Elia: "Munsterman blokkeert alles"

Het is inmiddels duidelijk dat FC Twente alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat Eljero Elia naar een andere club vertrekt. De speler verlengde onlangs zijn contract, waarna hij mondeling te horen kreeg dat hij na het afgelopen seizoen naar een andere club mocht.

Ajax en Hamburger SV meldden zich voor de speler, maar tot nu toe is het nog niet tot een vertrek gekomen. Volgens Elia is Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente, de verantwoordelijke.

"Joop blokkeert alles en ik word met de dag bozer over hoe dit allemaal gaat," foeterde Elia tegenover het Algemeen Dagblad. Ajax zou acht miljoen over hebben voor de buitenspeler. Hamburger SV bood meer dan de Amsterdammers, omdat zij 'bepaalde verplichtingen van Twente jegens Elia' wilde overnemen.

Elia baalt van het feit dat een transfer maar niet van de grond wil komen. "Het was Munsterman die me afgelopen winter persoonlijk heeft overgehaald de rest van het seizoen te blijven. In ruil voor zijn medewerking bij een transfer deze zomer. En dat mocht naar een club van mijn keuze zijn. Dat heeft Joop destijds letterlijk gezegd. In de tweede helft van het seizoen is hij daar nog vaker op teruggekomen. Als we een grote wedstrijd wonnen, bijvoorbeeld in de UEFA Cup, dan knuffelde hij me en zei: 'Nu help jij Twente en in de zomer helpen wij jou een mooie transfer te maken.'"

Klaus Vink, zaakwaarnemer van Elia, is het helemaal eens met de speler. "De geest van de afspraak is dat Eljero weg mocht en dat Twente dat niet zou bemoeilijken. In letterlijke zin staat er in het contract niet hoeveel Twente maximaal aan transfersom mag vragen. Wij hebben instemming met Twente van wel afgedwongen dat er voor de club een aansporing tot verkopen in staat."

Bij een bepaald bod zou het salaris van Elia verdrievoudigd worden, maar hij wil helemaal niet zoveel gaan verdienen. "Eén van de jongste spelers in de selectie die veruit het meest gaat verdienen. Het slaat nergens op. Het is ook totaal niet mijn intentie om nu geforceerd in deze positie te komen tegenover ploeggenoten. Maar wat kunnen wij anders doen om af te dwingen dat Twente zich hopelijk toch nog aan eerder gedane beloftes houdt? Dat Joop me nu niet naar Ajax laat gaan, daar wil ik uiteindelijk nog begrip voor opbrengen. Geen transfer naar een rechtstreekse concurrent, dat kun je een plaats geven. Maar dat hij me ook niet naar het buitenland laat gaan en er bijvoorbeeld met HSV niet wilde uitkomen, daar ben ik ziek van. Ik meld me morgen uiteraard keurig voor de eerste training na mijn vakantie die vooral stress heeft gebracht. Ik trek dit allemaal niet veel langer. Op deze manier maakt Munsterman mij kapot."