's boezem (Foto: Manfred 'Tsui' Werner)

Mercedes tevreden na racesimulatie

Waren er nog twijfels over de betrouwbaarheid van de Mercedes Grand Prix W02 dan zijn deze na vandaag weggenomen. Nico Rosberg reed tijdens de wintertest in Barcelona vandaag liefst 131 ronden, waarmee een compleet raceweekend gesimuleerd werd. De Duitser zal ook morgen weer in actie komen.

"We hebben veel kilometers gemaakt en dat was belangrijk om het gedrag van de banden beter te begrijpen. Coureurs hebben nog veel te leren over de Pirelli-banden en hoe ze het beste gebruikt kunnen worden over de lange afstand. Ik denk dat we op dat punt veel progressie hebben geboekt. Onze betrouwbaarheid was in orde, maar we weten dat we moeten blijven pushen om klaar te zijn voor de start van het seizoen," zei Rosberg

[WB] Leenstra wint de 1.500 meter

Marrit Leenstra heeft haar eerste wereldbekerzege in haar carrière geboekt. In Salt Lake City won ze de 1.500 meter.

De eerste Nederlandse die in actie kwam was Diane Valkenburg. Met haar tijd 1.54,45 verbeterde ze haar PR met ruim een seconde. De tijd was uiteindelijk goed voor de vijfde plaats. Het was ook de snelste tijd tot dan toe maar die werd een rit later alweer verbeterd door Heather Richardson, die tot 1.54,25 kwam, ook voor haar een PR. Jorien Voorhuis kon niet imponeren, haar tijd van 1.55,72 betekende uiteindelijk de tiende plaats.

Martina Sáblikova nam het op tegen Jilleane Rookard. De Amerikaanse ging echter onderuit en nam Sáblikova mee in haar val. Beiden reden nog wel de rit uit en de Tsjechische had het recht over mogen rijden. Door haar coach is echter besloten dit niet te doen. Ireen Wüst had vooraf aangekondigd voor een wereldrecord te gaan, maar daar bleef ze met 1.53,75 ver van verwijderd. Het was wel de snelste tijd tot dan toe. In de slotrit kwamen Marrit Leenstra en Christine Nesbitt in actie. Leenstra reed knap naar de ritwinst en de snelste tijd, 1.53,39. Hiermee verbeterde ze haar PR met een halve seconde. Nesbitt eindigde in 1.54,17 als derde achter Leenstra en Wüst.

Uitslag 1.500 meter:

# Naam Land Tijd
1 Marrit Leenstra Nederland 1.53,39
2

Ireen Wust

Nederland 1.53,75
3 Christine Nesbitt Canada 1.54,17
4 Heather Richardson Verenigde Staten 1.54,25
5 Diane Valkenburg Nederland 1.54,44
10 Jorien Voorhuis Nederland 1.55,72

 

[WB] Van der Kieft duikt onder 13 minuten

Bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City heeft Arjen van der Kieft voor het eerst in zijn loopbaan onder de dertien minuten op de 10.000 meter geschaatst. In de B-groep reed hij een tijd van 12.56,90, een verbetering van zijn persoonlijke record van ruim zes seconden.

Van der Kieft won met die tijd de 10.000 meter in de B-groep. Shane Dobbin uit Nieuw-Zeeland werd op bijna acht seconden achterstand tweede.

Er zijn maar zeven schaatsers die ooit sneller waren op de 10.000 meter dan Van der Kieft: Sven Kramer, Bob de Jong, Håvard Bøkko, Chad Hedrick, Carl Verheijen, Lasse Sætre en Øystein Grødum.

[WvdW] Uitslag Excelsior - Willem II

Excelsior heeft vanavond de degradatiekraker tegen Willem II met 4-0 gewonnen. Geert-Arend Roorda (2), Nayib Lagouireh en Guyon Fernandez waren verantwoordelijk voor de doelpunten tegen de Tilburgers, die geen enkel moment wisten te imponeren.

Excelsior kwam na een stroeve start steeds beter in de wedstrijd. Dit leverde na negentien minuten de op voorsprong, nadat Bram Biemans verkeerd uitverdedigde. De bal kwam vervolgens bij Guyon Fernandez terecht. De aanvaller kreeg de bal niet goed op zijn hoofd, waardoor deze bij Roorda terecht kwam. De huurling van sc Heerenveen twijfelde geen moment en schoot het leder tegen de touwen.

In het resterende deel van de eerste helft gebeurde vrij weinig. Willem II slaagde er zelfs niet in om ook maar één fatsoenlijke aanval op de mat te leggen. Daarnaast ondervond Fernandez enige hinder van zijn veters, aangezien hij deze een aantal keer aan het strikken was.

Willem II begon aardig aan de tweede helft van het duel, maar kreeg al snel het deksel op de neus. Na een overtreding van Arjan Swinkels, die hiervoor de gele prent kreeg, kregen de Rotterdammers een penalty. Deze werd uiteindelijk door Roorda verzilverd, die hiermee zijn tweede van de avond maakte.

In de slotfase van het duel deden ook Lagouireh en Fernandez nog een duit in het zakje door het totaal aantal doelpunten in enkele minuten nog eens te verdubbelen. De zege van Excelsior was in elk geval verdiend, aangezien Willem II er geen moment in slaagde om ook maar een fatsoenlijke kans te creëeren.


 

Excelsior

4 - 0

Willem II

 19' Roorda
 51' Roorda (pen)
83' Lagouireh
85' Fernandez
 
 
 Gele kaart: Swinkels (Willem II)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Paauwe
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Roorda
Clasie
Koolwijk (Wattamaleo/75)
Fernandez
Fillecia (Simon/80)
Zeegelaar (Lagouireh/64)
  Verhulst
Pereira
Biemans (Rigters/46)
Swinkels
Pressel
Jelic (Gravenbeek/66)
Halilovic
Lasnik
van der Heijden
Hakola
Strihavka (Janga/66)

Krijg een headset bij Homefront

Pre-orders zijn niet meer weg te denken en ook aankomende shooter Homefront zal er mee te krijgen maken. Wie namelijk in Engeland bij de Best Buy een game pre-ordert krijgt daar een headset bij. De PS3 zal een bluetooth headset krijgen en de Xbox 360 een USB-versie. Daarnaast zijn er ook andere aanbiedingen.

GameStop en GAME bieden in plaats van een headset weer ingame items aan. Vanaf de eerste dag zullen de volgende dingen beschikbaar worden dan: 870 Express Shotgun, air recon drone, auto repair ability en de SCAR L. Homefront zal 11 maart uitkomen voor de PC, Xbox 360, PS3, Steam en OnLive.

Headset

[FA Cup] Manchester met moeite langs Crawley Town

Manchester United heeft dankzij een nipte zege op vijfdedivisionist Crawley Town de kwartfinale van de FA Cup bereikt. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson was in eigen huis met 1-0 te sterk. Wes Brown zorgde na een klein half uur spelen voor de enige treffer van de wedstrijd. Bij Manchester kregen de nodige basisspelers rust.

Birmingham City en Stoke City voldeden ook aan de verwachtingen in de achtste finale van het bekertoernooi. Beide ploegen uit de Premier League kenden weinig problemen met hun opponenten uit de derde divisie. Birmingham won eenvoudig van Sheffield Wednesday met 3-0. Stoke rekende in dezelfde cijfers af met Brighton: 3-0.

Ontwikkelaar Cave heeft wereldrecord

Ontwikkelaar Cave heeft een heus wereldrecord achter zijn naam staan. Cave staat bekend om het maken van zogenaamde Danmaku-games, oftewel Bullet Curtain- of Bullet Hell-games. In deze games is het speelscherm vaak bijna volledig gevuld met vijandelijke kogels waardoor de moeilijkheidsgraad vaak erg hoog ligt.

De ontwikkelaar heeft volgens het Guinnes World Record 48 games gemaakt in dit genre sinds hun begin in 1995. Hiermee krijgen ze de eretitel 'Koning van de Danmaku'.

Danmaku

Taliban vallen bank in Jalalabad aan

Gewapende mannen met explosievenvesten hebben zaterdag een bankkantoor in de Oost-Afghaanse stad Jalalabad overvallen, waar op dat moment overheidsmedewerkers en leden van de politie in de rij stonden om hun salaris op te halen.

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval, waarbij volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken minstens tien mensen om het leven kwamen. Een woordvoerder van de provinciale gouverneur sprak zelfs van achttien doden. Tegen de vijftig mensen raakten gewond.

President Hamid Karzai en de NAVO hebben de aanval scherp veroordeeld. De NAVO probeert meer Afghanen te werven voor de Afghaanse veiligheidsdiensten, die in 2014 de veiligheidstaken van de buitenlandse troepen moeten overnemen.

Testdag Barcelona 19 februari

Sebastian Vettel heeft ook vandaag de snelste tijd bij de wintertest in Barcelona neergezet. De Red Bull-rijder was met 1:23,315 nipt sneller dan Scuderia Toro Rosso-rijder Jaime Alguersuari en Ferrari-coureur Fernando Alonso. Langzaamste man was Ricardo Teixeira die zijn debuut voor Team Lotus maakte.

De teams waren weer allerlei zaken aan het testen, maar probleemloos ging dit niet, omdat McLaren met hydraulische problemen kampte. Jenson Button kon hierdoor niet bij de snelste tijden in de buurt komen. Productiefste coureur was Nico Rosberg die zijn Mercedes liefst 131 keer in de rondte stuurde.

Uitslag testdag Barcelona

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:23.315 104
2. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:23.519 96
3. Fernando Alonso Ferrari 01:23.978 90
4. Rubens Barrichello Williams 01:24.008 117
5. Nick Heidfeld Lotus Renault GP
01:24.242 41
6. Kamui Kobayashi Sauber 01:24.243 125
7. Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 01:24.730 131
8. Jenson Button McLaren 01:24.923 54
9. Paul di Resta Force India F1 01:25.194 80
10. Heikki Kovalainen Team Lotus 01:26.421 58
11. Vitaly Petrov Lotus Renault GP
01:26.884 61
12. Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 01:27.044 70
13. Timo Glock Virgin Racing 01:27.242 66
14. Ricardo Teixeira Team Lotus 01:31.584 26

Commando's schieten op begrafenisgangers LibiŰ

Libische commando's hebben zaterdag in de oostelijke stad Benghazi het vuur geopend op mensen die terugkeerden van de begrafenis van slachtoffers die bij eerdere protesten tegen het bewind van Moammar Gadhafi waren gevallen. Volgens een ziekenhuismedewerker zijn daarbij vijftien mensen gedood en tientallen gewond geraakt.

Gadhafi treedt hard op tegen betogers die aangemoedigd door de protesten in Tunesië en Egypte zijn vertrek en democratische hervormingen eisen. Volgens Human Rights Watch kwamen bij de eerdere protesten al 84 mensen om het leven.


Libische commando's doden begrafenisgangers. (Foto: Novum)

De antwoorden van... Mark van Rijswijk (Eredivisie Live)

Enkele weken geleden kreeg je via FOK!sport de mogelijkheid om je brandende vragen aan Mark van Rijswijk, commentator van Eredivisie Live, te stellen. Het interview heeft inmiddels plaatsgevonden en de antwoorden op een selectie van alle inzendingen zijn hieronder terug te vinden.

Hoe word je voetbalcommentator?
"Daar is eigenlijk geen echte opleiding voor. Het advies wat ik aan mensen geef, die voetbalcommentator willen worden, om het te gaan doen bij de lokale omroep. Daar heb ik namelijk veel geleerd en dat is eigenlijk de enige manier om jezelf voor te bereiden op het echte werk. Je moet gewoon veel praktijkervaring hebben."

"Ik heb veel bij Leo Driessen in het commentatorklasje gezeten, waar we dan steeds analyseerden. Je moet steeds je wedstrijden terugkijken om te zien wat beter kan. Dat doe ikzelf namelijk ook nog steeds. Hoeveel ervaring je ook hebt, stopwoordjes en dergelijke hoor je niet altijd en haal je er op die manier uit."

Hoe ben je er in gerold?
"Het komt eigenlijk voort uit mijn studie Journalistiek. Ik had een docent, die wist dat ik bij de lokale omroep werkte en sportverslaggever wilde worden. Dat was overigens ook de scriptiebegeleider van Wilfred Genee. Via hem kwam ik uiteindelijk aan een soort van stage bij RTL. Op die manier kreeg ik een kijkje in de keuken en ik kon op redactioneel vlak wat bijdragen."

"Uiteindelijk kreeg ik een jaarcontract en kwam ik erachter dat het commentaar geven wel erg leuk was. Al vrij snel mocht ik commentaar geven bij samenvattingen van Engelse wedstrijden. Die keek ik dan steeds terug met Leo Driessen om zo te kijken wat goed was en wat niet. Daarna heb ik ook commentaar gegeven bij darten, poolen en andere voetbalwedstrijden. Uiteindelijk gingen de voetbalrechten naar Talpa en ben toen gevraagd om daar de wedstrijden uit de Eredivisie te verslaan. En vervolgens werd het Eredivisie Live."

Krijgt een meer ervaren commentator bij Eredivisie Live de ‘grotere wedstrijden’ of wordt er geen gebruik gemaakt van een pikorde? En wie maakt deze indeling?
"Op dit moment werken Leo Driessen, Ron de Rijk, Michiel Teeling en ik. Wij doen eigenlijk twee of drie wedstrijden per week. Daarnaast werkt ook Theo Reitsma bij Eredivisie Live. Hij doet meestal een wedstrijd per week en hij krijgt over het algemeen de grootste wedstrijden, zoals bijvoorbeeld Feyenoord - Ajax. Maar een echte hiërarchie is er verder niet wat betreft de indeling"

"Björn Korach is verantwoordelijk voor de verdeling van de wedstrijden onder de commentatoren, die bij Eredivisie Live werken. We proberen, indien nodig, ook te overleggen, zodat je op bepaalde momenten wat dichterbij huis zit."

Is het geen optie om in de toekomst de kijker mee te laten beslissen over welke commentator welke wedstrijd gaat verslaan?
"Het is mogelijk om dit door de supporters te laten bepalen, maar dat is wel gevaarlijk. De ene groep supporters kan dan kiezen voor commentator A, terwijl de tegenstander liever commentator B heeft. Op die manier blijf je altijd een strijd houden tussen twee supportergroepen. Ik ben er dan ook een voorstander van om dat niet toe te passen."
 
Bij het wielrennen wordt altijd gebruik gemaakt van twee commentatoren. Met wie zou jij wel eens een duo willen vormen?

"We hebben dat bij Jong Oranje wel eens gedaan. Dat was eigenlijk een soort van radio-commentaar, maar ik vond het heel erg leuk om te doen en zou dan voor een oud-voetballer kiezen. In Nederland hebben we echter nog geen co-commentator kunnen vinden, die als aanvulling zou kunnen dienen. Ik heb het al eens met Regi Blinker een wedstrijd van de Suri-profs gedaan."

"Ik ben dan meer de beschrijvende persoon die vertelt wat er gebeurd op het veld. Regi Blinker kan mij dan op voetbaltechnisch gebied aanvullen of verhalen uit zijn eigen verleden vertellen. Hij kan bijvoorbeeld samen hebben gespeeld met iemand op het veld of een trainer goed kennen en dus voorspellen wat hij gaat doen."

Hoeveel tijd zit er in de voorbereidingen van een wedstrijd, die jij van commentaar voorziet?
"Ik volg alle voetbalprogramma’s, die er zijn (Studio Voetbal, Voetbal International). Daarnaast lees ik wekelijks de VI. Op woensdag start ik met de inhoudelijke voorbereidingen, zoals het opzoeken van leuke feiten en gebeurtenissen, die het vermelden waard zijn (bv. het eerste doelpunt van een bepaalde speler). Daarnaast zoek je natuurlijk ook de recente zaken erbij, die je mogelijk in je commentaar kan gebruiken."

"Per wedstrijd ben ik gemiddeld vier of vijf uur bezig om verschillende zaken bij elkaar te zoeken. Daarnaast probeer ik ook de trainingen te bezoeken, waar je dan ook weer een halve dag mee bezig bent. Ik probeer in elk geval zoveel mogelijk te weten, zodat ik altijd een stok achter de deur heb."

Je maakt veel gebruik van Twitter, gaat in discussie met volgers en stelt af en toe leuke vragen. Ben jij een voetbalcommentator 2.0?

"Je merkt dat steeds meer collega’s gebruik maken van Twitter. Ik vind het rechtstreekse contact met de mensen erg leuk. Daarnaast kan je via dat medium ook nog wat extra informatie achterhalen, want een supporter van FC Twente weet soms net nog even wat meer dan ik. Ook feedback vind ik erg leuk, omdat ik dan weet wat misschien beter kan of wat ik kan verbeteren."

"Twitter heeft wel de toekomst. Je kan via de hash-tag #praatmee ook vragen stellen tijdens een wedstrijd. Ik vind eigenlijk dat een commentator ook de kans moet krijgen om tijdens de uitzending vragen te beantwoorden. Je zou dan alle onzin er wel even uit moeten filteren, maar het lijkt mij zeker wel een toevoeging als er in de toekomst meer gebruik van wordt gemaakt."

In hoeverre hebben voetbalcommentator een voorkeur voor een club en zijn dus objectief?
"In principe zijn de voorkeuren van een voetbalcommentator er niet. Vaak ontwikkel je gedurende een wedstrijd wel een uitgesproken mening. Als commentator moet je deze altijd uitspreken en dat kan dan pijn doen bij de fans van een bepaalde club."

"Als je een paar keer aanhaalt dat een club niet goed speelt, dan kan het zijn dat mensen denken dat je een voorkeur hebt, terwijl dat zeer zeker niet het geval is. Je geeft puur commentaar op wat je ziet. Daarnaast ken ik veel spelers en trainers, dus het is niet zo dat ik de ene club wat gun en de andere niet. Ik weet namelijk dat het altijd gevolgen zal hebben voor de ander."

