Italiaanse renners niet blij met nachtelijke dopingcontroles

De Italiaanse wielrenners zijn niet blij met het voornemen van het antidopingbureau WADA om nachtelijke dopingcontroles in te voeren. Onder meer Filippo Pozzato, Vincenzo Nibali en Giovanni Visconti zien de noodzaak er niet van om gewekt te worden voor een dopingcontrole.

"Wat is het verschil tussen een test om 23.00 uur ’s avonds, zoals nu geregeld gebeurt, en 3 uur ’s nachts? Ik vind het een beetje overdreven," zei Pozzato die hoopt dat het UCI het advies van het antidopingbureau niet op gaat volgen.

Ook Nibali zegt niets te verbergen te hebben. "De controleurs mogen, als ze daar prijs op stellen, bij mij in de kamer slapen. Afgelopen seizoen ben ik soms twee keer getest tussen etappes in. Tijdens het hele jaar heb ik zo’n zeventig keer bloed- en/of urinestalen afgegeven."

De Italiaans kampioen Visconti vindt dat de renners moeten protesteren. "We laten alles maar gebeuren. Daarom ben ik niet verrast door dit rapport. Hoe reageert een voetballer als hij in de nacht voor de finale van de Champions League wordt gewekt? Het begint te lijken op een obsessie."