Chili vraagt buitenlandse hulp na mijnongeluk

Chili heeft maandag Peru, de Verenigde Staten, Canada en Australië om hulp gevraagd voor de redding van 33 mijnwerkers die al vier dagen ingesloten zitten in een goud- en kopermijn. "Als er enige technologie, enige kennis is die ons kan helpen, willen wij daar gebruik van maken", zei president Sebastian Pinera.

Sinds zaterdag is er geen contact meer met de mijnwerkers geweest. De mijnwerkers zitten na de instorting van een schacht vast op een diepte van achthonderd meter. Zij krijgen vermoedelijk nog wel lucht via natuurlijke openingen in de mijn, maar hun voedsel- en watervoorraad moet uitgeput zijn. Met grote machines worden gaten geboord om eten en drinken in de mijn te laten zakken, maar de boormachines vorderen maar honderd meter per dag, zodat het nog wel een week kan duren voordat de mijnwerkers worden bereikt.

De mijn bevindt zich in een afgelegen gebied in de omgeving van de stad Copiapo in het noorden van Chili. Uit gerechtsstukken blijkt dat wettelijk vereiste ontruimingsroutes ontbreken en dat zich vaker ongelukken hebben voorgedaan. Zowel de eigenaar van de mijn, San Esteban, als de nationale dienst voor mijnbouw wordt verweten dat zij de hand hebben gelicht met de voorschriften. Minister van mijnbouw Laurence Golborne liet maandag weten dat de mijn zo lang hij minister is niet meer open gaat.