Heb je een favoriete club om te verslaan?
"Die heb ik eigenlijk niet. Bij sommige clubs is het net wat lekkerder werken. Voor Roda JC moet ik bijvoorbeeld drie uur  in de auto zitten, maar ik word daar altijd hartelijk ontvangen. De vlaai staat er ook altijd klaar. Ik kijk er ook altijd naar uit om weer bij een club te komen, omdat ik dan weer een aantal mensen zie, die ik mag en waar ik goed contact mee heb."

"Als een wedstrijd uiteindelijk van start gaat, verdwijnen die gevoelens en dan hoop je alleen nog dat het een leuke wedstrijd wordt. Als Harm van Veldhoven (trainer Roda JC, red.) dan een foute wissel toepast, dan zal je dat zeggen. En dat geldt ook voor andere zaken, die tijdens een wedstrijd voorvallen."

Wat is je ultieme doel als voetbalcommentator?
"Ik heb voor Jong Oranje nu twee finales gedaan. Vooral de tweede (2007) was erg mooi om te doen, omdat ik toen al twee weken in Portugal zat en alles had gevolgd. Uiteindelijk wil ik natuurlijk alle grote wedstrijden een keer gedaan hebben;  Champions League-finale, WK-finale, EK-finale. Je wilt ook als commentator de mooiste wedstrijden van een verslag voorzien."

Waar sta jij over vijf jaar?
"Ik heb eigenlijk geen idee. Het enige nadeel aan het geven van voetbalcommentaar is namelijk dat je de toekomst maar moeilijk kan voorspellen. Vijf jaar geleden bestond Eredivisie Live nog niet eens en wie had toen gedacht dat de clubs uit de Eredivisie een eigen zender op zouden richten."

"Over vijf jaar hoop ik in elk geval nog altijd commentaar te geven op voetbalwedstrijden en dan hoop ik natuurlijk ook dat ik het WK in Brazilië heb gedaan, maar het blijft gewoon erg onvoorspelbaar. Het belangrijkste blijft in elk geval; wat gebeurt er met de rechten? Als ik doe wat ik nu kan doen, dan ben ik tevreden, maar dan wel met nog meer ervaring."

Gebeurt het wel eens dat je op een belangrijk moment moet niezen, kuchen of gapen?
"Gapen doe ik sowieso nooit, want je bent 90 minuten geconcentreerd bezig. Voor niezen of kuchen hebben we de ‘Kuch-knop’. Als je die indrukt, is het geluid in de uitzending niet te horen. Je hebt hem niet veel nodig, maar het is wel erg handig dat we hem hebben."
 
Wat is je meest curieuze voetbalfeitje?
"Het is eigenlijk een recente; ik was bij het duel tussen FC Groningen en ADO Den Haag (KNVB beker). Voor de start van de wedstrijd zag ik Ramon Leeuwin en Thomas Enevoldsen elkaar opzoeken en een knuffel geven. Ik vroeg me af waar die elkaar van zouden kunnen kennen, maar kon het niet plaatsen. In de tweede helft deden zij het echter weer, dus ik wilde het naadje van de kous weten."

"Twee weken later was ik bij een wedstrijd van ADO Den Haag en zocht ik Leeuwin op. Ik stelde hem de vraag waar hij Enevoldsen van kende en kreeg een verrassend antwoord. Op zijn zestiende jaar had de school van Leeuwin namelijk een uitwisseling met een school in Denemarken, waar Enevoldsen dus op zat. Daar heeft hij uiteindelijk een week in het gezin van Enevoldsen gezeten  Een paar weken later kwam de Deen naar Nederland en zat bij het gezin van Leeuwin."

"Zes jaar later kwamen ze elkaar weer tegen als profvoetballer. Leeuwin kwam uiteindelijk bij ADO Den Haag terecht en Enevoldsen speelt nu bij Groningen. Tijdens een KNVB beker-duel kom je elkaar dan weer tegen en is dat eigenlijk een erg mooi moment."

Was je tevreden met je eindklassering tijdens het NK voetbalquiz in Maassluis?
"Nee, daar was ik niet tevreden mee. Ik zou dit eigenlijk met Leo Driessen doen, maar hij was gevallen met zijn fiets en kon niet meedoen. De voorbereiding was uiteindelijk dus niet ideaal, want ik moest op stel en sprong een ander persoon vinden. We zijn uiteindelijk 34e geworden, maar ik hoop volgend jaar toch wel de top vijftien te halen."

Kende je FOK! al voor dit interview?

"Ja, ik kende FOK! al en kijk ook wel eens op de site. Daarnaast bezoek ik natuurlijk ook nog veel andere sites om mijn kennis zo actueel mogelijk te houden."

Hofland niet meer terug naar Feyenoord

Kevin Hofland speelt dit seizoen op huurbasis voor AEK Larnaca op Cyprus, maar maakt na het lopende voetbaljaar de definitieve overstap. Dit heeft de verdediger, die bij Feyenoord onder contract staat, vandaag bekend gemaakt.

Hofland tekent bij AEK Larnaca een contract voor de duur van twee seizoenen. Onder trainer Tom Caanen is de formatie inmiddels uitgegroeid tot een suptopper in de Cypriotische competitie.

Vos wint op de Cauberg

Marianne Vos heeft vanmiddag de eerste Cauberg Cyclocross op haar naam geschreven. In de internationale veldrit bij Valkenburg aan de Geul was de Nederlandse wereldkampioene de sterkste.

Op bijna een minuut achterstand eindigde Sanne van Paassen als tweede. De Duitse Hanka Kupfernagel werd derde.

Bij de mannen zegevierde de Belg Bart Wellens. Philipp Walsleben uit Duitsland eindigde op ruim een halve minuut achterstand als tweede, de Belg Niels Albert werd derde. Gerben de Knegt was op de zesde plaats de beste Nederlander.

[Bundesliga] HSV beste in Nordderby

Hamburger SV heeft zich herpakt na de gevoelige nederlaag tegen FC Sankt Pauli. Zonder Ruud van Nistelrooy wonnen Die Rothosen zonder veel moeite van streekrivaal Werder Bremen (4-0).

Hamburger SV ging midweeks in de eigen Imtech Arena onderuit tegen stadgenoot Sankt Pauli. Dankzij een doelpunt van Gerald Asamoah wonnen de bezoekers de derby van Hamburg. Voor de streekderby tegen Werder Bremen greep trainer Armin Veh in. HSV begon zonder Van Nistelrooy, die werd vervangen door Heung-Min Son. Omdat ook Eljero Elia ontbrak, was Joris Mathijsen de enige Nederlander in de basis. Tegen Werder werd een ruime zege geboekt.

Petric scoorde voor de tweede keer na zijn rentree en opende op aangeven Jonathan Pitroipa de score in Hamburg. Degradatiekandidaat Werder kwam de klap net voor de pauze niet meer te boven. Paolo Guerrero tilde de voorsprong in de tweede helft eigenhandig naar 3-0. De Peruaan verving midweeks Van Nistelrooy tegen Sankt Pauli. Kort voor tijd bepaalde invaller Anis Ben-Hatira de eindstand op 4-0. Ondanks de klinkende overwinning blijft HSV zevende.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 24

In de Jupiler League stond dit weekend een volledige speelronde op het programma. Hieronder kun je de uitslagen vinden. Daarnaast werden op maandag nog een aantal inhaalduels afgewerkt. Hieronder vind je het laatste actuele overzicht.

RKC Waalwijk verdedigt tweede plaats succesvol

RKC Waalwijk is er gisteravond in geslaagd om de tweede plaats succesvol te verdedigen. In eigen huis waren de Waalwijkers met 2-0 te sterk voor FC Emmen, dat de eindstand voor rust al op het scorebord zag staan.

De Waalwijkers begonnen goed aan het doel. Dit leverde na tien minuten wedstrijd openingstreffer op. Derk Boerrigter was verantwoordelijk voor de goal en maakte daarmee zijn dertiende doelpunt van het seizoen. Na iets meer dan een half uur spelen moest FC Emmen met tien man verder, nadat Sander Fischer op de enkel van Donny de Groot ging staan. Arbiter Bekebrede trok daarvoor een directe rode kaart. De penalty die hierop volde werd door Fred Benson verzilverd. In de tweede helft kregen beide ploegen nog wel een paar kansen, maar gescoord werd er niet meer.

Koploper FC Zwolle zegeviert in Volendam

FC Zwolle deed gisteravond zijn plicht en won zijn wedstrijd van FC Volendam. Beide ploegen wonnen eerder dit seizoen al een periodetitel en stonden gisteravond in het Palingdorp tegenover elkaar.

Net als in 2010 was FC Zwolle ook in deze editie tegen FC Volendam weer de betere ploeg. Toch konden de meegereisde fans pas na 53 minuten wedstrijd juichen, nadat Joey van den Berg het net deed bollen. In de slotfase van het duel in Volendam werd de wedstrijd door Danny Schreurs beslist. De formatie uit Zwolle behield door de zege een voorspron van negen punten op RKC Waalwijk, dat op de tweede plaats staat.Uitslagen speelronde 24:

Thuis Uit Uitslag
RKC Waalwijk FC Emmen 2-0
Sparta Rotterdam Telstar 0-2
FC Volendam FC Zwolle 0-2
RBC Roosendaal sc Cambuur 2-2
Fortuna Sittard Helmond Sport 3-1
FC Eindhoven MVV Maastricht 0-0
AGOVV Apeldoorn BVV Veendam 2-4
Almere City FC FC Dordrecht 1-2
Go Ahead Eagles FC Den Bosch 1-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 24 17 4 3 54 56-19
2 RKC Waalwijk 24 13 6 5 45 52-29
3 Helmond Sport 24 12 4 8 40 42-31
4 FC Volendam 24 11 7 6 40 35-30
5 BV Veendam 24 11 9 4 38 37-30
6 FC Eindhoven 24 9 9 6 36 32-25
7 SC Cambuur 24 11 5 8 35 42-32
8 FC Dordrecht 24 10 5 9 34 38-41
9 Go Ahead Eagles 24 8 7 9 31 42-32
10 Sparta Rotterdam 24 8 7 9 31 53-45
11 FC Den Bosch 24 6 11 7 29 40-39
12 MVV Maastricht 24 9 7 8 26 33-38
13 FC Emmen 24 6 8 10 26 33-47
14 Telstar 24 6 6 12 24 28-36
15 RBC Roosendaal 24 6 5 13 23 31-41
16 AGOVV Apeldoorn 24 8 5 11 20 42-54
17 Fortuna Sittard 24 4 5 15 15 31-58
18 Almere City FC 24 4 4 16 10 29-69


Kijk voor de overige statistieken uit de Jupiler League op deze pagina!

Egypte legaliseert moslimpartij

Ruim een week na het vertrek van president Hosni Mubarak heeft een Egyptische rechtbank zaterdag de gematigde moslimpartij Wasat (Centrumpartij) gelegaliseerd. Wasat kan daardoor meedoen aan de verkiezingen die volgens het militaire bewind binnen zes maanden worden gehouden.

Dat hebben Egyptische staatsmedia gemeld. Sinds 1996 had Wasat de autoriteiten meerdere malen verzocht als politieke partij te worden erkend. Die verzoeken werden steeds afgewezen. Wasat stelt voorstander te zijn van een democratie met respect voor islamitische waarden.

S÷derling tegen Cilic in eindstrijd Marseille

Robin Söderling heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Marseille. De hoogst genoteerde Zweed won vandaag eenvoudig van de Rus Dimitry Tursunov: 7-5, 6-1. In de eindstrijd neemt Söderling het op tegen de Kroaat Marin Cilic, die Mikhail Youzhny (3) met 6-2, 1-6, 7-5 versloeg.

Voor Cilic was het de eerste keer in vijf ontmoetingen dat hij de Rus versloeg. De 22-jarige Kroaat kan tegen Söderling zijn zesde toernooi winnen. Voor de 26-jarige nummer vier van de wereldranglijst, die vorige week in Rotterdam won, staat de teller op acht zeges in de ATP-tour.

Betogers Bahrein nemen Parelplein weer in bezit

Dansend en zingend hebben duizenden betogers in Bahrein zaterdag weer bezit genomen van het Parelplein in Manamah nadat de autoriteiten het leger en de oproerpolitie opdracht hadden gegeven zich terug te trekken.

Met de terugtrekking lijkt het soennitische koningshuis, dat eerder keihard optrad tegen de overwegend sjiitische betogers, gevolg te geven aan druk van het Westen om zich te matigen. Of dat genoeg is om de rust te doen weerkeren mag worden betwijfeld; veel betogers willen nu af van het hele koningshuis.

Donderdag vielen vijf doden en meer dan tweehonderd gewonden toen de oproerpolitie het plein op hardhandige wijze ontruimde. De volgende dag vielen nog eens tientallen gewonden toen militairen het vuur openden op betogers die het plein opnieuw wilden bezetten. Onder druk van de Verenigde Staten leek het koningshuis zaterdag in te binden. Kroonprins Salman bin Hamad Al Khalifa, plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten, riep in een korte televisietoespraak op tot kalmte en een politieke dialoog. "Hoe sneller de rust weerkeert, hoe sneller wij onze doelen kunnen bereiken", zei hij.

Nadat eerst de militairen en later na enkele schermutselingen ook de oproerpolitie zich hadden teruggetrokken namen betogers weer bezit van het plein. Mensen klapten in de handen, floten en huilden. Sommigen droegen witte lakens om aan te geven dat ze bereid waren het martelaarschap te aanvaarden. Anderen droegen Bahreinse vlaggen, bloemen of buttons met de tekst 'vreedzaam!'. "Wij hebben gewonnen!", riepen sommigen.

Oppositie
Ibrahim Sharif, leider van de oppositiekoepel Waad, zei dat het terugtrekken van het leger niet genoeg is en eiste garanties dat betogers voortaan met rust worden gelaten. Ook betogers vertrouwen de autoriteiten niet. Zo noemde Hassan Youssef (33) de oproep van kroonprins Salman 'hypocriet'. "Hij is bang voor zijn Formule 1-contract (de eerste Grand Prix van het seizoen staat 13 maart in Bahrein gepland, red.) en hij denkt dat wij zullen luisteren als hij alleen maar tot kalmte oproept. Wij willen dat de hele koninklijke familie opstapt. Ze zullen ons vast en zeker weer aanvallen, maar laat ze maar - wij zijn bereid opnieuw ons bloed te laten vloeien."

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vrijdag met koning Hamad bin Isa Al Khalifa. Hij liet vervolgens in een verklaring weten dat Bahrein de 'universele rechten' van zijn burgers moet eerbiedigen en 'betekenisvolle hervorming' moet omarmen. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague sprak zijn zorg uit over het 'duidelijk onaanvaardbare en gruwelijke' geweld tegen de betogers in Bahrein.

Het Golfstaatje Bahrein heeft een overwegend sjiitische bevolking. Veel sjiieten voelen zich door de soennitische elite als tweederangsburgers behandeld, terwijl soennieten van elders in de regio standaard aanspraak kunnen maken op het Bahreinse staatsburgerschap. De soennitische machthebbers zijn bang dat Iran de sjiitische meerderheid in hun land gebruikt om zijn invloed in het gebied uit te breiden. In Bahrein is de belangrijkste Amerikaanse marinehaven in het Golfgebied.


Betogers Bahrein nemen Parelplein weer in bezit (Foto: Novum)

Museveni ruim aan de leiding in Uganda

In de voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen in Uganda gaat de zittende president Yoweri Museveni zaterdag ruim aan de leiding. Hij zou ongeveer 70 procent van de stemmen hebben behaald, zijn naaste rivaal Kizza Besigye slechts 23 procent.

De volledige uitslagen worden zondag verwacht, maar het is zeer waarschijnlijk dat voormalig guerrillaleider Museveni nog eens vijf jaar aan zijn al 25 durende presidentschap kan vastknopen.

De verkiezingen verliepen vrijdag niet helemaal vlekkeloos. John Mary Odoy van de Democracy Monitoring Group zegt dat verscheidene onregelmatigheden zijn gemeld, zoals stembiljetten waarop het kruisje al bij de partij van Museveni was gezet of waarnemers die niet tot stemlokalen werden toegelaten.

Voorzitter van de kiescommissie Badru Kiggundu reageert dat 'nergens ter wereld verkiezingen 100 procent probleemloos' verlopen. "Wij zijn nog maar vijf jaar bezig met het huidige meerpartijensysteem."

Besigye heeft gedreigd met een volksoproer als in Egypte als de eigen tellingen van zijn partij sterk afwijken van de officiële uitslagen.


Museveni ruim aan de leiding in Uganda (Foto: Novum)

Dode en gewonden bij ongeval op N35

Een 47-jarige vrouw uit Nijverdal is zaterdagmiddag om het leven gekomen bij een frontale botsing tussen twee auto's op de N35 bij Nijverdal. Vier andere mensen zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeluk vond omstreeks 14.30 uur plaats. De toedracht van het ongeval is nog onbekend. De vrouw zat in een auto, in de andere zat een gezin. De bestuurder van deze andere auto is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. Ook de drie andere gezinsleden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het met de vier is, is nog onbekend.

De N35 tussen Enschede en Zwolle is tussen Wierden en de N347 naar Hellendoorn in beide richtingen afgesloten voor opruimwerkzaamheden en politieonderzoek, meldt de VerkeersInformatieDienst. De afsluiting duurt in ieder geval nog tot 18.30 uur.

Honderden bij MSD-manifestatie Oss

Een paar honderd mensen hebben zaterdag de manifestatie tegen het farmaceutische bedrijf MSD-Organon in Oss bijgewoond. De actie was bedoeld om werknemers van MSD een hart onder de riem te steken. Volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten konden de werknemers van het bedrijf de actie waarderen.

