Experts willen nieuwe, rechte deeltjesversneller

Wetenschappers die werken met de Europese deeltjesversneller LHC willen een nog grotere machine bouwen. In plaats van de deeltjes in het rond te laten bewegen, zoals het CERN onder de Frans-Zwitserse grens doet, willen de deskundigen deze deeltjes in een nieuwe machine in een rechte lijn afvuren.

De plannen voor een nieuwe, tien miljard euro kostende en vijftig kilometer lange tunnel werden maandag gepresenteerd aan de Franse president Nicolas Sarkozy. De tunnel moet de International Linear Collider gaan heten.

"Als we beginnen met de bouw van een ambitieuze machine, moet het een internationale machine worden", zei Barry Barish, directeur van de voorgestelde tunnel. Het project kan, afhankelijk van wie het betaalt en wie het wil hebben, overal in de wereld worden aangelegd.

De nieuwe machine zou de opvolger worden van de LHC (Large Hadron Collider), die in september 2008 werd opgeleverd, maar al vlug te kampen kreeg met diverse problemen. Sinds november vorig jaar is met de machine een aantal successen geboekt, in maart botsten voor het eerst twee protonenstralen op elkaar.

In de machines proberen wetenschappers de omstandigheden te simuleren zoals die waren in de allereerste ogenblikken na de oerknal, bijna veertien miljard jaar geleden.

Als het nieuwe project doorgang krijgt, is het naar schatting in 2020 of 2025 gereed.