Lemond haalt hard uit naar Armstrong

Oud-wielrenner Greg Lemond snapt niet dat de internationale wielerunie UCI donaties van Lance Armstrong accepteerde ten behoeve van de strijd tegen doping.

Afgelopen week werd bekend dat de Texaan een bedrag van in totaal 125.000 dollar heeft overgemaakt aan de UCI, in 2002 en 2005. Overigens werd daarbij gezegd dat Armstrong geen voorkeursbehandeling van de UCI krijgt.

"Zelf zei Armstrong jarenlang dat het om 20.000 dollar ging. Ik weet dat het werkelijke bedrag minimaal 500.000 dollar is, en dat er al in 2000 geld is overgemaakt”,  aldus Lemond tegenover de Süddeutsche Zeitung. “Als we dat geen corruptie mogen noemen, wat is het dan wel? Zwijgen, betalen, het is net de maffia.”

Lemond, zelf drievoudig winnaar van de Tour, zet daarnaast ook vraagtekens bij de gang van zaken rond Armstrongs afscheid in 2005 en zijn comeback in het peloton drie jaar later. “Hij werd onder druk gezet vanwege de naderende bekendmaking van zijn positieve dopingtest in de Tour van 1999. Hij moest een pauze nemen, het is allemaal in scène gezet."

"Waarom werd anders Patrice Clerc, zijn criticaster bij de ASO, ontslagen in 2008? Armstrong schrijft al jaren de wet voor in het wielrennen, hij heeft iedereen in zijn greep.”

Lemond zegt tenslotte in de Duitse krant dat het een zege voor het wielrennen is dat Armstrong aan zijn laatste koers in Europa bezig is. “Grappig, hij is snel van mening veranderd. Twee maanden geleden verklaarde hij dat hij nog jaren wil fietsen. Misschien voelt hij zich onder druk gezet door de aantijgingen van Floyd Landis en de onderzoeken die er naar aanleiding daarvan gaande zijn.”