Behalve MSD-medewerkers waren ook veel sympathisanten naar de manifestatie gekomen. SP-boegbeeld Jan Marijnissen presenteerde de manifestatie.

Merck kondigde vorig jaar aan de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van MSD over te hevelen naar de VS. Hierdoor verdwijnen 2175 van de 4500 banen. Met een overnamepoging moesten de banen worden gered. Er waren meerdere geïnteresseerden voor de overname, maar deze week werd bekend dat het Amerikaanse moederbedrijf Merck geen steun verleent aan de overname.

Winst voor atlete Semenya bij rentree

Caster Semenya heeft zaterdag een succesvolle rentree op de atletiekbaan gemaakt. De 20-jarige Zuid-Afrikaanse atlete won bij wedstrijden in Potchefstroom van kop af de 800 meter in 2.04,12.

Semenya veroverde in 2009 in Berlijn de wereldtitel op de 800 meter. Haar optreden op dat WK leidde tot een hoop commotie. Er ontstond discussie of ze wel 100 procent vrouw was. Uiteindelijk lekte uit dat de internationale atletiekfederatie IAAF haar voor de finale gevraagd had mee te werken aan een geslachtstest. Vorig jaar besloot de IAAF na onderzoek Semenya weer tot de vrouwencompetitie toe te laten.

De Zuid-Afrikaanse kwam in september vorig jaar voor het laatst in actie. Daarna werd ze geveld door een rugblessure.

Verhoeven: "Niet verwacht dat Robert zou winnen"

Robert Gesink won vandaag de tijdrit in de Ronde van Oman en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement. Nico Verhoeven, ploegleider bij Rabobank, was verrast.

"Ik had wel verwacht dat Robert de leiding in het klassement zou behouden, maar niet dat hij vandaag zou winnen,” aldus Verhoeven. "Dat Robert geen tijdrit zou kunnen rijden, is natuurlijk onzin. Die mening is voor een heel groot deel gebaseerd op zijn verlies van de leiderstrui vorig jaar in Zwitserland. Toen reed hij inderdaad geen goede tijdrit, maar hij kan veel en veel beter.”

'Arnesen wordt technisch directeur bij HSV'

Frank Arnesen gaat volgens Bild am Sonntag aan de slag bij Hamburger SV. De Deense clubbestuurder verlaat Chelsea.

Bild am Sonntag meldt dat de Deen vrijdag tot een akkoord is gekomen met HSV. De 54-jarige Arnesen zou direct kunnen beginnen met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. In aanloop naar de Nordderby tegen Werder Bremen liet voorzitter Bernd Hoffmann niets los.

"Van mij horen jullie vandaag niets", zei Hoffmann tegen Sky. Trainer Armin Veh wilde ook niet ingaan op de mogelijke komst van Arnesen. Veh liet wel weten dat hij wel verheugd zou zijn met de aanstelling van de oud-Ajacied. De trainer heeft al een taakverdeling voor ogen.

Arnesen zou samen met directeur Bastian Reinhardt kunnen samenwerken. "Als het waar is dat hij komt, dan is de positie in ieder geval goed bezet. Het zou ook goed zijn voor Reinhardt. Arnesen kan hem ondersteunen. Voor HSV zou het zeer goed nieuws zijn als hij komt."

Wozniacki treft Kuznetsova in finale Dubai

Caroline Wozniacki en Svetlana Kuznetsova hebben de eindstrijd van het WTA-toernooi in Dubai bereikt. De als eerste geplaatste Deense was met 7-5, 6-3 te sterk voor Jelena Jankovic (6) uit Servië. De Russische Kuznetsova, die als zestiende is geplaatst, won van de Italiaanse Flavia Pennetta (11): 6-4, 6-4.

Wozniacki, die maandag de nummer een positie op de wereldranglijst weer overneemt van Kim Clijsters, is op jacht naar haar dertiende toernooizege. Kuznetsova, die al dertien zeges op de ATP-tour boekte, won twee keer van Wozniacki en zag haar opponente drie keer winnen.

 

Politieke voorkeur

Het tweede semester is begonnen en we hebben voor het eerst het vak Onderzoek. Ter introductie houdt de docente een korte enquête onder de studenten als voorbeeld van een onderzoek. Ons wordt gevraagd naar de tv-zender waar we het meest naar kijken, de krant die we lezen en wat onze politieke voorkeur is. Die eerste twee zijn niet zo interessant; het gaat mij hier vooral om de politieke voorkeur.

Eén van de studentes geeft het volgende antwoord: “Politieke voorkeur? Pvvvv, dat weet ik niet echt. Ik hou me daar eigenlijk niet zo mee bezig.”

 

Red Bull: "Samenwerking met Volkswagen interessant"

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz oefent lichte druk op Volkswagen uit om er toch eens over na te gaan denken om de Formule 1 te gaan betreden. Red Bull zit in deze raceklasse al met een eigen team, maar dat gebruikt nu de motoren van Renault. Deze leveren naar verluidt minder vermogen dan de Mercedes- of de Ferrari-motor.

Volkswagen opperde al vele malen om vanaf 2013 de Formule 1 te gaan betreden, maar telkens waren het de regels of de kosten die het merk of een van haar dochterbedrijven zoals Porsche deden besluiten om er toch maar vanaf te zien. Mogelijk kan Red Bull bij het Duitse bedrijf wel de juiste snaar raken.

"Onze bedrijven werken al op sommige vlakken met elkaar samen. Denk daarbij niet aan de DTM (met Audi, red.), maar ook aan de Dakar rally en nog wel meer zaken," zei Mateschitz die niet meer kan doen dan Volkswagen te vragen. "Het staat Volkswagen volledig vrij ook met andere niet-fabrieksteams in gesprek te treden. Wij zouden het interessant vinden."

Flashmob in Amsterdam voor natuur

Enkele honderden mensen zijn zaterdag naar de Dam in Amsterdam gekomen voor een zogeheten flashmob. De flitsactie was bedoeld om betrokkenheid bij de natuur te laten blijken. Zaterdag komen meerdere natuur- en milieuorganisaties in actie in het hele land, onder de noemer Hart voor Natuur.

De actievoerders in Amsterdam, die allemaal een groen mutsje op hadden, vormden gezamenlijk een 'groot kloppend hart voor natuur' voor het Paleis op de Dam in de hoofdstad. Er werd opgeroepen om op 2 maart bij de Provinciale Statenverkiezingen de natuur een stem te geven. De organisaties maken zich zorgen over de voorgenomen bezuinigingsplannen van het kabinet-Rutte waar het de natuur betreft.

Flashmob in Amsterdam voor natuur
Flashmob in Amsterdam voor natuur (Foto: ANP)

Man komt om onder trein in Purmerend

Een man die vermoedelijk zijn trein probeerde te halen is zaterdagmiddag overleden nadat hij op een spoorwegovergang in Purmerend onder een trein terecht kwam. Dat meldt de politie. Vanwege het ongeval ligt het treinverkeer tussen Zaandam en Hoorn plat. Reizigers moeten rekening houden met een kwartier tot een halfuur vertraging.

De man wilde rond 16.00 uur samen met twee andere mannen op station Purmerend Overwhere vermoedelijk de stoptrein richting Amsterdam halen. De trein stond er al. Hiervoor moesten zij de spoorwegovergang bij het station oversteken. De spoorbomen van de overgang waren gesloten.

Twee mannen bleven voor de spoorbomen staan, het slachtoffer ging er onderdoor en werd aangereden door de trein richting Hoorn. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Zijn identiteit is nog onbekend.

Vanwege het ongeval rijden er geen treinen tussen Zaandam en Hoorn. Er worden bussen ingezet. Spoorbeheerder Prorail verwacht dat de treinen rond 19.00 uur weer volgens de dienstregeling rijden.

Buren weggepest Marokkaans gezin opgepakt

Twee jongens uit Leidsche Rijn die overlast veroorzaakten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt. Dat meldt de politie. De twee waren volgens RTV Utrecht buren van een Marokkaans gezin, waarvan deze week bekend werd dat ze na pesterijen waren ondergedoken in een noodwoning. Ook ligt hun woning vlak achter het huis waarin een homostel woonde, dat eveneens is weggepest.

Een bewoner van de wijk Terwijde in de Leidsche Rijn in de gemeente Utrecht waarschuwde vrijdagnacht de politie dat werd ingebroken in een auto aan de Meredith Wilsonstraat. Na een achtervolging werden twee mannen van 19 en 22 jaar uit Utrecht in een vluchtauto aangehouden. Een derde verdachte was ontkomen.

Later bleek dat de auto op naam stond van de 18-jarige overlastgevende jongen uit de Heinrich Bertéstraat. Hij werd even later in zijn woning opgepakt. Hij is vermoedelijk de derde verdachte. Ook de 14-jarige broer van de verdachte werd in de woning aangehouden voor een inbraak in het huis van de buren. Dat de 14-jarige daarbij betrokken was, was al vast komen te staan na een sporenonderzoek van de politie.

De politie onderzoekt nog of het tweetal zich schuldig heeft gemaakt aan meer strafbare feiten.

China ongerust over oproep 'Jasmijnrevolutie'

De Chinese autoriteiten hebben verscheidene activisten opgepakt na een oproep via internet om zondag in dertien steden bijeen te komen voor een 'Jasmijnrevolutie'. Dat melden vrienden en familie van de activisten zaterdag.

Mensen werden via internet opgeroepen bijeen te komen en de woorden 'wij willen eten, wij willen werk, wij willen wonen, wij willen eerlijkheid' te scanderen. Het is niet bekend wie achter de oproep zit.

De autoriteiten zijn klaarblijkelijk ongerust over de oproep. De vrouw van de advocaat Jiang Tianyong in Beijing verklaarde dat haar man door de politie in een auto was getrokken en weggevoerd. Zoeken naar het woord 'jasmijn' was zaterdag op het grootste Chinese microblog geblokkeerd.

Met de Jasmijnrevolutie wordt de volksopstand in Tunesië bedoeld die later navolging kreeg in Egypte.

Ricc˛: "Mijn wraak zal zoet zijn"

Eerder vandaag werd bekend dat Vacansoleil Riccardo Riccò heeft ontslagen omdat hij volgens de ploegleiding interne regels heeft overtreden. De Italiaan heeft op Facebook een reactie gegeven. "Het lezen van de kranten is als lezen van roddelbladen. Het maakt me aan het lachen, lieve journalisten. Mijn wraak zal zoet zijn!!!", aldus de Italiaan.

Riccò kwam twee weken geleden in opspraak nadat hij een bloedtransfusie toegegeven zou hebben aan een arts. Dat gebeurde nadat hij de maandag daarvoor met hoge koorts werd opgenomen. Gisteren werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.

PC krijgt ook een Bulletstorm-demo

Bulletstorm komt aanstaande vrijdag uit voor de Xbox 360, PS3 en de PC maar alleen de Xbox 360- en PS3-versie hebben een demo gekregen. Dit tot woede van PC-eigenaren. Maar gelukkig is er nu goed nieuws, na de gamelaunch zal er ook een demo komen voor de PC-versie.

Mark Rein van Epic Games heeft in een tweet aangegeven dat de PC-demo er zal komen maar helaas niet meer op tijd. Er waren eerst geen plannen voor een PC-demo maar daar zijn ze recent op teruggekomen blijkbaar. Bulletstorm is een over-the-top-shooter waarin je punten vergaard door vijanden op creatieve manieren te doden.

Een exacte datum voor de demo is niet gegeven.

Iran legt Bild-journalisten boete op

Twee Duitse journalisten die sinds oktober in Iran vastzitten kunnen binnenkort vrijkomen. Ze zijn veroordeeld wegens schending van de Iraanse nationale veiligheid, maar mogen het land verlaten als ze elk 50.000 dollar (35.000 euro) boete betalen, heeft de Iraanse staatstelevisie zaterdag gemeld.

De journalisten van Bild am Sonntag waren op een toeristenvisum in Iran binnengekomen. Zij werden 10 oktober in de noordelijke stad Tabriz opgepakt nadat ze de zoon van de wegens overspel tot de dood door steniging veroordeelde Sakineh Ashtiani hadden geïnterviewd. Volgens de Iraanse autoriteiten hadden ze hun reis geregeld met hulp van een tegen de Iraanse regering gerichte groep in Duitsland.

Mariano loopt EK Indoor-limiet op 60 meter

Tijdens wedstrijden in Birmingham heeft Brian Mariano in de finale van de 60 meter een tijd van 6,63 seconden gelopen, vier honderdsten onder de limiet voor deelname aan de EK Indoor in Parijs begin maart. Hij eindigde met die tijd als vijfde.

Mariano kwam tot dusver uit voor de Nederlandse Antillen, maar dient door een IAAF-besluit met ingang van 19 november 2010 uit te komen voor Nederland. De IAAF besloot toen per direct het lidmaatschap van de Nederlandse Antillen (AHO) te beëindigen vanwege de statutaire wijziging waardoor de Nederlandse Antillen als afzonderlijk land niet meer bestaat.

Vorig weekend werd Mariano voor de derde achtereenvolgende keer Nederlands indoorkampioen op de 60 meter.

[FA Cup] Everton verslaat titelhouder Chelsea

Everton is erin geslaagd om Chelsea op eigen veld uit te schakelen in de FA Cup. The Toffees hielden The Blues eerder in eigen huis op 0-0. Een replay op Stamford Bridge moest uitkomst bieden. Na 120 minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord, waarna Everton de penalty's beter nam.

Everton begon in Londen zonder Oranje-international John Heitinga. De centrumverdediger werd vervangen door de herstelde Phil Jagielka. Bij Chelsea ontbrak recordaankoop Fernando Torres, waardoor Didier Drogba geflankeerd werd door Salomon Kalou en Florent Malouda. Het trio van Chelsea dook geregeld gevaarlijk op voor het doel van Everton, maar doelpunten bleven uit.

In de reguliere speelstijd kwamen beide ploegen niet tot scoren. In de verlenging wist Frank Lampard uiteindelijk de ban te breken. Tien minuten na de invalbeurt van Heitinga bij Everton legde Drogba de bal met zijn borst terug op Lampard, die goed uithaalde; 1-0. Met nog een minuut te spelen wist Everton alsnog een voortijdige uitschakeling te voorkomen in Londen.

Leighton Baines krulde een vrije trap in de 119e minuut langs Petr Cech. De doelman van Chelsea was in de strafschoppenserie wel de betere van Baines. Namens Chelsea waren Nicolas Anelka en Ashley Cole echter niet koelbloedig vanaf elf meter. Nadat Heitinga de vierde strafschop voor Everton scoorde, velde Phil Neville uiteindelijk het vonnis over de Engelse bekerhouder. De formatie van David Moyes plaatst zich dankzij de overwinning voor de vijfde ronde van de FA Cup.

[WK Bob] Kamphuis/Vis zesde

Op het WK bobsleeën zijn Esmé Kamphuis en Judith Vis zesde geworden in de tweemansbob. Het Nederlandse duo boekte op de tweede dag forse progressie nadat ze gisteren niet verder kwamen dan de elfde en achtste plaats.

In de derde manche vandaag eindigden Kamphuis en Vis als derde en stegen ze naar de zesde plaats in het algemeen klassement. Die plek wisten ze in de vierde en tevens laatste run te consolideren. Bij het EK eerder dit jaar veroverden Kamphuis en Vis brons.

De Duitse vrouwen Cathleen Martini en Romy Logsch veroverden de wereldtitel.

Van Marwijk kijkt bewonderend naar Barcelona

Bondscoach Bert van Marwijk wil met Oranje een voorbeeld nemen aan de bewierookte speelstijl van FC Barcelona. "Wij kijken met veel belangstelling naar het positiespel van Barcelona", zegt Van Marwijk in gesprek met De Voetbaltrainer.

"In de opbouw spelen de twee centrale verdedigers, vaak zijn dat Carlos Puyol en Gerard Piqué, ver uit elkaar, waarbij de rechter centrale verdediger nog wat verder naar rechts uitwaaiert dan de linker centrale verdediger dat naar links doet."

"De rechtsback positioneert zich behoorlijk diep en wordt eigenlijk middenvelder. De aanvallende speler aan de rechterflank, bijvoorbeeld Pedro of Lionel Messi, zakt schuin in, richting het middenveld Belangrijk: hij gaat niet schuin naar voren, maar schuin naar achteren, weg van de centrale verdediger. Anders maak je het de tegenpartij te makkelijk."

"Barcelona speelt geregeld met zes man op het middenveld, die voortdurend van positie wisselen en tussen de linies spelen. Dat is niet te verdedigen. Je bent in dat geval voortdurend bezig met de keuzes voor je eigen backs: wat doe je als de buitenspelers van Barcelona naar binnen spelen? Wil je dat de back méégaat? Dat is gevaarlijk als hij in het middenveld eindigt."

"Moet je de buitenspeler overgeven aan een middenvelder? In dat geval moet die laatste zijn eigen man vaak loslaten, die ook weer moet worden overgenomen. Dat zou kunnen gebeuren door de eigen back, maar als er slim wordt gelopen, ontstaat er dan ruimte voor de opkomende back van Barcelona", zei de oud-trainer van onder meer Fortuna Sittard, Feyenoord.

"Het grote verschil met de Nederlandse competitie is dat bij Barcelona iedere speler in staat is een goede inspeelpass te versturen. Zij hebben de techniek. Ook bij Oranje besteden we vaak tijd aan de techniek van de passing en de aanname. Over het algemeen zie je bij veel spelers in Nederland dat ze één, twee of drie aannames te veel nodig hebben. Barcelona spant de kroon, maar ook bij Oranje kunnen wij fantastisch passen en aannemen."

'3DS ontwikkelaars moeten stoppen met zeuren'

Volgens Street Fighter producer Yoshinori Ono moeten ontwikkelaars stoppen met zeuren over de capaciteiten van de 3DS. Ze moeten zwijgen en zich concentreren op het maken van goede games. Dit zei hij in een interview in de maart-editie van de 'Official Nintendo Magazine'.

