Van Basten: "Ik ben trots op mijn ploeg"

Bondscoach Marco van Basten is uiteraard opgetogen met de kwalificatie voor het WK. Hij is trots op zijn spelers. Wel erkende de coach dat zijn ploeg over geluk niet te klagen had.

”Het moet natuurlijk wel een beetje meezitten. Je moet een beetje mazzel hebben in zo’n kwalificatietoernooi,” zei Van Basten na afloop op de persconferentie. San Marco viel scheidsrechter Sars niet af vanwege de penalty voor de Tsjechen: ”Het was een optelsom. Baros was al vaak genoeg tegen de grond gegaan. Dan kun je ooit een strafschop verwachten. Het was heel belangrijk dat Van der Sar het schot van Rosicky stopte. Dat heeft onze keeperstrainer Stanley Menzo goed met hem doorgenomen.”

Van Basten vond niet dat hij Boulahrouz vanwege zijn dijbeenblessure niet had moeten opstellen: ”Tijdens de warming-up kon hij de maximale belasting aan. Daardoor was er voor hem en mij fysiek geen beletsel om aan het duel te beginnen. Toch moest ik hem na de rust wisselen voor Vlaar, die het als debutant uitstekend deed tegen Baros.” Over de tweede helft was de bondscoach ontevreden: ”We waren te nonchalant. Als we het iets beter hadden uitgespeeld, hadden we naar 0-3 of 0-4 kunnen uitlopen. Ondanks dat ben ik trots op mijn ploeg.” Van Basten zag in Opdam, Van der Vaart en Robben de uitblinkers.

De zege op Tsjechiė betekent voor van Van Basten dat hij vijftien duels achtereen ongeslagen is. Hiermee verbetert hij het record van Dick Advocaat, die in zijn vijftiende wedstrijd juist in Tsjechiė verloor. Van Basten heeft in deze kwalificatiereeks van liefst 31 spelers gebruikgemaakt. Alleen Van der Sar miste geen minuut. Van Nistelrooij is met zeven doelpunten Oranjes topscorer in de kwalificatiereeks.