[Vooruitblik] GP van Maleisië

Aanstaande zondag om acht uur in de ochtend zal de race op Sepang van start gaan. Hoe staan de teams ervoor?

Sepang staat dit jaar al voor de vijfde keer op het programma. De race in het Maleisische Kuala Lumpur staat bekend om twee redenen: het uiterst warme en vochtige weer en de technische moeilijkheidsgraad. Zo denken de coureurs er over:

Ferrari
Michael Schumacher kijkt opgetogen uit naar komend weekend. In 2000 en 2001 wist de Duitser te winnen, vorig jaar moest hij zowel Ralf Schumacher als Juan Pablo Montoya voor zich dulden. Hij is erg te spreken over de (nog steeds) goede prestatie van de F2002. Hij maakt zich geen zorgen over de auto in Maleisië en noemt het zelfs een voordeel. "Ik voel dat het voordelig zal zijn om in een race met zulke extreme weerscondities te rijden in een vertrouwde auto". De Duitser laat zich niet afleiden door de ietswat teleurstellende vierde plek die hij behaalde, omdat hij goed presteerde in de kwalificatie.
Ook Rubens Barrichello was erg blij met de oude F2002. Hij kan zich niet in alle nieuwe regels van dit seizoen even goed vinden, maar hij maakt zich geen zorgen voor de race.

Williams
Vorig jaar was de race in Kuala Lumpur erg succesvol voor Williams. Ze wisten de dubbel te pakken. Juan Pablo Montoya twijfelt over de teamprestaties in Maleisië. Hij merkt op dat het enige snelle circuit waar Williams testte, Barcelona, geen goede resultaten opleverde voor het team. Maar in de geschiedenis reed het team in Sepang altijd erg goed. Hij denkt dat ze met het warme weer een goede band hebben aan de Michelin.
Ralf Schumacher hoopt het resultaat van vorig jaar te evenaren. Hij kijkt erg vooruit naar de race en denkt dat ze een goede auto met goede banden hebben. De extreme weersomstandigheden maken de Duitser niet uit. "Ik ben goed voorbereid," zo zegt hij.

McLaren
Jackie Stewart, die nu bij Jaguar werkt, zegt dat David Coulthard na zijn zege in Australië een goede kans heeft om zijn eerste wereldkampioenschap te behalen dit jaar. Hij zegt dat Coulthard Schumacher onder druk moet houden.
Kimi Räikkönen is er helemaal klaar om zijn eerste ritwinst te pakken, zo zegt managing director Martin Whitmarsh. "Schumacher was echt in zijn nek aan het ademen, maar Kimi hield het hoofd koel en behield zijn positie. Ik denk echt dat hij in Maleisië of Brazilië kans op de zege maakt."

Renault
Jarno Trulli was tevreden over de auto in Australië. Hij was verder erg te spreken over de extra training op vrijdag die het team had. Hij kijkt met gemengde gevoelens naar de race in Sepang. Hij vindt het een leuk circuit vanwege de technische moeilijkheid, maar ziet op de tegen het weer.
Ook Fernando Alonso was erg te spreken over de race in Australië. Hij was blij met zijn eerste WK-punten en hoopt dat Renault het seizoen zo voort kan zetten. Sepang is volgens hem een van de drie meest technische circuits dit jaar, samen met Monte Carlo en Suzuka. Het circuit is verder erg complex volgens Alonso en hij zegt dat absolute concentratie nodig is omdat je overal tijd kan verliezen.

Sauber
Sauber rijdt in Maleisië voor het thuispubliek van motorleverancier Petronas. Nick Heidfeld verwacht daarom een warm welkom en ziet uit naar de race op Sepang. Hij noemt het "een goede uitdaging voor ons."
Heinz-Harald Frentzen reed vorig jaar in de punten in Sepang en ziet uit naar de race in Maleisië. "Uit Melbourne weten we dat de C22 een waardige auto is." Verder zegt hij dat de nieuwe regels nu beter bekend zijn en dat daar gebruik van gemaakt kan worden.

Jordan
Ook Jordan kijkt positief naar de aankomende race. Na een puntloos weekend in Australië hopen ze deze keer toch punten te pakken. Giancarlo Fisichella hoopt op Sepang de beloofde kracht van de EJ13 te laten zien. "De faciliteiten in Sepang zijn geweldig, maar ik denk niet dat het circuit zo spectaculair is." Hiermee is de Italiaan een van de weinigen die niet vol lof over Sepang spreekt. Hij ziet er wel naar uit om de mogelijkheden van zijn auto te verkennen.
Ralph Firman kent, in tegenstelling tot andere nieuwelingen, dit circuit al wel. Hij reed hier voor het Japanse GT Kampioenschap. De Brit noemt Sepang een van de beste circuits waarop hij gereden heeft en ziet er dan ook erg naar uit. "Ik heb veel geleerd in Autralië en zie er erg naar uit om weer te racen."

