WADA wil renners ook 's nachts controleren

Wereldantidopingautoriteit WADA adviseert de organisatie van de Ronde van Frankrijk ook 's nachts dopingcontroles uit te gaan voeren. Dat zegt de instantie in een rapport over de afgelopen Tour, gebaseerd op bevindingen van zes waarnemers. Volgens WADA zijn de huidige onverwachte controles niet zo onverwacht als ze zouden moeten zijn.

"De waarnemers hebben het gevoel dat de onverwachte controles helemaal niet als een verrassing komen voor de renners", zegt WADA in het rapport. Door ook 's nachts dopingcontroles uit te voeren, denkt de antidopingautoriteit het verrassingselement bij onverwachte controles te vergroten.

Die verrassing is bij de huidige onverwachte controles verdwenen, oordeelt het WADA. "Ze komen op een moment dat er rekening mee wordt gehouden, tijdens een rustdag of na een etappe. De renners weten nu dat ze ´s nachts niet gecontroleerd worden."

De dopingcontroles in de Tour worden uitgevoerd door de internationale wielerunie UCI en het Franse antidopingagentschap. Over hun optreden is WADA over het algemeen tevreden. "Weinig sportbonden leveren zoveel inspanningen om doping terug te dringen als de UCI."