Google breidt Street View verder uit

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft zijn dienst Street View in Nederland uitgebreid met dertig steden, met foto's van duizenden kilometers straten en bezienswaardigheden. Gebruikers kunnen daardoor op internet alvast een kijkje nemen op de plekken die zij willen bezoeken.

Bijna de gehele Randstad is nu gefotografeerd, zo kondigt Google vandaag aan. Amsterdam, Rotterdam en Groningen waren in maart dit jaar als eerste Nederlandse steden aan de beurt. Nu zijn steden als Den Haag en Haarlem toegevoegd. Buiten de Randstad maken onder meer Eindhoven, Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Zwolle en Lelystad hun debuut.

Street View is niet onomstreden. Google heeft geregeld brandjes moeten blussen, omdat mensen zich door de foto's in hun privacy aangetast voelden. De onderneming maakt nu zo veel mogelijk gezichten en kentekens van auto's onzichtbaar. Klagers kunnen ook 'hun' foto's laten verwijderen.

In maart dit jaar had Google ruim 4000 kilometer Nederland in kaart gebracht. Nu is dat meer dan 35.000 kilometer. Het bedrijf rijdt met auto's met camera's in het land rond. In augustus kwam een speciale fiets uit de Verenigde Staten over om plekken te fotograferen die niet of nauwelijks met de auto zijn te bereiken. Het Binnenhof in Den Haag en Kinderdijk zijn daarvan nu in de beeldbank opgenomen. Enkele andere attracties, zoals de Efteling, staan nog in de rij, aldus een woordvoerder.

Google weet nog niet wanneer het heel Nederland in beeld heeft gebracht. Street View vertoont nog behoorlijk veel witte vlekken in het zuiden en oosten van het land. In de VS wordt de dienst al gebruikt in navigatiesoftware. Automobilisten kunnen zich daardoor beter oriënteren op hun omgeving, zo hoopt Google.