Jaguar
Mark Webber, de eerste coureurs van Jaguar, wist in Autralië de finish niet te halen. Hij viel uit met een probleem met de achterwiel ophanging. Hij noemt de race in Maleisië "boeiend en veelvragend." De strategie zal pas in het weekend bepaald worden, meld Webber, maar hij wil al wel kwijt dat de Jaguars veel oefenrondes zullen proberen te maken om de auto zo goed mogelijk af te stellen.
Voor Antonio Pizzonia was de eerste race van het seizoen een waarop hij met gemengde gevoelens terugkeek. Hij wist op de 13e en laatste plek te finishen, maar dat op 6 ronden achterstand. Desondanks is hij tevreden over het verrichtte werk in Australië. Pizzonia is nog nooit in Maleisië geweest en heeft dus ook nog niet geraced op het circuit van Sepang. Toch kijkt hij moet volle moed vooruit, vooral naar het vinden van de zelfde goede balans zoals in Australië.

BAR
Ondanks de relatief goede prestatie van BAR spreekt Jacques Villeneuve toch van een teleurstelling. Villeneuve, die in 2000 vijfde werd in Maleisië, klaagde voornamelijk over de banden in Australië. Voor de race in Sepang hoopt de Canadees dat de radio communicatie deze keer in orde is. Hij noemt het circuit leuk, maar lang en heet, waardoor het moeilijk is.
Jenson Button is heel wat positiever over zijn prestatie in Autralië, hij prees de goede kwalificatie en de betrouwbaarheid van de auto. Ook de Brit vindt Sepang een leuk circuit, maar hij zegt dat de hitte een groot obstakel is. Toch verwacht hij de eerste punten voor BAR dit weekend.

Minardi
Jos Verstappen was erg tevreden over zijn eerste race van dit seizoen. "Ik ben blij gefinished te zijn," alsdus Verstappen. Het was zijn doel en hij heeft het gehaald. Hij zei dat de race het team inzicht had gegeven in het brandstofgebruik en de verder afstellingen van de auto. Hij ziet uit naar de race in Maleisië en zegt dat Bridgestone "misschien een goede keus is in Kuala Lumpur."
Justin Wilson was tevreden over zijn race. Hij had, op een steen in zijn radiateur die zijn uitvallen veroorzaakte, een goede race en reed zelfs negende op een gegeven moment. Over de aankomende race heeft hij zich nog niet uitgelaten.

Toyota
Na een kleine terleurstelling in Australië wil Toyota in Maleisië voor de eerste punten van dit seizoen gaan strijden. Olivier Panis, die alleen in 2000 niet in Sepang aan de start stond, kijkt met genoegen uit naar de race van zondag en zou erg graag in de punten rijden.
Cristiano da Matta zal voor het eerst op Sepang rijden en ook hij ziet er erg naar uit. Erg veel oefentijd zit er helaas niet in, zo realiseerd de Braziliaan zich. Na een goede oefenreeks in Jerez blijft DaMatta terughoudend. Hij zou meer dan gelukkig zijn als hij zijn prestatie uit Australië kan evenaren.

Uitzendschema op RTL5
21 maart 2003 22:30 RTL GP Weekend: Vrijdagkwalificatie

22 maart 2003 07:00 RTL GP Weekend: Kwalificatie
22 maart 2003 19:00 RTL GP Weekend: Samenvatting kwalificatie

23 maart 2003 05:40 RTL GP Weekend: Voorbeschouwing
23 maart 2003 08:00 RTL GP Weekend: Race
23 maart 2003 09:45 RTL GP Weekend: Nabeschouwing

28 maart 2003 22:30 samenvatting GP van Maleisië

Weersverwachting
Het zal aankomend weekend tusen de 25 en 33 graden worden in Kuala Lumpur. De kans op neerslag voor vrijdag is 50%, zaterdag en zondag zal het zelfs 60% zijn. Dit resulteerd in een waarschijnlijke vochtigheidsgraad van 77 %. Voor de enige Nederlander in het veld is dit gunstig. Verstappen reed in 2001 op een drijfnat circuit korte tijd op de tweede plaats in zijn Arrows bolide.

Volledige vooruizichten

Bronnen: (Motorsport.com, F1-live.com, F1-Racing, F1total.com, Jordan, Sauber, Williams, Fok!, Weather.co.uk, Jos Verstappen Info Page)