Half miljoen voor bestrijding cholera Haïti

Nederland geeft een half miljoen euro aan VN-kinderfonds Unicef om de uitbraak van cholera in Haïti te bestrijden. Dat schrijft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Verenigde Naties hebben de internationale gemeenschap om in totaal 164 miljoen dollar gevraagd in een noodhulpverzoek voor de bestrijding van cholera. Unicef verstrekt onder meer schoon drinkwater, verbetert sanitaire voorzieningen en verstrekt gezondheidszorg aan jonge kinderen en hun moeders.

De cholera-epidemie brak enkele weken geleden uit in Haïti en heeft tot nu toe aan zeker 1344 mensen het leven gekost. Volgens deskundigen kunnen honderdduizenden Haïtianen ziek worden als de cholera nog jaren in Haïti rondwaart.

Cholera is een bacteriële infectie die wordt verspreid via vervuild water. De ziekte gaat gepaard met diarree en braken, waardoor patiënten snel uitgedroogd raken en overlijden.

Haïti werd in januari getroffen door een zware aardbeving. Tot vorige maand zou cholera al honderd jaar niet zijn voorgekomen in Haïti. Onderzocht wordt of VN-vredesmilitairen uit Nepal verantwoordelijk zijn voor de verspreiding. Een boer zou hebben gezien hoe vanuit een basis van de VN-vredesmacht afval een rivier in stroomde, waarna enkele dagen later enkele honderden mensen bezweken aan de ziekte.


Half miljoen voor bestrijding cholera in Haïti (Foto: Novum)