Ono gelooft dat zijn team met Street Fighter IV 3D de best uitziende game ooit op een handheld heeft gemaakt. "Ik heb pessimistische opmerkingen gehoord van game-ontwikkelaars over de capaciteiten van de 3DS voor het aan de wereld werd getoond, maar die mensen hebben overduidelijk niet Street Fighter IV 3D of Resident Evil op de 3DS gezien". Ono is zeer onder de indruk over de mogelijkheden van de 3DS. Hij vindt de 3D beelden, hardware specificaties en extensieve netwerk functies indrukwekkend.

 street fighter iv 3d
Mooiste handheld game ooit?

[Upd] Zaterdag live marathonshow ONZ radio

ONZ-forum heeft begin januari een eigen radiostation opgericht. Zaterdag 19 februari van 22.00 tot zondag 10.00 uur zullen Dj. Koelkast & Dj. Darcli een marathonuitzending verzorgen: 12 uur non-stop live radio.

In deze bijzondere uitzending is er onder andere aandacht voor een vorige week afgesloten weddenschap. User Dragems riep namelijk in een half dronken bui dat het niet zou lukken om binnen een week 219 euro voor nieuwe radiosoftware binnen te halen middels donaties. Als er toch voldoende geld zou zijn opgehaald, zou hij zijn baard, waar hij heel trots op is, afscheren.

Het is gelukt, het geld is ingezameld, dus tijdens de uitzending zal user Dragems zijn baard afscheren. Ook is het mogelijk om tijdens de uitzending de dj's te bellen via skype, ze vragen te stellen en muziek aan te vragen. Onder de luisteraars zullen ook een paar headsets verloot worden. De dj's zullen zelfs een zeer bekend persoon gaan bellen. Kortom een doldwaze nacht zal het gevolg zijn!

Heb je zelf ambitie om een echte radio dj te willen worden, ONZ Radio is nog op zoek naar dj's, voor aanmeldingen kun je hier terecht.

Dragems
User Dragems nu nog met baard (Foto: D.E.sitekick)

Grindheim ziet zichzelf niet als Friese leider

Christian Gindheim is bezig aan zijn vierde seizoen bij sc Heerenveen. De Noor ziet zichzelf echter niet als een leiderstype.

"Ik ben niet zo'n prater in het veld. Ik ben iemand die het moet hebben van zijn loopvermogen en knalhard werken", zei de Noors international tegen het Friesch Dagblad. De 27-jarige Grindheim speelde zich na zijn komst direct in de basis bij Heerenveen. "Ik was niet ongelukkig, want ik mocht meteen vanaf het begin in de hoofdmacht spelen."

"Geert Arend Roorda kreeg de ziekte van Pfeiffer en toen kon ik gelijk aan de bak", aldus Grindheim, die dit seizoen niet in Europa actief is. "Het is voor mij de eerste keer dat ik niet Europees speel met Heerenveen. Maar dan weet je weer waar je het allemaal voor doet. En ik denk dat het hele team daar wel van doordongen is. Dat hoop ik tenminste."

"Het is voor jonge spelers belangrijk om in andere landen en tegen goede ploegen en goede spelers te spelen. Maar het is voor mij juist goed om twee keer in de week een wedstrijd te spelen. Ik mis wat dat betreft de Europa League wel", aldus de Noorse middenvelder. Grindheim heeft door het wegvallen van Europees voetbal meer vrije tijd.

"Als je wilt kun je elke dag wel voetbal kijken, maar ik kijk zelf niet veel naar voetbal op televisie. Alleen een mooie wedstrijd in de Champions League pak ik mee. Vroeger zat ik elke zaterdag om vier uur met mijn vader voor de buis om naar de samenvattingen te kijken. We speelden samen mee in de toto", besluit Grindheim, die vanavond met Heerenveen AZ treft.

Installatiebranche wil verlenging lage btw

Het verlaagd btw-tarief voor onderhoud en renovatie levert de installatiebranche op jaarbasis 0,5 miljard euro extra omzet op en is goed voor vijfduizend nieuwe banen. Bovendien ontvangt het rijk 35 miljoen euro aan extra btw-inkomsten dankzij de regeling. Dit blijkt uit een onderzoek van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, onder haar achterban.

De vereniging pleit voor een verlenging van de regeling met minimaal een half jaar. Volgens de brancheorganisatie is dat hard nodig nu de sector dit hele jaar nog te kampen heeft met de gevolgen van de economische crisis. Het verlaagd btw-tarief is sinds 1 oktober vorig jaar van kracht.

Sinds die datum krijgt de helft van de ondernemers meer aanvragen voor offertes. Bij ruim drie kwart van de bedrijven zorgden deze aanvragen voor extra omzet en opdrachten. De gemiddelde omzetstijging lag tussen de 20.000 en 50.000 euro. Het verlaagd btw-tarief geldt tot 1 juli dit jaar.

Drukte op wegen richting sneeuw voorbij

De ergste drukte op de wegen richting de skigebieden lijkt voorbij. Naar verwachting zijn alle files rond 16.00 uur opgelost, meldt een woordvoerder van de ANWB zaterdagmiddag.

De ANWB waarschuwde eerder voor drukte in het zuiden van Duitsland en in de Alpen, aangezien Nederlanders, maar ook Duitsers en Belgen de sneeuw opzoeken. Vrijdag begon de voorjaarsvakantie. Alleen al vanuit Nederland zouden naar verwachting 750.000 mensen op pad gaan.

Zaterdag is de drukte in Oostenrijk omstreeks 14.30 uur zo goed als voorbij, zegt de woordvoerder. In Oostenrijk stonden sinds zaterdagochtend wel forse files. In Duitsland staat er op de A8 tussen München en Salzburg in beide richtingen nog zo'n 20 kilometer file. "Er komen ook mensen terug van vakantie."

In Frankrijk is het daarnaast druk op de A43. "De verwachting is dat tussen nu en 16.00 uur de files oplossen", aldus de woordvoerder.

Gijzelnemer eist tv-interview en bier

In een zoektocht naar aandacht heeft een 44-jarige man een bank in het Spaanse Alicante overvallen en enkele mensen in gijzeling genomen. In ruil voor de vrijlating van de gijzelaars eiste de met messen bewapende overvaller geen geld, maar een fles bier en een interview op de televisie.

Dat heeft de politie laten weten, aldus de Spaanse krant El País zaterdag. Het incident vond vrijdag plaats. Een agent wist de 44-jarige man ertoe te bewegen zijn gijzelaars vrij te laten. Daarna gaf de politieman de gijzelnemer de geëiste fles bier. Direct daarna overmeesterden andere agenten de man.

Later zei de gijzelnemer dat hij in een interview aandacht had willen vragen voor de slechte toestand waarin hij leeft.

"Twente is inmiddels een hele grote club"

Bas Sibum treft zondagmiddag met N.E.C. Nijmegen zijn voormalig werkgever FC Twente, die net terug zijn gekomen uit het koude Rusland. Sibum zag Twente met 0-2 zegevieren bij Rubin Kazan. De knappe uitzege in de Europa League zal de landskampioen vertrouwen geven volgens de middenvelder van N.E.C. Nijmegen, die vier seizoenen in Enschede speelde. "Ze komen daar met een hartstikke goed resultaat én gevoel vandaan."

"En Twente is inmiddels een hele grote club", aldus Sibum tegen Voetbal International. "Ze zijn het inmiddels gewend om meerdere wedstrijden in de week te spelen. Je kan tijdens dit seizoen ook zien dat ze daar uitstekend mee omgaan." Twente won eerder dit seizoen in Nijmegen (2-4).

N.E.C. Nijmegen hoopt in de Grolsch Veste op een zege om blij te blijven in de strijd om een Europees ticket. "Dat zou voor ons natuurlijk een puike prestatie betekenen en daar gaan we ook voor. Dit seizoen zijn we vrij stabiel en vind ik dat we ondanks het goede spel te weinig punten hebben."

[WK] Schild pakt wereldtitel op slalom

Marlies Schild heeft bij het WK alpineskiën in Garmisch Partenkirchen haar favorietenrol op de slalom weten waar te maken. Nadat ze de eerste run won wist ze die voorsprong in de tweede manche vast te houden. Kathrin Zettel veroverde het zilver en het brons ging naar de Zweedse Maria Pietilä-Holmner.

Schild, die dit seizoen vijf van de zeven slaloms won, pakte daarmee haar eerste individuele goud op een groot toernooi. Op het WK van 2007 werd ze wel kampioen met het Oostenrijkse team. Bij de Olympische Spelen van Turijn en Vancouver pakte de 29-jarige skiester in totaal twee zilveren en een bronzen medaille.

Gesink wint wederom in Oman

Na zijn zege van gisteren in de koninginnerit van de Ronde van Oman heeft Robert Gesink vandaag wederom toegeslagen. De renner van Rabobank won vanmiddag de vijfde etappe, een individuele tijdrit over 18,5 kilometer. Hij verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement.

De Italianen Giovanni Visconti en Marco Penotti eindigden op respectievelijk zestien en 24 seconden als tweede en derde. Fabian Cancellara eindigde als vierde op bijna een halve minuut achterstand van Gesink.

Mogelijk extra test in plaats van race in Bahrein

Mocht de race in Bahrein niet doorgaan vanwege de grote onrust in het land, dan bestaat de kans dat er een extra testsessie komt voor de formule 1-coureurs. In de oliestaat zijn sinds afgelopen maandag al zeker zes mensen komen te overleden bij anti-regeringsdemonstraties.

De situatie is dusdanig gevaarlijk dat er wereldwijd al verschillende overheden een negatief reisadvies hebben uitgevaardigd, dit kan ook consequenties voor de verzekeringen die de teams afsluiten voor hun personeel en materiaal. 13 maart staat de eerste race van het seizoen gepland, in aanloop hier naartoe zullen er nog verschillende testsessies plaatsvinden. Mocht Bahrein de race niet zal organiseren, is het uitgesloten dat er een vervangende race komt.

Dan zal de start van het seizoen op 27 maart zijn, in het Australische Melbourne. De FOTA, de Formule One Teams' Association, is al bezig met een oplossing. De kans is nagenoeg nul dat de test zal worden afgezegd en dat de race doorgaat.

De circuits van Jerez en Barcelona zijn al vrijgehouden voor de eventuele extra testsessie.

OM: Nog te weinig info over misbruikzaken

De zaken van misbruik binnen de katholieke kerk die het Openbaar Ministerie (OM) tot nu toe onder ogen heeft gehad, bevatten te weinig informatie om te beslissen of vervolging wel of niet mogelijk is. Dat heeft een woordvoerder van het parket generaal zaterdag laten weten.

Het gaat om zeven zaken waarvan het OM er zes heeft bekeken. Een zevende zaak is nog in onderzoek. De misbruikgevallen waren gemeld bij de commissie-Deetman die onderzoek doet naar het misbruik binnen de kerk. De commissie gaf de geanonimiseerde zaken door aan het OM.

"Wij adviseren de aangevers een gesprek aan te vragen met een zedenrechercheur," aldus de zegsman van het OM. "In zo'n gesprek kan aan de orde komen wat er is gebeurd en kan bekeken worden of de zaak is verjaard. De melder kan vervolgens beslissen of er aangifte wordt gedaan."

OM: nog te weinig info over misbruikzaken
OM: nog te weinig info over misbruikzaken (Foto: ANP)

[WvdW] Voorbeschouwing Excelsior - Willem II

Dit weekend staat er een heuse degradatiekraker op het programma. De users van Voetbal-forum kozen ook massaal voor het treffen tussen Excelsior en Willem II, waardoor het duel automatisch tot Wedstrijd van de Week is uitgeroepen! Hieronder lees je de voorbeschouwing.

Excelsior

Bij Excelsior gaat het sinds de zevende speelronde alles behalve crescendo. De ploeg van trainer Alex Pastoor stond na drie speelronden op de vijfde plaats, maar is sindsdien ver weg gezakt. Sinds de zestiende speelronde is de derde ploeg van Rotterdam niet meer van de zestiende plaats afgeweest. Ook na dit weekend zal de formatie ook op deze plaats blijven staan. Vitesse heeft drie punten meer dan de Rotterdamse club, maar heeft ook een beter doelsaldo.

De laatste zege van Excelsior dateert van 5 februari. Toen werd namelijk met 2-1 gewonnen van AZ, dat in die wedstrijd nog wel op voorsprong kwam. Tien minuten voor tijd zorgde Jordy Clasie ervoor dat de drie punten op Woudenstein zouden blijven. Toch slaagde men er niet in om de ingeslagen weg vast te houden. Vorig weekend kregen de mannen van Pastoor het deksel op de neus door een 2-0 nederlaag bij N.E.C. Nijmegen. Niki Zimling tekende toen voor beide doelpunten in Nijmegen.


De nieuwe aanwinst van Excelsior; András Simon

Pastoor kan in het duel tegen Willem II in elk geval geen beroep doen op Adnan Alisic (lies), Roland Bergkamp (enkel), Edwin de Graaf (enkel), Shabir Isoufi (hamstring) en Tim Vincken (knie). Daarnaast start nieuwe aanwinst András Simon op de reservebank. De Rotterdammers lieten bij monde van assistent-trainer John Lammers, hij verving de zieke Pastoor, weten dat de speler langzaam gebracht zal worden.

Willem II

Willem II is er alles aan gelegen om dit weekend van Excelsior te winnen. De Tilburgers hebben de laatste plaats in de competitie sinds de start van het seizoen niet meer verlaten. Het verschil met naaste concurrent VVV-Venlo, dat zondag tegen Ajax speelt, bedraagt nu nog vijf punten. Bij een eventuele zege zou het gat naar twee punten worden verkleind.

De Tilburgers begonnen het nieuwe kalenderjaar overigens goed met een kleine zege op Vitesse. Ook daarna leek het spel van Willem II enigszins te verbeteren, maar op 6 februari werd dit allemaal teniet gedaan. Op die dag speelden de formatie van trainer Gert Heerkes tegen FC Groningen en liep na een onterechte rode kaart van Arjan Swinkels, die overigens werd geseponeerd, tegen een 7-1 nederlaag aan. Toch slaagde men er in om zich te herstellen. Tegen FC Utrecht lagen lange tijd drie punten in het verschiet, maar in de slotfase werd er alsnog gelijk gemaakt door Ismo Vorstermans.


Arjan Swinkels; komend weekend opnieuw een rode kaart?


Ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Utrecht voert Heerkes dit weekend slechts twee wijzigingen door. Bart Biemans is weer terug van een blessure, waardoor Ricardo Ippel weer naar de bank verhuist. Daarnaast is Veli Lampi voor de duur van twee wedstrijden geschorst. Hij wordt in Rotterdam vervangen door Gerrit Pressel.

Historie

Excesior en Willem II speelden in het verleden slechts twee keer tegen elkaar. Op basis van de statistieken is de kans levensgroot dat de Tilburgers vandaag winnen. Van de zeventien gespeelde duels werden er twaalf in het voordeel van de Brabanders beslist. De Rotterdammers wonnen slechts twee duels. Daarnaast werden bij drie duels de punten gedeeld.

Het laatste onderlinge treffen tussen Exelsior en Willem II, dat in Rotterdam werd gespeeld, dateert van 23 februari 2008. Toen eindigde het duel in een doelpuntloos gelijkspel. Ook dit seizoen slaagden beide ploegen er niet in om te winnen. Op 27 november 2010 scoorden zowel de Tilburgers als de Rotterdammers één keer. Kaj Ramsteijn zette de bezoekers toen op voorsprong. In de slotfase stelde Evgeniy Levchenko alsnog een punt veilig.

Laatste vijf wedstrijden in Rotterdam:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
23/02/2008 Eredivisie Excelsior Willem II 0-0
16/09/2006 Eredivisie Excelsior Willem II 3-2
22/11/2002 Eredivisie Excelsior Willem II 0-3
18/09/1983 Eredivisie Excelsior Willem II 0-1
05/12/1982 Eredivisie Excelsior Willem II 1-3


Wedstijdinformatie

Het degradatieduel tussen Excelsior en Willem II wordt vanavond op Woudestein gespeeld. De wedstrijd begint omstreeks 18:45 uur en staat onder leiding van arbiter Ruud Bossen.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.

Messi verwacht FÓbregas bij Barša

Lionel Messi denkt dat Cesc Fàbregas al zijn keuze heeft gemaakt. Een transfer van de Spaans international naar Barcelona speelt al langere tijd. Vorige zomer liet Arsenal Fàbregas niet vertrekken, maar de Catalanen zijn bereid om ver te gaan voor de spelmaker. Messi ziet Fàbregas graag komen.

"Ik denk dat Cesc uiteindelijk op zijn gevoel afgaat en ervoor kiest om naar Barcelona te komen", zei Messi tegen Sport.es. "Ik ben ervan overtuigd dat hij wil terugkeren. Hij weet ook dat dit de enige club is waar hij voor alle hoofdprijzen mee kan doen", vervolgt de Argentijnse sterspeler.

Messi en Fàbregas stonden afgelopen dinsdag tegenover elkaar in de Champions League. Barcelona gaf in Londen een voorsprong weg en verloor met 2-1. Fàbregas reist daardoor met een voorsprong af naar Nou Camp, mogelijk volgend seizoen zijn thuisbasis.

Vacansoleil niet bang voor kwijtraken licentie

Vacansoleil is niet bang dat door de dopingperikelen rondom Riccardo Riccó en Ezequiel Mosquera de licentie voor de World Tour in gevaar komt. "Dat gebeurt alleen als er sprake is van georganiseerd dopinggebruik en dat is absoluut niet aan de orde", zegt manager Daan Luijkx op Radio 1. De World Tour-licentie verzekert Vacansoleil van deelname aan alle grote wielerronden.

