Eisel winnaar Gent - Wevelgem

Bernhard Eisel is de winnaar geworden van de klassieker Gent - Wevelgem. De Oostenrijker van Columbia was in een sprint met zes man de sterkste en bleef de Belgen Sep Vanmarcke en Philippe Gilbert voor.

Vroeg in de koers sprongen vier renners weg, waarbij Matthé Pronk van Vacansoleil de enige Nederlandse vertegenwoordiger was. De groep kreeg maximaal drie en een halve minuut voorsprong.

Nadat de grote groep voor de eerste keer de Kemmelberg waren gepasseerd ging Liquigas de groep uit elkaar trekken. Er ontstonden enkele waaiers, waarbij Oscar Freire en Phillipe Gilbert de grootste slachtoffers waren. De kopgroep was inmiddels al opgeslokt, evenals achtervolgers Johnny Hoogerland (Vacansoleil) en Roy Curvers (Skil-Shimano).

Het was toen al bekend dat de top twee van de E3-prijs van gisteren, Fabian Cancellara en Tom Boonen, niet mee zouden doen om de prijzen. De twee stapen, samen met nog een groot aantal andere renners, bij de bevoorrading af.

Bij het eerste peloton waren naast Liquigas (vijf renners met onder andere Daniele Benatti) ook Vacansoleil, Columbia en Garmin met drie renners goed vertegenwoordigd. De groep werkte goed samen en zag de voorsprong op de tweede groep oplopen tot een halve minuut. Enrico Gasparotto en Gilbert waagden bergop de sprong naar de groep en ook Freire deed dit en slaagden hier ook in.

Uit die groep ontsnapten tien renners, waaronder Matti Breschel, Freire, Gilbert, George Hincapie en Bernhard Eisel. De groep bleef lang samen, totdat Breschel lek reed en wegviel uit het peloton en tercht kwam bij het achtervolgende viertal met Tylar Farrar, Baden Cooke en Christian Knees. Ook Freire moest later de kopgroep laten gaan, waardoor er uiteindelijk zes man over bleven.

In de finale ging Sep Vanmarcke als eerste ten aanval en had een gaatje, maar werd door krampen teruggeslagen in het groepje dat door Jurgen Roelandts werd aangevoerd voor zijn ploegmaat Gilbert. In de sprint die volgde leek Hincapie aan te trekken voor zijn voormalig ploegmaat Eisel, die het in de sprint afmaakte voor Vanmarcke en Gilbert.

Uitslag Gent - Wevelgem

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Bernhard Eisel OOS Columbia 5.16,21
2 Sep Vanmarcke BEL Topsport Vlaanderen z.t.
3 Philippe Gilbert BEL Omega-Pharma Lotto z.t.
4 George Hincapi USA BMC z.t.
5 Daniel Oss ITA Liquigas z.t.
6 Jurgen Roelandts BEL Omega-Pharma Lotto  
7 Maxim Iglinsky KAZ Astana  
8 Matti Breschel DEN Saxobank  
9 Tyler Farrar USA Garmin  
10 Luca Paolini ITA Liquigas