FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 mei 2005

ChristenUnie tegen verplichte implantatie chip

Icoon politiek binnenland nieuwsDe ChristenUnie stelt in een vrijdag gepubliceerde notitie over de RFID-chip (Radio Frequency Identification Design) dat de overheid de burger nooit mag verplichten om een dergelijke chip te laten implanteren. De notitie behandelt de mogelijkheden en eventuele gevaren van de technologische ontwikkelingen rond de identificatietechniek.

De partij wil dat er een wet komt waarin staat vastgelegd dat geen enkele Nederlander mag worden gedwongen een RFID-chip te laten implanteren. Als verplichte implantatie wel ingevoerd zou worden, dan zou dit aantasting van het lichaam zijn, vindt de ChristenUnie.

Een RFID-chip is overigens een minuscuul plaatje dat een unieke identificatiecode bevat, welke is gekoppeld aan een extern gegevensbestand dat verdere informatie bevat over de drager van de betreffende chip.

Fransen blijven tegen Europese Grondwet

Icoon Politiek nieuwsRuim een week voordat in Frankrijk het volk mag gaan stemmen over het wel of niet accepteren van de Europese Grondwet, is een meerderheid tegen de grondwet. In een nieuwe opiniepeiling zegt 52 procent van de Fransen 'nee' te zullen stemmen op 29 mei.

De peiling is de zesde in een reeks van onderzoeken waarbij de meerderheid van de geënquêteerden zegt tegen de Europese Grondwet te zullen stemmen. Volgens de peilers van het onderzoeksinstituut Ifop is het aantal nee-stemmers is in zeven dagen tijd met twee procent gedaald. Het aantal mensen dat antwoordde "zeker" van zijn/haar zaak te zijn, is daarentegen weer gestegen.

= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.

Zieke Basso wil niet opgeven

Na de etappe van donderdag leek Ivan Basso zich te gaan verzekeren van de winst in de Giro. Vandaag moest hij, naar achteraf blijkt door maagproblemen, toezien hoe Savoldelli hem de roze trui afpakte. Basso denkt echter niet aan opgeven en wil de roze trui terugpakken.

Al direct van de start af had Basso last van zijn maag: "Het was een erg lastige etappe voor me. Ik voelde me niet lekker en had direct vanaf de start last van mijn maag, maar ik hoopte dat het later in de etappe beter zou gaan. Nou dat ging het niet en op de laatste klim leed ik echt. Ik probeerde mijn verlies te beperken en gezien hoe slecht ik me voelde, valt het verlies erg mee."

Zijn ploegleider Bjarne Riis is het daar mee eens: "Een meevaller. Het verschil had veel groter kunnen uitvallen. Basso heeft na de etappe weer normaal kunnen eten. Wij nemen aan dat zijn digestieve systeem weer normaal functioneert."

Basso denkt dan ook niet aan opgeven. Hij hoopt snel hersteld te zijn en hoopt in de komende week weer tijd terug te kunnen pakken. Uiteindelijk blijft zijn doel de Giro te winnen.

E3 Boothbabes

En dit zijn de E3 boothbabes anno 2005.
Voor de mensen die niet weten wat de E3 is, moet je zeker even kijken op de games sectie van FOK! Je op games.fok ook een boothbabes layout instellen (te selecteren onder de naam "E3 v2 (booth babes)"). Ben je te lui om te klikken heb ik wel een kleine samenvatting. Op de E3 zie je de nieuwste games en de lekkerste babes die producten van uitgevers promoten.
Dit is wel erg grof gezegd natuurlijk, voor de uitgebreide info pagina kijk je hier.

Met dank aan 2Mini voor de submit

Bergkamp nog één jaar bij Arsenal

Dennis Bergkamp blijft nog één seizoen bij Arsenal actief. De 36-jarige Nederlander maakte dat na afloop van de FA Cup finale bekend.

De toekomst van de technicus was lang onzeker. Manager Wenger van Arsenal had al meermaals aangegeven in de pers dat hij twijfelde aan een contractverlenging.

De succesvolle manager zwichtte uiteindelijk voor de druk van de fans. Zij zien Bergkamp als de personificatie van het elegante Arsenal, dat een einde maakte aan de periode van ‘Boring Arsenal’.

Bergkamp is al vanaf 1995 actief op Highbury. In die periode won hij onder meer drie keer de landstitel. Volgend jaar zal hij alles zetten op de Champions League, één van de weinige prijzen die hij nog nooit won.

Koffie komt mogelijk terug in trein

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Binnenkort kunnen reizigers weer koffie kopen in de trein, al gaat het wel nog om een proef. De Nederlandse Spoorwegen (NS) bieden reizigers op de trajecten Haarlem-Maastricht en Haarlem-Heerlen de warme drank aan. De proef zal enkele maanden draaien.

Als het een succes wordt, dan wordt er ook in de toekomst weer koffie in treinen verkocht. In 2003 werden de mobiele koffieteams afgeschaft. De treincatering, die behalve koffie ook frisdrank en andere versnaperingen aanbood, zou niet rendabel genoeg zijn geweest.

Het CDA reageerde 'verheugd' op het nieuws. De fractie stuurde vorige maand een brief aan NS-topman A. Veerman met het verzoek de koffie terug in de trein te brengen. Volgens Tweede-Kamerlid Van Hijum betekent het initiatief meer service aan de reizigers.

Het CDA beweerde met enige regelmaat klachten te krijgen over het feit dat er geen koffie meer verkrijgbaar was in de trein. Vooral op lange trajecten bleek de behoefte aan een versnapering groot.

Minardi verslaat Jordan

Minardi F1 heeft hoge ogen gegooid bij de kwalificatie vandaag. Met veertiende en vijftiende tijden wisten beide coureurs zich voor de Jordans en een Toyota te kwalificeren.

Als Minardi deze plaatsen morgen weet te prolongeren bij de tweede kwalificatie, zullen ze door de straf van Juan Pablo Montoya vanaf de dertiende en veertiende plaats starten. Dat is de beste startpositie sinds Luca Badoer in 1995 zijn Minardi op de twaalfde gridpositie voor de Hongaarse Grand Prix wist te zetten.

Teambaas Paul Stoddart is tevreden. "Het is goed om te zien dat het potentieel van de wagen zichtbaar wordt. We zijn het hele weekend al sneller dan onze naaste rivaal (Jordan, red.) en mijn dank gaat uit naar het hele team, dat dag en nacht heeft doorgewerkt. Laten we hopen op een even productieve sessie op zondag en een interessante race."

Ook Patrick Friesacher is blij met zijn positie in de uitslag. "Het was geen slechte ronde, denk ik. Ik maakte een paar kleine foutjes, maar over het algemeen was het best goed. Ik hoop dat we de rest van het weekend de Jordans voor kunnen blijven."

Christijan Albers was minder content met de kwalificatie. "Ik heb tijd verloren op Patrick, grotendeels omdat ik dit weekend niet zoveel ronden op de baan heb gereden. Ik heb donderdag tijd verloren en vanochtend hadden we technische problemen. Al met al zit er nog niet eens zoveel verschil in rondetijden tussen ons."

Oudste openbare toilet heropend

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonHet oudste openbare toilet ter wereld, in het Londense Oxford Circus in het winkelhart van de stad, is met veel bombarie weer in gebruik genomen na een ingrijpende renovatie die maar liefst 300.000 Britse ponden, oftewel 450.000 euro heeft gekost. Het was voor het eerst sinds 1971 dat het in 1885 geopende toilet een grote opknapbeurt kreeg.

Bij de renovatie was er volgens Alan Bradley van Westminster Council, dat verantwoordelijk is voor de onderhoud van het toilet, vooral aandacht voor verbetering van de veiligheid in het toilet. Een stevig plafond moet voorkomen dat winkeldieven en drugsdealers hun waren kunnen verstoppen in de tussenschotten en grotere openingen boven en onder de deuren die naar de mannentoiletten leiden moeten drugsgebruik en seksuele handelingen in de toiletten tegengaan. Ook zijn de muren grafittibestendig gemaakt.


Openbaar toilet heropend
En bij een feestje hoort champagne

Schalke 04 en Werder in CL

Schalke 04 en Werder Bremen hebben zich op de laatste speeldag van de Duitse competitie verzekerd van deelname aan de Champions League.

Door zeges op respectievelijk Freiburg (3-2) en Kaiserslautern (2-1) eindigden de twee clubs als tweede en derde in de eindstand. Schalke krijgt voor de behaalde tweede plaats rechtstreeks toegang tot de Champions League. Werder Bremen, de kampioen van vorig jaar doet mee aan de derde voorronde van de Champions League.

VfB Stuttgart greep naast deelname aan het belangrijkste Europese toernooi. Door de 3-1 nederlaag tegen de Duitse kampioen Bayern München zakte de ploeg terug van de derde naar de vijfde positie. De club is geplaatst voor het toernooi om de UEFA Cup, evenals Hertha BSC en Bayer Leverkusen.

Het Borussia Dortmund van Bert van Marwijk greep net naast een Europees ticket. Na een goede periode na de winterstop wist het net niet bij de eerste zes te eindigen. De laatste competitiewedstrijd werd nog wel gewonnen van Hansa Rostock (2-1).

Duitsland wint World Team Cup

De Duitse tennissers hebben in Düsseldorf de World Team Cup veroverd. In de finale werd Argentinië verrassend met 2-1 verslagen.

Tommy Haas, Alexander Waske en Florian Mayer wonnen het landentoernooi op gravel door in de finale Argentinië met 2-1 te verslaan. Het dubbel Haas/Waske won de beslissende partij tegen Guillermo Cañas en Guillermo Coria: 6-1, 6-2.

Coria had de Argentijnen eerder met een makkelijke 6-1, 6-1 overwinning op Mayer op 1-0 gezet, maar Haas bracht Duitsland met een 6-4, 6-3 zege op Gaston Gaudio op gelijke hoogte.

Makaay productiefste speler in Duitsland

Roy Makaay was dit seizoen de meest productieve speler in de Duitse Bundesliga. Hij was in totaal bij 36 doelpunten betrokken.

Voor zijn club Bayern München maakte de Nederlandse international 22 doelpunten en bereidde er nog eens veertien voor. Hij kwam hierdoor op een puntentotaal van 36 punten en bleef Marcelinho van Hertha BSC voor. Hij behaalde 31 punten.

Op de topscorerslijst eindigde Makaay met zijn 22 treffers als tweede achter Marke Mintal van 1.FC Nürnberg, die 24 keer scoorde. Makaay maakte zijn 22e doelpunt in de laatste competitiewedstrijd van landskampioen Bayern München tegen VfB Stuttgart (1-3). In de laatste zes wedstrijden in de Bundesliga scoorde Makaay maar liefst elf keer.

Wereldbekergoud voor van Gelder

Yuri van Gelder heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden turnen in Parijs opnieuw een gouden medaille veroverd.

Met een score van 9,675 punten eindigde hij in de finale van de ringen als eerste voor Regilo Carmona uit Venezuela en de Italiaan Mateo Morandi. Het is voor Van Gelder zijn negende gouden plak in de cyclus.

