De Val van de Vlag

In volle finale van Parijs Roubaix liet een suporter een Vlaamse vlag op straat vallen waarop de vlag vast raakte in het wiel van Leif Hoste. De reacties hierop bleven natuurlijk niet uit.

Leif Hoste was achteraf zwaar teleurgesteld. "Je weet nooit hoe de koers was verlopen als dit nooit gebeurd was. Ik bracht op dat moment Peter van Petegem in een uitstekende positie." De Lotto - Domo renner was juist zwaar aan het doortrekken op de kasseien. Toen de vlag in zijn achterwiel verstrikt raakte, had hij een moeilijk manoeuvre nodig om overeind te blijven. Hij kreeg de vlag nog relatief snel los, maar de koplopers waren er natuurlijk al lang vandoor. "Ik had veel zin om de eigenaar van de vlag uit de massa te halen. Misschien maar best dat ik daar de tijd niet voor kreeg, anders had ik misschien dingen gedaan waar ik achteraf spijt van kreeg."

Marc Sergeant, de ploegleider van Lotto - Domo is echter niet van plan klacht in te dienen. "Ik zie niet in welke stappen er zouden kunnen ondernomen worden om een herhaling van dit incident te voorkomen. Misschien moet er nog een extra afdeling van de politie op een wielerwedstrijd afkomen, om de onvoorzichtige vlaggendragers eruit te halen. Maar dat lijkt me niet echt haalbaar." Gekscheert hij.

De Belgische WielerBond is daarentegen wel van plan maatregelen te nemen. Op de volgende vergadering zal besproken worden welke preventieve maatregelen mogelijk zijn. Voorzitter Laurent De Backer denkt zelfs dat een verbod van vlaggen boven de straat te houden vanuit het ministerie voor Binnenlandse zaken mogelijk is. "Het is ook niet de eerste keer dat het gebeurt. In een veldrit werd Ben Berden ook al eens het slachtoffer van een te enthousiaste vlaggenzwaaier."

En natuurlijk wordt weer met de vinger gewezen naar het georganiseerde "Vlaanderen Vlagt". Voorzitter Mertens distantieert zich nochtans volledig van het voorval "Onze leeuwen hangen twee meter boven de grond. Ze storen dus helemaal het zicht niet en hinderen zeker de renners niet. Deze actie kon echt niet."

Koerscommissaris Jean-Marie Leblanc vat het als volgt samen. "Ik heb niets tegen vlaggen. Integendeel, ze brengen kleur en ambiance in de koers. Ik hou van enthousiaste mensen die hun kleuren willen vertegenwoordigen. Maar draag dan toch tenminste die vlag met waardigheid en verantwoordelijkheid."