Schumacher wint Amstel Gold Race

Stefan Schumacher is er in geslaagd om de 42e editie van de Amstel Gold Race te winnen. Davide Rebellin werd tweede en Danilo di Luca finishte als derde. Michael Boogerd was met de vijfde plaats de beste Nederlander

Rond de klok van 10:30 ging de Amstel Gold Race in Valkenburg van start. De wielerklassieker kende 181 deelnemers, waarvan er negentien van Nederlandse afkomst waren. De wedstrijd was 252 kilometer lang en kende maar liefst 31 klimmetjes. Na een uur rijden, waarin 47,5 kilometer werd afgelegd, wisten vijf renners een kopgroep te vormen, namelijk Piet Rooijakkers (Skil - Shimano), Tom Stubbe (Chocolade Jacques), Daniel Musiol (Team Wiesenhof), Olivier Bonnaire (Bouygues Telecom) en Nic Ingles (Predictor-Lotto). Toen de Cauberg voor het eerst in zicht kwam hadden ze al vijf minuten voorsprong op het peloton. Na deze beklimming liep de ze marge gestaag op. Na 120 kilometer fietsen was het al 7:40.

De maximale voorsprong van het vijftal bedroeg acht minuten. Het peloton vond het toen wel mooi geweest en ging op de pedalen staan, waardoor deze langzaam maar zeker terug liep. Nadat de vijf koplopers 136 kilometer in de wielen hadden was de marge terug gelopen naar 4:50, maar deze liep weer op toen het peloton de Gulperberg op ging. Met zes minuten voorsprong en 104 kilometer voor de boeg kon Ingels niet meer volgen. De Belg moest dan ook lossen uit de koprgroep. In het peloton probeerde Rabobank een aantal renners voorin te krijgen. Ook Michael Boogerd, Alejandro Valverde en Paolo Bettini behoorde tot dit gezelschap, wat steeds meer de vorm van een lint aan nam.

In de staart van het peloton vond niet veel later een valpartij plaats, waar David Lopez bij betrokken was. De renner deed namelijk verwoede pogingen om naar voren te rijden, maar slaagde hier niet in toen hij op het asfalt terecht kwam. Na 164 kilometer werd Ingels ingelopen door het peloton, waarna hij gelijk naar terugviel naar de staart. De voorspong van de kopgroep liep langzaam maar zeker terug naar 4:10. Met nog 63 kilometer te gaan hadden de leiders tijdens deze editie van de Amstel Gold Race nog 2:50 voorsprong op het peloton. Gerolsteiner, met kopman Davide Rebellin, nestelde zich inmiddels aan de kop van de meute. Het zonnige weer droeg er aan bij dat er vooralsnog niet veel actie was. Ook Team CSC meldde zich vooraan en schroefde het tempo verder op.

Kort hierna demareerde Alexandr Kolobnev en werd gevolgd door Juan Antonio Flecha (Rabobank), René Haselbacher (Astana), Kjell Carlström (Liquigas), Constantino Zaballa (Caisse d'Epargne) en Piet Mertens (Predictor-Lotto). Niet veel later ging Jens Voigt (Team CSC) er samen met Steffen Wesemann (Team Wiesenhof-Felt) en Daniele Righi (Lampre-Fondital). Dit drietal liep snel in op de vier koplopers en voegden zich hier uiteindelijk bij. Kort daarna ging Franck Schleck hard onderuit, maar klimt uiteindelijk toch weer op zijn fiets en hervat de koers. Het peloton was inmiddels druk bezig het gat met de koplopers dicht te rijden. Rabobank en Liquigas waren hier met name verantwoordelijk voor. De marge was, met 45 kilometer te gaan, slechts een halve minuut.

Langzaam maar zeker begon de kopgroep uit elkaar te vallen. Er bleven uiteindelijk drie renners over, namelijk Voigt, Wesemann en Righi. Toch kwam het peloton ook steeds dichterbij. Met nog 31 kilometer te gaan probeerden vijf renners te demareren, maar zij werden vrij snel weer door het peloton ingerekend. In deze laatstgenoemde groep zaten Boogerd, Bettini, Rebellin en Patrik Sinkewitz (T-Mobile) vooraan. Tijdens de afdaling van de Gulperberg sprong Carlos Barredo (Quick Step) weg. Naarmate de koers vorderde brak het peloton steeds meer in stukken. Op 18 kilometer van de meet startten Boogerd, Bettini, Rebellin, Matthias Kessler en Erki Pütsep jacht koplopers. Gerolsteiner reed inmiddels met drie renners vooraan.

Danilo di Luca, die zich inmiddels ook vooraan had gemeld, demareerde op de Keutenberg. Johan Vansummeren, Oscar Freire en Joaquin Rodriguez reageerden, maar Fabian Wegmann moest lossen. De leiders hadden op tien kilometer van de finish een voorsprong van 50 seconden. Vlak voor de Cauberg slaat Schumacher een gaatje. Het verschil met de groep van Boogerd liep op tot 27 seconden. Uiteindelijk was deze marge voor de Duitser genoeg om de winst te pakken. Rebellin pakte de tweede plaats, Di Luca werd derde. Boogerd was de beste Nederlander op de vijfde stek.



Uitslag
posnaamnationaliteitteam
1Stefan SchumacherDuiGerolsteiner
2Davide RebellinItaGerolsteiner
3Danilo di LucaItaLiquigas
4Matthias KesslerDuiAstana
5Michael BoogerdNedRabobank
6Alejandro ValverdeSpaCaisse d'Epargne
7Paolo BettiniItaQuickStep
8Oscar FreireSpaRabobank
9Riccardo RiccoItaSaunier Duval
10Frank SchleckLuxCSC
11Joaquín RodríguezSpaCaisse d'Epargne
12Thomas DekkerNedRabobank
13Fabian WegmannDuiGerolsteiner
14Kim KirchenLuxT-Mobile

Submitter:  Bron: FOK!sport