Minister Leers krijgt gele kaart

Minister van Integratie en Asiel Gerd Leers is donderdag tijdens het spoeddebat over de uitzetting van een groep Irakese asielzoekers flink onder vuur komen te liggen. De oppositiepartijen verweten hem dat hij een brief van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) achtergehouden zou hebben.

Leers bleef dit echter in alle toonaarden ontkennen, wat hem kwam te staan op een 'gele kaart' van D66. GroenLinks en de SP spraken van een 'slechte start', volgens de PvdA liep de minister 'op het randje'.

In de brief van het EHRM van vrijdag 22 oktober staat dat bekeken gaat worden of het wel verantwoord is asielzoekers terug te sturen naar Irak. Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen in afwachting van die uitspraak met succes beroep aantekenen tegen gedwongen uitzetting.

De brief werd na het weekeinde, op 25 oktober, naar de Raad van State gestuurd. Leers stelt dat er geen aanleiding was om de brief naar de Kamer te sturen, omdat er geen rechterlijke uitspraak in stond en de brief geen betrekking had op een individuele zaak. Juridisch had hij hier gelijk in, erkende ook de oppositie, maar op deze manier liepen asielzoekers van wie de advocaten niet op de hoogte waren dat ze beroep konden aantekenen, het risico dat ze terug naar Irak moesten.

De geplande uitzetting van vijftien Irakezen die geen bezwaar hadden aangetekend ging uiteindelijk niet door omdat het mensenrechtenhof hier dinsdagavond een stokje voor stak. Op 24 november beoordeelt het EHRM of uitzetting verantwoord is.