EU: stuur ook goederen naar Haïti, geen geld

Europese landen zouden niet alleen geld moeten sturen naar Haïti, maar ook medische hulpgoederen om de strijd tegen de cholera-epidemie aan te binden. Daartoe heeft de Europese Commissie donderdag opgeroepen.

Volgens de EC is er een grote behoefte aan medische vaardigheden, bedden, epidemiologische expertise, antibiotica, intraveneuze katethers, waterzuiveringstabletten, rehydratiezouten en ambulances.

Eurocommissaris van humanitaire zaken Kristalina Georgieva noemde het hulp bieden aan Haïti 'niet slechts een kwestie van geld', maar van materiële hulp. Volgens haar is de gezondheidszorg van Haïti overweldigd door de cholera-epidemie en is hulp van het buitenland 'hard nodig'.

Inmiddels zijn er al meer dan elfhonderd mensen overleden aan de gevolgen van cholera. Ruim achttienduizend zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Deze week braken er in het noorden en het midden van Haïti rellen uit. De bevolking verdenkt VN-vredesmilitairen uit Nepal ervan de oorzaak te zijn van de cholera-uitbraak. Ook donderdag blokkeerden demonstranten wegen en vielen in de hoofdstad Port-au-Prince auto's van buitenlanders aan. De politie vuurde traangas af op de demonstranten.