McLaren moet opnieuw voor de WMSC verschijnen

De World Motor Sport Council komt 14 februari weer bijeen om te oordelen over de legaliteit van de McLaren MP4-23. De FIA heeft onderzoek gedaan of de McLaren voor 2008 geen intellectuele eigendommen van Ferrari heeft mee genomen in het ontwerp.

Max Mosley benadrukte dat een nieuwe zitting van de WMSC noodzakelijk is. "We hoopten dat we met dit onderzoek de hele zaak rond McLaren konden sluiten. Zoals iedereen inmiddels weet, is dat niet het geval. We hebben een rapport ontvangen dat een nieuwe bijeenkomst noodzakelijk maakt. En dat gebeurt echt niet voor de lol, er moet wel een goede reden zijn om mensen van over de hele wereld, bijvoorbeeld internationale advocaten en forensische computer experts van Deloitte, bijeen te roepen."

Mosley liet eerder weten dat hij het team en de rijders dezelfde straf wilde geven. Andere WMSC-leden lieten dat niet toe om juist het kampioenschap niet om zeep te helpen. Nu zijn de zaken anders en kan het hele team straf krijgen omdat het seizoen nog niet begonnen is.

Mosley: "Als er een negatief oordeel wordt geveld met het oog op 2008, en het is erg relevant, dan is het van toepassing op iedereen bij McLaren. Het zou een oneerlijk voordeel opleveren waar iedereen voordeel van heeft. Dat was in mijn ogen in de eerdere zaak ook al het geval. Later bleek, gelet op de uitkomst van het kampioenschap, dat ik fout zat."

Een pikant detail: Ferrari's interim-teambaas Jean Todt is ook lid van de WMSC en heeft inzage in de details van McLaren. "Daar komen we in een grijs gebied," aldus Max Mosley.

Op 14 februari wordt duidelijk of McLaren nog meer straf krijgt of dat het team mee mag doen aan het wereldkampioenschap dat op 16 maart in Melbourne begint.