Voss wint proloog Catalonië, Leipheimer tweede

De proloog van de Ronde van Catalonië is gewonnen door Paul Voss. De Duitser bleef in Lloret de Mar alle favorieten voor. Levi Leipheimer deed de beste zaken van de klassementsrenners en werd tweede met een seconde achterstand op Voss. Teamgenoot Andreas Klöden completeerde het ereschavot en werd derde.

De pas 23-jarige Voss legde de 3,6 kilometer tellende proloog rond de voor Nederlandse vakantiegangers bekende badplaats af in 4 minuten en 57 seconden. Deze tijd was goed voor de eerste zege uit de carrière van de tweedejaarsprof bij Milram.

Ook Leipheimer en Klöden zullen tevreden zijn. De mannen van RadioShack gaven respectievelijk één en twee seconden toe op de Duitser, en boekten veel winst op andere favorieten. Rabobank-kopman Denis Menchov verloor al bijna een halve minuut in de proloog en kwam na 5,22 minuut over de streep. Andy Schleck van Saxo Bank liet een tijd van 5,24 noteren, Ivan Basso van Liquigas kwam op 5,20 uit. Roman Kreuziger, eveneens van Liquigas, hield de achterstand beperkt en verloor zeven seconden op Leipheimer. Luis-Leon Sanchez mag ook tevreden zijn. De renner van Caisse d'Epargne finishte in 5 minuten en 3 seconden.