BAR heeft nieuwe versnellingsbak

BAR heeft een nieuwe versnellingsbak ontwikkeld voor de 2005 auto die nog sneller schakelt dan de oude versie. Hiermee denkt het team een belangrijk voordeel te hebben ten opzichte van andere teams.

De nieuwe bak schijnt zelfs zo snel te schakelen dat het gerucht de ronde doet dat de versnellingsbak traploos schakelt. Dit zou betekenen dat de versnellingsbak een Continue Variabele Transmisse (CVT) is, zoals ontwikkeld door DAF en begin jaren ’90 getest door Williams.

De CVT is echter door de FIA verboden, BAR zegt dan ook dat het een versnellingsbak is die wel legaal is. Het argument van het team is dat de bak een onderbreking in de overbrenging heeft, hierdoor zou het team niet de FIA reglementen overtreden. Vice President van Honda Racing Development Szafnauer: “Deze versnellingsbak schakelt veel sneller dan de vorige, maar het is geen CVT.”

Ook al schakelt de versnellingsbak sneller dan de vorige, in de tijden van de tests ligt BAR nog steeds achter op de andere teams die met hun 2005 auto’s rijden. Ook de Honda motor is nog niet zo betrouwbaar dat hij 3000 km. kan rijden. Voor het team is het nu wachten op het ontwikkelen van aërodynamische veranderingen om het gat te dichten met McLaren, die het in de tests wel goed doen.