Hij bracht zijn totaal aantal medailles op vijftien. Zijn eerste veroverde hij eveneens in Parijs bij zijn wereldbekerdebuut in maart 2003. "Ze waren terughoudend met de punten dit weekeinde, maar toch weer eerste en daar gaat het om", reageerde Van Gelder.

Veel kritiek op plan dialoog evolutie en schepping

Maria van der Hoeven nieuwsHet plan van CDA-minister Maria van der Hoeven om een debat over de evolutietheorie en de scheppingsgedachte te organiseren met haar ministerie, heeft tot veel kritiek geleid vandaag. De bewindsvrouw wil dat debat omdat volgens haar erkend moet worden ''dat de evolutietheorie niet compleet is, dat we nog steeds nieuwe dingen ontdekken''.

Van der Hoeven gaf aan op haar departement een hoorzitting te willen organiseren om een dialoog op gang te brengen tussen wetenschappers en aanhangers van de scheppingsgedachte. Ze wilde daarbij wetenschappers als medicus Piet Borst en bioloog Ronald Plasterk uitnodigen.

Van der Hoeven wilde in de discussie overigens ook de omstreden Intelligent Design theorie (ID) betrekken. Een Amerikaanse stroming die een 'bewust ontwerp' vermoedt achter het leven op aarde. Veel wetenschappers zien die theorie als een verkapte vorm van 'creatonisme', welke uitgaat van het bijbelse scheppingsverhaal

Scheiding kerk en staat
Ronald PlasterkPlasterk, als bioloog gespecialiseerd in de moleculaire genetica (DNA-onderzoek) en onder meer hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan de Universiteit van Utrecht, zei vanmiddag niets te zien in een dergelijk debat. Hij vindt dat Van der Hoeven met dit plan eens te meer aantoont kerk en staat niet te kunnen scheiden.

Zeki Arslan van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkelingen, vreest dat orthodoxe schoolbesturen zo'n evolutiedebat zullen aangrijpen om naaktheid en homoseksualiteit uit het lesprogramma te schrappen.

Vanuit de Kamer kwam er kritiek van Van der Hoevens eigen CDA-fractie. Samen met de VVD lieten die vandaag weten dat een dialoog over het ontstaan van het leven niet van een minister behoort uit te gaan. D66 wees erop dat zes jaar geleden al is vastgelegd dat alle scholen de evolutietheorie behoren te onderwijzen. De LPF vraagt zich af of de minister het soms als haar taak ziet de 'ID-gedachte' door te laten klinken in het onderwijs. Als dat zo is dan hebben we een probleem, want dan is de scheiding van kerk en staat in het geding, zo zei LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt.

PvdA-Kamerlid Mariette Hamer stelde eerder al Kamervragen om te weten hoe het protestants-christelijk onderwijs omgaat met de evolutietheorie. Op het protestants-christelijke Augustinus College in Groningen ontstond ruim een week geleden ophef over het doceren van de theorie. Rector P. Boon liet weten niet te tolereren dat een leraar voor de klas de evolutietheorie aanhangt.

Arsenal pakt FA Cup na strafschoppen

Arsenal heeft het seizoen toch nog een beetje glans kunnen geven. In de stromende regen won de ploeg na het nemen van penalty's de FA cup in de finale tegen Manchester United.

Zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging kwamen beide teams, ondanks een aantal goede kansen, niet tot scoren. Gedurende de wedstrijd was United net iets beter dan Arsenal. Ruud van Nistelrooy en Wayne Rooney, kreeg een aantal aardige mogelijkheden. Vooral de Nederlandse spits had zuiniger om mogen springen met de kansen die hem geboden werden. Arsenal kon daar slechts een paar kleine kansjes tegenover stellen, waaronder wel een knappe vrije trap van invaller van Persie.

Dennis Bergkamp kon niet echt indruk maken in de wedstrijd, en werd in de tweede helft dan ook gewisseld. In de tweede helft van de verlenging liep Jose Antonio Reyes tegen een tweede gele kaart op, waardoor hij het veld moest verlaten.

Arsenal wist vervolgens alle vijf de penalty's te benutten. De derde strafschop werd overtuigend genomen door Robin van Persie. De winnende penalty kwam van de voet van Patrick Vieira. Paul Scholes miste als enige voor Manchester United.

VVD-Kamerlid eist excuses europarlementariërs

Icoon Binnenlands nieuwsVVD-Kamerlid Aptroot eist excuses van de vier europarlementariërs die een reclamespotje maakten met een verwijzing naar de holocaust. Het Kamerlid zei vandaag dat hij "luid en duidelijk" excuses eiste van de vier. "Als zij dat niet doen, hebben ze een groot probleem met mij. Dan beschouw ik hen niet langer als collega's. [...] Wanneer zij geen excuses maken zullen ze moeten aftreden", aldus Aptroot over de europarlementariërs Maaten, Mulder, Manders en Hennis.

Vrijdag al trok de VVD het reclamespotje terug. Volgens de VVD-leider in het europarlement, Maaten, zag de partij op tijd in dat het reclamespotje veel negatieve gevoelens opwekt. Het filmpje bevatte beelden van de jodenvervolging, gevolgd door enkele beelden van Srebrenica en als laatste beelden van de laatste terreuraanslagen in Madrid. Maaten probeerde de boel te sussen door te melden dat hij en Aptroot het met elkaar eens zijn en dat zij binnenkort contact zullen hebben.

De vier europarlementariërs zijn niet de eerste politici die verschrikkingen uit de Europese geschiedenis weer aanhalen om het belang van de nieuwe Europese grondwet te benadrukken. Ook minster Donner van het CDA en premier Balkenende deden dit al. Zo liet de premier weten dat het van belang is dat Europa blijft samenwerken om gebeurtenissen als Auschwitz te voorkomen.

Reiziger gewild in Nederland

Volgens de Engelse krant the Mirror kan Michael Reiziger tekenen bij zowel PSV als Ajax.

Reiziger kan na dit seizoen transfervrij vertrekken bij Middlesbrough ondanks een doorlopend contract tot 2006. Het afgelopen seizoen was zijn eerste in Engelse dienst. In achttien competitiewedstrijden scoorde de Nederlander één maal.

In het verleden speelde de voormalig international voor FC Volendam, FC Groningen, Ajax, AC Milan en FC Barcelona. Zijn grootste successen boekte hij bij de Amsterdammers, waar hij onder meer de UEFA Champions League en de Wereldbeker voor clubteams won.

Anouk wint Duiveltje

Icoon Muziek nieuws Zangeres Anouk heeft een Duiveltje gewonnen. Deze prijs kreeg zij omdat ze door haar collega's tot beste zangeres van Nederland werd uitgeroepen. De hoogzwangere zangeres nam de prijs niet zelf in ontvangst, omdat zij niet bij de Muzikantendag, waar de prijs werd uitgereikt, aanwezig kon zijn. De Muzikantendag vond plaats in de Melkweg in Amsterdam.

Er werden bij de Muzikantendag ook prijzen uitgereikt aan de beste gitarist (Peter van Elderen van Peter Pan Speedrock), de beste bassist (Dennis Aarts van Textures) en de beste drummer (Joppe Molenaar van Voicst). Ook DJ/producer Simon Akkermans (C-Mon & Kypski) en toetsenist Jasper Geluk (The Sheer) kregen van hun collega's prijzen. Volgens de Nederlandse artiesten is EKKO in Utrecht het beste podium om op te staan.

De prijzen waren gebaseerd op een kleine duizend stemmen, die allen door artiesten via internet waren uitgebracht. Het is inmiddels al de derde keer dat de Duiveltjes werden uitgereikt.

Anouk
Anouk was een van de winnaars van een Duiveltje

Duitsers onderzoeken tsunami-systeem voor Noordzee

IcoonEen groep Duitse wetenschappers wil binnenkort onderzoek doen naar het belang van een verbeterde tsunami-waarschuwingssysteem voor de Noordzee. Op 21 juni zullen ze in Hamburg bijeenkomen tijdens een congres, zo meldt het Duitse blad Der Spiegel.

Aanleiding voor het onderzoek is de tsunami die plaatsvond op tweede kerstdag vorig jaar in het gebied rond de Indische Oceaan. Daarbij kwamen naar schatting 300.000 mensen om. Onderzoek met modellen heeft al uitgewezen dat een eventuele tsunami in de Noordzee aanzienlijk minder schade zal veroorzaken doordat de zee relatief ondiep is waardoor een tsunami zich niet zo snel kan verplaatsen en waardoor deze waarschijnlijk niet hoger wordt dan een meter. Maar de onderzoekers willen het zekere voor het onzekere nemen.

Koninginnerit zet Giro op zijn kop

De Giro d'Italia werd in de dertiende etappe opnieuw op zijn kop gezet. Salvoldelli wist namelijk de roze trui af te pakken van Basso. Ivan Parra wist de etappe te pakken.

Met vijf grote beklimmingen was het vandaag één van de zwaarste ritten uit de Giro van dit jaar. Voor de klassementsrenners na de rit van vrijdag een nieuwe kans om tijdswinst te boeken. Naast de klassementsrenners hadden echter ook de klimmers grootse plannen.

Een groep van 20 man met daarin een flink aantal klimmers, waagde zich al aan een ontsnapping op de eerste beklimming van de dag. Ondanks dat een aantal ervan nog redelijk goed geplaatst waren, kregen ze veel voorsprong. In het peloton werd het werk grotendeels over gelaten aan CSC, de ploeg van klassementsleider Ivan Basso.

Op de voorlaatste klim gingen dunde de kopgroep aardig uit, maar ze bleven een ruime voorsprong houden van op de top ruim vijf minuten. Vanuit het uitgedunde peloton gingen Gilberto Simoni en Damiano Cunego in de aanval, maar zij werden na goed werk van basso's ploeggenoten teruggepakt.

Op de laatste klim was duidelijk dat de koplopers konden uit gaan maken wie de ritoverwinning zou pakken. Ivan Parra sprong weg en werd nooit meer teruggepakt door de achtervolgende Caucchioli, Garate en Rujano.

Daarachter ging het om het klassement. Nadat Lampre het tempo overnam en met name na een versnelling van Simoni, bleek Basso veel minder dan de voorgaande dagen. Salvoldelli kon Simoni echter goed volgen en loste Simoni zelfs. Ook de nummer drie in het klassement Di Luca kon goed volgen. Op de finish wist Salvoldelli een paar seconde te sprokkelen op Simoni en Di Luca. Belangrijker was echter dat hij ruim een minuut pakte op Basso en daardoor de roze trui over neemt.

Uitslag:
1. Ivan Parra (Col) 6.31.35
2. Juan Manuel Garate (Spa) + 0.23
3. José Rujano (Ven) z.t.
4. Pietro Caucchioli (Ita) + 0.27
5. Tadej Valjavec (Slo) + 1.46
6. Matthias Kessler (Dui) + 2.57
7. Giampaolo Caruso (Ita) + 3.03
8. Wladimir Belli (Ita) + 3.48
9. Paolo Savoldelli (Ita) + 4.00
10. Gilberto Simoni (Ita) + 4.06

Algemeen klassement:
1. Paolo Savoldelli (Ita-Dsc) 60.31.12
2. Ivan Basso (Ita) +0.50
3. Danilo Di Luca (Ita) +0.53
4. Gilberto Simoni (Ita) +2.16
5. Juan-Manuel Garate (Spa) +2.39
6. Pietro Caucchioli (Ita) +3.25
7. Serhiy Honchar (Oek) +4.05
8. Jose Rujano (Ven) +4.24
9. Marzio Bruseghin (Ita) +4.54
10. Dario Cioni (Ita) +6.17

Charteau winnaar zesde rit Catalonië

Anthony Charteau heeft de zesde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. Ondanks onverwachte problemen in de slotfase behield Popovych de leiderstrui.

