Net rond Pechstein sluit zich

Schaatster Claudia Pechstein zegt dat haar positieve dopingtest veroorzaakt wordt door een genetische bloedziekte. Dopingexpert Werner Franke stelt dat de verklaring van de Duitse grote onzin is.

Pechstein werd vlak voor het wereldkampioenschap allround betrapt op het hebben van te veel jonge rode bloedlichaampjes, iets wat duidt op bloeddoping. De grens ligt op 2,4%, maar Pechstein zou op 3,75% zijn uitgekomen en volgens Bild veertien keer positief zijn getest.

Naast dit percentage wordt ook gekeken naar de snelheid waarmee rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. "Een bloedziekte die zorgt voor een verhoging van reticulocyten sluit ik uit. Dat zou dan een speciale vorm van leukemie moeten zijn. En dat is bij een topsporter, die al over zeer lange tijd topprestaties levert, ondenkbaar," zei Franke die denkt aan doping. "Dat zou onder andere door het gebruik van epo kunnen komen."

Het lijkt er op dat Pechstein al langer in de gaten wordt gehouden, want ze zou de afgelopen jaren al vijftig keer door het wereld antidopingbureau WADA zijn gecontroleerd. Hierbij is een profiel van haar een bloed opgesteld waar aan getoetst wordt. "In de nieuwe regels staat dat het waarnemen van karakteristieke patronen in het bloed, die niet op een andere manier dan manipulatie kunnen worden verklaard, ook voldoende is om iemand te beschuldigen," zegt Harm Kuipers die lid is van de medische commissie van de ISU.

Pechstein is overigens al in beroep gegaan bij het internationale sporttribunaal tegen haar schorsing van twee jaar. Haar zaak zal in de herfst worden behandeld.