Deze week verschenen er berichten dat UCI-voorzitter Pat McQuaid de mogelijkheid zou willen onderzoeken om de World Tour-licentie van de Nederlandse ploeg in te trekken. "Maar we hebben contact gehad met de UCI en dat is direct rechtgezet", zegt Luijkx. "Ook zonder Ricco en Mosquera houden we overigens ruimschoots voldoende punten over om in de hoogste divisie te kunnen blijven."

Riccó komt definitief niet meer in actie voor Vacansoleil. De Italiaan, die ervan wordt verdacht bij zichzelf een bloedtransfusie te hebben toegepast, werd vandaag ontslagen. Mosquera wordt aan de kant gehouden totdat een onderzoek van de UCI is afgerond. De Spaanse klassementsrenner testte in september positief op een middel dat helpt het gebruik van bloeddoping te maskeren.

Man overreden door metro voor sigaretten

Een 26-jarige man die zijn sigaretten van het metrospoor in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen wilde halen, is door een metro gegrepen en aan zijn verwondingen overleden. De man was naar verluidt onder invloed van alcohol.

Volgens ooggetuigen stond de man gisteravond met een vriend op het perron van metrostation Rochusgasse met een pakje sigaretten te spelen. Toen de rookwaar op het spoor belandde, sprong de man erachteraan en werd door de metro gegrepen. De metrobestuurder heeft nog tevergeefs geprobeerd een noodstop te maken.

De 26-jarige man is onderweg naar het ziekenhuis overleden. De metrobestuurder verkeerde in shocktoestand en heeft geestelijke bijstand gekregen.

Mourinho: "Ik zou nooit Juventus kunnen coachen"

Real Madrid-coach José Mourinho gaat ervan uit dat hij voorlopig gewoon aanblijft als oefenmeester van De Koninklijke. "Als Real Madrid me niet ontslaat, zal ik gewoon bij die club blijven", aldus Mourinho tegenover Radio Cope.

"Toen ik het contract voor meerdere jaren tekende, had ik de intentie om dat contract te respecteren. Als je een ploeg als Inter inruilt voor Real Madrid, doe je dat niet voor een jaartje. Ik wil hier blijven en als we hier allemaal op één lijn zitten, is het duidelijk dat ik ook zal blijven."

Op de vraag of Mourinho ooit één van de grootste rivalen van Inter zou kunnen coachen gaf de Portugees een duidelijk antwoord. "Ik zou Juventus nooit kunnen coachen, aangezien ik teveel ben toegewijd aan de ploeg die ik ooit eerder heb gecoacht."

Delicatesse: Milkshake van paardensperma

Bezoekers van het Wildfoods Festival in Nieuw-Zeeland kunnen zich tegoed doen aan een nieuw drankje, namelijk een milkshake van paardensperma. Het driedaagse festival in Hokitika begint op 12 maart en biedt de festivalganger een keur aan speciale versnaperingen.

De milkshake is in verschillende smaken te krijgen en kost zo'n 5,50 euro. Natuurlijk puur natuur, maar ook in drop-, kersen- en bananen toffeesmaak. "Het is niet mijn smaak, maar je zult versteld staan hoeveel mensen het willen proberen", meldt festivalorganisator Mike Keenan.

Tot het culinaire aanbod behoren ook zeekomkommer, levende schorpioenen, gefrituurde larven en mestkevers in chocolade. De milkshake is dit jaar nieuw en de uitvinder is louter positief over het goedje. "Je wordt er zo sterk van als een paard en ze bevatten nauwelijks cholesterol. Pure testosteron", zegt renpaardeneigenaar Lindsay Kerslake.

Afghaanse soldaat doodt Duitsers

Een Afghaanse soldaat heeft vrijdag het vuur geopend op Duitse militairen met wie hij net van patrouille terug was gekeerd. Drie Duitsers werden gedood en zes raakten gewond voordat de Afghaan zelf werd doodgeschoten.

De schietpartij vond plaats op de basis Pul-e-Khumri in de provincie Baghlan. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle sprak van een 'misdadige terreurdaad', gericht tegen iedereen die zich inzet voor een vreedzaam Afghanistan. Zijn collega van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg, die zelf vorige week nog op de basis had overnacht, verklaarde dat de actie er niet toe mag leiden dat de 'succesvolle' samenwerking met het Afghaanse leger in twijfel wordt getrokken.

Duitsland heeft ruim vijfduizend militairen in Afghanistan. Tot dusver zijn 48 Duitse militairen in Afghanistan omgekomen, niet allemaal bij gevechtshandelingen. De steun bij de Duitse bevolking voor de inzet in Afghanistan neemt steeds verder af.

Verbeek: "De vierde man aan de overkant zetten"

Vanavond mag de coach van de Alkmaarders, Gert Jan Verbeek, niet op de bank plaatsnemen voor het duel van zijn ploeg tegen zijn voormalige club sc Heerenveen. Verbeek denkt dat hij in de toekomst wel vaker plaats zal moeten nemen wegens incidenten met de wedstrijdleiding.

Vorig weekend moest Verbeek naar de tribune omdat hij teveel aanmerking op het arbitrale kwartet had. AZ verloor het duel met PSV met 0-4. Vervolgens moest de coach een schorsing uitzitten, maar Verbeek lijkt er niet heel erg mee te zitten.

"Ik blijf gewoon mezelf en zal nog wel een keer tegen de lamp lopen. Wellicht is het een optie om de vierde man met een beeldscherm aan de overkant te zetten en niet tussen de dug-outs in, dan kan hij zich beter op zijn taak concenteren", aldus Verbeek tegenover De Telegraaf.


Van der Gijp over de vierde man

Petrov krijgt extra tijd in de auto na KERS-probleem

Gisteren was een moeilijke testdag voor het team van Renault. Na wat pitstopoefeningen in de ochtend hoopte het Britse team verder te kunnen ontwikkelen aan haar R31, door problemen met KERS ging dat echter niet door. Hierdoor kon rijder Vitaly Petrov lange tijd niet uit de garage komen. Vandaag zal hij meer tijd in de auto kwijgen.

"Het was een erg moeilijke dag, omdat we veel tijd kwijt waren aan het uitzoeken wat het probleem was. Gelukkig kon ik de laatste veertig minuten nog wel rijden en het nieuwe pitstopsysteem testen", reageerde Petrov. "We hebben erg weinig kunnen rijden en daarom zal ik zaterdag nog wat rijden, voor Nick het van me overneemt."

Arsenal denkt aan Vertonghen en Stekelenburg

Goal.com UK weet te melden dat Arsenal van plan is om Ajacieden Jan Vertonghen en Maarten Stekelenburg naar Engeland te halen. Het zal voor The Gunners geen eenvoudige klus worden, aangezien Manchester United Stekelenburg hoog op de verlanglijst heeft staan als vervanger van routinier Edwin van der Sar, die aan zijn laatste seizoen bezig is.

Arsène Wenger is echter ook een bewonderaar van Stekelenburg en is nog steeds op zoek naar een doelman met ervaring. Het contract van de Ajax-doelman verloopt in 2012 en de kans is aanwezig dat Ajax de volgende transferperiode rekening houdt met een verkoop van de keeper. De transferwaarde van de Oranje-international bedraagt vermoedelijk tussen de tien en de twaalf miljoen euro.

Ook Vertonghen wordt gevolgd door Arsenal. Een overstap naar The Gunners zou een hereniging met zijn landgenoot Thomas Vermaelen betekenen. Vertonghen vormde eerder met Vermaelen een centraal verdedigingsduo bij Ajax. Naar verluidt is ook AC Milan echter geïnteresseerd in Vertonghen.

'Minister Kamp moet zich niet rijk rekenen'

CDA en PVV voelen er niets voor om de hele sociale zekerheid op de schop te nemen, zoals minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp zaterdag aangeeft in de Volkskrant.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum waarschuwt Kamp dat die 'zich niet rijk moet rekenen wat betreft de steun van het CDA voor verdere grootschalige hervormingen dan we hebben afgesproken'.

Kamp zou bijvoorbeeld de ontslagregels zo willen herzien dat werkgevers zelf kunnen bepalen met welk personeel ze verdergaan. In het regeerakkoord van VVD en CDA en het gedoogakkoord met PVV wordt het ontslagrecht ongemoeid gelaten.

"No way! Afspraak is afspraak. Handen af van ontslagrecht", reageert Geert Wilders (PVV) op de boodschap van Kamp. De fractievoorzitter van D66, Alexander Pechtold, spreekt van kiezersbedrog.

B. Kalou kondigt officieel afscheid aan

In het seizoen 2009/2010 kwam Bonaventure Kalou nog uit voor sc Heerenveen, maar diverse media uit Ivoorkust hebben bevestigd dat de Ivoriaan niet meer op de velden te bewonderen zal zijn. De 33-jarige Kalou is de oudere broer van Chelsea-speler Salomon, de laatstgenoemde werd veelal als het grotere talent gezien.

Kalou begon zijn carrière bij ASEC Abidjan in zijn vaderland Ivoorkust. Feyenoord haalde de speler naar Nederland en had de speler zes jaar onder contract. In 1999 pakte Kalou met de Rotterdammers de landstitel en in 2002 won hij met dezelfde club de UEFA Cup.

Een jaar later vertrok de aanvaller naar Auxerre waar hij tot 2006 verbleef. Vervolgens speelde hij voor Paris Saint-Germain, RC Lens, Al-Jazira Club en sc Heerenveen. In 296 competitiewedstrijden kwam de Ivoriaan 67 keer tot scoren. Voor zijn vaderland kwam hij 52 keer in actie. Hij scoorde als international twaalf keer.

Vacansoleil ontslaat Ricc˛

Het Vacansoleil-DCM team heeft Riccardo Riccò met onmiddellijke ingang ontslagen. Dit heeft de wielerploeg zojuist bekendgemaakt.

"Dinsdag 8 februari jongstleden startte het team een intern onderzoek naar de ziekenhuisopname van Riccò. Dit onderzoek leidde tot een schorsing van de renner. Het onderzoek werd vervolgens voortgezet en aan Riccò werd de mogelijkheid gegeven om zijn visie op de gang van zaken te geven. Naar aanleiding daarvan heeft het team Riccò vandaag op staande voet ontslagen. De schending van interne regels van de ploeg en overige indicaties rechtvaardigen deze maatregel. Vandaag is Riccò middels een aangetekende brief van zijn ontslag op de hoogte gesteld," aldus Vacansoleil in een persbericht.

Riccò kwam twee weken geleden in opspraak nadat hij een bloedtransfusie toegegeven zou hebben aan een arts. Dat gebeurde nadat hij de maandag daarvoor met hoge koorts werd opgenomen. Gisteren werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.

Twente bespreekt barre omstandigheden met UEFA

Het Europa League-duel tussen Rubin Kazan en FC Twente ging door ondanks de strenge, winterse omstandigheden. FC Twente vond het niet geslaagd om de wedstrijd plaats te laten vinden in de ijzige kou. De Tukkers boekten weliswaar een 0-2 zege in Moskou, maar de club wil toch met de UEFA rondom de tafel gaan zitten om de gang van zaken te bespreken.

"Uiteindelijk hebben we tegen elkaar gezegd: laten we de emotie weghalen en in alle rust evalueren wat er is gebeurd en hoe dat beter kan. Dat gaat binnenkort gebeuren", zo laat manager Jan van Halst weten.

"Allereerst moet de UEFA in dit soort gevallen zorgen voor een objectieve waarneming, zodat de beslissing niet afhangt van een thermometer die ineens ergens uit een kast wordt gehaald. Daarnaast is het nodig dat in de reglementen komt te staan bij welke temperatuur wel of niet kan worden gespeeld. Ten derde zou het goed zijn als de UEFA voor een zwaardere bezetting zorgt als van tevoren duidelijk is dat er zo'n discussie gaat ontstaan."

Flevolander opgepakt voor aanranding meisjes in zwembad

Bij een zwembad in Emmen is vrijdagavond een 42-jarige man aangehouden op verdenking van aanranding van twee meisjes. De meisjes van 10 en 12 jaar meldden zich bij de badmeester, omdat de man hen tijdens het zwemmen zou hebben gekust en betast. Dat meldt de politie zaterdag.

Het incident vond plaats bij het zwembad aan de Angelsloerdijk. De badmeester schakelde de politie in en wees samen met de slachtoffers de man uit Luttelgeest aan. Hij kon buiten het zwembad worden opgepakt.

De man is ingesloten en zit nog vast. De meisjes worden verhoord om te achterhalen wat er precies is gebeurd.

'Noemi ook bij bunga-bunga-Berlusconi'

Het lingeriemodel Noemi Letizia was ook aanwezig bij zeker één van de seksfeesten bij premier Silvio Berlusconi van Italië thuis. Dit staat volgens de krant la Repubblica van vrijdag in het onderzoeksdossier van het seksschandaal.

Berlusconi's omgang met de minderjarige Noemi leidde in 2009 tot grote woede bij zijn vrouw Veronica Lario, die een echtscheiding aanvroeg. Berlusconi zei toen alleen maar een 'platonische, vaderlijke relatie' met het meisje te hebben.

Volgens het uitgelekte dossier heeft het Marokkaanse escortmeisje Ruby het Openbaar Ministerie verteld dat alle meisjes bij de bunga-bunga-feestjes zeiden dat Noemi seks had met de premier. Iedereen noemde haar het 'kippetje van pappie'. Zelf zei Noemi tegen Ruby dat zij de 'uitverkorene van Silvio' was.

De premier moet in april terechtstaan wegens bevordering van prostitutie van minderjarigen.

'Noemi was ook bij bunga-bunga-Berlusconi'
'Noemi was ook bij bunga-bunga-Berlusconi' (Foto: ANP)

Japanner krijgt record belastingteruggave

In Japan heeft een rechter bepaald dat de overheid ten onrechte successierechten heeft opgelegd aan een Japanse ondernemer. De overheid moet 50 miljard yen, ofwel bijna 440 miljoen euro, aan de man terugbetalen.

De ondernemer, Toshiki Takei,  werd aangeslagen nadat hij in 1999 van zijn ouders aandelen had gekregen in een Nederlands bedrijf. Hij beweert echter dat hij destijds in Hong Kong woonde en daarom in Japan geen belasting hoefde te betalen. De Japanse autoriteiten beweerden dat zijn verblijf in Hong Kong van tijdelijke aard was en dat Takei op die manier probeerde de belasting te ontduiken.

De rechter heeft Takei in het gelijk gesteld en de Japanse overheid gesommeerd om het geld terug te betalen. Het is de grootste belastingteruggave aan een particulier ooit.

Du Chatinier: "Nijholt verdient meer respect"

FC Utrecht-coach Ton du Chatinier keurt het standpunt van het publiek jegens Gianluca Nijholt af. Tijdens het duel met Heracles Almelo (1-1) werd Nijholt uitgefloten door het eigen publiek. In de tweede helft verscheen Nijholt als invaller op het veld en kreeg hij direct een fluitconcert te verteren.

"Ze lopen hier altijd te zeuren dat er geen of te weinig Utrechtse spelers in de ploeg zitten. Gianluca is nu zo'n Utrechts jochie. Hij verdient meer respect van de supporters. Hij vergat nu te voetballen, omdat hij meer bezig was met de reacties van het publiek. Gianluca is jong en heeft juist steun nodig. Die wil ik hem graag geven", aldus de coach op de persconferentie.

Utrecht beleefde tegen Heracles het vierde gelijkspel op rij. De thuisploeg kwam al vroeg op voorsprong, maar uiteindelijk morsten de Domstedelingen toch twee punten. "De lat ligt hier in Utrecht best hoog. Het groeiproces gaat gepaard met vallen en opstaan. Het is niet anders", zo concludeert Du Chatinier.

Brand verwoest auto's Stadsreiniging

Bij een brand in een parkeergarage in Amsterdam zijn zeker acht veegwagens en meerdere personenauto's van de Amsterdamse Stadsreiniging verloren gegaan. De brand woedde vrijdagavond laat en heeft de gemeentelijke garage aan het Drie Burgpad 'behoorlijk uitgebrand', aldus de brandweer zaterdag.

Zaterdag doet de brandweer verder onderzoek naar de oorzaak van de brand. Ook komt de dienst bouw- en woningtoezicht de constructie van het drielaagse pand controleren. Tientallen auto's liepen rook-, roet- en waterschade op. Het totale schadebedrag is, volgens de brandweer, nog moeilijk te berekenen.

Passagiers moeten nacht doorbrengen in Thalys

Ongeveer 250 passagiers van een Thalys uit Amsterdam hebben de nacht van vrijdag op zaterdag in de trein moeten doorbrengen op het station Brussel-Zuid. De trein had bij zijn vertrek naar Parijs al technische problemen en kon niet meer verder rijden.

De Thalys was in Nederland aan een andere trein gekoppeld, waardoor de passagiers met anderhalf uur vertraging in de Belgische hoofdstad arriveerden. Hier bleek voortzetting van de reis naar Parijs niet meer mogelijk, omdat het hogesnelheidstraject inmiddels was gesloten wegens werkzaamheden.

Voor veel passagiers kon geen hotelkamer meer worden geregeld. De gedupeerden kregen wat te eten. Ook zal hun ticket worden vergoed, meldden Vlaamse media. De Thalys kon zaterdag alsnog naar Parijs vertrekken, waar de reizigers met ruim een halve dag vertraging arriveerden.

Passagiers moeten nacht doorbrengen in Thalys
Passagiers moeten nacht doorbrengen in Thalys (Foto: ANP)

DVD: Gedoog, Hoop en Liefde

Sinds de jaren '50 hebben we in Nederland Oudejaarsconferences. Met Oudjaar treedt één of meerdere cabaretiers op om het afgelopen jaar samen te vatten en te verwikkelen in meerdere grappen. Wim Kan begon via de radio als eerste de traditie en later volgden er meer. Onder andere Youp van 't Hek, Lebbis en Jansen, Guido Weijers en Freek de Jonge hebben op 31 december het jaar samengevat. Vorig jaar was er een unieke Oudejaarsconference Gedoog, Hoop en Liefde met onder andere Erik van Muiswinkel, Mike Boddé en Thomas van Luyn.