Charteau ontglipte één kilometer van de streep de restanten van een kopgroep. Niemand zag de 25-jarige Fransman meer terug. Beat Zberg en José Luis Arrieta strandden op vier seconden van Charteau, die zijn eerste profzege boekte.

Na een aantal zware dagen was deze rit van Llivia naar Palleja te betitelen als een overgangsrit. In de bijna tweehonderd kilometer lange etappe werd dit keer slechts één berg van de eerste categorie aangedaan.

Op dertig kilometer van de finish ontstond een omvangrijke kopgroep met grote namen: Botero, Mayo, Moreau en Rogers. Ook onze landgenoot Weening vatte vooraan post.

Vooral door de aanwezigheid van Rogers zag Discovery-Channel (van leider Popovych) zich genoodzaakt het tempo in het peloton op te drijven. Zij kregen daarbij hulp van Davitamon-Lotto en Kaiku, die een sprint wilden forceren.

Pas vijf kilometer voor de meet was het gevaar Rogers geneutraliseerd. Hierna volgde een spervuur van demarrages tussen de overgebleven coureurs uit de kopgroep. Die van Charteau bleek uiteindelijk de winnende.

Bram de Groot viel tijdens deze etappe redelijk hard op zijn linkeronderarm. Morgen wordt bekeken of een operatie noodzakelijk is. Zonde, want De Groot is dit jaar aardig op dreef.

Morgen is de slotetappe van de Ronde van Catalonië, naar Barcelona. Het is zeker niet voor de poes wat de renners morgen krijgen voorgeschoteld. Onderweg moeten nog diverse cols worden overwonnen, waaronder de lastige Alt D’Ullastrell. Toch lijkt Popovych zeker van de eindzege.


Uitslag zesde etappe:
1. Anthony Charteau (Fra) 4.16.54
2. Beat Zberg (Zwi) + 0.04
3. José Luis Arrieta (Spa) + 0.04
4. Pieter Weening (Ned) + 0.04
5. Lorenzo Bernucci (Ita) + 0.04


Klassement na zes etappes:
1. Yaroslav Popovych (Oek) 20.03.59
2. Leonardo Piepoli (Ita) + 0.20
3. Frédéric Moncoutié (Fra) + 0.59
4. Michael Rogers (Aus) + 1.18
5. Aitor Osa (Spa) + 1.23

OM start proef met elektronisch huisarrest hooligans

IcoonEen nieuw systeem om hooligans aan stadionverboden te houden moet op termijn de politie ontlasten van de controle op de meldplicht die nu aan veroordeelde voetbalvandalen wordt opgelegd. Binnenkort start het Openbaar Ministerie een proef met een nieuw systeem waarbij hooligans zelfs thuis moeten blijven tijdens wedstrijden. Het Landelijk Parket heeft de proef zaterdag bevestigd.

Bij dit systeem worden hooligans tijdens de wedstrijd thuis opgebeld. Een computersysteem checkt vervolgens of de stem van degene die de telefoon opneemt ook daadwerkelijk tot de hooligan behoort. Wordt er niet of door iemand anders opgenomen, dan stuurt het systeem een melding naar de politie, die vervolgens de hooligan opspoort.

De meldplicht zoals deze er nu is wordt door hooligans vaak met voeten getreden. Vaak melden ze zich niet op het politiebureau en geven dan achteraf op dat ze het vergeten waren. Het nieuwe systeem werkt alleen via de vaste telefoon, zodat hooligans zelfs thuis moeten blijven.

De proef zal waarschijnlijk worden gehouden in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem. Bij succes wordt het systeem landelijk ingevoerd. Het systeem is ontwikkeld door de Dienst Justitiële Inrichtingen, dat ook onderzoek doet naar technieken zoals elektronisch huisarrest en GPS-systemen.

Montoya start achteraan de grid

McLaren coureur Juan Pablo Montoya zal achteraan de grid starten bij de Grand Prix van Monaco. De race stewards hebben hiertoe besloten nadat hij in de vrije trainingen vanmorgen een 'afwendbaar ongeluk' veroorzaakte.

De crash ontstond nadat Montoya langzamer ging rijden zodat Ralf Schumacher onverwacht hard moest remmen. De daarachter rijdende David Coulthard wist nog tijdig te remmen, maar Jacques Villeneuve boorde zijn bolide in de achtervleugel van de Red Bull van Coulthard. Vervolgens torpedeerde Coulthard weer Ralf en kon Montoya vrolijk verder rijden.

De stewards hebben vervolgens om verklaringen gevraagd bij de vier coureurs en daarna tot deze straf besloten.

GP2: Kovalainen op pole

In tegenstelling tot andere raceweekeinden van de GP2 zal er dit weekend in Monaco maar één race worden verreden. Vandaag is de kwalificatie verreden waarin Heikki Kovalainen de snelste was.

Hiermee pakt de jonge Fin weer de leiding in het algemeen klassement, de snelste tijd in de kwalificatie krijgt namelijk twee punten. De kwalificatiesessie was er een waarin elke rijder tot het uiterste ging om zo snel mogelijk te gaan. De pole position tijd was dan ook twee seconden sneller dan de snelste tijden uit de vrije trainingen.


Piquet Jr. in actie

Door dit gevecht om tienden van een seconde kwamen ook een aantal crashes. Ernesto Viso moest al snel stoppen toen hij in bocht één de vangrail raakte en spinde, ook Olivier Pla raakte de vangrail maar wist nog wel een tijd neer te zetten. Ook Nelson Piquet Jr. moest stoppen nadat hij in aanraking was gekomen met Artam in Mirabeau. Hierbij beschadigde hij zijn linker voorwielophanging en was genoodzaakt om te stoppen.


Kovalainen op het circuit van Monaco

Kwalificatie GP2 Monaco

plaatsnaamteamachterstand
1.H. KovalainenArden International1:24.665
2.G. BruniColoni Motorsport+ 0.059
3.A. CarrollSuper Nova International+ 0.086
4.O. PlaDPR+ 0.331
5.S. SpeediSport International+ 0.740
6.C. PiccioneDurango+ 0.818
7.N. RosbergART Grand Prix+ 0.829
8.G. PantanoSuper Nova International+ 1.044
9.N. JaniRacing Engineering+ 1.253
10.N. LapierreArden International+ 1.418

Krajicek in hoofdtoernooi RG

Michaëlla Krajicek heeft ondanks een slechte loting, zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van Roland Garros in Parijs.

De 16-jarige halfzus van Richard Krajicek won in de derde ronde van het kwalificatietoernooi in twee sets van de Slowaakse Henrietta Nagyova: 7-5 6-3. Eerder won Krajicek in twee sets van Salerni en Henke.

Voor Krajicek wordt het haar tweede deelname aan een Grand Slam toernooi. In Januari nam Krajicek ook als qualifier deel aan de Australian Open. Daar behaalde ze de tweede ronde, die ze verloor van Patty Schnyder.

Elise Tamaëla haalde het hoofdtoernooi niet. De tweede Nederlandse verloor in de derde kwalificatie kansloos van de Tsjechische Libuse Prusova: 0-6 0-6.

Kampscheidsrechter krijgt kogel in gezicht

Bij een atletiekwedstrijd in het Duitse Halle is een negentienjarige scheidsrechter zwaargewond geraakt. De man kreeg een kogel van vier kilo vol in het gezicht tijdens het kogelslingeren voor meisjes.

De kampscheidsrechter werd nog op het veld gereanimeerd nadat hij was neergestort. Na de reanimatie werd de scheidsrechter overgebracht naar het universiteitsziekenhuis. Al snel bleek in het ziekenhuis dat het levensgevaar was geweken. De wedstrijden gingen na het incident gewoon door.

Meer sportnieuws op onze sportpagina

Phoenix Suns in finale Western Conference

De basketballers van de Phoenix Suns hebben de finale van de Western Conference bereikt. De Suns wonnen met 4-2 van de Dallas Mavericks.

Het team van topspeler Steve Nash versloeg in de verlenging van de zesde confrontatie de Dallas Mavericks met 130-126, waardoor de stand in de best-of-seven op 4-2 kwam.

Steve Nash was goed voor 39 punten, 12 assists en 9 rebounds. Vijf seconden voor het verstrijken van de reguliere speeltijd produceerde hij een driepunter, waardoor Phoenix op gelijke hoogte kwam en een verlenging afdwong. In die extra tijd bleek Phoenix te sterk voor Dallas.

In de finale van de Western Conference staat de ploeg tegenover de San Antonio Spurs. De finale van de Eastern Conference gaat tussen Miami Heat en de Detroit Pistons. De winnaars van beide finales nemen het later tegen elkaar op voor het NBA kampioenschap.

Samenwerkingsverband PSV en Boca

PSV is een samenwerkingsverband aangegaan met de Argentijse topclub Boca Juniors. Dat maakt Boca Juniors bekend via zijn website.

Guus Hiddink gaf vrijdagmiddag in Buenos Aires met Boca-voorzitter Mauricio Macri een persconferentie waar zij gezamenlijk een verklaring gaven over het onderlinge akkoord. Het is de bedoeling dat PSV en Boca vooral talenten maar ook technische kennis gaan uitwisselen.

Omdat Hiddink momenteel in Argentinië verblijft, zullen zijn assistenten Fred Rutten en René Eijkelkamp zondag zijn taken overnemen als PSV op bezoek gaat bij Roda JC.

'Real wil Ibrahimovic voor 70 miljoen'

De Spaanse club Real Madrid heeft zeventig miljoen euro over voor Juventus aanvaller Zlatan Ibrahimovic. Dat meldt de Zweedse tabloid Aftonbladet.

Juventus houdt de Zweedse spits echter aan zijn contract en laat hem niet vertrekken uit Italië. Ibrahimovic verhuisde in augustus 2004 voor 16 miljoen euro van Ajax naar Juventus.

"Real Madrid heeft met mij gepraat en ze zijn geïnteresseerd in hem. Juventus houdt hem aan zijn contract, maar we zien wel wat de toekomst brengt", aldus Raiola.

Feyenoord wil van Damme

AD Sportwereld meldt dat Feyenoord belangstelling heeft voor Jelle van Damme.

Momenteel speelt de 21-jarige Belgische verdediger voor het Engelse Southampton, maar daar zal hij na dit seizoen vertrekken. Eerder speelde de Belg voor Lokeren, Germinal Beerschot en Ajax. Bij die laatste club vertrok Van Damme in de zomer van 2004.

Bij de Amsterdamse club speelde hij in drie seizoen achttien wedstrijden waarin hij niet tot scoren kwam. Bij Southampton speelde hij dit seizoen zes maal, ook zonder te scoren.

