Vos en Wild in bike-off om deelname WK baanwielrennen

Marianne Vos en Kirsten Wild nemen het in een bike-off tegen elkaar op wie er op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn mag uitkomen op het onderdeel omnium.  Op 10 februari nemen beide rijdsters het tegen elkaar op op de wielerbaan van Alkmaar. De baan in Apeldoorn is vanwege atletiekwedstrijden niet beschikbaar.

Op het onderdeel omnium, vanaf 2012 ook een olympisch onderdeel, werd Vos in december bij wereldbekerwedstrijden nog zesde, Wild werd vorige week in Peking tweede. Vos, vandaag nog wereldkampioene veldrijden geworden, en Wild strijden dan op de onderdelen 500 meter tijdrit, individuele achtervolging en de zogenoemde vliegende ronde tegen elkaar.

Volgens Thorwald Veneberg, technisch directeur bij wielerbond KNWU, is bewust gekozen voor deze goed meetbare onderdelen. "Op tactische onderdelen als de puntenkoers en de scratch kun je nou eenmaal geen competitie opzetten met twee rensters. We hebben een schema opgesteld met een aan de gerealiseerde tijden gekoppelde puntentelling, die volgens ons goed overeen komt met de te behalen punten op het omnium. Het is dus niet zo dat wie de meeste onderdelen wint, ook op het WK mag uitkomen", aldus Veneberg.

De winnares van de bike-off mag ook deelnemen aan de wereldbekerwedstrijd komende maand in Manchester.