Uitslagen Dag 1 Darts League

Op de eerste dag van de International Darts League waren verrassingen troef. Raymond van Barneveld balanceert zelfs op de rand van uitschakeling. Stormachtig was de entree van het supertalent Michael van Gerwen.

De Topic International Darts League in Nijmegen heeft een bijzonder karakter: het draagt het stempel BDO-toernooi, maar er nemen ook vijf spelers van de PDC deel. En niet de minsten: Phil Taylor, Colin Lloyd, Ronnie Baxter, Roland Scholten en Raymond van Barneveld. Laatstgenoemde kwam zaterdag tweemaal in actie. In zijn eerste partij had Barney, die een raketstart maakte bij de PDC, grote moeite met het raken van de dubbels. Uiteindelijk verloor hij vier legs op rij tegen Gary Robson: 4-6.

Van Barneveld herstelde de schade door Vincent van der Voort in een hoogstaande wedstrijd te verslaan: 6-2. Beide Nederlanders noteerden een gemiddelde van boven de 33 per pijl. Omdat Van der Voort eerder won van King, zal Van Barneveld óf King het toernooi na de eerste ronde moeten verlaten. Ook in poule B moesten de spelers tweemaal opdraven. Hier deed Albertino Essers de beste zaken door met 6-3 en 6-4 te winnen. Simon Whitlock en Roland Scholten mogen nog hoop koesteren op de tweede ronde.

Het langverwachte debuut van Michael van Gerwen op een televisietoernooi verliep fantastisch. De 17-jarige legende in wording versloeg de taaie Martin Atkins met maar liefst 6-2, in een moyenne van 34,53 (!) per pijl. Ook Colin Lloyd deed in deze groep goede zaken: Tony Eccles ging er met 1-6 af. In poule C kwam Phil Taylor tot een zeer moeizame zege. Darryl Fitton kreeg vier matchdarts tegen The Power, maar kraakte onder de druk.

Naast dit spektakel werden de toeschouwers nog verwend met twee clashes. In een herhaling van de Embassy finale van 2000 kruisten Ted Hankey en Ronnie Baxter de degens. Baxter nam geen revanche voor de 6-0 schrobbering van Frimley Green en verloor ook nu: 4-6. De ontmoeting tussen de Lakeside winnaars van 2004 en 2006, Andy Fordham – Jelle Klaasen, eindigde in een nipte winst voor onze landgenoot: 6-5. De wedstrijd viel erg tegen met lage gemiddeldes.


Uitslagen Dag 1:

Poule A:
King (Eng) – Van der Voort (Ned) 3-6
Robson (Eng) – Van Barneveld (Ned) 6-4
King (Eng) – Robson (Eng) 6-1
Van Barneveld (Ned) – Van der Voort (Ned) 6-2

Poule B:
Whitlock (Aus) – Scholten (Ned) 6-2
Essers (Ned) – Nys (Ned) 6-3
Whitlock (Aus) – Essers (Ned) 4-6
Scholten (Ned) – Nys (Ned) 6-1

Poule C:
Taylor (Eng) – Fitton (Eng) 6-5
Stompé (Ned) – Hanvidge (Sch) 4-6

Poule D:
Eccles (Eng) – Lloyd (Eng) 1-6
Van Gerwen (Ned) – Atkins (Eng) 6-2

Poule E:
Hankey (Eng) – Baxter (Eng) 6-4
De Ruiter (Ned) – Walton (Eng) 6-4

Poule F:
Anderson (Sch) – Hogan (Eng) 3-6
Sörensen (Den) – Laursen (Den) 6-2

Poule G:
Greatbatch (Eng) – Michels (Ned) 6-3
Martin (Eng) – O’Shea (Eng) 3-6

Poule H:
Adams (Eng) – Van Dijk (Ned) 6-3
Fordham (Eng) – Klaasen (Ned) 5-6