Van Dijk ontvluchtte dopingcontrole

De Nederlandse renner Stefan van Dijk hangt een zware schorsing boven het hoofd. De sprinter zag in juni toen hij thuis kwam een busje van de dopingcontroleurs staan en besloot meteen verder te rijden.

In het dossier van de in België wonende Nederlander is het verhaal duidelijk. Op 8 juni kwam de dopingcontrole bij Van Dijk langs, maar omdat die niet thuis was wachten de controleurs op hem. Toen Van Dijk echter bij thuiskomst bij het opdraaien van zijn oprit het busje van de dopingcontroleurs zag staan, zette hij zijn auto in zijn achteruit en reed snel weer weg.

Niks aan de hand, alleen de dopingcontroleurs hadden Van Dijk gezien. Officieel staat het ontlopen van een dopincontrole gelijk aan een positieve controle. Mocht de Belgische dopingcommissie die regel hanteren, dan hangt Van Dijk een schorsing van 24 maanden boven het hoofd. Voorlopig hoopt zijn advocaat erop dat excuses en een voorwaarderlijke straf voldoende zijn: "Dit was een paniekreactie. Hij biedt zijn excuses aan."

Van Dijk was dit seizoen behoorlijk op dreef. Zo won hij ondermeer een rit in de Eneco-Tour en staat hij door dichte ereplaatsen in semi-klassiekers als Parijs-Brussel en de GP Fourmies momenteel 2de in de "European Continental Tour" ranking van de UCI. (een rangschikking van de wedstrijden en renners buiten de Pro-Tour)