[Vuelta] Lopez Garcia wint rit

David Lopez Garcia heeft de negende etappe gewonnen van de Vuelta à España. De Spanjaard van Caisse d'Epargne was de beste uit een kopgroep van vijf renners. De rode leiderstrui blijft om de schouders van Igor Anton.

Lang reed een omvangrijke groep vooruit van vijftien man, met daarbij onder andere David Moncoutié de ritwinnaar van gisteren. Roman Kreuziger en Egoi Martinez waren daarbij de bekendste namen. De beste geklasseerde van de groep, Carlos Barredo, moest de groep laten lopen waardoor er geen bedreiging meer waren voor de rode trui van Igor Anton.

Het peloton liet de groep, inmiddels uitgedund tot vijf man, dan ook begaan en mochten gaan strijden om de ritzege. Na de laatste lange klim op zes en een halve kilometer van de aankomst viel David Lopez Garcia van Caisse d'Epargne aan. Hij had al snel een kleine voorsprong, maar de finish van de etappe was ook nog bergop, op een aankomst vergelijkbaar met de Cauberg.

Op de klim zag Lopez Garcia zijn voorsprong snel slinken en zag de anderen dichterbij komen. Kreuziger kwam echter niet dicht genoeg en werd tweede op zeven seconden.

Daarachter ontspon er nog een spannend gevecht om de rode leiderstrui. Jean-Christophe Peraud zwom achter de kopgroep en hield lange tijd nog zicht op de leiding in het klassement. In de slotfase verloor hij echter nog teveel tijd, zodat Anton in het rood bleef.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 David Lopez Garcia (Spa) Caisse d'Epargne 5.20.51
2 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas +0.07
3 Giampaoto Caruso (Ita) Katusha +0.13
4 David Moncoutié (Fra) Cofidis +0.21
5 Biel Kadri (Fra) AG2R +0.27
6 Egoi Martinez (Spa) Euskaltel +0.30
7 Jean-Christophe Peraud (Fra) Omega Pharma-Lotto +0.56
8 Gonzalo Rabuñal (Spa) Xacobeo Galicia +2.36