Klüft wint zevenkamp, Ruckstuhl achtste

Carolina Klüft heeft haar wereldtitel op de zevenkamp met succes verdedigd. De Zweedse Olympische kampioen besliste de spannende tweestrijd met Eunice Barber op de afsluitende 800 meter.

De dag begon met een voorsprong van twee punten in het voordeel van Eunice Barber, die gisteren een uitstekende dag beleefde. Met onder meer nog het verspringen op het programma (Barber is wereldkampioene op die discipline) was de Française aan het begin van de dag nog de grote favoriete. Het was echter Klüft die de beste sprong liet noteren. De Zweedse deed het twaalf centimeter beter dan Barber en heroverde de leiding in het klassement.

Bij het speerwerpen pakte Barber twintig punten terug op Klüft en zo was het verschil voorafgaand aan de 800 meter slechts achttien punten, omgerekend 1,2 seconde, in het voordeel van Klüft. Barber zette alles op alles en ging als een raket weg op de 800 meter. Zo’n 200 meter voor de finish passeerde Klüft haar echter en stelde zo haar tweede wereldtitel veilig. De Zweedse liep met 2.08.89 een persoonlijk record. Het is al de twaalfde zevenkamp op rij die ze winnend afsluit. De Ghanese Simpson veroverde het brons, vooral dankzij sterke prestaties bij het kogelstoten en het speerwerpen.

Karin Ruckstuhl eindigde als achtste op de zevenkamp. Dat is veel beter dan haar zestiende plaats tijdens de Spelen van Athene. Ruckstuhl begon uitstekend aan de tweede dag door als derde te eindigen bij het verspringen. De van geboorte Zwitserse zette een sprong van 6,25 meter neer en hoefde alleen Klüft en Barber voor te laten gaan. Bij het speerwerpen ging het echter een stuk minder goed voor Ruckstuhl; ze werd bijna laatste met een afstand van slechts 36,84 meter. Hierdoor zakte ze van de vierde naar de achtste plaats in het tussenklassement. Op de afsluitende 800 meter consolideerde ze haar positie.


Uitslag zevenkamp:
1 Carolina Klüft SWE 6887
2 Eunice Barber FRA 6824
3 Margaret Simpson GHA 6375
4 Austra Skujyte LTU 6360
5 Kelly Sotherton GBR 6325
6 Marie Collonvillé FRA 6248
7 Naide Gomes POR 6189
8 Karin Ruckstuhl NED 6174