[WK Bob] Van Calker/Jansma achterin

Na één run bij het wereldkampioenschap in Königssee staan bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma in de tweemansbob op de 22e plaats. Een niet fitte Van Calker moest bijna een seconde toegeven op de Rus Aleksandr Zoebkov.

Zoebkov bleef in de eerste race twee Duitse teams voor. Thomas Florschütz staat tweede op 0,19 seconden, Manuel Machata is derde op 0,20 seconden achterstand.

Later vandaag volgt de tweede manche, morgen de derde en vierde.

Huizinga vierde bij WB baan

Bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Manchester is Jenning Huizinga vierde geworden op de achtervolging. In de strijd om het brons verloor de Nederlander gisteravond van Marc Ryan uit Nieuw-Zeeland. Rohan Dennis pakte het goud door in de finale Geraint Thomas te verslaan.

Op de ploegenachtervolging werden Ellen van Dijk, Kirsten Wild en Vera Koedoorder vierde. In de troostfinale verloren ze nipt van de vrouwen uit de Verenigde Staten.

Teun Mulder (zesde op de sprint) en het duo Yvonne Hijgenaar/Willy Kanis (zesde op de teamsprint) werden al vroegtijdig uitgeschakeld.

Grand Prix Bahrein nog meer onder druk

De kans dat de Grand Prix van Bahrein, de eerste race van het formule 1-seizoen doorgaat, is wederom geslonken. Britse, Franse, Australische en Amerikaanse overheden hebben namelijk een negatief reisadvies voor het oliestaatje afgkondigd en dit kan verzekeringstechnisch voor grote problemen zorgen.

Bernie Ecclestone zal pas na dit weekend een besluit nemen over het wel of niet doorgaan. Wel liet hij al doorschemeren dat hij bang is dat de race van 13 maart moet worden geschrapt.

Afgelopen donderdag werd de GP2 Asia Series in Bahrein al voor dit weekend geschrapt. Door de onlusten in Bahrein was het medisch personeel van het circuit nodig in hoofdstad Manamah.

Protesten in de Arabische wereld

Sinds de demonstraties in Tunesië en Egypte hebben geleid tot de vlucht van ex-president Ben Ali, die momenteel in coma ligt, en het aftreden van Mubarak, wiens gezondheid ook te wensen over zou laten, volgen veel landen in onder andere de Arabische wereld dit voorbeeld. Massaal wordt gedemonstreerd voor hervormingen en/of het aftreden van huidige regeringsleiders.

Vanwege de vele demonstraties en vergelijkbare omstandigheden heeft FOK! een overzicht gemaakt waarin de hele regio aan de orde komt. Sommige landen zullen iets uitgebreider behandeld worden dan andere landen in verband met de leesbaarheid en beschikbare objectieve informatie.

Tunesië en Egypte
In Tunesië is een overgangsregering aangesteld die probeert om de gewenste hervormingen door te voeren. Helemaal ordelijk verloopt dit niet en zo nu en dan breken nog nieuwe rellen uit, hoewel dit in de afgelopen dagen is verminderd. In Egypte heeft het leger tijdelijk de macht in handen. Zij hebben aan het grootste deel van de eisen van de demonstranten gehoor gegeven en verkiezingen worden binnen een halfjaar georganiseerd. Het leger heeft aangegeven zelf geen kandidaat beschikbaar te stellen, hetzelfde geldt voor de Moslim Broederschap.

Bahrein
In Bahrein wordt nu iets langer dan een week in toenemende mate gedemonstreerd tegen het bewind van het soennitisch koningshuis. De bevolking is overwegend sjiitisch en voelt zich gediscrimineerd. Het koningshuis probeerde de bevolking gunstig te stemmen door iedere familie omgerekend circa 2000 euro te beloven, maar dit heeft niet het gewenste resultaat gehad.

Het leger heeft donderdag en vrijdag hard opgetreden tegen de demonstranten. Er zouden volgens de oppositie bijna honderd gewonden zijn en drie mensen zijn overleden. De sjiitische oppositie heeft inmiddels bekendgemaakt niet in te zullen gaan op het verzoek van de regering tot een dialoog. "Eerst moet de regering aftreden en het leger uit de straten worden teruggetrokken", aldus een oppositieleider.

Algerije
Ook in Algerije wordt nu een week lang massaal gedemonstreerd. In Algiers is het 1 Mei Plein de plek waar de grootste demonstraties zich afspelen. 30.000 man van de ordepolitie heeft vorige week de demonstraties geprobeerd te voorkomen, maar dat is niet helemaal geslaagd. Mede doordat van tevoren het vervoer naar de hoofdstad onmogelijk was gemaakt, waren er maar enkele duizenden demonstranten op de been.

Vrijdag is het de ordepolitie wel gelukt demonstraties te voorkomen, door het plein vooraf te bezetten en hermetisch af te sluiten. Voor zaterdag is echter opgeroepen tot een massademonstratie in meerdere steden in het Noord-Afrikaanse land. De demonstranten eisen naast hervormingen en democratie het aftreden van de 73-jarige president Bouteflika.

Libië
In het land van Muammar Ghadaffi, met de officiële titel Gids van de Revolutie, is de situatie een van de heftigere in de regio. Demonstranten eisen het opstappen van hun Gids, die echter van geen wijken wil weten. Het vuur is al enkele malen op de demonstranten geopend en hierbij zijn tientallen doden gevallen. Meldingen van de aantallen verschillen en zijn moeilijk te verifiëren, maar onafhankelijke mensenrechtenorganisaties spreken van minimaal 60 doden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben de demonstraties ook de hoofdstad Tripoli bereikt. Tot aan zaterdag had Ghadaffi Tripoli nog onder controle.

Iran
Het is vanwege alle propaganda vrijwel onmogelijk een objectief beeld te krijgen en te schetsen van de situatie aldaar. Wat betreft de bevestigde informatie zijn er in de afgelopen week een aantal demonstraties geweest door de Green Movement, gebundelde oppositiepartijen in Iran die strijden voor hervormingen, waarbij tenminste twee doden zijn gevallen.

Het parlement roept op tot executie van de oppositieleiders, Mousavi en Karroubi. Mousavi lijkt vermist te zijn en Karroubi heeft aangegeven dat als hij wordt opgepakt hij een openbare rechtszitting wil. Voor zondag zijn weer grote protesten aangekondigd.

Overige landen
Hierboven staat slechts een deel van de landen waarin het momenteel onrustig is. De rest van de landen zullen hieronder korter behandeld worden.

In Marokko zijn voor zondag demonstraties aangekondigd. De regering is er niet blij mee, maar haalt de schouders erover op en lijkt af te wachten. In Saudi-Arabië is de sfeer onrustig en ook daar lijkt het richting demonstraties te gaan, er is daar vrijdag een nieuwe partij opgericht, maar onmiddellijk zijn de oprichters gearresteerd.

In Oman, Koeweit, Irak en Syrië vinden demonstraties tegen corruptie en voor hervormingen plaats. In Jordanië en Jemen wordt nu ongeveer een week geprotesteerd.

De roep om hervormingen wordt ook luider in andere regio's. In Italië, Albanië en het Afrikaanse Djibouti wordt de laatste week ook gedemonstreerd. In de Palestijnse gebieden is vorige week de regering afgetreden. In Uganda heeft de regering besloten sms'jes te censureren over de protesten en ook in China is de overheid druk bezig de bevolking rustig te houden door informatie vanuit de landen waar gedemonstreerd wordt te controleren en waar nodig bij te stellen.

Weer executies wegens drugssmokkel in iran

Vier mannen die in het centrale deel van Iran ter dood zijn veroordeeld wegens drugshandel, zijn in de stad Kerman opgehangen. De vier waren veroordeeld wegens bezit van verschillende hoeveelheden heroïne, opium en crack-cocaïne.

In Iran zijn dit jaar daarmee al 75 doodvonnissen voltrokken, volgens tellingen van het Franse persbureau AFP. Eind vorige maand werd er de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami op beschuldiging van drugshandel opgehangen. Vorig jaar zijn voor zover bekend 179 mensen geëxecuteerd. De autoriteiten stellen dat het in 80 procent van de executies gaat om drugscriminaliteit.

Het land voert een permanente 'oorlog tegen drugs', maar de aanvoer van drugs uit het aangrenzende Afghanistan en de Pakistaanse regio Beloetsjistan lijkt onstuitbaar.

Gabe Newell legt meer over Valve uit aan school

Een Amerikaanse High School heeft een veertig minuten durend interview gehad met Gabe Newell, de baas van Valve. De klas die dit mocht doen ging over Sport- en Entertainment-marketing. Het interview werd gehouden met een video-overleg en is opgenomen vanuit de klas. Voor de school was dit een nieuw project. 

Newell geeft de scholieren uitgebreid antwoord met voorbeelden erbij. Bekijk het veertig minuten durende interview hieronder.

Rentree nadert voor Defour

Standard Luik-middenvelder Steven Defour traint weer met het eerste elftal mee en ziet zijn terugkeer naderen.

Volgende week treedt Defour met het tweede elftal van Les Rouches aan. De aanvoerder zal maandag naar Antwerpen afreizen om een grondige medische keuring te ondergaan. De 23-jarige Rode Duivel wil geen onnodige risico's nemen, zo meldt Voetbal België.

De rentree van Sinan Bolat laat langer op zich wachten. De Turkse doelman zat tegen Anderlecht op de bank en fungeerde als invalkracht. De keeper was drie maanden niet inzetbaar vanwege een operatie aan zijn knie. Vervolgens kon hij niet direct weer aan de slag.

Gedurende de training liep Bolat namelijk weer een nieuwe blessure op. De keeper kreeg een bal in zijn gezicht en liep daardoor een kneuzing aan zijn oogkas op. Hij diende vervolgens twee weken langs de kant te blijven. De duels met AA Gent en KV Mechelen moet hij zodoende verstek laten gaan.

Spuitgast met luierfetisj krijgt de zak

De brandweer van Mountain View in de Amerikaanse staat Colorado heeft een werknemer ontslagen omdat hij er een bizarre seksuele voorkeur op nahoudt. Jesse Hodgson kickt er namelijk op in luiers rond te lopen. Toen hij ook nog eens een vrouw aanrandde, was de maat wat betreft de commandant vol.

Hoewel het incident al in mei vorig jaar plaatsvond, werd Hodgson pas in december gearresteerd. Destijds randde hij een dronken vrouw aan terwijl hij een luier voor volwassenen droeg.

Ook heeft hij een meisje van de basisschool twee keer op bizarre wijze gestraft. Het kind kreeg namelijk voor straf een luier aangetrokken. Hodgson, die een stijve krijgt door in een luier te schijten en deze door vrouwen te laten vervangen, moest donderdag voorkomen. Volgende maand gaat de rechtszaak verder. De brandweer heeft hem inmiddels ontslagen.

CAS buigt zich over biologisch paspoort

Het biologisch paspoort dat door de UCI vorig seizoen werd ingevoerd is vooralsnog nog geen succes. Er werden wel meerdere renners op non-actief gezet, maar die werden later door een gebrek aan bewijs vrijgesproken. Het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne gaat zich nu buigen over de zaken.

Komende vrijdag dient de eerste zaak. Dan dient de beoepszaak van de Italiaan Francesco de Bonis. Een ander bekend geval is die van Franco Pellizotti. De Italiaan werd in mei door zijn werkgever Liquigas op non-actief gezet, nadat abnormale bloedwaarden werden geconstateerd door de UCI. Pellizotti miste hierdoor onder andere de Giro d'Italia.

Later werd hij door het Italiaanse anti-dopingbureau vrijgesproken. Pellizotti zit nu nog wel zonder ploeg, omdat hij eerst zijn naam volledig gezuiverd wil zien worden. Zijn zaak dient over twee weken bij het CAS.

Uitreiking Gouden Beer filmfestival Berlijn

Op het internationale filmfestival van Berlijn worden zaterdag de Gouden en Zilveren Beren uitgereikt. Zestien films dingen mee naar de Gouden Beer voor beste speelfilm, waaronder Schlafkrankheit van de Duitse regisseur Ulrich Köhler. Hierin speelt de Nederlandse acteur Pierre Bokma de hoofdrol.

Grote favoriet op het 61e filmfestival is echter het Iraanse drama Nader and Simin: a separation van regisseur Asghar Farhadi. Zijn collega Jafar Panahi zit in Iran gevangen wegens kritiek op het regime. Een lege stoel naast juryvoorzitter en actrice Isabelle Rossellini symboliseert zijn afwezigheid.

Andere kanshebbers zijn The Forgiveness of Blood over oude familievetes in Albanië en If not us, who over de opkomst van gewelddadige linkse groeperingen in het Duitsland van de jaren zestig. Vorig jaar won de Turkse film Bal (Honing) de hoofdprijs.

Uitreiking Gouden Beer filmfestival Berlijn
Uitreiking Gouden Beer filmfestival Berlijn (Foto: ANP)

Nieuwe knieproblemen voor Breschel

Matti Breschel heeft een nieuwe tegenslag moeten verwerken in de voorbereiding op het klassieke voorjaar. De Rabobankrenner moest gisteren al vroeg afstappen in de Ronde van de Algarve met knieproblemen. Aan die knie was de Deen aan het eind van vorig seizoen al geopereerd.

"Gisteren had hij al wat lichte klachten, maar vandaag was zijn knie gewoon pijnlijk," zei ploegleider Adri van Houwelingen op RaboSport. "Hij is nog opgestapt, maar al na zes kilometer ging het zo slecht dat hij weer in de ploegbus is gestapt."

"We hadden vooraf gehoopt dat hij hier pijnvrij aan zijn conditie kon werken, maar zijn herstel wordt nu op zijn minst even stilgelegd. Hoe erg het is, kan ik nu nog niet zeggen. De pijn zit wel in dezelfde knie, maar het is volgens Breschel niet dezelfde pijn."

Rabobank zal eerst laten onderzoeken wat nu de pijn veroorzaakt bij Breschel, één van de speerpunten van het voorjaar voor de Oranjebrigade.

Roddick klopt Hewitt in Memphis

De Amerikaanse tennisser Andy Roddick heeft ten koste van de Australiër Lleyton Hewitt de halve finales bereikt van het toernooi van Memphis. In het duel tussen twee voormalig aanvoerders van de wereldranglijst was Roddick in drie sets te sterk: 4-6 6-3 6-4.

De als eerste geplaatste Roddick neemt het in de halve finales op tegen de Argentijn Juan Martin del Potro, die op de weg terug is na langdurig blessureleed. De winnaar van de US Open van 2009 versloeg de Amerikaan Michael Russell in twee sets: 6-4 6-2.

In de andere halve eindstrijd treft het Canadese talent Milos Raonic, vorige week winnaar in San Jose, Mardy Fish. De als vierde geplaatste Amerikaan sloeg titelverdediger en landgenoot Sam Querrey uit het toernooi. Raonic was te sterk voor een andere Amerikaan, Robert Kendrick.

Roddick klopt Hewitt in Memphis
Roddick klopt Hewitt in Memphis (Foto: ANP)

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond stonden er in de Jupiler League negen wedstrijden op het programma. Net als in de voorgaande periode publiceert FOK!sport de samenvattingen van deze wedstrijden, die je hieronder kunt terugvinden.

Sparta Rotterdam - Telstar

RBC Roosendaal - SC Cambuur

ÁGOVV - BV Veendam

Almere City FC - FC Dordrecht

FC Eindhoven - MVV

Fortuna Sittard - Helmond Sport

Go Ahead Eagles - FC Den Bosch

RKC Waalwijk - FC Emmen

FC Volendam - FC Zwolle

 

De stand na deze speelronde en andere statistieken kan je hier vinden.

Nieuw onderzoek toont gevaar eten kip aan

Nieuw onderzoek lijkt opnieuw aan te tonen dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica veroorzaakt. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van bevindingen van Nederlandse onderzoekers. Mensen met ernstige urineweg- of bloedbaaninfecties hadden vaak een bacterie in zich die ook in al het kippenvlees voorkomt. De resultaten van het onderzoek worden zaterdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection.

De patiënten bleken niets op te schieten met de belangrijkste soorten antibiotica. Ze waren ziek geworden door de ESBL-bacterie. Bij één op de vijf patiënten was deze bacterie in hun lichaam gelijk aan die in vrijwel alle kip wordt gevonden. Kippenvlees lijkt dan ook de bron van de besmetting met de resistente bacterie.

Kippen krijgen, met name in Nederland, vaak preventief antibiotica toegediend tegen infecties. Het is niet voor het eerst dat naar kippenvlees wordt gewezen als verspreider van bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Als antibiotica niet meer kunnen worden gebruikt, worden ziektes veel moeilijker te bestrijden.

Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM vindt het verband nu voldoende aangetoond. "In zoverre voldoende dat ik zeg: dit is opnieuw een voorbeeld van zo'n sterke aanwijzing, en daarbij zo'n grote dreiging, dat het antibioticagebruik in de pluimveesector krachtig moet worden teruggebracht."


Nieuw onderzoek toont gevaar eten kip aan (Foto: Novum)

Lievelingsdrankje 10-jarige meisjes: wodka-mixje

Een Britse enquête onder meisjes van slechts tien jaar oud heeft schokkende resultaten opgeleverd. Op de vraag wat de meisjes het liefst drinken, werd massaal het antwoord 'WKD' gegeven. Dit zijn flesjes voorgemixte wodkadrankjes die zijn te vergelijken met 'onze' Breezers.

