Coureurs vrezen regenraces in 2008

De meeste coureurs zijn blij met het verbod op traction control. Zij maken zich echter wel zorgen over de veiligheid bij regenraces zonder traction control.

Verschillende coureurs, waaronder David Coulthard en Jenson Button, hebben hun zorgen inmiddels overgebracht aan de FIA. "Zonder traction control hadden we afgelopen seizoen niet kunnen racen in Japan," aldus Button. Coulthard vreest voor zware ongevallen: "Vorig seizoen in Japan aquaplanneerde Fernando Alonso zo het circuit af - zelfs met traction control. Zelfs de elektronica konden hem niet meer helpen. Als we dan ook nog eens zonder traction control moeten rijden kan er nog veel meer misgaan. Het laatste wat wij als coureurs willen is een zwaar ongeval waarbij auto's op elkaar gelanceerd worden en in het publiek terecht komen en een ongeval zoals Alessandro Zanardi dat had in 2001."

Coulthard vervolgt: "Ik voel me goed bij de manier waarop Charlie Whiting te werk gaat. Hij moet soms erg lastige beslissingen nemen, maar hij neemt die beslissingen wel als reactie op de informatie die hij heeft. Hij heeft geen ervaring met bijvoorbeeld de spray - als je in de regen achter iemand rijdt met 300 km/u zie je echt niets meer. Ik heb er echter het volste vertrouwen in dat Charlie de juiste beslissing zal nemen op basis van onze hulp en adviezen. Daarom willen we nu alvast een dialoog op gang brengen, zodat het niet achteraf nog eens besproken moet worden." Button sluit zich daarbij aan: "De enige zorgen die ik heb omtrent het rijden zonder traction control is het rijden in de regen," zo vertelt ook de Honda-coureur. "Dat kan erg gevaarlijk worden. Zonder traction control hadden we afgelopen seizoen bijvoorbeeld niet kunnen racen in Japan - veel coureurs waren dan zelfs op het rechte stuk al gespind."

Ook Ferrari-coureur Felipe Massa sluit zich aan: "Op het gebied van de veiligheid is dit verbod een flinke stap terug. Ik ben er zeker van dat we meer ongelukken zullen krijgen en het racen in de regen zal erg gevaarlijk worden. Ik heb met Michael Schumacher en enkele andere ervaren coureurs gepraat en zij zijn van mening dat het met de huidige wagens gevaarlijker zal zijn om zonder traction control te rijden in de regen dan vroeger. Een race zoals in Fuji zou erg gevaarlijke situaties opleveren."

FIA president Max Mosley verbaast zich over de uitspraken: "Racen in de regen is altijd gevaarlijk - met of zonder traction control. Het is gevaarlijk in de zin van dat de kans groter is dat je van de baan schiet, maar het is weer minder gevaarlijk omdat de snelheden minder hoog zullen liggen. Stel je eens voor dat de Britse Grand Prix in extreme weersomstandigheden in de sneeuw zou worden gehouden. Er zou dan niemand gewond raken, omdat de coureurs nooit genoeg snelheid zullen hebben om het echt gevaarlijk te maken. Racen in de regen zal nu wat moeilijker worden, maar dat was het in ieder geval al wel. Mensen vergeten daarnaast wel eens dat ook de slechtste Formule 1-coureur nog steeds geweldig goed is in wat hij doet. Ik verwacht dus niet dat dit al te grote problemen zal opleveren."

De coureurs denken hier blijkbaar anders over. Zij willen in gesprek met de FIA voor een goede regeling omtrent regenraces. Tevens zouden zij ook meer inspraak willen hebben bij beslissingen betreffende het starten van een race achter de Safety Car.