'Geen onderzoek Lockerbie-dader'

De Britse regering gaat geen onderzoek instellen naar de besluitvorming rond de vrijlating van de Libische Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi. Ook een eventuele rol van het olieconcern BP bij de zaak wordt niet verder onderzocht. Dit heeft de Britse premier David Cameron in een onderhoud met de Amerikaanse president Barack Obama duidelijk gemaakt.

Door de VS is op een dergelijk onderzoek aangedrongen, maar volgens Cameron, die dinsdag in Washington arriveerde voor zijn eerste bezoek aan het Witte Huis, is dat niet nodig. Het is immers duidelijk, zo betoogde hij, dat de beslissing om Al-Megrahi vrij te laten een foute beslissing was. "Het ging om de grootste massamoord uit de Britse geschiedenis en het ging niet aan om hem vrij te laten", aldus Cameron. Al-Megrahi is de enige verdachte die is veroordeeld voor de bomaanslag in december 1988 op Pan Am-vlucht 103, waarbij 270 mensen, meest Amerikanen, de dood vonden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft zowel de Britse als de Schotse regering opgeroepen een nader onderzoek in te stellen. Leden van het Amerikaanse Congres willen vooral opheldering over de vraag welke rol BP in deze zaak heeft gespeeld.

Het besluit tot vrijlating werd verleden jaar genomen door de Schotse regering. Destijds werd gezegd dat de Libiër ernstig ziek was -hij zou aan terminale kanker lijden en hooguit nog maar een jaar te leven hebben- en dat hij om humanitaire redenen naar zijn vaderland werd uitgewezen. Al-Megrahi leeft nog steeds; de diagnose is intussen bijgesteld.

In de Britse pers werd vorig jaar al gesuggereerd dat BP de regering in Edinburgh onder druk had gezet om Al-Megrahi vrij te laten. BP had belang bij goede betrekkingen met het regime in Tripoli vanwege olieboringen voor de kust van Libië.

Cameron: geen onderzoek Lockerbie-dader
Cameron: geen onderzoek Lockerbie-dader (Foto: Novum)