Voorbeschouwing African Cup of Nations

Vrijdag 20 januari gaat de African Cup of Nations weer van start. Ditmaal is het een jubileumeditie; het is namelijk de 25e keer dat het Afrikaanse landentoernooi gehouden wordt. Titelverdediger Tunesië zal in Egypte proberen te bewijzen dat zij nog steeds de besten van Afrika zijn. Voor andere landen die het WK zullen missen is dit een kans om alsnog te laten zien wat ze kunnen.

Zestien landen zullen van 20 januari tot aan de finale op 10 februari proberen de felbegeerde titel Kampioen van Afrika te bemachtigen. Net als bij het Europees kampioenschap voetbal zijn de landen verdeeld in vier groepen.

Groep A:
In deze groep zien we WK-ganger en tegenstander van het Nederlands elftal Ivoorkust terug. Ook speelt het thuisspelende land Egypte in deze groep, en krijgt het bezoek van Marokko en outsider Libië. De groep wordt ook wel de groep des doods genoemd. Ivoorkust, Marokko en Egypte worden namelijk alledrie getipt voor de titel, terwijl Libië verrassend sterk speelde in de kwalificatie. De openingswedstrijd van de ACN zal vrijdagavond om 19.00 gespeeld worden in Cairo, tussen Egypte en Libië. Een dag later zal in hetzelfde stadion om 14.00 Marokko tegen Ivoorkust spelen.

Groep B:
Ook deze groep wordt bestempeld als een lastige. Kameroen, dat zich verrassend genoeg niet plaatste voor het WK, treft twee andere WK-gangers. Togo en Angola, die deze zomer wel in Duitsland te bewonderen zijn, zullen optreden in deze poule. De groep wordt afgesloten door de Democratische Republiek Congo. Laatstgenoemde is de underdog in het toernooi, maar bewees toch aardig te kunnen voetballen. Voor de ontembare leeuwen, ofwel Kameroen, is dit de laatste kans voor 2008 om een prijs te pakken. Sterspeler Samuel Eto'o, die bij FC Barcelona al 18 keer doel heeft getroffen dit seizoen is erop gebrand om de meest prestigieuze Afrikaanse prijs mee naar huis te nemen. Kameroen trapt zaterdag af tegen Angola, terwijl Togo 's avonds in Caïro tegen Congo speelt.

Groep C:
Titelverdediger Tunesië werd in groep C geplaatst, samen met Zambia, Zuid Afrika en Guinee. De Tunesiërs zouden het normaal gesproken niet erg lastig moeten hebben, aangezien geen van de drie landen een geweldige staat van dienst hebben de laatste paar jaren. Bovendien hebben ze zich geen van allen weten te plaatsen voor het WK, en Tunesië wel. De Noord Afrikanen moeten echter niemand onderschatten, want vooral Zuid Afrika heeft goede spelers rondlopen, waaronder FC Porto-spits Benni McCarthy. Tunesië begint zondag het toernooi tegen Zambia, Zuid Afrika doet hetzelfde tegen Guinee.

Groep D:
Ghana, dat zich verrassend en voor het eerst wist te plaatsen voor het WK, ontmoet in groep D Nigeria. Nigeria wist zich niet te plaatsen voor het WK, maar doet het wel altijd goed in de Africa Cup, met zes finales waarvan er twee werden gewonnen. Senegal en Zimbabwe maken de groep af, en deze twee landen zijn ook niet de minsten. Senegal wist op het afgelopen WK nog hoge ogen te slaan, en ook op de vorige Africa Cup kwamen ze ver. Zimbabwe plaatste zich voor de tweede maal in de historie van het land voor de Africa Cup, het land kwam de vorige keer niet ver in het toernooi en strandden in de eerste ronde. Groep D speelt pas voor het eerst op de maandag. De affiches op die dag zijn Nigeria - Ghana en Zimbabwe - Senegal.

Bekende spelers:
Op het prestigieuze toernooi zullen ongetwijfeld spelers rondlopen die vrijwel niemand kent, maar uiteraard zullen ook de bekende spelers aantreden. Tevens zullen enkele grote namen ontbreken. Uit de Nederlandse Eredivisie zien we Vitesse-verdediger Abubakari Yakubu; Hij zal de kleuren van Ghana gaan verdedigen. PSV-spits Arouna Koné komt uit voor Ivoorkust, terwijl Sparta-middenvelder Sani Kaita voor Nigeria speelt. Bij Tunesië spelen Hatem Trabelsi (Ajax) en Karim Saïdi. Die laatste heeft echter te horen gekregen dat hij mag vertrekken bij Feyenoord. Ali Boussaboun maakt de Nederlandse afvaardiging af; hij speelt in het Marokkaanse shirt.

Ook spelen er in het buitenland bekende Afrikanen. Bij gastland Egypte speelt oud-Ajacied Ahmed Hossam, beter bekend als Mido, die nu bij Tottenham Hotspur speelt. Oud-Vitesse aanvaller Matthew Amoah, die enkele weken terug overstapte naar Borussia Dortmund, komt uit voor Ghana, evenals Samuel Kuffour. Deze robuuste verdediger speelde jarenlang bij Bayern München, maar maakte onlangs de overstap naar AS Roma. Bij Ghana zien we ook Stephen Appiah, die deze Champions League-editie nog met Fenerbahçe tegen PSV speelde.

Bij Ivoorkust zien we naast eerdergenoemde Arouna Koné nog enkele bekenden. Arsenal-verdedigers Kolo Touré en Emmanuel Eboué bijvoorbeeld. Dan is er ook nog Chelsea-aanvaller Didier Drogba, en oud-Feyenoord speler en broer van Salomon: Bonaventure Kalou. Van Chelsea zien we nog een bekende: Njitap Geremi. Hij speelt voor Kameroen. Samuel Eto'o van Barcelona en Pierre Webó, één van de revelaties dit seizoen bij het Spaanse Osasuna, maken de ontembare leeuwen compleet. Bij Togo speelt de man die enkele dagen terug van Monaco naar Arsenal overstapte: Sheyi Adébayor. Een andere speler die van Frankrijk naar Engeland ging: Portsmouth-spits Benjani Mwaruwari, die de kleuren van Zimbabwe verdedigt.

Bij Nigeria zien we nieuwe gezichten, maar ook bekende. Oud-Ajax en Arsenal speler Nwankwo Kanu is er zo één. Jay Jay Okocha, de middenvelder van Bolton is er ook bij. De bliksemsnelle Obafemi Martins van Internazionale zal proberen zijn doelpuntjes mee te pikken, terwijl talent en Manchester United-aankoop John Obi-Mikel juist zal proberen zo min mogelijk goals tegen te krijgen. Pape Bouba Diop, Amdy en Abdoulaye Faye spelen alledrie op het Engelse middenveld. Zij zullen uitkomen voor Senegal. El-Hadji Diouf, die ook in Engeland zijn brood verdient, maakt de lijst af. Benni McCarthy, die ooit twee seizoenen voor Ajax speelde, zal proberen zoveel mogelijk goals in naam van Zuid Afrika te maken. De spits staat op het moment onder contract bij Co Adriaanse's FC Porto.