Portugal door dankzij winst op Iran

Portugal heeft zich geplaatst voor de achtste finales. Vanmiddag werd er in Frankfurt met 2-0, dankzij twee doelpunten in de tweede helft, van Iran gewonnen.

Portugal begon in Frankfurt tegen Iran deze keer wel met Deco en Maniche, dit in tegenstelling tot de eerste wedstrijd tegen Angola. Tiago en Petit waren de spelers die hun basisplaats kwijtraakten. Iran moest winnen om nog een kans te maken op de volgende ronde. Wanneer Portugal drie punten zou pakken, weten zij zich zeker van de achtste finales.

Portugal begon sterker aan de wedstrijd, vooral dankzij Deco en Figo. Iran kon de defensie redelijk dichthouden en kreeg af en toe zelfs een klein kansje. Portugal was vooral gevaarlijk uit de dode spelsituaties, in de eerste twintig minuten kregen de Zuid-Europeanen maar liefst vijf corners, maar zonder resultaat. Na precies een half uur schoot Teymourian op de paal, maar hij werd afgevlagd wegens buitenspel.

Tien minuten voor rust waren kort na elkaar twee kansen voor Cristiano Ronaldo, maar ook deze leverden niet de voorsprong op voor de Portugezen. Verdediger Miguel kreeg kort voor rust nog een schotkans, maar de Iraanse doelverdediger hield zijn doel op knappe wijze schoon. Verder bood het eerste bedrijf weinig reden tot enthousiasme, de 22 spelers gingen met 0-0 op het scorebord terug naar de kleedkamer.

De Iraanse keeper Mirzapour hield zijn doel de eerste helft schoon.

Beide trainers wisselden niet in de rust. Ook aan het begin van de tweede helft kon Portugal geen echte vuist maken. Na ruim een uur spelen kon Figo voorzetten op Deco, die mooi met rechts in de hoek kon binnenschieten, vanaf ongeveer twintig. Iran leek tien minuten daarna nog gevaarlijk te worden, maar invaller Khatibi schoot voorlangs.

Een klein kwartier voor tijd kreeg nr 9 een kans om de 1-1 binnen te koppen, in de tegenstoot werd Figo neergelegd in de hoek van het strafschopsgebied. De Franse scheidsrechter wees daarop naar de stip. Vanaf elf meter miste Cristiano Ronaldo niet, kwalificatie voor de volgende ronde was daardoor nagenoeg zeker. Meteen na de 2-0 werd de licht geblesseerde doelpuntenmaker Deco vervanger door Tiago. In de laatste tien minuten zette Portugal niet echt meer aan, in de slotseconde werd een doelpunt van Ronaldo nog terecht afgekeurd wegens buitenspel, waardoor het bij 2-0 bleef.

Opstellingen:

Portugal: Ricardo, Miguel, Meira, Carvalho, Valente, Figo (88. Simao), Maniche (67. Petit), Deco (80. Tiago), Costinha, C. Ronaldo, Pauleta.

Iran: Mirzapour, Kaabi, Rezaei, Golmohammadi (88. Bakhtiarizadeh), Nosrati, Mahdavikia, Nekounam, Karimi (65. Zandi), Teymourian, Madanchi (66. Khatibi), Hashemian.

Wedstrijdverloop:

Portugal 2 – 0 Iran

'63 Deco (POR) 1-0
'80 C. Ronaldo (POR) 2-0 (pen.)

20’ Nekounam (IRN) **
32’ Madanchi (IRN)
45+1’ Pauleta (POR)
48' Deco (POR)
61' Costinha (POR)
73' Kaabi (IRN)
88' Golmohammadi (IRN)

Arbiter: Eric Poulat (Fra)

Toeschouwers: 43.000