Weinig woordvariatie in verkiezingsprogramma's

In alle verkiezingsprogramma's zijn vier woorden dominant: 'mensen', 'moeten', 'overheid' en 'Nederland'. De enige uitzondering is het programma van de Partij voor de Dieren, waarin vooral het woord 'dieren' veel voorkomt. Dat concludeert NRC Handelsblad, dat de verkiezingsprogramma's door een zogenoemde woordenwolkgenerator haalde.

Dit maakt duidelijk welke woorden het meest worden genoemd. Wat overblijft, is volgens de krant 'enorme gelijkvormigheid'. Promovendus politicologie Elmar Jansen wijst er in de krant op dat de verschillen door de jaren heen groter zijn dan de verschillen tussen partijen in hetzelfde jaar.

Zo gebruikt het CDA het woord 'sociale' nog maar half zo vaak als in 1998. De PvdA gebruikt het zelfs zeventig procent minder. Het oudste gedocumenteerde verkiezingsprogramma komt uit 1888 en is van de Anti-Revolutionaire Partij. In dat programma komen de woorden 'herziening', 'kiesrecht' en 'Heeren' het meest voor.

Al te serieus moeten de woordenwolken volgens Jansen niet worden genomen. Hij noemt ze een 'mooie, eerste oogopslag'. "Veel meer is het niet. Maar aardig is het wel."