Geen auto's in Middelburg tijdens Koninginnedag

In een groot deel van het centrum van Middelburg mogen tijdens Koninginnedag geen auto's staan. Dat is te lezen in een verordening die de burgemeester heeft ingesteld. Automobilisten mogen vanaf 29 april 05.00 uur tot 30 april 16.00 uur hun auto niet meer in het gebied neerzetten. Bewoners moeten hun voertuig dan tijdelijk elders stallen.

De koninklijke familie doet dit jaar tijdens Koninginnedag de Zeeuwse hoofdstad aan. Volgens de gemeente moet er rekening mee worden gehouden "dat de mogelijkheid aanwezig is dat zich omstandigheden kunnen voordoen waarbij personen of groeperingen een dermate gedrag vertonen dat daarmee de openbare orde wordt verstoord". Vorig jaar probeerde Karst T. in Apeldoorn tijdens Koninginnedag met een auto een aanslag te plegen op de koninklijke familie.

Een woordvoerder van de gemeente zegt echter dat de maatregelen niet met de aanslag te maken hebben. "Natuurlijk spelen veiligheidsmaatregelen een grotere rol na de aanslag in Apeldoorn, maar deze maatregelen zijn genomen om zoveel mogelijk ruimte te creëren. Het gebeurt wel vaker bij grote evenementen dat we dit soort maatregelen nemen, zoals bij de landelijke intocht van Sinterklaas een paar jaar geleden in Middelburg."

Uit de verordening blijkt verder dat het luchtruim boven Middelburg op slot gaat. Ook mogen mensen geen bivakmutsen, helmen of sjaals dragen, waardoor ze moeilijk te identificeren zijn.