[A1GP] Uitslag hoofdrace Brands Hatch

De laatste race van het A1GP-seizoen 2008-2009 is gewonnen door Team Ierland met coureur Adam Caroll. Hierbij wonnen de Ieren ook het kampioenschap. Tweede op het circuit van Brands Hatch werd Jeroen Bleekemolen voor Team Nederland voor de Zwitser Neel Jani.

De start voor de tweede race in Brands Hatch verliep niet vlekkeloos, omdat de rijders een tweede formatieronde moesten rijden, omdat Zuid-Afrika de motor af had laten slaan op de startgrid. Vlak na de start raakten de auto's van de Verenigde Staten, China en India elkaar bij Paddock Hill Bend. Van dit trio kon alleen de Verenigde Staten verder. Om de rotzooi op te ruimen werd de safety car de baan opgestuurd.

Toen deze in de vierde ronde naar binnen ging, reed Ierland voor Monaco, Nederland en Zwitserland. Nieuw-Zeeland haalde de eerste serie pitstops niet, want Earl Bamber zag zijn race wederom eindigen in het grind. Bij de stops vielen er geen grote verschuivingen te noteren, behalve dan dan Monaco terugviel naar plaats vijf en dat Nederland daardoor doorschoof naar plaats twee.

Terwijl het als derde rijdende Zwitserland kampte met een deels defecte uitlaat, liep vooraan Ierland weg bij de rest van het veld. Jeroen Bleekemolen keek al snel tegen een achterstand van zeven seconden aan. Halverwege de vijftig ronden durende race parkeerde de Duitser Michael Ammermüller in de pits, terwijl niet veel later Maleisië op moest geven na een crash.

Net voor de tweede serie stops had Bleekemolen het gat naar Adam Caroll dichtgereden tot 4,7 seconden, maar dit bleek niet genoeg om de Ier bij de pitstops in te kunnen halen. Het enige team dat wel een plek wist te winnen was Monaco dat Portugal voorbij wist te komen. In het vervolg van de race gebeurde er weinig meer op een moment van het thuisrijdende Groot-Brittannië na dat even naast de baan schoot maar geen plek verloor.

Na vijftig ronden werd Ierland als winnaar afgevlagd voor Nederland en Zwitserland. Vierde werd Monaco, voor Portugal, Mexico, Groot-Brittannië, Australië, Italië en Frankrijk.

In het klassement eindigde Ierland als eerste met 112 punten. Nummer twee Zwitserland had er zeventien minder. Portugal werd derde met 92 punten, voor Nederland dat 75 punten wist te verzamelen.