"Aanpassing circuit Spa-Francorchamps"

Het circuit van Spa-Francorchamps gaat mogelijk in de toekomst op de schop. De reden hiervoor is dat de FIA vindt dat het circuit naar huidige maatstaven te lang is. Ook is er na de race geen uitloopronde. In het recente verleden is de busstopchicane al veranderd, alsmede de ingang van de pitstraat.

Het nieuwe plan behelst een vernieuwing in de bocht tussen Bruxelles, bocht 8 en Pouhon, waardoor deze bocht minder scherp wordt. Een meer drastische maatregel is de doorsteek van Pouhon naar de busstopchicane. Hierbij worden Stavelot en Blanchimont niet meer aangedaan en wordt het circuit flink ingekort. De oude baan zal hierbij blijven bestaan, maar niet meer voor de Formule 1.

De directie van het circuit spreekt echter tegen dat er sprake is van uitvoering van deze plannen. Wel wordt door een woordvoerder aangegeven dat er enkele jaren geleden sprake was van een plan om het circuit in te korten, maar dit plan is nooit concreet geworden. "Het plan voor een korter circuit was een groot idee, niet echt iets concreet," aldus circuit-woordvoerder Luc Willems. "Er was niets definitief en er werd geen plan opgesteld maar er werd zeker over nagedacht."

Dat plan betrof een afbuiging na Raidillon en via Kemmel zou dan de baan richting Blanchimont geleid worden. "Dit plan kwam er uiteindelijk niet maar het werd nooit volledig geschrapt. Wat de geruchten rond het nieuwe circuit betreft; ik heb hier nog niets van gehoord dus ik denk niet dat ze kloppen. Het enige plan over het kortere circuit was dat van enkele jaren geleden," aldus Willems.

Momenteel wordt er wel aan de voorbereiding gewerkt om de bochten 8-11 aan te pakken. Echter wilde de woordvoerder hier niet al te veel op ingaan. "Er is nog niets concreet. Voorlopig is het plan dat de grindbak bij het uitkomen van bocht 8, Bruxelles, vergroot zal worden. Deze is nu wat te klein en zal na de werken groter zijn. Maar aan de bocht zelf wordt voorlopig nog niets veranderd." Echter is hier al wel te zien dat een deel van het bos weggehaald is en dat alles daar vlak gemaakt is.


Bron: Fia.com