Cuba laat vijf gevangenen vrij

Cuba laat nog vijf gevangenen -vier mannen en een vrouw- vrij. De vijf zijn officieel veroordeeld tot celstraffen tussen de tien en zeventien jaar voor pogingen tot kaping en terrorisme. Vier van de vijf staan evenwel ook op een lijst van een Cubaanse mensenrechtenorganisatie van gevangenen die om politieke redenen zijn vastgezet.

De vijf komen vrij omdat ze akkoord zijn gegaan met de voorwaarde dat ze Cuba verlaten en asiel krijgen in Spanje. Dit heeft een woordvoerder van de katholieke kerk in Cuba bekendgemaakt.

De vijf behoren niet tot de groep van 52 politieke gevangenen die in 2003 achter de tralies werden gezet en voor wier vrijlating de katholieke kerk en de donderdag met de Sacharov-prijs onderscheiden dissident Guillermo Farinas zich hebben ingezet. Farinas was eerder dit jaar ruim vier maanden in hongerstaking om hun vrijlating af te dwingen.

Farinas liet in een reactie op zijn onderscheiding door het Europees Parlement weten dat deze onderscheiding 'een zeer directe boodschap aan Cuba's leiders' is. Hij zei weer in hongerstaking te gaan als het regime zijn belofte om alle 52 politieke gevangenen binnen vier maanden vrij te laten niet nakomt. Tot dusver hebben 39 van hen ermee ingestemd om in Spaanse ballingschap te gaan. Van de overige dertien weigert echter in elk geval een deel Cuba te verlaten.