Zware straf dreigt voor Hamilton

Er is een grote kans aanwezig dat het raceseizoen voor Lewis Hamilton al snel is afgelopen. Gisteren werd al duidelijk dat de Brit gediskwalificeerd in de race van Australië nadat hij en zijn team de FIA ‘opzettelijk misleid’ hadden.

Jarno Trulli schoot in de laatste ronden van de race van de baan waardoor Hamilton hem passeerde. Vervolgens werd deze positie aan Trulli weer teruggegeven maar de Italiaan kreeg een tijdstraf voor het inhalen onder een gele vlag. Na de race werd Trulli teruggezet en kreeg Hamilton de derde positie in handen. Een onderzoek van de FIA zorgde ervoor dat Hamilton gediskwalificeerd werd.

Een woordvoerder gaf aan: “Gezien de serieusheid van deze zaak kunnen we verdere stappen niet uitsluiten.” De World Motor Sport Council gaat de zaak verder onderzoeken maar er zijn in feite slechts twee mogelijkheden. Ten eerste kan het betekenen dat Hamilton voor één of enkele races uitgesloten wordt, het kan eveneens betekenen dat hij volledig uitgesloten wordt van het kampioenschap.

Artikel 121c uit de International Sporting Code, welke aangeeft “elke frauduleuze poging of actie de uitslag te beïnvloeden dan wel competitievervalsing te bestraffen”, wordt volgens een woordvoerder gebroken. De straf hiervoor is uitsluiting uit het gehele wereldkampioenschap.

Indien dit zal geschieden is het niet de eerste aparte beslissing in het nadeel van McLaren. Het team werd in 2007 gediskwalificeerd uit het constructeurkampioenschap en kreeg het een boete van honderd miljoen dollar in verband met het spionageschandaal.