EK Judo : Bosch prolongeert titel

Nadat eerder Elisabeth Willebroordse goud binnensleepte, heeft titelverdedigster Edith Bosch haar titel in de klasse tot 70 kilogram met succes verdedigt. Bosch won in de finale met een koka van de Italiaanse Ylenia Scapin.

Henri Schoeman wist geen medaille te veroveren. In de strijd om het brons in de klasse tot 73 kilogram verloor de Nederlander van de de Fransman Daniel Fernandes.

Zelfs Songfestival reden voor 'nee' tegen grondwet

svenski had ons via de nieuws-submit te melden:

Er zijn al tal van redenen genoemd om 'nee' te stemmen tegen de Europese grondwet. Uit een nieuwe opiniepeiling blijkt nu dat zelfs de uitschakeling van Nederland afgelopen donderdag op het Eurovisie Songfestival een reden is om tegen te stemmen op woensdag 1 juni aanstaande.

Volgens veel Nederlanders is het feit dat meer Oost-Europese landen naar de finale gaan, een voorbeeld van de machtsverschuiving binnen de EU. En daarmee dus een goede reden om tegen de grondwet te stemmen.

"Het is de wereld op zijn kop dat nu ook de uitschakeling van Glennis Grace op het songfestival in verband wordt gebracht met het referendum over de Europese grondwet", aldus een geschokte premier Balkenende. Tijdens een speech in Sassenheim benadrukte hij wederom dat 'mensen zich niet gek moeten laten maken door peilingen.'

De missende spellen van de E3

Elk jaar worden er op de E3 beurs de nieuwste spellen van elke developer getoond, maar af en toe heb je toch het idee dat je iets mist. Zo ook dit jaar weer, hieronder een kleine samenvatting van belangerijke spellen/apparaten die dit jaar geen plekje hebben gekregen.

Voor de PSP waren de grootste afwezigen wel Gran Turismo 4 Mobile en Grand Theft Auto: Liberty City Stories. Van het laatste spel werd er wel reclame gemaakt, maar het spel zelf was nergens te bekennen.

Vorig jaar was Final Fantasy XII speelbaar op de E3 en dit jaar heeft het spel alleen een korte opwachting gemaakt tijdens de persconferentie van Sony. Een ander Final Fantasy spel wat miste was de spin-off Dirge of Cerberus.

De shooter S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Cherbobyl, welke vorig jaar aanwezig was doormiddel van een trailer, was dit jaar ook niet aanwezig terwijl dit wel de verwachting was. Het spel dat al sinds 2001 in ontwikkeling is, wordt in 2006 in de winkel verwacht.

De Phantom console van Infinium Labs blijft nog steeds twijfelachtig of deze wel of niet bestaat en dit jaar was de console nergens te bekennen, terwijl je wel zou verwachten van een nieuwe speler op de markt dat ze iets zouden tonen naast de aankondiging van de nieuwe consoles van de concurrenten.

Mis je zelf ook nog een spel waar je meer van had verwacht, plaats het dan in een reactie hieronder.

EK Judo : Bosch en Willeboordse naar finales

Elisabeth Willeboordse en Edith Bosch hebben zich op de tweede dag van het EK Judo in Rotterdam voor de finale geplaatst.

Willeboordse haalde de finale in de klasse tot 63 kilogram door de Italiaanse Giulia Quintavalle te verslaan met een ippon. Bosch versloeg in de klasse tot 70 kilogram de Hongaarse Anett Weszaros met een waza-ari.

Guillaume Elmont (in de klasse tot 81 kg) en Henri Schoeman (klasse tot 73 kg) haalden de finale niet. Elmont had wel de finale in zicht, maar werd vlak voor tijd gevloerd door zijn tegenstander, de Duitser Ole Bischof.

Uitslag 1ste kwalificatie GP Monaco

Kimi Räikkönen heeft in de eerste kwalificatie van de Grand Prix van Monaco de snelste tijd weten neer te zetten. Hij was ruim vier tiende van een seconde sneller dan Fernando Alonso.

Voor de Minardi's begon de kwalificatie erg goed. Zowel Christijan Albers als Patrick Friesacher wisten voor de eerste keer dit seizoen de Jordan-coureurs te verslaan. Voor het hele Minardi-team vooral een mentale overwinning na veel hard werk.

Voor Michael Schumacher en Rubens Barrichello leverde de kwalificatie een teleurstellend resultaat op. Met de tiende en elfde plaats zal Ferrari niet tevreden zijn. Nog minder verliep de kwalificatie voor Ralf Schumacher. Hij parkeerde zijn auto hard in de muur.

Vooraan waren het weer Alonso en Raikkonen die de topposities pakten. Maar ook Mark Webber deed het goed met een derde tijd.

Uitslag eerste kwalificatie:


Pos.CoureurTeamTijd
1 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1:13.644
2 Fernando AlonsoRenault F1  + 0.481
3 Mark WebberBMW Williams F1  + 0.940
4 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 1.139
5 Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes  + 1.214
6 Nick HeidfeldBMW Williams F1  + 1.484
7 Jarno TrulliToyota F1  + 1.545
8 David CoulthardRed Bull Racing  + 1.685
9 Jacques VilleneuveSauber Petronas  + 2.277
10 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  + 2.498
11 Michael SchumacherScuderia Ferrari  + 2.542
12 Felipe MassaSauber Petronas  + 2.574
13 Vitantonio LiuzziRed Bull Racing  + 3.173
14 Patrick FriesacherMinardi F1  + 4.930
15 Christijan AlbersMinardi F1  + 5.585
16 Tiago MonteiroJordan Grand Prix  + 5.764
17 Narain KarthikeyanJordan Grand Prix  + 5.830
- Ralf SchumacherToyota F1  Crash
- Jenson ButtonBAR Honda  Afwezig
- Takuma SatoBAR Honda  Afwezig

Albert Heijn viert 50-jarig bestaan supermarkt

Roelieh had ons via de nieuws-submit te melden:

Albert Heijn viert deze week het 50-jarig bestaan van de AH supermarkt met verschillende activiteiten. Zo zal een historische tram met oud-medewerkers van het AH filiaal aan de Nieuwe Binnenweg, de eerste AH supermarkt, door Rotterdam gaan rijden.

Ook bij de vestiging aan de Nieuwe Binnenweg zelf zal het gouden jubileum kleinschalig gevierd worden. In 1952 opende Albert Heijn de eerste AH supermarkt in Rotterdam. Albert Heijn had tot die tijd ongeveer 300 kruidenierswinkels. Inmiddels is Albert Heijn marktleider geworden in Nederland met zo'n 670 winkels.

Van Nistelrooy wil in 2008 terug naar PSV

In een intervieuw met AD Sportwereld heeft Ruud van Nistelrooy gezegd dat hij in 2008 wil terugkeren naar PSV.

"Ik voetbal bij Manchester graag en dien gewoon mijn contract uit, dat loopt tot de zomer van 2008. Daarna keer ik terug naar PSV, als ze me daar dan nog willen natuurlijk. Terugkeren bij PSV, dat zou ik mooi vinden."

Zaterdag speelt de 28-jarige aanvaller de finale om de FA Cup tegen Arsenal. Vrijdag zei manager Sir Alex Ferguson van United nog dat hij Van Nistelrooy één van de beste spitsen in Europa vindt. Van Nistelrooy kan in Cardiff een verloren seizoen goedmaken. Door een langdurige blessure speelde de Nederlander slechts 26 wedstrijden, waarin hij 16 maal wist te scoren. Twee daarvan maakte hij in twee FA Cup-wedstrijden.

Hellgate: London trailer

Developer Flagship Studios heeft de cinematische E3-trailer voor hun spel Hellgate: London vrijgegeven. Het spel dat gemaakt wordt door ex-Blizzard mensen wordt een first-person horror actie-RPG. De trailer is in twee smaken te downloaden en laat vier minuten aan cinematische beelden zien. In het filmpje worden de twee hoofdpersonen geïntroduceerd en maak je kennis met de wereld van Hellgate: London.

De trailer is op de volgende plekken te downloaden:
Medium resolutie trailer 27MB
Hoge resolutie trailer 202MB

Betonnen platen vallen van Rotterdamse Hilton-hotel

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonVanaf het Hilton-hotel aan de Coolsingel in Rotterdam zijn vannacht rond half vier een aantal betonnen platen naar beneden gevallen. De brokstukken, bij elkaar zo'n tien vierkante meter groot, lagen verspreid over zo'n veertig meter op straat. Inmiddels is er een nieuwe scheur in het beton ontdekt. De oorzaak is vooralsnog onbekend.

Hilton Rotterdam
Hilton-hotel Rotterdam: gevaar voor vallend beton


Volgens een woordvoerder van de politie in de Maasstad is het een wonder dat er niemand door de platen geraakt is, al scheelde het voor één voorbijganger maar een haartje. De dienst Bouw- en woningtoezicht van de stad heeft een onderzoek ingesteld. Rond het hotel zijn hekken geplaatst. Ook zijn het fiets- en voetpad van de Coolsingel ter hoogte van het hotel afgezet.

EK Judo : Ook Bosch naar halve finales

Nadat eerder Willeboordse en Schoeman zich bij de laatste vier wisten te plaatsen, heeft nu ook Edith Bosch de halve finales bereikt bij het EK Judo in Rotterdam.

De Nederlandse titelverdedigster won in de klasse tot 70 kilogram beide partijen, respectievelijk van de Oekraïense Prisjtsjepa en de Française Emane.

Ook de Nederlander Guillame Elmont wist zich te plaatsen voor de halve finale. In de klasse tot 81 kilogram won hij alledrie zijn wedstrijden op ippon.

'Wietteelt jaarlijks goed voor 4 miljard euro'

Volgens de dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad zetten Nederlandse hennepkwekers jaarlijks 4 miljard euro om. Beide kranten deden een onderzoek naar de wietteelt en baseerden zich daarbij op informatie van politie, justitie, energiebedrijf Essent, het Platform Energiediefstal, onderzoeksbureau Plant Research en advocaat Andre Beckers, die gespecialiseerd is in hennepteelt.

De meeste kwekers zouden zich in Limburg en Brabant bevinden, zo'n 19.000. Deze zijn goed voor een half miljoen kilo wiet per jaar. In heel Nederland zouden 63.650 hennepplantages zijn, die samen één miljoen kilo wiet produceren.

Volgens cijfers van het OM tapt 60% van de kwekerijen illegaal stroom af. In Limburg en Noord-Brabant komt dat volgens energiebedrijf Essent neer op 300 miljoen kilowatt-uren per jaar wat een schadepost is van 45 miljoen euro. In heel Nederland worden volgens het Platform Energiediefstal jaarlijks 1 miljard kilowatt-uren gestolen. Een schadepost van 150 miljoen euro.

De cijfers over hoeveel kwekerijen zich in Nederland bevinden schommelen in diverse onderzoeken. Dit onderzoek gaat uit van ruim 60.000. Andere schattingen liepen uiteen van 5.000 tot 100.000.


