[A1GP] Protest tegen podium Italië

Het Nederlandse A1GP-team heeft protest aangetekend tegen de derde plaats van Italië in de hoofdrace van gisteren. Italië zou een onreglementaire pitstop hebben gemaakt.

Het team van Jan Lammers is van mening dat de Italiaan Enrico Toccacelo de pits in is gereden voor zijn verplichte pitstop terwijl er een safety car op de baan was. Volgens de reglementen mag een coureur niet zijn verplichte stop inlossen als de race is geneutraliseerd.

Team Nederland had in eerste instantie geprotesteerd bij de lokale racestewards, maar die hebben het protest verworpen. Lammers probeert het nu hogerop, bij de Britse Motor Sport Association. Deze procedure kan weken duren.

Als Italië alsnog wordt teruggezet in de raceuitslag, zou dat voor Nederland een vierde plaats betekenen in de uitslag, wat meer prijzengeld oplevert. Team India zou in dat geval haar eerste podium in de schoot geworpen krijgen.

Enrico Toccacelo is zich van geen kwaad bewust. "Ik reed de pits in en een paar seconden later kwam de safety car naar buiten. Ik zag geen borden en geen andere signalen die wezen op een safety car."