Uitslagen Six Nations speelronde 5

Frankrijk heeft voor de vijftiende keer in de historie de Six Nations gewonnen. Een Franse overwinning op Wales in Cardiff liet Ierland met een vrijwel onmogelijke opdracht achter.

De eerste van drie wedstrijden op zaterdag ging tussen Italië en Schotland. De Italianen wisten vanaf de aftrap druk te zetten. Een snelle aanval in de zesde minuut bracht dan ook de gastheren op voorsprong door een try van Mirco Bergamasco, alvorens de Schotten Chris Cusiter met een blessure de wedstrijd zagen verlaten. Na elf minuten kwamen de noorderlingen echter terug door Chris Paterson die een goed uitgevoerde maul afrondde voor de gelijke stand. Een gemiste drop-goal van Ramiro Pez liet de Schotten de mogelijkheid om op voorsprong te komen, die door Gordon Ross werd benut met een drop-goal.

Kort na de pauze verzwakte Schotland even, maar de Azzurri wisten niet te profiteren. Er moest een penalty voor Italië aan te pas komen om Pez de stand opnieuw gelijk te trekken. De verdediging van Schotland wist hierna Bergamasco op het nippertje van scoren af te houden, en met het hard afstoppen van Andrea Lo Cicero door Jason White konden de Schotten een penalty forceren, die door Paterson werd benut voor de 13-10 overwinning. Het betekende de vijfde keer in de zeven seizoenen dat ze meedoen dat de Italianen als laatste eindigden.

In Cardiff werd de wedstrijd tussen titelverdediger Wales en favoriet Frankrijk gespeeld. Wales begon in een krankzinnig tempo aan de wedstrijd, wat al snel tot een penalty leidde. Stephen Jones benutte deze en brak daarmee door de 500-puntengrens heen in interlands. Hoewel Frankrijk moeite had om de Welshe aanvalsgolf te weerstaan wisten les Bleus toch de score gelijk te trekken door een penalty van Dimitri Yachvili. Halverwege de eerste helft mocht aanvoerder Raphael Ibanez van Frankrijk inrukken wegens een professionele overtreding op Hal Luscombe. Jones schoot zichzelf naar 504 punten voor Wales, waarna Luscombe nog voor de pauze zelf nog een try aan de Britse score toevoegde.

Yachvili wist echter voor de thee ook nog een penalty tussen de palen te werken voor een 13-6 ruststand. Na rust verkwanselde Frankrijk in korte tijd zes punten toen eerst Damien Traille en vervolgens Jean-Baptiste Elissalde, vervanger van Yachvili, penalty's misten. Het luidde wel een momentumverandering in. Uit een line-out kon Dimitri Szarzewski een try scoren, waarna het vizier bij Elissalde opnieuw niet op scherp stond. Dat stond aan de andere kant bij invaller Gavin Henson wel goed en vanaf 48 meter verdween een Welshe penalty tussen de staanders. Frankrijk rook echter bloed en ging verder met scoren. Een penalty van Elissalde bracht de Fransen tot op twee punten, en Florian Fritz drukte uiteindelijk door voor de eerste Franse voorsprong. De conversie van Elissalde bepaalde de eindstand op 16-21. Door het resultaat kon Ierland in theorie nog eindwinnaar worden; dan moest Engeland met 34 punten verschil worden verslagen om het superieure doelsaldo van Frankrijk te overbruggen.

Twee minuten lang stond het 0-0 in de wedstrijd tussen Engeland en Ierland. Toen scoorde Jamie Noon de eerste try voor de Engelsen. Een foutje van Ben Cohen liet toe dat Shane Horgan de stand gelijk kon trekken met een Ierse try. Korte tijd later zette Ronan O'Gara de Ieren op voorsprong door een penalty. Twee gemiste penalty's van Andy Goode voorkwamen dat Engeland gelijk en op voorsprong kwam, wat de mannen in het groen de mogelijkheid gaf om verder uit te lopen. O'Gara kreeg ook twee kansen, maar miste slechts een van de penalty's voor de zes punten voorsprong. Pas daarna wist Goode voor het eerst de bal tussen de palen te krijgen voor de 11-8 ruststand.

Aan het begin van de tweede helft leek O'Gara snel orde op zaken te stellen met opnieuw een penalty, maar Goode betaalde in gelijke munt terug. Vervolgens leek Engeland meer vuur in het spel te kunnen brengen. Een lange aanval mondde uit in balverlies door sterk verdedigen van de Ieren, maar daarna wist Steve Borthwick alsnog de Engelsen voorbij de Ieren te brengen. Een verknoeide line-out van de Engelsen werd echter al snel door Denis Leamy tot try verwerkt om de Ieren weer aan de leiding te laten gaan. Met nog twaalf minuten te spelen bracht Goode Engeland weer langszij, en kort later voegde hij de schijnbaar winnende penalty aan de score toe. Er was echter buiten Horgan gerekend; in de laatste seconden bracht hij Ierland alsnog de 28-24 overwinning en daarmee de tweede Triple Crown in drie jaar, de prijs die wordt uitgereikt aan de eilandnatie die in de Six Nations alledrie de andere eilandnaties weet te verslaan. Vorig jaar lukte dat Wales; twee jaar geleden lukte het Ierland ook, maar net als deze editie moeten zij de hoofdprijs aan Frankrijk laten.