Het onderzoek werd gehouden op drie basisscholen in het Graafschap Essex in opdracht van de NHS, de Britse GGD. De verbaasde onderzoekers hadden verwacht onschuldige antwoorden als 'cola' en 'sapjes' te lezen, maar niets bleek dus minder waar. "In plaats daarvan vonden vele kinderen het drankje WKD het lekkerst, dat meer alcohol heeft dan een borrelglaasje whisky", leert kwaliteitskrant The Sun ons.

Sommige kinderen meldden dat de drank door hun ouders wordt gekocht. Ray Hatter van de NHS vindt de resultaren 'verontrustend'. "Het probleem doet zich niet alleen op de bezochte scholen voor", voegt hij eraan toe. "Het strekt zich uit over een groot gebied."

Politie: Fraudegevoelig papieren rijbewijs weg

De politie wil dat het oude, papieren rijbewijs vervroegd ongeldig wordt verklaard, omdat het te makkelijk te vervalsen is. Het roze papiertje werd de afgelopen twee jaar bij banken gebruikt om 255 medewerkers om de tuin te leiden bij het leeghalen van rekeningen, schrijft het AD zaterdag.

Het Openbaar Ministerie houdt een 63-koppige bende verantwoordelijk voor bijna de helft van de 350 soortgelijke zaken die in twee jaar binnenkwamen bij de recherche. Begin mei moeten de verdachten zich in een megazitting voor de rechter verantwoorden. In bijna alle zaken werden papieren rijbewijzen gebruikt.

Chef Tjeerd Koopman van de bovenregionale recherche Midden-Nederland wil zo snel mogelijk van het oude rijbewijs af. "De beveiliging van de rijbewijzen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd." In een vertrouwelijk advies vraagt de recherche om het papieren rijbewijs zo snel mogelijk ongeldig te verklaren. Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt nagedacht over maatregelen.

Het papieren rijbewijs werd in 2006 opgevolgd door een, veel beter beveiligd, pasje. De oude rijbewijzen worden gefaseerd vervangen en zijn nog tot 2016 geldig. Iemand die na tien jaar een nieuw rijbewijs haalt, krijgt een pasje.


Politie: Fraudegevoelig papieren rijbewijs weg (Foto: Novum)

Langeler: "Razend trots op de groep"

Voor FC Zwolle komt de titel steeds meer in zicht. RKC Waalwijk lijkt nu nog de enige serieuze concurrent.

Art Langeler, coach van de Zwollenaren, was dan ook tevreden met de 0-2 overwinning op Volendam en is te spreken over de gang van zaken. "Wij speelden met name de eerste helft erg goed. Het veldspel was uitstekend, alleen vergaten we onszelf te belonen. In de tweede helft waren de ploegen meer aan elkaar gewaagd, maar wij scoorden op een gelukkig moment", aldus Langeler tegenover Voetbal International.

"In de slotfase beslissen we het via een goed uitgespeelde counter. In mijn ogen was het een uitstekende overwinning. Ik ben razend trots op de de groep. Daarbij wil ik een groot compliment maken aan Joran Pot, die een prima duel speelde", zo voegde Langeler eraan toe.

"Als we ons vanavond iets mogen verwijten, dan is het wel dat we het voor de rust niet afmaken. We zijn goed op weg naar de eindstreep. We hebben nu twee keer achter elkaar gewonnen. Het zonnetje schijnt behoorlijk voor FC Zwolle dit moment", zo besluit de tevreden coach.

Veel actie in Motorstorm-screenshots

Er zijn beelden vrijgekomen van de PS3-exclusive Motorstorm: Apocalypse. In de screenshots is te zien dat de gameplay nu meer is gericht op actie vanuit de omgevingen waar je in racet. Tijdens de race storten gebouwen voor je ogen in, ontploft er van alles om je heen en is er dus vooral veel spektakel zodat je meer moet doen dan alleen op de weg letten.

Motorstorm: Apocalypse is alweer het derde deel in de Motorstorm-serie voor de PlayStation 3. In de Motorstorm-serie is het mogelijk om, naast auto's, met quads, motoren en buggies te rijden. De game moet op 16 maart in Europa uitkomen.

Bekijk hieronder alvast een deel van screenshots. Voor de rest van de screens kun je hier kijken.

Motorstorm Apocalypse Motorstorm Apocalypse

Motorstorm Apocalypse Motorstorm Apocalypse

Snowboarders subtop bij WB halfpipe

Tijdens wereldbekerwedstrijden in het Canadese Stoneham hebben de Nederlandse snowboarders Dimi de Jong en Dolf van der Wal goed gepresteerd op de halfpipe. De Jong eindigde als achtste, Van der Wal werd negende.

Rocco van Straten sloot de wedstrijd af als dertiende, zijn beste resultaat ooit op de halfpipe.

Het podium op de halfpipe was geheel Japans. Ryo Aonoa pakte het goud, Taju Hiraoka en Kazuumi Fujita veroverden respectievelijk zilver en brons.

Man verkracht chihuahua

De politie van Oakland Park, in de Amerikaanse staat Florida, heeft vrijdag een waarschijnlijk bijzonder klein geschapen man opgepakt. Tomas Bautista heeft namelijk de chihuahua van zijn kamergenoot verkracht.

De kamergenoot van de 40-jarige man ontdekte zijn hondje, genaamd Mimi, bloedend in de achtertuin. Bautista lag ernaast, buiten westen en met zijn broek op de enkels.

Mimi is overgebracht naar de dierenarts. De man die het beestje een beurt heeft gegeven, is opgepakt wegens dierenmishandeling. Bautista, met een lengte van 1.50 meter en een gewicht van 70 kilo niet een van de grootsten, blijft voorlopig vastzitten.

Fish schakelt titelhouder Querrey uit

Mardy Fish is doorgedrongen tot de halve finale van het tennistoernooi van Memphis. De als vierde geplaatste Amerikaan schakelde in de kwartfinale zijn landgenoot en titelverdediger Sam Querrey (5) uit: 6-3, 6-4. Hij had daarvoor een uur en twintig minuten nodig.

In de halve eindstrijd neemt Fish het op tegen de Canadees Milos Raonic. De in Montenegro geboren tennisser verraste vorige week vriend en vijand door het toernooi van San Jose te winnen. In Memphis is hij toegelaten met een wildcard.

MVV pakt derde periode Jupiler League

MVV heeft de derde periode in de Jupiler League gewonnen. De club uit Maastricht speelde met 0-0 gelijk bij FC Eindhoven en had daaraan net voldoende om BV Veendam, dat met 4-2 won bij AGOVV Apeldoorn, achter zich te houden. De periodetitel verzekert MVV van deelname aan de play-offs voor promotie naar de Eredivisie.

In de reguliere competitie staat MVV slechts twaalfde. Dat is mede te wijten aan de acht strafpunten waarmee de ploeg van trainer René Trost aan het seizoen moest beginnen. In de derde periode wonnen de Limburgers zes van de acht wedstrijden. Eén duel werd verloren, alleen tegen Eindhoven werd gelijkgespeeld.

FC Zwolle kwam weer een stapje dichter bij het kampioenschap in de Jupiler League. De koploper won de lastige uitwedstrijd tegen FC Volendam met 2-0. RKC Waalwijk, dat tegen FC Emmen eveneens een 2-0 overwinning boekte, heeft met nog tien wedstrijden te spelen een achterstand van negen punten.

Tv: Tru Calling

Heb jij ook al eens terug in de tijd willen gaan om iets drastisch te veranderen? Tru Davies (Eliza Dushku) wel. Zij zou graag terug willen gaan naar de dag dat haar moeder vermoord was, ze was namelijk aanwezig op de verkeerde plaats en het verkeerde tijdstip. Dit wordt Tru niet gegund. Nee, ze krijgt de mogelijkheid om terug te gaan in de tijd om anderen van dit noodlot te besparen in de serie Tru Calling

 

Danger Close ontwikkelt nieuwe Medal of Honor

Greg Goodrich, producer bij Danger Close, heeft bevestigd dat de studio werkt aan een nieuwe Medal of Honor. Hij begon een blog getiteld: "In het geval dat je je afvraagt ..." door te beginnen met: "Ja, Danger close werkt momenteel aan de volgende Medal of Honor".

Goodrich vertelt verder in zijn blog: "Sinds onze lancering in oktober vorig jaar hebben we de feedback van de spelers bestudeerd, beluisterd en in ons opgenomen en we zijn erg enthousiast om te werken op de volgende titel. We kunnen niet wachten om jullie er meer over te vertellen. Dus check de website en de fanpagina op Facebook".

Danger Close heeft vorig jaar een reboot van de serie klaargestoomd samen met ontwikkelaar DICE. Er zijn vijf miljoen exemplaren verkocht. De platformen of een releasedatum voor dit nieuwe deel is nog niet bekend.

Medal of Honor
I'll be back

Legerbaas wil militairen inzetten in Nederland

Militairen moeten bij terugkomst van een missie ook in eigen land worden ingezet. Dat zegt commandant der landstrijdkrachten Rob Bertholee in de interne defensiekrant Landmacht. Volgens hem is de in Irak en Afghanistan opgedane praktijkervaring ook nuttig in de civiele maatschappij.

Generaal Bertholee ziet de teams die naar bermbommen speurden tijdens missies in eigen land ook als bomverkenner voor de politie. Ook zoekacties naar vermisten of wapens behoren tot de opties.

De onbemande verkenningsvliegtuigjes Raven zijn ook in Nederland nuttig, stelt Bertholee. "Voor een Raven, het onbemande vliegtuigje van de landmacht, maakt het niets uit of het boven Bergen, Groningen of Afghanistan vliegt."

Daarnaast denkt Bertholee dat militairen met oorlogservaring kunnen worden ingezet om verdachte personen in de gaten te houden. "De opdracht van een verkenner is: zien zonder gezien te worden. Met die vaardigheid kun je jezelf ook prima nuttig maken tijdens een observatieoperatie in Nederland."

Met de inzet van het leger in eigen land hoopt Bertholee militairen dichter bij het volk te brengen. "Vaak is ons werk niet heel erg zichtbaar voor de bevolking. Dat is jammer, want ik heb ervaren dat mensen erg positief reageren als we met ze in contact komen."


Legerbaas wil militairen inzetten in Nederland (Foto: Novum)

Internet LibiŰ platgelegd

Het internet in Libië is zaterdag kort na middernacht (Nederlandse tijd) platgelegd om de antiregeringsbetogers tegen te werken. Libië was zaterdag 'abrupt offline' om 01.15 uur. Dat heeft Arbor Networks, een in de VS gevestigde volger van internetactiviteiten, zaterdag gemeld.

Het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi bezwoer vrijdag alle pogingen zijn bewind omver te werpen, de kop in te drukken. Betogingen werden donderdag op de Dag van de Woede genadeloos neergeslagen. Tientallen mensen kwamen om. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaat het om maar liefst 84 personen.

Vooral jongeren gingen de straat op. Ze hielden met mobieltjes en sociale media als Twitter en Facebook contact met elkaar. Dissidente Libiërs in het buitenland moedigden hen aan.

Internet Libië platgelegd
Internet Libië platgelegd (Foto: ANP)

Gasboringen Brabant aanstaande

In Noord-Brabant wordt binnenkort waarschijnlijk intensief geboord naar moeilijk winbaar gas. De gemeente Boxtel heeft al een vergunning gegeven voor proefboringen en ook in Haaren wil het Britse bedrijf Cuadrilla proefboren, zegt bestuursvoorzitter Marc Miller zaterdag in de Volkskrant.

Miller is optimistisch over de mogelijke opbrengsten van het gas dat vastzit in het ondergrondse gesteente. "De ondergrond ziet er veelbelovend uit."

Het gas is lastiger uit de grond te halen dan 'gewoon' gas omdat het nog in gesteente zit waarin het gevormd is. In tegenstelling tot gewone gasboringen, wordt niet alleen verticaal maar ook horizontaal geboord. Bovendien zijn meerdere boorputten nodig en chemicaliën om het gesteente onder de grond te breken.

Tegenstanders vrezen voor aantasting van het landschap door de vele boorputten. Miller schat dat als het na de proeven tot echt boren komt, dat in Brabant honderd putten nodig zijn. "We zullen proberen niet in de natuurgebieden te zitten."

Volgens het Internationaal Energieagentschap zijn de wereldwijde gasreserves twee keer zo groot als gedacht, door het moeilijk winbare gas.

Minister Kamp hakt in sociale zekerheid

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) zet het mes in het sociale zekerheidsstelsel. Door de vergrijzing dreigen de Ziektewet, de Werkloosheidswet, de Arbeidsongeschiktheidswet en de Nabestaandenwet onbetaalbaar te worden, zegt hij in een interview met de Volkskrant.

De economie moet door de vergrijzing draaien op minder werkenden. Daarom is het volgens Kamps nodig de sociale zekerheid fors te hervormen. "We bekijken nu hoe we die zo kunnen moderniseren dat die ook bij krimp overeind kan blijven"

De aanpassingen van de sociale zekerheid zijn niet afgesproken in het regeerakkoord. Dat houdt in dat er niet bij voorbaat een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de plannen van Kamp. Hij zal daarom moeten gaan 'shoppen' voor steun bij de oppositiepartijen.

Kamp rekent erop dat er steun te vinden is voor verhoging van de pensioenleeftijd, aangezien de sociale partners en het vorige kabinet daarover al in juni een akkoord bereikten. "Als er geen beter alternatief is, zal de aanpak steun krijgen."

Verder hoopt hij het ontslagrecht aan te kunnen passen, ondanks dat in het regeerakkoord is afgesproken dat niet te doen. Hij wil af van de norm dat bij grootschalig ontslag personeel in leeftijdsgroepen wordt ingedeeld en de nieuwste werknemer wordt ontslagen. "Laat de markt zijn werk doen."

King's Quest reboot op komst

Telltale heeft plannen om ons terug naar het koninkrijk van Daventry te sturen. De studio bevestigt dat er op dit moment aan een King's Quest-reboot wordt gewerkt. "We hebben afgesproken om meerdere titels van een reboot van de King's Quest-franchise op meerdere platforms te ontwikkelen", vertelt Steve Allison, hoofd marketing van de studio.

"Net zoals we eerder deden met Tales of Monkey Island, zijn we opnieuw gestart met King's Quest, met nieuwe verhalen over meerdere spellen". Hij wilde er voor de rest niets meer over zeggen, behalve dat we op de volgende E3 in juni dit jaar meer te weten komen.

King's Quest is één van de meest invloedrijke en zeer geprezen adventure-series aller tijden. Er zijn acht delen uitgekomen in de vorige eeuw. De serie is het geesteskind van Roberta Williams, mede-oprichter en voormalig mede-eigenaar van Sierra Entertainment. Momenteel zijn de rechten op de franchise in handen van Activision.

King's Quest II
Ben jij ook benieuwd hoe ze dit gaan oppoetsen?

"Pluim kan in de toekomst naar een topclub"

Wiljan Pluim maakte in de winterstop op huurbasis de overstap van Vitesse naar Roda JC. De Limburgers willen de aanvaller graag kopen in de zomer.

Pluim kwam in de eerste helft nauwelijks aan spelen toe bij Vitesse. Vorig jaar was Pluim nog vaste basisspeler, maar dat veranderde toen Merab Jordania de eigenaar van de Arnhemmers werd en nieuwe spelers haalde.

Trainer Harm van Veldhoven van Roda verwacht veel van Pluim. "Ik zie in hem een soort 9,5. Iemand die aanspeelpunt kan zijn, op wie niet de hele druk van de aanval rust. Hij is snel op de eerste meters, maar vooral sterk aan de bal. Nee, hij is in mijn ogen niet de opvolger van Willem Janssen. Al kan Wiljan ook op het middenveld spelen", aldus de trainer in Voetbal International.

Van Veldhoven ziet veel potentie in de aanvaller. "Ik denk dat Pluim verantwoordelijkheid kan gaan dragen. Het is goed voor hem dat hij, na tien jaar Vitesse, nu in een andere lucht terecht is gekomen. Roda JC is voor hem een mooie tussenstap naar de top."

Menzo: "Spreek juist veel met Ferrer"

Stanley Menzo zou een moeizame relatie hebben met Albert Ferrer. Volgens de assistent van de Spanjaard bij Vitesse is dat onzin.

"Totaal niet waar", reageert Menzo op de geruchten tegenover Omroep Gelderland. "Het is pure beeldvorming. We spreken juist veel met elkaar en hij staat ook open voor mij. Over De Graafschap weet ik natuurlijk veel meer te vertellen dan hij, omdat ik de competitie al jaren ken. Maar ik leer zelf ook veel."

Menzo staat nog steeds achter zijn beslissing om even geen hoofdtrainer meer te zijn. "Voor mijn loopbaan is het goed om even in de luwte te werken en me dan verder te ontwikkelen. Het is nuttig om dingen ook eens van de andere kant te zien."

"We hebben hier nog geen topsportklimaat. Dat heeft tijd nodig en je ziet het ook wel langzaam komen. Het spel is ook al een stuk beter dan toen we begonnen. Maar ik ben natuurlijk niet blij en ontevreden met de 15e plaats op de ranglijst. Dat ben ik ook niet gewend. Verder heb ik het gewoon goed naar mijn zin", besluit Menzo.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 12-02 tot en met 18-02-2011. Test Drive Unlimited 2 komt binnen op plaats één en twee en zorgt daarvoor dat de oude top opschuift. Op de zevende plaats komt Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem binnengezet. Just Dance 2 keert ook weer terug in de lijst.

