[IRL] Uitslag Chicagoland

In een spectaculaire race met een ware fotofinish heeft Scott Dixon het IndyCar-kampioenschap gewonnen. Helio Castroneves won de wedstrijd met een voorsprong van één duizendste van een seconde.

Scott Dixon startte vanaf de tweede positie, naast poleman Ryan Briscoe. Dixon moest achtste of beter finishen om kampioen te worden, anders zou Helio Castroneves nog kans maken op de titel.

Ryan Briscoe leidde vanaf de start, maar kreeg direct Tony Kanaan naast zich, die vanaf de vierde plaats een prima start had gemaakt. De top zes reed tien ronden lang side-by-side, tot het veld zich wat begon uit te spreiden. Helio Castroneves was op de 28ste plaats gestart, maar vloog door het veld en had slechts twintig ronden nodig om de top tien te bereiken.

De eerste neutralisatie werd in ronde 37 veroorzaakt door Ed Carpenter, die door een technisch defect vanuit de vierde positie de muur raakte. De wagen gleed naar het middenveld, terwijl de rechterachterkant flink in brand stond. De coureur had moeite om de wagen te verlaten, maar bleef ongedeerd. De pitstopserie die volgde, gaf de leiding aan Tony Kanaan. Dixon pakte de tweede plaats en Briscoe viel terug naar positie drie.

Bij de herstart won Briscoe een plekje terug en Castroneves vervolgde zijn opmars door de zesde plaats op te eisen. Dat werd al snel de vierde, omdat hij de vechtende Dan Wheldon en Danica Patrick in één manoeuvre kon passeren. Toen Dixon opgehouden werd door een achterblijver, kon Castroneves zelfs de derde plaats pakken.

Vitor Meira reed lange tijd op de achtste plaats, maar parkeerde in ronde 75 de auto in de muur. Een full course yellow was het logische gevolg en de tweede ronde pitstops volgde. Castroneves was de grote winnaar en pakte de leiding, voor Briscoe, Kanaan en Dixon. Na de herstart werd het allemaal erg druk aan de kop van het veld. De top twaalf reed binnen één seconde en de leiders Castroneves, Briscoe en Wheldon reden ronde na ronde met zijn drieën naast elkaar. Een gele vlag voor een brokstuk op de baan gaf de coureurs na 25 ronden wat adempauze.

Tijdens de derde serie pitstops behield Castroneves de leiding, maar Buddy Rice kwam de pits niet meer uit. Rice werd in de pitstraat hard geraakt door Graham Rahal en moest opgeven. Rahal leek geen schade te hebben, maar werd wel gestraft doordat hij achteraan de rij moest aansluiten. Na de herstart was de periode green-flag-racing maar van korte duur. Sarah Fisher wist al in de eerste ronde op snelheid haar wagen te vernielen in de muur.

Amper twintig ronden na de herstart vond er weer een crash plaats. Ditmaal beschadigde EJ Viso zijn wagen zwaar, maar ook hij kon veilig uitstappen. Het hele veld uitgezonderd Milka Duno maakte een pitstop, waardoor Duno opeens aan de leiding reed bij de herstart. Dat duurde echter niet lang, want Castroneves en Briscoe reden haar makkelijk voorbij om de koppositie terug te pakken. De twee Penske-teamgenoten gingen naast elkaar rijden en blokkeerden de weg naar de leiding voor de andere coureurs. Wheldon lukte het na een aantal ronden toch om de twee in te halen.

Danica Patrick ging twintig ronden voor de finish off-sequence door een vroege pitstop te maken. Slechts twee ronden later raakte Mario Moraes de muur en werd de gele vlag getoond. Iedereen dook de pits in voor hun laatste pitstop en Patrick had met haar gok gehoopt de leiding over te nemen, maar ze lag al een ronde achter en kwam op de veertiende plaats in het veld terecht. Dixon nam in de pits de leiding over, met achter zich zijn rivaal Castroneves.

De herstart werd gegeven met nog twaalf ronden te gaan. Graham Rahal schampte de muur en de groene vlag werd direct weer ingetrokken. De volgende herstart kwam al twee ronden later, maar werd tot tweemaal toe afgebroken omdat Castroneves telkens naast Dixon ging rijden, terwijl hij er achter zou moeten blijven. Uiteindelijk werd met acht ronden op de klok alsnog herstart.

De laatste ronde reden Castroneves en Dixon continu naast elkaar en de twee gingen exact tegelijk over de finishlijn. De tijdwaarneming gaf de overwinning aan Dixon, maar foto's van de finish wezen Castroneves aan als winnaar, wat de doorslag gaf. Dixon won het kampioenschap.

Uitslag

poscoureurrondenuitvalreden
1Helio Castroneves200 
2Scott Dixon200 
3Ryan Briscoe200 
4Tony Kanaan200 
5Will Power200 
6Dan Wheldon200 
7Darren Manning200 
8Marco Andretti200 
9Ryan Hunter-Reay200 
10Danica Patrick200 
11Justin Wilson200 
12Alex Tagliani200 
13A.J. Foyt IV199crash
14Milka Duno199 
15Franck Perera198mechanisch
16Marty Roth197 
17Oriol Servia196 
18Jaime Camara187 
19Graham Rahal186crash
20Bruno Junqueira184 

Eindstand kampioenschap

poscoureurpuntenachterstand
1Scott Dixon646 
2Helio Castroneves629-17
3Tony Kanaan513-133
4Dan Wheldon492-154
5Ryan Briscoe447-199
6Danica Patrick379-267
7Marco Andretti363-283
8Ryan Hunter-Reay360-286
9Oriol Servia358-288
10Hideki Mutoh346-300

Submitter:  Bron: FOK!sport