'Niet ontruimen, maar leegstand oplossen!'

Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft de krakers een handreiking gedaan. Hij heeft ze beloofd de leegstand in de stad aan te pakken.

Dat zei Van der Laan maandagavond tijdens het wekelijkse politiek café van de VVD. Hij heeft afgelopen week in de ambtswoning een gesprek gehad met woningeigenaren en krakers.

Van der Laan wil voorkomen dat het ontruimen van kraakpanden 'een achterhoedegevecht' wordt. In plaats daarvan gaat hij zich concentreren op het onder dak brengen van studenten en kunstenaars. "We hebben een crisis waarbij heel veel kantoren lange tijd leeg zullen staan. Laten we dat zien als een kans voor al die studenten die geen dak boven hun hoofd hebben, voor al die kunstenaars die geen atelier hebben en voor al die jonge bedrijfjes die iets willen. Die gaan wij de komende twee jaar onder dak brengen."

Afgelopen weekend werden er in het kader van een landelijke actiedag weer panden gekraakt in de stad. Het gaat om drie huizen in de Ten Katestraat en een pand op de Munt. Volgens de krakers in dat laatste pand, stuurde de eigenaar een knokploeg op hen af.

Het Openbaar Ministerie liet maandag al weten aan RTV Noord-Holland vooralsnog niet te ontruimen, omdat er geen aangifte is gedaan en geen directe actie nodig is.