Jaarlijks zou zo'n één miljoen kilo wiet komen uit zolders, garages, kelders, schuurtjes en loodsen in Nederland

Nazi-ontwerper daagt Volkswagen om logo

Een voormalige grafisch ontwerper, die in de jaren '30 voor het Duitse Nazi-regime werkzaam was, heeft de autofabrikant Volkswagen voor de rechter gedaagd vanwege het feit dat ze 'zijn' logo-ontwerp voor hun auto's gebruiken.

Het betwiste VW logoDe tegenwoordig in Oostenrijk wonende man, de nu 86-jarige Nikolai Borg, zegt te kunnen bewijzen dat hij degene was die in 1939 het logo heeft ontworpen. Hij beweert een schriftelijke bevestiging te bezitten waaruit blijkt dat de Nazi-officier Franz Todt hem de opdracht geeft een logo voor de volks-wagen, door de Duitsers destijds KdF-Wagen (Kraft durch Freude; vrij vertaald: kracht door voorspoed) genoemd, te ontwerpen. Ook bezit hij naar eigen zeggen een brief waarin de autofabrikant hem bevestigd 'na de oorlog het logo te zullen invoeren als beeldmerk'.

Borg bezit helaas niet meer de originele ontwerpen van het logo, maar zegt dat er naast de brieven ook nog steeds twee getuigen in leven zijn die zijn claim kunnen onderbouwen en bevestigen. Hij voegt er overigens wel aan toe dat het hem "...niet om het geld te doen is, maar slechts erkend en herinnerd wil worden om zijn creatie." De rechtzaak zal volgende week dienen voor een rechter in Wenen.

Eis: drie jaar voor doodslag 'Starlight'

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonDrie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk: die straf eiste het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag tegen een 20-jarige man uit Barneveld. Hij wordt verdacht van doodslag op de 19-jarige Frank Hermsen uit Amersfoort, in de nacht van 20 op 21 november vorig jaar bij discotheek Starlight in het Gelderse Nijkerkerveen. Drie vrienden van de Barnevelder worden niet vervolgd voor de doodslag. Wel worden ze verdacht van mishandeling van een vriend van Hermsen.

Wat er zich die nacht precies heeft afgespeeld is niet duidelijk. Wel zou er een vechtpartij zijn ontstaan waarbij Hermsen door de hoofdverdachte dusdanig werd toegetakeld dat hij overleed aan zijn verwondingen. De verdachten werden direct na de vechtpartij aangehouden.

De Arnhemse rechtbank zal over twee weken uitspraak doen.

Man trekt auto van de plek met z'n oren

Waar sommige deelnemers van bijvoorbeeld de 'sterkste man'-competities grote vrachtauto's van hun plek trekken, doet de Chinees Zhang Xingquan dat wat bescheidener; hij verplaatst een gewone personenauto over een afstand van twintig meter op louter spierkracht. De wijze waarop hij dit echter doet, is wel weer bijzonder: de kabel waaraan hij trekt is enkel bevestigd aan zijn oren. En om het geheel nog een extra moeilijkheidsgraad te geven: tijdens de voorbeweging loopt de man over een pad van eieren, die daarbij vanzelfsprekend niet mogen breken.

De man, inmiddels 38 jaar oud, oefent dit soort stunts naar eigen zeggen al vanaf z'n achtste levensjaar. Daardoor weet hij z'n toeschouwers telkens weer te verbazen. Zo heeft hij ook al eens een fiets van 25 kilogram opgetild enkel met gebruikmaking van z'n mond. Ook hierbij stond hij op een ondergrond van eieren.

De Chinees Zhang Xingquan in actie
De Chinees Zhang Xingquan in actie

Gewonden bij woningbrand in Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuwsBij een brand in een woning aan de President Brandstraat in Amsterdam zijn vanochtend een man en zijn twee kinderen gewond geraakt. Ze moesten voor ademhalingsmoeilijkheden en lichte brandwonden naar een ziekenhuis worden gebracht.

De brand onstond rond 06.00 uur in de woning van de slachtoffers op de derde verdieping van het pand. De man en zijn kinderen moesten naar de vierde etage vluchten. Daar eenmaal aangekomen bleek dat de rook ook deze verdieping had bereikt, en vluchtten ze weer naar beneden. Hierbij moesten ze de rook en vuurhaard voorbij, waarbij de verwondingen zijn opgelopen.

De bewoners van de vierde verdieping wisten zich op het balkon in veiligheid te brengen. Hun verdieping liep brand- en rookschade op, de derde verdieping is totaal uitgebrand.

Johansson meldt zich af voor Roland Garros

Nadat eerder Lleyton Hewitt en Serena Williams aankondigden dat ze niet mee zullen doen aan Roland Garros, heeft ook de Zweed Joachim Johansson zich afgemeld voor het Franse Grand Slam toernooi. Johansson heeft nog te veel last van een blessure aan zijn elleboog.

Door de afmelding van Johansson, die als elfde geplaatst was, krijgt zijn landgenoot Robin Soderling nu een beschermde status. Hij zal het toernooi daarom niet tegen de als eerste geplaatste Roger Federer openen. In plaats daarvan moet hij het gaan opnemen tegen de Spanjaard Fernando Verdasco. Federer ontmoet nu in de eerste ronde een qualifier.

Zoenen op straat

Mijn lieve college Jerruh had ook al zijn verontwaardiging uitgesproken over de homo's in het nieuws. Ook ik wil daarover wat kwijt.

Ze zijn vaak in het nieuws ja, onze medemensen die net wat anders zijn dan normaal. Of onze medemensen die eigenlijk heel normaal zijn. Onze medemensen die anders willen zijn. Onze medemensen die heel normaal zijn, maar niet als het je buurman is. Onze medemensen die aan een ziekte lijden. Onze medemensen die eigenlijk vergast moeten worden. Onze medemensen die er vanzelf wel achterkomen dat ze heel normaal moeten zijn, en dat dan ook worden. Onze medemensen die verkeerd zijn opgevoed. Onze medemensen die er zó door iedereen worden uitgepikt, omdat ze zo anders zijn. Onze medemensen die ook nog eens in verschillende categorieën op te delen zijn. Onze medemensen die mannen zijn die vrouwen willen zijn. En ga zo maar eens een tijdje door. Er bestaan verschrikkelijk veel meningen over de homofielen. En omdat het woord homofiel (dat betekent dus houden van iemand van het zelfde geslacht) zo’n vervelende nasmaak heeft, is besloten de homo's maar homoseksueel te noemen (en dat betekent dan seks hebben met iemand van het zelfde geslacht).

Als je door de stad loopt zie je veel verschillende mensen. Ze onderscheiden zich van elkaar door middel van kleding, kapsel, make-up, schoeisel, hoofddeksels en ga zo maar eens door. Omdat de mens een gezelschapsdier is, gaan we vaak met elkaar om. We zijn niet graag alleen. Je ziet dus ook veel setjes in de stad, in alle soorten en maten.

Wat paartjes willen als ze verliefd zijn, dat is heel normaal en zie je bij alle soorten dieren, is graag bij elkaar zijn. Niet van elkaar af kunnen blijven, niet kunnen ophouden met naar elkaar kijken, het hoort er allemaal bij. Ook zoenen hoort tot één van de favoriete bezigheden van twee mensen die van elkaar houden. En omdat we in een vrije samenleving leven, kan dit tegenwoordig ook buitenshuis. Gewoon op straat, onder toeziend oog van de rest van de wereld. Dat is geen probleem, en er wordt niet eens meer op gelet. Soms verschijnt er een glimlach op een gezicht bij het passeren van een jong stelletje, een blik van melancholie of het terugdenken aan die goeie ouwe tijd, een goedkeurend of bemoedigend knikje, of iets anders positiefs. Men denkt er niet meer over na, het is heel normaal. Zolang de kleren maar aanblijven en het dus netjes blijft. Maar zelfs áls er wat uit gaat, is het niet zo erg. We zijn allemaal jong geweest.

Sinds het ontstaan van de mensheid zijn er figuren geweest die anders waren. Of anders wilden zijn, moesten zijn, konden zijn, mochten zijn. Eén van deze 'soorten' is de homo, die de laatste jaren weer een opkomst lijkt te krijgen in het straatbeeld. Twee mannen die gezellig keuvelend over straat lopen hoeven niet meer gewone vrienden te zijn, maar kunnen best wel van de andere kant komen. De homo wordt herkend, aan zijn typische gebaartjes, gefladder en gehuppel. Zelfs aan de kleren ziet men het, en ook een slap geschud handje wekt meteen vermoedens op. Vermoedens ja, want niemand durft het uit te spreken. In deze tolerante wereld blijft het toch taboe, anders zijn. Homo zijn. De homo's zelf vinden de wereld helemaal niet zo tolerant. Er worden homo's in elkaar geslagen, uitgelachen, uitgescholden, bespot en vernederd. Zo tolerant zijn we niet.

Kijk eens naar jezelf. Een heteroseksueel paartje is niets vreemds. Maar als men een homopaartje ziet, worden wenkbrauwen opgetrokken, afkeurend gekeken en komen er minieme hoofdschuddinkjes. Het hoort niet zo, ze zijn anders. Vaak hoor je dat mensen niks tegen homo's hebben, maar ze mogen niet te dichtbij komen, niet in de directe omgeving. Denk je eens in dat je zoon thuiskomt met de mededeling dat hij van de andere kant is. Of als je nog wat jonger bent, je broer, neef, of een vriend. Vooral bij vrienden is het erg. 'Hij zal toch niet verliefd zijn op mij!' is een hele normale reactie. Of: 'ik ken nog een andere homo, zouden ze samen iets kunnen beginnen?' Ik kan je vertellen dat homo’s eigenlijk net zo werken als heterovrouwen, maar dan anders. Een vrouw valt ook niet op elke loslopende heteroman, ze neukt ook niet alles wat los en vast zit. Hetzelfde geldt voor een homo. Elke homo heeft zijn eigen smaak, zijn eigen type waarop hij valt, zijn eigen voorkeuren.

Zo langzamerhand worden ze een beetje bang, de homo's. Zo vaak zie je ze ook niet hand in hand lopen, of erger nog, zoenen. Mensen houden er niet van, vinden ze toch apart, anders, vreemd, raar. Zó anders dat ze in elkaar geslagen moeten worden, uitgescholden en genegeerd.

Eén op de tien mensen is homo. Zie jíj er zoveel? Herken jij er zoveel?

Hoe je ook naar de homoseksuelen kijkt, het blijven mensen. Medemensen.

Barroso: 'Nederland moet meer betalen'

dadoc en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVoorzitter van de Europese commissie José Manuel Barroso is het oneens met het voorstel van EU-voorzitter Luxemburg. Volgens dat voorstel zouden sommige landen veel minder gaan betalen aan de Europese Unie als ze nu doen.

Nederland is één van die landen. Ons land draagt nu per jaar ongeveer drie miljard euro meer af aan de EU dan dat het ontvangt. Luxemburg wil nu het totale budget gaan verlagen, onder andere door steun voor arme regio's af te bouwen. Barroso is het hier niet mee eens en wil het budget juist verhogen. In zijn plan zou Nederland nog een miljard extra af moeten dragen aan Brussel.