De PS3 staat in de lijst met drie games en de Xbox 360 met maar één game. De Wii telt vier spellen en de pc en DS beide één.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
Test Drive Unlimited 2 Nieuw
1
2 Xbox 360
Test Drive Unlimited 2 Nieuw 1
3 Wii
Donkey Kong Country Returns 1 12
4 PS3
CoD: Black Ops
2 15
5 Wii
Just Dance 2
RE 4
6 PC
The Sims 3 7 2
7 DS Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem
Nieuw 1
8 Wii
New Super Mario Bros 3 9
9 Wii
Wii Fit Plus 4 8
10 PS3
Gran Turismo 5
8 13
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Nu al twee extra avonden Vrienden van Amstel

Muziekevenement De Vrienden van Amstel Live heeft nu al twee extra avonden aangekondigd voor volgend jaar. In de eerste weken na de editie van dit jaar zijn al ruim veertigduizend kaarten verkocht, meldt de organisatie vrijdag.

"Het is heel bijzonder dat de bezoekers zonder het programma te weten, nu al kaarten kopen", reageert een woordvoerder van Amstel op het succes van de ticketverkoop. Volgens de bierbrouwer gaat het om een unicum, nooit eerder werden direct na het evenement zo veel kaarten verkocht. "Dat er nu al anderhalf keer meer kaarten zijn verkocht dan in het verleden gebruikelijk was, is een groot compliment."

Welke Nederlandse artiesten volgend jaar januari op de planken klimmen voor het jaarlijkse evenement, wordt pas deze zomer bekendgemaakt. De Vrienden van Amstel vindt volgend jaar plaats van 25 tot en met 28 januari. Voor de twee extra shows op 21 en 22 januari zijn vanaf vrijdag kaarten te koop.

Ook De Helden van Amstel, dat is afgeleid van het muziekfeest in Ahoy, is in trek. VanVelzen, Nick & Simon en Miss Montreal brengen drie uur lang nummers van hun grootste muziekhelden ten gehore. In mei en juni doet het evenement Alkmaar en Groningen aan. Voor deze twee shows zijn in twee weken tijd ruim vijfduizend kaartjes verkocht. Dit najaar trekt De Helden van Amstel ook door de rest van Nederland.

Tientallen reizigers zien overval op station

Tientallen reizigers zijn vrijdagochtend getuige geweest van een overval op een geldloper in het Amsterdamse station Sloterdijk. Bij de overval werd met een vuurwapen gedreigd. Niemand raakte gewond. Een verdachte is in de directe omgeving van Sloterdijk aangehouden, meldt de politie.

Vermoedelijk twee overvallers sloegen omstreeks 09.45 uur toe in het GWK-kantoor aan het Orlyplein. In de stationshal, waaraan de ingang van het kantoor grenst, waren op het moment van de overval tientallen reizigers aanwezig. Tijdens de overval renden klanten het bankfiliaal uit en riepen hard dat er een overval plaatsvond.

Of er iets buit is gemaakt, is nog onduidelijk. De gearresteerde verdachte is een bekende van de politie.

De politie vermoedt dat verschillende getuigen met hun mobiele telefoon foto's of video's hebben gemaakt van de overval. Zij worden opgeroepen contact op te nemen met de politie.

Michael Jackson verdiende 310 miljoen sinds dood

Michael Jackson heeft na zijn dood ruim 310 miljoen dollar verdiend. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die entertainmentwebsite TMZ in handen kreeg. Muziektijdschrift Billboard lijkt zich in juni met een schatting van 1 miljard dollar flink te hebben verrekend.

Het kapitaal van Jackson groeit nog altijd door inkomsten uit muziekrechten, albumverkoop en de film This Is It. Uit de rechtbankdocumenten blijkt echter ook dat de King of Pop nog 400 miljoen dollar aan schulden heeft openstaan.

Het erfgoed van de zanger wordt sinds zijn dood beheerd door advocaat John Branca en muziekbaas John McClain. De beheerders hebben sinds Jacksons dood al 159 miljoen dollar uitgegeven aan onder meer het aflossen van schulden, belasting en steun voor Jacksons moeder en kinderen. Zij krijgen ook salaris betaald uit het vermogen.

Uit de rechtbankpapieren blijkt dat er momenteel 65 claims aan het adres van Jacksons nalatenschap zijn ingediend. Zo speelt er een zaak over de rechten van de videoclip Thriller.


Michael Jackson verdiende 310 miljoen sinds dood (Foto: Novum)

Japan boos op Nederland om protesten walvisvangst

De Nederlandse ambassadeur in Tokio is vrijdag op het matje geroepen. Dat gebeurde naar aanleiding van protestacties van de milieuorganisatie Sea Shepherd. Enkele schepen van deze organisatie varen onder Nederlandse vlag. Japan ziet door de protestacties voor de rest van dit seizoen af van de walvisvaart.

Ook de Japanse ambassadeur in Nederland bracht zijn ongenoegen over de acties van Sea Shepherd over. Het land eist maatregelen van Nederland. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten het besluit om de walvisvangst af te breken te respecteren. Nederland is tegen de walvisvangst.

Nederland is het wel met de Japanners eens dat de veiligheid op zee niet in gevaar mag worden gebracht. Vorig jaar mei liet toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) de Kamer al weten dat hij niet zou nalaten om overtredingen door schepen van Sea Shepherd aan te pakken.

Boten van Sea Shepherd achtervolgden de Japanse walvisvloot de afgelopen weken in de buurt van Antarctica. De Japanners zouden oorspronkelijk tot eind maart doorgaan met het vangen van walvissen. Door het voortijdige einde is dit seizoen slechts een vijfde van het geplande aantal van 850 walvissen gevangen.

Volgens Japan is de walvisvaart bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, maar volgens tegenstanders van de jacht op walvissen gaat het om een dekmantel voor puur commerciële walvisvaart.


Japan boos op Nederland om protesten walvisvangst (Foto: Novum)

Strenge controle op melk China

China heeft zuivelfabrikanten gewaarschuwd dat inspecteurs extra gaan letten melk die mogelijk vervuild is met melamine of een andere giftige stof die wordt gewonnen uit runderleer. De beide stoffen zorgen ervoor dat met water aangelengde melk een normale proteïnewaarde lijkt te hebben. Dat staat in een verklaring op de website van het ministerie van Landbouw.

De autoriteiten gaan dit jaar 6450 willekeurige controles uitvoeren op verse melk. Het lijkt erop dat de Chinese regering vreest dat zuivelfabrikanten nog steeds gevaarlijke en illegale methodes gebruiken om de hoeveelheid proteïne in hun melk te verhogen en zo controleurs om de tuin te leiden.

In 2008 kwamen zes kinderen om het leven doordat babymelk was vervuild met melamine. Meer dan driehonderdduizend kinderen werden ziek van de vervuilde melk. Melamine is een stof die gebruikt wordt voor de productie van plastic en kunstmest.

Schip lekt olie bij Noorwegen

Een IJslands containerschip heeft in een Noors nationaal park olie verloren nadat het donderdagavond aan de grond was gelopen en zijn brandstoftanks waren gescheurd.

Het is nog niet bekend hoeveel olie in het ijskoude water terecht is gekomen, maar een deel van de vlek is vrijdag aangespoeld op de kust. Het Noorse Directoraat voor Natuurbeheer heeft nog geen meldingen van besmeurde vogels ontvangen. Rond het beschadigde schip de Godafoss zijn drijvende dammen gelegd om verdere verspreiding van de olie te voorkomen. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Het nationaal park Hvaler werd in 2009 op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Oslo gesticht om een ecosysteem van koraal en zeewier te beschermen. Het is het enige nationale park van Noorwegen op zee en telt volgens de eigen website 130 bedreigde dieren- en plantensoorten.


Schip lekt olie bij Noorwegen (Foto: Novum)

Paltrow sust ruzie Kings of Leon en Glee

Gwyneth Paltrow heeft een wapenstilstand tussen rockband Kings of Leon en televisieserie Glee bewerkstelligd. De ruzie ontstond toen de band weigerde toestemming te geven om hun hit Use Somebody te gebruiken.

De 38-jarige actrice zorgde er met sms'jes voor dat de spanning tussen beide partijen verminderde. Paltrow is goed bevriend met een van de schrijvers van de hitserie, Ryan Murphy. "De band en Murphy hebben hun excuses gemaakt en het is weer allemaal goed", onthulde een ingewijde aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De emoties liepen een halfjaar geleden hoog op toen de rockband de hit niet uit wilde lenen. "Fuck you, Kings of Leon", reageerde Murphy geërgerd. Zanger Caleb Followill begreep niets van de commotie. "Kings of Leon weigert vaker verzoeken van tv-programma's. Het was nooit bedoeld als een klap in het gezicht van Glee of hun fans."

Drummer Nathan Followill liet het echter niet zomaar voorbijgaan. "Ga in therapie, neem een manicure en koop een nieuwe beha", twitterde hij over Murphy. Hij bood zijn excuses aan nadat Murphy had gezegd dat de drummer wel homofoob leek. "Het spijt me als iemand mijn woorden heeft opgevat als homofoob. Zo ben ik niet."

Glee is een Amerikaanse serie waarin de hoofdrolspelers klassiekers en nieuwe hits zingen. In Nederland is het programma, dat vele malen in de prijzen viel, op RTL 5 te zien. Een van de castleden van Glee zei zondag dat hij van Kings of Leon houdt.


Paltrow sust ruzie Kings of Leon en Glee (Foto: Novum)

Amfetaminelab opgerold in Gastel

In een laboratorium in het Brabantse Gastel zijn donderdag chemicaliën ontdekt, waarmee voor 1,5 miljoen euro aan amfetamine had kunnen worden geproduceerd. De 625 kilo en 300 liter chemicaliën zijn in beslag genomen en een 57-jarige man is aangehouden, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De fiscale opsporingsdienst FIOD ontdekte de chemicaliën in een loods in het buitengebied in Gastel. Er werd ook een ketel van 250 liter aangetroffen. De gevonden stoffen waren vermoedelijk bedoeld voor de productie van BMK, de grondstof voor amfetamine, ook wel speed genoemd. Met de in beslag genomen chemicaliën kon ongeveer 500 kilo amfetamine worden gemaakt.

De gearresteerde verdachte werd op het terrein bij de loods opgepakt. Hij moet dinsdag voor de rechter-commissaris in Den Bosch verschijnen.

Diepvrieskippen versperren weg na ongeval

De N36 is vrijdag aan het einde van de middag in beide richtingen afgesloten geweest, nadat een met 5000 kilo bevroren kippen beladen vrachtwagen bij Wierden schaarde. Dat meldt de politie. Bij het ongeval kwamen volgens de VerkeersInformatieDienst diepvrieskippen op de weg terecht. De N36 is rond 19.15 uur vrijgegeven.

De vrachtwagen van de 52-jarige Duitse chauffeur schaarde rond 15.30 uur, nadat het gevaarte door onbekende reden in de berm terecht was gekomen. Na een stuurcorrectie kantelde de aanhanger en gleed over de hele rijbaan.

De aanhanger raakte hierbij twee auto's en kwam uiteindelijk in de naastgelegen berm tot stilstand. De overige auto's die op de weg reden moesten uitwijken. Een auto kwam tegen de vangrail tot stilstand. 'Wonder boven wonder' raakte niemand gewond bij het ongeval, aldus de politie.

De politie onderzoekt het ongeval. De vrachtwagenchauffeur zat niet dronken achter het stuur en hield zich aan de maximaal toegestane snelheid.

Dienstauto's provincies kosten zeker 5 miljoen

De dienstauto's van provinciebestuurders kosten jaarlijks 5 miljoen euro. Dit bedrag is deels exclusief chauffeurs- en brandstofkosten, meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van een inventarisatie van alle twaalf provincies. Noord-Holland is het duurst uit, Utrecht het goedkoopst.

De provincie Noord-Holland geeft jaarlijks 640.000 euro uit aan het vervoer van de bestuurders. De chauffeurskosten zijn hierbij niet meegerekend. In Noord-Holland maken zeven gedeputeerden en de commissaris van de koningin gebruik van een dienstauto.

De provincie Utrecht geeft met 120.000 euro het minste uit aan dienstauto's voor de provinciebestuurders. Ook hierbij zijn de chauffeurskosten niet meegenomen. Zes gedeputeerden en de commissaris van de koningin van Utrecht maken gebruik van een dienstauto.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat provincies zelf beslissen wat zij willen uitgeven aan dienstauto's. Het IPO is niet van plan provincies hierover te adviseren.

Commissaris van de koningin in Overijssel Ank Bijleveld spreekt van een 'non-discussie' en is niet van plan te gaan bezuinigen op dienstauto's in haar provincie. "Mensen moeten ervan uitgaan dat dit functioneel is en dat je de auto ook zo gebruikt."

Mexicaanse militairen doden acht bendeleden

Mexicaanse militairen hebben vrijdag bij twee verschillende incidenten nabij industriestad Monterrey in totaal acht mensen doodgeschoten. De acht waren vermoedelijk lid van een drugskartel. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van Defensie gezegd.

De militairen onderschepten een groep mannen die zware geweren en een granaatwerper bij zich hadden. Ze achtervolgden de mannen in een buitenwijk van de stad waar bij een schietpartij vijf bendeleden de dood vonden. Later werd op de militairen geschoten in een voorstad van Monterrey. De militairen vuurden terug en schoten drie aanvallers dood.

In Monterrey en de omgeving van de stad is de afgelopen tijd het drugsgeweld fors toegenomen. Het Golfkartel en het Zetakartel vechten een bloedige territoriumstrijd uit.

'Politie heeft kwaliteit in papierwerk nodig'

Het Openbaar Ministerie stuurt circa 40 procent van alle processen-verbaal die de politie aandraagt terug, wegens gebrek aan kwaliteit. De stukken bevatten fouten en tegenstrijdige informatie en zijn onvolledig.

Dat zei Jaap Timmer, hoofddocent politiestudies, vrijdag in het tv-programma Nieuwsuur. Timmer reageerde op de plannen van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Deze wil het papierwerk bij de politie terugdringen, zodat agenten meer tijd aan het echte politiewerk op straat kunnen besteden.

Volgens Timmer moet er vooral worden geïnvesteerd in de kwaliteit van dat papierwerk. Bureaucratie binnen het politieapparaat is tot op zekere hoogte nodig, om de nodige informatie te genereren. Daarom moet zij niet worden afgeschaft, maar afgeslankt, aldus de politiedeskundige. Hij pleitte ervoor ervaring binnen de korpsen te benutten voor de kwaliteitsslag.

Voormalig Drents vliegveld bommenvrij

Na twaalf jaar zitten er geen bommen meer in de grond van het voormalige vliegveld Peest in de Drentse gemeente Noordenveld. In totaal zijn sinds 1999 ruim tweehonderdduizend stuks munitie opgegraven en onschadelijk gemaakt. De gemeente Noordenveld vierde vrijdag dat de ruiming van de munitie op het oude vliegveld is afgerond.

De gemeente besloot in 1998 te onderzoeken of op en rondom Peest nog munitie lag. Dat bleek het geval te zijn. Na de ruiming in 1999 van een Duits vliegtuig, een Messerschmitt, in de Peestermaden, werd begonnen met de grondige opruimoperatie. Volgens de gemeente zijn de velden rondom het voormalige vliegveld inmiddels schoon.

Het Drentse dorp Peest werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als strategisch punt. Mensen uit de omgeving werden in 1941 gesommeerd mee te werken aan de aanleg van het vliegveld. In totaal werden net buiten Peest vier landingsbanen gerealiseerd. De landingsbanen bleken uiteindelijk echter te drassig voor vliegtuigen, waardoor het vliegveld maar een keer is gebruikt.

'Green River Killer' bekent 49e moord

Gary Ridgway, die beter bekend is als de 'Green River Killer', heeft officieel zijn 49e moord bekend. Dat melden Amerikaanse media vrijdag.

Ridgway bekende dat hij in 1982 de 20-jarige prostituee Rebecca Marrero heeft vermoord. Dat had hij veel eerder ook al gezegd, maar aangezien haar lichaam nooit was gevonden, was er geen zaak rondom de moord mogelijk. Afgelopen december werden de overblijfselen van Marrero ontdekt en dus kon Ridgway op zijn 62e verjaardag voor de rechter zijn 49e moord bekennen.

De seriemoordenaar werd in 2002 gearresteerd en bekende toen 48 moorden, zodat hij niet de doodstraf zou krijgen. Hij zit nu een levenslange straf uit. Hij richtte zich vooral op prostituees, omdat hij ze uitschot van de samenleving vond. Volgens eigen zeggen heeft Ridgway ongeveer zeventig moorden op zijn geweten, maar ruim twintig daarvan zijn nooit bewezen.

'Green River Killer' bekent 49e moord
'Green River Killer' bekent 49e moord (Foto: ANP)

Medewerker jeugdgevangenis korte tijd gegijzeld

Een gevangene heeft vrijdagavond in jeugdgevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse korte tijd een medewerker van de instelling gegijzeld. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De medewerker werd vastgebonden. Nadat gevangenispersoneel op de gedetineerde, een jongeman, inpraatte, gaf hij zichzelf over.

De politie kreeg rond 18.15 uur een melding binnen dat iemand 'uit zijn dak' ging in de instelling, gevolgd door het bericht dat sprake was van een gijzeling. Een gedetineerde had volgens de politiewoordvoerder kans gezien twee mensen te gijzelen. De woordvoerder van Justitie stelt echter dat slechts een persoon gegijzeld was. Rond 20.00 uur was de gijzeling voorbij.

Waar de gijzeling exact plaatsvond in de jeugdgevangenis, weet de woordvoerder niet. De medewerker werd niet bedreigd met wapens. De jongeman zit nu in afzondering. Wat verder met hem gaat gebeuren, wordt nog beslist.

Waarom de gedetineerde uit zijn dak ging en waarvoor hij vastzit, weet de woordvoerder niet. "Hij was het ergens niet mee eens, waarop hij de medewerker vastpakte en korte tijd gijzelde."

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #87
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #124
special
VrijMiBabes #124 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #737
review
Splatoon 3
special
Random Pics van de Dag #736
©FOK.nl e.a.