Koninginnerit zet Giro op zijn kop

De Giro d'Italia werd in de dertiende etappe opnieuw op zijn kop gezet. Salvoldelli wist namelijk de roze trui af te pakken van Basso. Ivan Parra wist de etappe te pakken.

Met vijf grote beklimmingen was het vandaag één van de zwaarste ritten uit de Giro van dit jaar. Voor de klassementsrenners na de rit van vrijdag een nieuwe kans om tijdswinst te boeken. Naast de klassementsrenners hadden echter ook de klimmers grootse plannen.

Een groep van 20 man met daarin een flink aantal klimmers, waagde zich al aan een ontsnapping op de eerste beklimming van de dag. Ondanks dat een aantal ervan nog redelijk goed geplaatst waren, kregen ze veel voorsprong. In het peloton werd het werk grotendeels over gelaten aan CSC, de ploeg van klassementsleider Ivan Basso.

Op de voorlaatste klim gingen dunde de kopgroep aardig uit, maar ze bleven een ruime voorsprong houden van op de top ruim vijf minuten. Vanuit het uitgedunde peloton gingen Gilberto Simoni en Damiano Cunego in de aanval, maar zij werden na goed werk van basso's ploeggenoten teruggepakt.

Op de laatste klim was duidelijk dat de koplopers konden uit gaan maken wie de ritoverwinning zou pakken. Ivan Parra sprong weg en werd nooit meer teruggepakt door de achtervolgende Caucchioli, Garate en Rujano.

Daarachter ging het om het klassement. Nadat Lampre het tempo overnam en met name na een versnelling van Simoni, bleek Basso veel minder dan de voorgaande dagen. Salvoldelli kon Simoni echter goed volgen en loste Simoni zelfs. Ook de nummer drie in het klassement Di Luca kon goed volgen. Op de finish wist Salvoldelli een paar seconde te sprokkelen op Simoni en Di Luca. Belangrijker was echter dat hij ruim een minuut pakte op Basso en daardoor de roze trui over neemt.

Uitslag:
1. Ivan Parra (Col) 6.31.35
2. Juan Manuel Garate (Spa) + 0.23
3. José Rujano (Ven) z.t.
4. Pietro Caucchioli (Ita) + 0.27
5. Tadej Valjavec (Slo) + 1.46
6. Matthias Kessler (Dui) + 2.57
7. Giampaolo Caruso (Ita) + 3.03
8. Wladimir Belli (Ita) + 3.48
9. Paolo Savoldelli (Ita) + 4.00
10. Gilberto Simoni (Ita) + 4.06

Algemeen klassement:
1. Paolo Savoldelli (Ita-Dsc) 60.31.12
2. Ivan Basso (Ita) +0.50
3. Danilo Di Luca (Ita) +0.53
4. Gilberto Simoni (Ita) +2.16
5. Juan-Manuel Garate (Spa) +2.39
6. Pietro Caucchioli (Ita) +3.25
7. Serhiy Honchar (Oek) +4.05
8. Jose Rujano (Ven) +4.24
9. Marzio Bruseghin (Ita) +4.54
10. Dario Cioni (Ita) +6.17

Submitter:  Bron: FOK!