Bettini dreigt met afscheid bij DNA-test

De Italiaanse wielrenner Paolo Bettini dreigt om te stoppen als wielrenner als hem wordt gevraagd DNA af te staan in de strijd tegen doping.

De regerend wereldkampioen vindt dat op deze manier de privacy van renners wordt geschonden. "Als men mij om mijn DNA vraagt, ben ik bereid om er meteen mee op te houden. Ik heb al veel gewonnen...", aldus de renner van Quick Step tijdens een huldigingsplechtigheid in het Italiaanse Calenzano. "Ik vind het goed dat er DNA-stalen gevraagd worden aan renners bij wie thuis zakjes bloed gevonden zijn. Als ze zeggen dat het bloed niet van hen is, kunnen ze beter een DNA-test ondergaan. Maar volgens mij helpt het verplicht afstaan van DNA niet in de strijd tegen doping."

Het is niet de eerste keer dat hij zich negatief uitlaat over in de invoering van DNA-testen. Eind oktober zei de Italiaan dat de tests volgens hem "het privéleven van de renner schaden en bovendien alleen bij seriemoordenaars gebruikt worden."

De vereniging van profteams is wel voorstander van een uitbreiding van de ethische code bij de teams uit de ProTour. Bij het tekenen van een contract zouden renners een document kunnen ondertekenen dat toestaat dat een DNA-staal gebruikt wordt voor identificatie.