Lara Croft krijgt voortaan kleinere borsten

Mannelijke gamers hebben voortaan pech, want in het nieuwste deel uit de Tomb Raider-reeks, Tomb Raider: Legends geheten, krijgt Lara Croft kleinere borsten. Dit heeft Tomb Raider-producent Eidos bekendgemaakt. Het Britse bedrijf probeert hiermee meer vrouwelijke klanten te trekken.

Haar buste zal verkleind worden van een DD-cup naar een bescheiden C-cup. Ook haar schaarse outfits zullen minder uitdagend worden. "Lara is op dieet geweest en heeft een kleinere cupgrootte gekregen, maar nog steeds zijn haar verhoudingen erg goed te noemen", aldus Toby Gard, de oorspronkelijke ontwerper van Lara. Gard kwam een aantal jaren geleden ook al in het nieuws toen hij uitlatingen deed over de grootte van Lara's borsten.

Eidos heeft in totaal twee jaar onderzoek gedaan naar de hoofddoelgroep van de Tomb Raider-spellen en heeft op basis daarvan besloten om haar uiterlijk aan te passen. Het laatst uitgekomen deel, Angel of Darkness, ging twee miljoen keer over de toonbank, veel minder vaak dan de producent verwachtte. Tomb Raider-brand manager Matt Gorman zei hierover: "De tijd dat Lara werd verkocht onder het mom van tieten en geweren, is definitief voorbij".


Zo zal Lara er in de toekomst niet meer uitzien

Akropolis lijdt onder muizenplaag

svenski had ons via de nieuws-submit te melden:

De eeuwenoude Akropolis, uitkijkend over de Griekse hoofdstad Athene, heeft sinds enige tijd stevig te lijden onder een muizenplaag.

De beroemde heuvel waarop de Akropolis staat is, sinds de Olympische Spelen vorig jaar augustus 2004 in Athene werden gehouden, niet meer fatsoenlijk schoongemaakt. Daardoor is het zich ophopende afval verworden tot een ideale voedingbodem voor een welvarende muizenpopulatie. Op de heuvel waar de Akropolis staat bevinden zich ook enkele van de belangrijkste oudheidkundige schatten van Griekenland.

Voorafgaande aan de Olympische Spelen in Athene waren er binnen en buiten Griekenland ernstige twijfels over de haalbaarheid daarvan, gezien de traagheid en bureaucratie waarmee de Grieken de voorbereidingen troffen. Tijdens de Spelen verbaasden de Grieken echter de wereld door de fraaie presentatie van de stad en nagenoeg vlekkeloze uitvoering van de Spelen zelf, maar nu lijkt alles al weer bij 'het oude' te zijn aanbeland.

De Akropolis, badend in de Griekse zon
De eeuwenoude Akropolis in Athene, badend in de Griekse zon

EK judo : Willeboordse en Schoeman in halve finale

Elisabeth Willeboordse heeft zaterdag bij het Europees kampioenschap judo in Ahoy' de halve finale bereikt in de klasse tot 63 kilogram. De 26-jarige Nederlandse won binnen een uur drie partijen, onder andere van de Française Lucie Decosse.

Ook Henri Schoeman, die voor het eerst actief is op een groot kampioenschap, wist zich te plaatsen voor de halve finale. In de klasse tot 73 kilogram drong de judoka met drie opeenvolgende zeges door tot de laatste vier.

'Yabba-dabba-doo!' is overleden

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsHet 'Yabba-dabba-doo!' zal nooit meer hetzelfde klinken. Henry Corden, de man die jarenlang de stem van cartoon-figuur Fred Flintstone voor zijn rekening nam, is donderdag in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. Corden, die aanvankelijk als acteur aan de weg timmerde maar zich later vrijwel alleen nog richtte op het inspreken van stemmen bij tekenfilms, werd 85 jaar oud.

De geboren Canadees was overigens niet de eerste Fred Flintstone. Hij nam de rol over van de in 1977 overleden Alan Reed, die het 'Yabba-dabba-doo!' liet schallen vanaf het ontstaan van het karakter in 1960. Corden deed ook stemmen in onder meer de Jetsons, Scooby-Doo en de Smurfen. Als Fred Flintstone sprak hij recentelijk nog teksten voor commercials in.

Fred Flintstone met zijn \'stem\' Henry Corden
Fred Flintstone (links) met zijn 'stem' Henry Corden

Uitslag 4e vrije training GP Monaco

In de vierde vrije training waren het de Renaults die de kop pakten. Giancarlo Fisichella zette de snelste tijd neer, met kort daarachter Fernando Alonso.

In de laatste vrije training doken de tijden omlaag, onder de leiding van Renault. Met een derde tijd liet Kimi Räikkönen zien goed te kunnen volgen. Toyota lijkt met een vierde en zesde plaats ook klaar voor de kwalificatie.

Ferrari moest onder druk van de snellere tijden weer genoegen nemen met een aantal plaatsen verder naar achteren. Christijan Albers moest wederom zien hoe het Patrick Friesacher wel lukte de Jordans voor te blijven.

Uitslag vierde vrije training Monaco:

Pos. CoureurTeam Tijd Rondes
1 G. Fisichella Renault 1'13''988 18
2 F. Alonso Renault 1'14''047 14
3 K. Räikkönen McLaren 1'14''258 10
4 J. Trulli Toyota 1'14''322 11
5 M. Webber Williams 1'14''418 10
6 R. Schumacher Toyota 1'14''459 10
7 JP. Montoya McLaren 1'14''543 7
8 D. Coulthard Red Bull 1'14''582 16
9 M. Schumacher Ferrari 1'14''961 14
10 V. Liuzzi Red Bull 1'14''998 16
11 N. Heidfeld Williams 1'15''196 10
12 R. Barrichello Ferrari 1'15''637 8
13 F. Massa Sauber 1'16''123 17
14 J. Villeneuve Sauber 1'16''148 10
15 P. Friesacher Minardi 1'18''506 12
16 T. Monteiro Jordan 1'19''034 7
17 N. Karthikeyan Jordan 1'19''606 10
18 C. Albers Minardi 1'19''700 10

Twee slachtoffers tsunami geïdentificeerd

Icoon Algemeen nieuwsBijna vijf maanden na de tsunamiramp die eind december de landen rond de Indische Oceaan trof zijn opnieuw twee Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd. Het Nederlandse dodental komt daarmee op 35. Zoals gebruikelijk zijn er geen mededelingen gedaan over het geslacht, de identiteit of de plaats van herkomst van de doden.

Volgens RTV Noord-Holland is echter marktkoopman Rinus Kleinsmid uit Assendelft één van de twee geïdentificeerde personen. De man werd herkend aan een ketting die hij droeg en door gebitsgegevens. Zijn partner overleefde de ramp. De laatst geïdentificeerde slachtoffers zijn omgekomen in Thailand, net als dertig van de eerder geïdentificeerde Nederlanders. Twee personen kwamen om in Sri Lanka, één persoon tijdens een repatriëringsvlucht naar Nederland. In het rampgebied wordt momenteel nog één Nederlander vermist.

Inmiddels denken wetenschappers dat de zeebeving die de tsunami veroorzaakte sterker was dan aanvankelijk aangenomen. Dat blijkt uit een studie die in het tijdschrift Science is gepubliceerd. Aangenomen wordt dat de beving een kracht van 9,15 op de schaal van Richter had, waar eerst nog werd uitgegaan van 9,0. De tsunami kostte aan ongeveer 300.000 mensen het leven.

EK Judo : Van Gurp : "Ik ben bestolen"

De Nederlandse Natascha van Gurp heeft bij het EK judo in Rotterdam naast het brons gegrepen in de klasse tot 52 kilogram.

De 22-jarige judoka moest in de strijd om het brons haar meerdere erkennen in de Portugese Telma Monteiro. Het goud ging naar de Belgische Ilse Heylen, die de Roemeense Iona-Maria Aluas Dinea klopte.

In de wedstrijd tegen de Portugese maakte de Nederlandse een aanvallende actie, viel daarbij achterover en de Portugese viel bovenop haar. Het Portugese kamp riep 'ippon' en de scheidsrechter ging daarin mee. Een onterechte beslissing vond bondscoach Marjolein van Unen. "Dit sloeg helemaal nergens op, maar wat doe je er aan." Van Gurp was na afloop ontroostbaar. "Ik ben bestolen", was het enige dat ze nog kon uitbrengen.

Groep pedo's vormde seksbende

Icoon misdaad nieuws Voor het gerechtshof in Arnhem zijn vijf pedo's veroordeeld wegens deelname aan een criminele organisatie. De rechter achtte bewezen dat ze als seksbende opereerden. Ze organiseerden reizen naar Tunesië, om daar zich te vergrijpen aan jongens in de leeftijd van tien tot veertien jaar.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakten de mannen zich schuldig aan het plegen van 'misdrijven tegen de zeden' en deden zij dit 'tezamen en in vereniging met een ander of anderen'. De rechtbank in Arnhem was het hiermee niet eens, maar het gerechtshof achtte de aantijgingen bewezen. De Nederlanders beweren dat de kinderen zichzelf aanboden voor betaalde seks.

De vijf hebben straffen van een jaar tot drieëneenhalf jaar plus tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De veroordelingen maken het volgens het OM voortaan eenvoudiger om in soortgelijke gevallen deze uitzonderlijke straf te eisen.

Indeling nacompetitie bekend

Nadat de laatste speeldag in de Gouden Gids Divisie gespeeld is, is de indeling van de nacompetitie bekend.

In Poule A zullen RBC Roosendaal, VVV-Venlo, FC Volendam en Stormvogels/Telstar strijden om een plaats in de eredivisie. In Poule B vechten De Graafschap of FC Den Bosch, Sparta, FC Zwolle en Helmond Sport om promotie.

Op woensdag 25 mei zal de nacompetitie van start gaan met de met de wedstrijden Stormvogels/Telstar - FC Volendam, RBC - VVV, Sparta - Helmond Sport en De Graafschap/FC Den Bosch tegen FC Zwolle.

Minister wil debat over evolutie en schepping

Maria van der Hoeven nieuwsOnderwijs-minister Maria van der Hoeven (CDA) wil een debat over de evolutietheorie en de scheppingsgedachte. Van der Hoeven is daarbij van mening dat erkend moet worden 'dat de evolutietheorie niet compleet is, dat we nog steeds nieuwe dingen ontdekken'. Afgelopen week kwam een rector van een protestants-christelijke Groningse school in het nieuws, die niet tolereert dat leraren uitgaan van de evolutietheorie.

De CDA-bewindsvrouw wil op haar departement een hoorzitting organiseren om een dialoog op gang te brengen tussen wetenschappers en aanhangers van de scheppingsgedachte. Ze wil daarbij wetenschappers als medicus Piet Borst en bioloog Ronald Plasterk uitnodigen, en mensen van diverse religieuze signatuur. Op de bijeenkomst zou ook een plaats moeten worden ingeruimd voor nanotechnoloog Cees Dekker, een aanhanger van de Intelligent Design theorie (ID). De minister gaf onlangs op haar weblog al blijk van haar interesse in ID, een Amerikaanse stroming die een 'bewust ontwerp' vermoedt achter het leven op aarde.

