Verstappen levert opnieuw wereldkampioen

Jorrit Pex is wereldkampioen karting geworden bij de junioren. Van de 180 karttalenten uit meer dan 50 landen bleek hij in de finale van de Rotax Max Grand Finals de allersnelste te zijn. Hij won in de finale met bijna drie seconden voorsprong op de Engelsman Hawksworth.

Pex wordt al enkele jaren begeleid door Jos Verstappen met wie hij, zijn broer Yard en zijn vader Richard een kartteam vormt. Dankzij het harde werken van Verstappen is Pex op het niveau waar hij nu is. Dit is de tweede wereldkampioen die door Jos Verstappen wordt begeleid. De eerste was Giedo van der Garde.

Tijdens de préfinale leek het nog de verkeerde kant op te gaan toen Pex op slicks van start ging. Vlak na de start begon het te regenen in het Portugese Viana de Castello. De vier coureurs die hadden gekozen voor regenbanden eindigden dan ook op de eerste vier plaatsen. Pex moest het doen met een zesde plaats, en dus de zesde startpositie in de finale. Pex had echter een droomstart en al snel lag hij op de tweede plaats achter Hawksworth. Pex en Hawksworth leverden een waanzinnig gevecht waarbij om en om van plaats werd gewisseld. Dertien ronden voor het einde nam Pex echter definitief de leiding. Op de finishlijn had hij een voorsprong van iets minder dan 3 seconden.

Verstappen: "We zijn waanzinning blij, we hebben er met z'n allen keihard voor gewerkt en met een wereldkampioenschap als resultaat, is bewezen dat we er nog wel iets van kunnen. Dit is de tweede keer dat ik een wereldkampioen aflever."

Het kampioenschap werd niet verreden met eigen karts. De karts werden door de organisatie beschikbaar gesteld. Veel hing dus af van de afstelling van de kart op coureur en parcours. Dat de ervaring van Verstappen hierbij doorslaggevend is geweest mag duidelijk zijn.