Kiescommissie Haïti heropent beroepsproces

De kiescommissie van Haïti heeft zondag de rivaliserende kandidaten in de presidentsverkiezingen uitgenodigd in beroep te gaan tegen de uitslag van de eerste ronde van de verkiezingen. De kiescommissie heropent daartoe een proces van hoorzittingen in de hoop de onrust in het land te kalmeren.

Het beroepsproces duurt drie dagen en eindigt woensdag. In deze periode kunnen alle kandidaten hun beroep indienen.

De heropening van het beroepsproces werd zondagnacht aangekondigd in een gezamelijke verklaring van gezanten van de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada, Brazilië, Duitsland, Spanje, de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten. De verklaring werd gegeven na geruchten dat er opnieuw onrust zou uitbreken in Port-au-Prince.

Eerder probeerde de kiescommissie de onrust in het land te verminderen door een hertelling van de stemmen aan te kondigen. Het plan voor hertelling werd door een groep waarnemers echter afgedaan als 'inadequaat'.

Er is veel kritiek op het verloop van de verkiezingen, die 28 november plaatsvonden. Duizenden mensen waren niet in staat hun stem uit te brengen en er werd melding gemaakt van geweld, intimidatie van kiezers en stembusfraude.