Van der Hoeven wil ID niet als leerstof aan het onderwijs opleggen, maar hoopt wel op een serieus debat. Ze zegt af te willen van het 'hokjesdenken'. "Als er verschillende opvattingen over evolutie zijn, moeten we die naast elkaar zetten." In de wetenschapswereld is ID echter omstreden, en wordt het als verkapte vorm van 'creatonisme' gezien, welke uitgaat van het bijbelse scheppingsverhaal. De darwinistische evolutietheorie wijst elke bovennatuurlijke verklaring voor het leven af.

Pianoman krijgt piano cadeau van artsen

svenski en Rnej hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De mysterieuze 'pianoman' uit Engeland heeft van zijn behandelende artsen een piano op zijn kamer gekregen. De doktoren hopen door middel van muziek en therapieën contact te kunnen leggen met de man, wiens identiteit onbekend is.

Begin april werd de verwarde man aangetroffen op een strand in Engeland. Aangezien de man niet spreekt en alle merkjes uit zijn kleding geknipt waren is onbekend wie hij is of waar hij vandaan komt. De enige aanwijzing die de politie heeft is dat de onbekende prachtig piano kan spelen.


De pianoman

Inmiddels zijn honderden tips binnengekomen over de identiteit van de man. Onder andere de naam Marcel Herder werd genoemd. Deze Nederlander bleek als vermist geregistreerd te staan, maar is naar aanleiding van de aandacht naar de politie gestapt om opheldering te geven omtrent zijn verblijfplaats.

City of the Dead screens en E3 trailer

Het spel City of the Dead begint als vier overlevenden met een helikopter weten te ontsnappen uit een zombie-geïnfecteerde stad. De overlevenden weten het te redden tot het eiland Isla Mortal en een ongeluk daar vernietigt de helikopter. In werkelijkheid wordt het eiland gebruikt als geheime militaire basis, die nu ook overspoeld is met zombies. Als speler zal je gewapend met een arsenaal gewone en futuristische wapens de strijd aangaan met de zombies.

Dit is in het kort waar deze horror-shooter van George Romero over gaat en hieronder zijn de eerste screenshots te vinden en hier is een kleine trailer te downloaden.






McEwen stapt af in Giro voor Tour

Robbie McEwen zal vandaag niet meer van start gaan in de Giro d'Italia. Hij zal zich vanaf nu vol gaan voorbereiden op de Tour de France.

Na drie etappezeges is de Giro voor McEwen geslaagd. Het kwam dan ook voor niemand als een verrassing dat McEwen Milaan niet haalt. De renner van Davitamon-Lotto wil zich nu richten op de Tour de France. Daar zal het zijn doel zijn om de groene trui te pakken.

Hij voelde zich gisteren ook al niet meer echt sterk: "De benen voelden echt niet goed aan, ik kon amper mijn ploegmaats volgen. Vandaar ook dat ik mijn positie voorin niet kon vasthouden. Petacchi heeft verdiend gewonnen. Proficiat. Dit was ook knap werk van zijn Fassa-trein."

Het halen voor Milaan voor de puntentrui zag hij niet zitten: "Ach, ik kon nog wel die puntentrui pakken, maar die was nooit een doel op zich. Het paars heeft niet dezelfde uitstraling als het groen in de Tour."

Amerikanen schreven 'fuck' op koran

Icoon Buitenlands nieuws Het artikel van het Amerikaanse weekblad Newsweek over het ontheiligen van de koran op Guantánamo Bay is wel degelijk waar. Dit beweren twee Marokkanen, die lange tijd in het gevangenenkamp op Cuba hebben vastgezeten. Ze vertellen dit aan de Spaanse krant El Paìs.

Zo zou er op de koran van de 32-jarige Mohamed Mazous het woord 'fuck' door onbekende(n) zijn geschreven. Mazous kwam hierachter toen hij naar zijn cel terug werd gebracht en in de koran begon te lezen. Daarnaast zagen de Marokkanen hoe Amerikanen meerdere exemplaren van het heilige boek op de grond gooiden.

In eerste instantie zorgde het artikel van Newsweek voor enorme ophef, met name in diverse moslimlanden. Zo kwamen bij hevige rellen in Afghanistan zeker veertien mensen om het leven en raakten ruim 120 personen gewond. Ook de Amerikaanse regering was furieus en ontkende de verhalen in alle toonaarden. Onder grote druk trok Newsweek het artikel in.

Volgens het Rode Kruis zijn er wel degelijk korans ontheiligd op Guantánamo Bay. Dit staat haaks op de intrekking van dit bericht. Volgens het Rode Kruis wist de Amerikaanse regering al in 2002 en 2003 dat er sprake was van 'kwetsende vormen van misbruik'. Dat misbruik werd volgens de hulporganisatie vervolgens ook wel stopgezet, maar stak enige tijd later weer de kop op. De aard van de mishandelingen wil het Rode Kruis niet zeggen. Andere media meldden deze week dat ook honden de korans oppakten.

Nieuwe website StarCraft: Ghost

De website van StarCraft: Ghost, de aankomende tactical shooter van Blizzard, die zich afspeelt in het StarCraft universum, heeft een nieuwe site gekregen. Niet alleen is alles veranderd, maar ook staat er een hoop nieuwe informatie op. Zo zijn er drie nieuwe filmpjes te bekijken, nieuwe wallpapers, nieuwe screenshots en wat extra artwork.

Er zijn ook enkele nieuwe pagina's op de website bij gekomen waar verdere informatie beschikbaar is over wat je allemaal kunt in StarCraft Ghost. Zo wordt het een en ander uitgelegd over Nova's bovennatuurlijke krachten, haar wapens en ook de voertuigen die de spelers kunnen gebruiken in het spel. Als laatste wordt er ook nog het één en ander toegelicht over de multiplayer van SC: Ghost. Al met al het checken waard op http://www.blizzard.com/ghost




Garzelli verlaat de Giro

De Italiaanse klassementsrenner Stefano Garzelli heeft de Giro vroegtijdig verlaten. Hij heeft nog teveel last van een valpartij in de etappe van zaterdag.

De Giro-winnaar van 2002 heeft last van een grote bloeduitstorting die ervoor zorgt dat zijn nier wordt geblokkeerd. Dit is het gevolg van een valpartij in de laatste kilometers van de etappe naar Pistoia, afgelopen zaterdag. Eergisteren was al te zien dat Garzelli niet sterk was, hij verloor zes minuten in de eerste echte bergrit op de andere klassementsrenners. Hij zag het niet zitten om vandaag de 213 km lange koninginnerit nog aan te vangen.

Peiling: VVD zakt naar historisch dieptepunt

Aka-Zigor, Vince_Taylor en Nyrem hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan incasseert de VVD een dramatisch verlies. Uit de meest recente peiling van Interview/NSS blijkt dat de liberalen op 21 zetels uitkomen, een historisch dieptepunt in deze kabinetsperiode. De coalitie als geheel komt op 58 zetels uit.

Het CDA komt uit op 33 zetels. Daarmee lijkt een licht herstel ingezet, maar het aantal zetels is nog altijd elf minder dan het huidige zetelaantal. De SP komt uit op zestien zetels, GroenLinks wint er twee en staat op elf zetels. De PvdA blijft onveranderd hoog staan met vijftig zetels. Een linkse coalitie van SP, GroenLinks en de PvdA zou nu 77 zetels opleveren.

Bij de nieuwe partijen komt Wilders op vijf zetels uit. De belangstelling voor Peter R. de Vries is alweer tanende. Hij komt uit op drie zetels uit, daar waar hij met vijf begon.

2e Kamer
22-01-2003
Peiling
06-05-2005
Peiling
20-05-2005
Partij%zet.%zet.%zet.
CDA28,64420,03021,533
PvdA27,34232,85031,750
VVD17,92816,02413,421
SP6,399,81510,216
LPF5,781,011,11
GroenLinks5,186,4106,911
D664,163,452,94
ChristenUnie2,132,952,94
SGP1,621,721,32
Groep Wilders---2,233,75
PRDV---3,352,03
Overige partijen0,900,501,80

Uitslag 3e vrije training GP Monaco

Monaco lijkt Juan Pablo Montoya goed te liggen. Net als in de eerste vrije training, was Montoya ook de snelste in de derde vrije training.

Montoya wist in de derde vrije training Giancarlo Fisichella en Ralf Schumacher achter zich te houden. Met name Toyota en Ferrari leken sinds donderdag een stap vooruit te hebben gemaakt en weer in de top mee te kunnen. Red Bull viel juist wat terug ten opzichte van de eerste twee vrije trainingen.

Dat Minardi redelijk uit de voeten kan op Monaco bewees Patrick Friesacher. Hij wist weer een snellere tijd te rijden dan de Jordan-rijders. Christijan Albers reed echter weer de langzaamste tijd, al hield hij daarmee nog wel Felipe Massa achter zich, die geen tijd neerzette.

Uitslag derde vrije training Monaco:

Pos. CoureurTeam Tijd Rondes
1 JP. Montoya McLaren 1'16''197 16
2 G. Fisichella Renault 1'16''403 12
3 R. Schumacher Toyota 1'16''508 16
4 F. Alonso Renault 1'16''513 12
5 M. Schumacher Ferrari 1'16''803 14
6 K. Räikkönen McLaren 1'16''875 15
7 N. Heidfeld Williams 1'16''935 12
8 D. Coulthard Red Bull 1'17''180 13
9 R. Barrichello Ferrari 1'17''475 12
10 M. Webber Williams 1'18''065 8
11 J. Trulli Toyota 1'18''215 12
12 V. Liuzzi Red Bull 1'18''259 15
13 J. Villeneuve Sauber 1'18''640 9
14 P. Friesacher Minardi 1'19''271 13
15 T. Monteiro Jordan 1'20''215 15
16 N. Karthikeyan Jordan 1'20''348 18
17 C. Albers Minardi 1'21''563 18
18 F. Massa Sauber Geen tijd 1

Man U-fans 'rouwen' tijdens FA Cup-finale

Tijdens de FA Cup-finale die vandaag in het Cardiff Millenium Stadium plaats vindt , zullen veel Manchester United-fans zwart gekleurd zijn in plaats van het traditionele rood.

Met het dragen van zwarte kleding willen de supporters van Manchester United protesteren tegen de overname van hun club door Malcolm Glazer. De steenrijke Amerikaan verkreeg onlangs door een forse investering zo'n 75% van de aandelen van de Engelse club.

De fans zijn nu bang dat Manchester United geen aandacht meer zal hebben voor historie en tradities en dat de club uiteindelijk ten onder zal gaan. 'Het is zaterdag de laatste wedstrijd waarin de ware geest van Manchester leeft', aldus supportersvereniging Imusa. Het is de bedoeling dat het protest vreedzaam zal verlopen en de politie zal dan ook geen extra manschappen inzetten.

McLaren wisselt testrijders af

McLaren zal in de rest van dit jaar Pedro de la Rosa en Alexander Wurz afwisselen als testrijders tijdens de vrijdagtrainingen.

Officieel zou Wurz de derde rijder voor dit seizoen zijn en vanuit die rol de vrijdagtrainingen rijden. Nadat Wurz in het begin van het seizoen niet goed in de MP4-20, reed De La Rosa verschillende van de vrijdagtrainingen en kon de Spanjaard zelfs in Bahrein invallen voor Juan Pablo Montoya. Waarna Wurz dit mocht doen in San Marino.

