[Column] Kromkamp, onze spelbreker !

Iedere week geven onze columnisten Bjoro en Da_Sandman om en om hun kijk op de voetbalwereld.
Deze week is het woord weer aan Bjoro die, in het negende deel van een serie columns, antwoord geeft op de vraag van Da_Sandman: hoe het de Nederlanders zal vergaan die nog in de Champions League zitten ?

“Wat een spelbreker is die Jan Kromkamp zeg!” moppert Paul.
Ik kijk hem enigszins verbaast aan en dus gaat hij verder met zijn verhaal. “Ja, als hij bij Villarreal was gebleven hadden alle halve finalisten een Nederlander gehad!” glimlacht hij. Onmiddelijk begrijp ik dat hij het heeft over de Champions League en over voetballen, want Paul en ik hebben het op het werk altijd over voetbal. Vaak tot ergenis van de overige collega’s aan toe. De “kunnen-julie-het-nou-nooit-eens-ergens-anders-over-hebben-dan-dat-stomme-spelletje” opmerkingen van vooral de dames horen we niet eens meer.

Het gaat zelfs zo ver dat alles en iedereen voor ons voetbalgerelateerde bijnamen krijgt, de postbode heet steevast “Berry”, receptioniste Willy krijgt zeker drie keer in de week de vraag hoe het met René is, een cursus noemen we trainingskamp en als de chef (‘trainer’ voor ons) aangeeft dat de vaart er uit is, vragen wij of Rafaël gewisseld is. Vreselijk flauw, maar voor ons erg leuk !

Als ik eens goed nadenk over Paul zijn, al dan niet flauwe, grap kom ik erachter dat wij Nederlanders het dus niet eens zo slecht doen. Op het allerhoogste niveau acteren dus nog steeds landgenoten, sterker nog het is al zeker dat er minimaal twee in de finale zullen staan en of dat twee WK-gangers worden of twee ex-internationals daar moeten ze nog om spelen.

Want ondanks het feit dat onze nationale eredivisie vaak als “Mickey Mouse Competitie” door het leven gaat, zaten er toch twee clubs bij de laatste 16 in de Champions League. Op het al eerder genoemde Villarreal na, hadden alle kwartfinalisten van het ‘kampioenenbal’ minimaal één speler in dienst die ooit in ons land heeft gespeeld, sterker nog alle overige halve finalisten hebben twee Nederlandse spelers onder contract en dat is toch niet iets waarvoor je je hoeft te schamen, lijkt mij.

In de begin jaren ’70 was er een periode van vier opeenvolgende Nederlandse zeges in het Europa Cup 1 toernooi, aan het einde van de jaren ‘80 en halverwege de jaren ’90 waren het eveneens Nederlandse clubs die de titel binnensleepten. Maar waar velen niet bij stil staan is dat ook bijna alle doelpunten in de finales die tussen de overwinningen van PSV en Ajax werden gespeeld gemaakt werden door Nederlanders, enkel Boli, Massaro, Savisevic en Desailly troffen in die periode als niet-Hollanders het net.

Zo mooi als die periode zal het waarschijnlijk niet meer worden, al mijmeren Paul en ik regelmatig over een finale waarin Bergkamp en Van Persie voor Arsenal scoren en Van Bommel en Van Bronckhorst voor Barcelona. Het zal er waarschijnlijk niet van komen, net als die WK-finale waar we onze collega’s al maanden mee lastig vallen.
Op Paul z’n prikbord hangen al maanden oranje vlaggetjes met “kampioenen” erop, regelmatig zet hij zijn Hup-Holland-Hup cd op en al diverse malen heb ik het kopieerapparaat voorzien van oranje papier. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor, nu onze collega’s nog. Al hebben we eerst nog de play-offs en de nacompetitie.

Ik ben trouwens benieuwd wie de nacompetitie moest spelen en wie het zal ontlopen, heb jij een idee Da_Sandman ?