Nu Montoya weer fit is reed De la Rosa in Barcelona de derde auto. Nu in Monaco deed Wurz dat. Het team verklaarde dat de rest van het seizoen de twee elkaar zullen afwisselen in de vrijdagtrainingen.

'Geldschieter Irvine een Rus'

In de sportwereld lijken de nieuwe rijke Russen steeds meer over te nemen. Zo wordt gemeld dat de Russische zakenman Roustam Tariko de geldschieter van Eddie Irvine zou zijn, mocht Irvine Jordan overnemen.

Eddie Irvine houdt de geruchten goed op gang in Monaco. Naast verhalen over een overname van Minardi of Jordan, was de vraag waar Irvine het geld voor een Formule 1-team vandaan zou halen. Vrijdag stelde Eddie Irvine de Russische zakenman Roustam Tariko voor aan verschillende teams bij een wandeling door de pitstraat.

Tariko is na de val van de Sovjet Unie in de handel van chocolade en alcoholische dranken gestapt. Nadat hij met de verkoop van luxe merken veel geld had verdiend, begon hij zijn eigen wodka-merk, Russian Standard, wat al snel één van de best verkochte wodka-merken werd, met een omzet van ongeveer 75 miljoen dollar per jaar. Naderhand kocht de rijke Rus ook een bank. Momenteel wordt het kapitaal van Tariko geschat op een slordige 870 miljoen dollar.

Toch blijven er veel vragen openstaan over de overnamegeruchten ronde Irvine. Zo werd gemeld dat er meerdere geldschieters zouden zijn en is de vraag of Irvine niet gewoon momenteel als intermediair dient, in plaats van dat hij teambaas wil worden. Ongetwijfeld zal in de komende maanden blijken of het hier alleen om geruchten gaat, of dat er ook een kern van waarheid in de verhalen zit.

Boek: Cocktail S1ngle

Fatima, Nienke en Stella zijn modern en volgen alle trends. Ze genieten maximaal, want ze zijn single. Toch blijkt hun favoriete stokpaardje af en toe de grootste last. Een single voelt zich als een eiland: soms Ibiza, maar meestal Rottumeroog. Wil je weten waar dit nu allemaal over gaat? Deel vijf uit de stripserie S1ngle ligt nu in de winkels: volg de voortdurende zoektocht van Fatima, Nienke en Stella naar de ware in Cocktail S1ngle.

Cocktail S1ngle

Feyenoord in de markt voor twee Argentijnen

Feyenoord is geïnteresseerd in twee spelers van Estudiantes de la Plata uit Argentinië. Het gaat om een linksbenige verdediger en een spits.

Die spits, Mariano Hugo Pavone, is trefzeker in de huidige Argentijnse competitie: in dertien wedstrijden scoorde hij al veertien goals. Pavone maakte enkele weken geleden furore met zijn team door River Plate te verslaan. De bonkige spits tekende voor twee goals in die wedstrijd. Hij is 22 jaar.

De 26-jarige Juan Angel Krupoviesa is de verdediger in wie Feyenoord wel wat ziet. Bij Estudiantes speelt hij in de huidige competitie op de linksbackpositie. Hij kan echter ook uit de voeten centraal in de verdediging en op het middenveld.

Beide Argentijnen zijn echter niet alleen Feyenoord opgevallen. Zo heeft Tottenham Hotspur onlangs zes miljoen geboden voor Pavone.

De droom van Clarence

Het is onder voetballiefhebbers al enkele jaren in de mode om tegen Clarence Seedorf te zijn. Deze groep maakt van Clarence de nationale zondebok, op wie lekker gevit kan worden bij tegenvallende resultaten. Ook als Clarence goed speelt, zien zij nog wel enkele punten die extreem kritisch voor het voetlicht gehouden kunnen worden. Uiteraard is er ook al enige jaren een tegenbeweging actief. Het is net zo in de mode om voor Clarence Seedorf te zijn. Deze groep ziet in Clarence een miskend genie, dat gekoesterd moet worden. Ook als Clarence slecht speelt, zien zij nog wel een moment van brille dat enthousiast besproken dient te worden. Zonder twijfel is Seedorf de meest controversiële voetballer van Nederland, al jarenlang.

Scooby-Doo! Unmasked screens

Begin dit jaar is Scooby-Doo! Unmasked aangekondigd en tijdens de E3 werden er een paar screens vrijgegeven. In dit deel moet je op zoek naar Jed, een horrorfilm-producent. Tijdens de zoektocht kom je spoken tegen en zul je je kunnen verkleden als verschillende personen; zoals Robin Hood en Bruce Lee. Scooby-Doo! Unmasked zal in september dit jaar uitkomen op de PS2, GameCube, Xbox, GBA en de Nintendo DS.





Final Fantasy XI directe port op de Xbox 360

Final Fantasy is tijdens de E3 ook aangekondigd voor de Xbox 360. Square Enix heeft tegenover GamesIndustry.biz verklaard dat dit spel een directe port zal zijn van de PS2 en PC versies, dus zonder nieuwe modellen en omgevingen. Het enige wat het spel extra zal hebben op de Xbox 360 is HDTV support.

Square Enix heeft ook verklaard dat Final Fantasy XI eigenlijk in ontwikkeling was voor de huidige Xbox, maar het lukte niet om PlayOnline (hun eigen online service) te implementeren via het huidige Xbox Live. Met de Xbox 360 is dit probleem opgelost en zullen de spelers online spelen via PlayOnline. Dit betekent dat PS2, PC en Xbox 360 spelers met elkaar kunnen spelen.

Het bedrijf was zeer positief over hoe makkelijk er voor de Xbox 360 viel te programmeren. Het kostte Square Enix slechts drie maanden om het spel te porten naar de Xbox 360. Ze hopen met Final Fantasy XI op de Xbox 360 voet aan grond te krijgen in Europa.

Juventus kampioen van Italië

Zonder zelf in actie te komen is Juventus voor de 28e keer kampioen van Italië geworden. Dit kwam door het 3-3 gelijkspel van concurrent AC Milan bij Palermo.

Carlo Ancelotti, de coach van Milan stelde tegen Palermo een B-ploeg op. Dit kwam AC Milan duur te staan. Het werd hierdoor namelijk onmogelijk om Juventus nog in te halen.

AC Milan speelde al op vrijdag, omdat woensdag de de finale van de Champions League, tegen Liverpool, op het programma staat. Dat was ook een belangrijke reden voor Ancelotti om veel van zijn basisspelers rust te geven.

Milan moest de wedstrijd winnen om nog zicht te houden op de titel in de Serie A, omdat er een achterstand van vier punten was met nog twee duels voor de boeg. Milan begon sterk en ging met een 3-1 stand de rust in. Maar in het laatste kwartier zorgden Toni vanaf 11 meter en Barone ervoor dat Juventus de winnaar van de scudetto genoemd mag worden.

Twentse megapiraat krijgt megaboete

sjoukes had ons via de nieuws-submit te melden:

De etherpiraat Koning Keizer Admiraal, een samenwerking van vier Twentse piratenteams die afgelopen december een mega FM-zender opzetten vanuit Duitsland, heeft van het Duitse Agentschap Telecom een boete gekregen van maar liefst 53.500 euro. De enorme boete moet een signaal zijn aan Nederlandse piraten die overwegen om vanaf Duits grondgebied te gaan uitzenden.

Een medewerker van het Agentschap Telecom zou hebben toegegeven dat de boete wel erg hoog is, aldus de site Etherpiraten.com die melding maakt van de torenhoge boete. Een woordvoerder van de piraat heeft aan de makers van de site laten weten gerechtelijke stappen te zullen ondernemen.

De gelegenheidspiraat zond in december een aantal dagen uit met een 10 kilowatt zware FM-zender vanuit een maïsveld net over de Duitse grens in Gildehaus. Het signaal ging de lucht in via acht zendantennes op een mast van zo'n 100 meter hoog. Vlakbij de zendmast bevond zich een feesttent van waaruit de uitzendingen werden verzorgd. Het signaal was dermate sterk dat er zelfs vanuit luisterposten in Italië en Frankrijk ontvangstrapporten binnenkwamen. De piraat werd na drie dagen het zwijgen opgelegd waarbij gelijk al een dwangsom van 40.000 euro werd opgelegd.


De enorme mast, die opgetrokken was tussen de Duitse en Nederlandse grens

-
Foto's van het piratengebeuren uit december.

OVSE-gezant: Nederland stigmatiseert moslims

Nononono had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonÖmür Orhun, de Turkse diplomaat die is aangesteld als speciale gezant van de Europese organisatie voor veiligheid en samenwerking (OVSE), vindt dat moslims in Nederland worden gestigmatiseerd. Hij maakt zich dan ook zorgen over de houding van Nederlanders tegenover moslims. Orhun is speciaal aangesteld om discriminatie en intolerantie tegen moslims te bestrijden.

Op uitnodiging van minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken en minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie was Ohrun de afgelopen drie dagen in ons land om zich op de hoogte te stellen van de situatie van minderheden en het Nederlandse integratiebeleid. Nederland is het eerste land dat door Ohrun werd bezocht.

Volgens de OVSE-gezant hebben veel moslims hem de afgelopen dagen gezegd dat ze zich gestigmatiseerd en gediscrimineerd voelen. De Nederlandse tolerantie is omgeslagen in onverschilligheid, en daardoor dreigt er een kloof te ontstaan in de samenleving, zo betoogde hij. Assimilatie van minderheden is al lang geen oplossing meer voor integratieproblemen, aldus de ambassadeur. De situatie in Nederland noemde hij echter nog niet dramatisch, en het probleem kan opgelost worden met gezond verstand en het bouwen van bruggen tussen de gemeenschappen.

Amsterdam
Naast gesprekken met Bot en Verdonk sprak Ohrun met diverse Kamerleden en vertegenwoordigers van een aantal moslimorganisaties. Ook bracht hij een bezoek aan Venray en Amsterdam. Vooral dat laatste bezoek, waarin hij ook sprak met PvdA-wethouder Achmed Aboutaleb, opende hem de ogen, zo zei de OVSE-ambassadeur vrijdagmiddag. Hij kreeg in Amsterdam een toelichting op het actieplan 'Wij Amsterdammers', dat na de moord op Theo Van Gogh werd opgesteld. Het omvat maatregelen die intolerantie, extremisme, radicalisme en terrorisme in de hoofdstad moeten tegengaan

Orhun zei verder vraagtekens te hebben bij het anti-terreurbeleid van het kabinet Balkenende 2. Zo vindt hij dat de politie in sommige gevallen te veel mag.

De speciale OVSE-gezant zal de komende maanden nog Amerika, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bezoeken. In de zomer brengt hij rapport uit. Inmiddels heeft het bezoek van Ohrun aan Nederland ook de internationale media gehaald.

- - -
Ömür Orhun is één van de drie persoonlijk vertegenwoordigers die de OVSE in 2004 heeft aangesteld om de inspanningen van de deelnemende Staten van de OVSE in de strijd tegen alle vormen van onverdraagzaamheid te stroomlijnen. Op deze wijze moeten uitingen van antisemitisme, racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie effectiever worden aangepakt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.